Το blog για όσους δεν αδιαφορούν για τα κοινά

35 χρονών είναι νωρίς;

// Author: karpidis // 168 Comments

lenindicaprio.jpg

Ακούω πάρα πολλούς τον τελευταίο καιρό, ειδικά για το θέμα του Τσίπρα να του καταλογίζουν πως είναι νεαρός και δεν έχει την ιστορική διαδρομή των υπόλοιπων μελών και μάλιστα του Κούβελη που είναι ο αντίπαλος του σε αυτή την διαδικασία. Ο τελευταίος δήλωσε πως δεν είναι πλεονέκτημα μόνο η νεότητα κάποιου.
Προφανώς. και δεν είναι. Αλλά θα περίμενα να ακούγονται τα επιχειρήματα αυτά από τα δεξιά. Από αυτούς που θέλουν να συντηρήσουν το σύστημα ως έχει. Γιατί κρατούν την εξουσία τους έτσι. Όχι όμως από αριστερούς που θα έπρεπε να είναι προοδευτικοί. Και το χειρότερο ακόμα και οι κομμουνιστές κάνουν αυστηρή κριτική καταλογίζοντας στον Αλέξη πως είναι νωρίς για να ηγηθεί ενός κόμματος αριστερού!
Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους αυτούς τους αρτηριοσκληρωτικούς “ριζοσπάστες” πως ο Λένιν μόλις στα 35 έκανε επανάσταση που απέτυχε… Όμως έδωσε διδάγματα ώστε η επόμενη φορά να ήταν επιτυχημένη. Και είχε ήδη ηγηθεί του Κομμουνιστικού Κόμματος…
Σίγουρα ο Τσίπρας δεν είναι ο νέος Λένιν όμως και ο Συνασπισμός δεν είναι το επαναστατικό κόμμα των μπολσεβίκων. Σίγουρα δεν έχει γράψει το “Το τι να κάνουμε” αλλά ως τώρα για τον χώρο που βρίσκεται έχει να δείξει αρκετά καλές αγωνιστικές περγαμηνές. Ήταν στις καταλήψεις του 90-91 από τους πρωτοστάτες της τότε ενωμένης ΚΝΕ,ύστερα στο Πολυτεχνείο οδηγούσε αγωνιστικά την παράταξη του πρώτη στις γενικές συνελεύσεις και τώρα με την δημοτική παράταξη “Ανοικτή Πόλη” έδειξε πως δίνει έναν νέο αέρα στο πολιτικό σκηνικό… Πολύ θα πουν «μα ο Τσίπρας είναι τρέντι και πουλάει επειδή είναι ομορφονιός και life style… ». Αυτό και αν τελικά μου φαίνεται ότι πιο αστείο έχω ακούσει…Ο Λένιν υπάρχουν μαρτυρίες γοήτευε τα πλήθη και λόγω εμφάνισης πέρα από τον χαρισματικό του λόγο. Μοίραζε προκηρύξεις όταν ήταν κάτι διαφορετικό όχι όταν σε κάθε γωνία υπάρχει άνθρωπος που μοιράζει φέιγβολάν… Τι θέλω να πω με αυτό; Πως πρέπει και η αριστερά να προχωρά στις ανάγκες του μάρκετινγκ. Ο Λένιν το έκανε, η σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά αριστερίζοντας φοβάται πως θα μολυνθεί από “καπιταλιστικά κόλπα διαφήμισης”
Που θέλω να καταλήξω, πως αν πριν έναν αιώνα σκέφτονταν όπως εμείς τώρα προτείνοντας “έμπειρους” και άτομα που έχουν δείξει την πολιτική ιστορία ο Λένιν δεν θα είχε φτιάξει τη 3η διεθνή αφού ο γηραιότερος Κάουτσκι θα είχε ηγηθεί ως φίλος του Μαρξ και αποδεδειγμένος γνώστης του Μαρξισμού.Τότε λόγω ηλικιακής φοβίας θα προέβαλλε τους λογικούς-συντηρητικούς του προβληματισμούς για περίοδο αστικής δημοκρατίας και βιομηχανικής ανάπτυξης πριν την κομμουνιστική επανάσταση…Και ίσως τελικά η επανάσταση να είχε μείνει ένα γεγονός που θύμιζε “άλλες εποχές” παλιές. Τις εποχές της Γαλλικής Επανάστασης και πιο παλιές… Άρα εγώ σίγουρα θα ήθελα η αριστερά να έχει ηγέτες νέους που δεν φοβούνται να ρισκάρουν και σίγουρα μπορούν να μάθουν από αυτό.
Η φωτογραφία από το english-russia

168 comments

 1. Vote -1 Vote +1Τσιμιτάκης - January 3, 2008 12:12 am

  Σύντροφε Καρπίδη σε χαιρετώ αγωνιστικά και σου σφίγγω το χέρι. Θερμά συγχαρητήρια. Και τώρα όλοι όρθιοι παρακαλώ για τον ύμνο του Κόκκινου στρατού 😉 Πραγματικά εύστοχος

 2. Vote -1 Vote +1FILELEYTHEROS_154 - January 3, 2008 12:17 am

  Ο Λεοναρντο ντι Καπριο, τι ρολο βαράει στην φωτογραφία;

  Σαν μέλος κόμματος που έχει πρόεδρο νεοτερο του κ. Τσιπρα, δεν θα μπορούσα παρα να σημειώσω, οτι φυσικά και η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Η επετηρίδα γενικά εχει τσακίσει την αποδοτικότητα στην Ελλάδα και στην πολιτική και στην οικονομία.

  Η ουσία της αξιοκρατίας ειναι οτι θα πρέπει να τοποθετείται ο καλύτερος για την καθε θέση ανεξάρτητα απο ηλικία, φύλο, και αλλου είδους χαρακτηριστικά.

  Τώρα το αν ο κ. Τσιπράς ειναι καλύτερος για την ηγεσια απο τον κ. Κουβέλη, έπιτρεψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις μου οι οποίες δυσικά δεν έχουν να κάνουν με τις ηλικίες τους.

 3. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 3, 2008 12:28 am

  Καταρχήν ένα κόμμα δεν κρίνεται από τα πρόσωπα και τον αρχηγό του. Ένα κόμμα κρίνεται από τις θέσεις του και την πρακτική του. Το ζήτημα της εκλογής επικεφαλής σε κάποιο κόμμα είναι εσωτερική διαδικασία και δε νομίζω οτι αφορά άμεσα τα υπόλοιπα κόμματα. Κοινώς δεν πέφτει λόγος σε οποιονδήποτε άλλο.
  Δηλαδή τι ακριβώς θα σηματοδοτήσει η εκλογή Τσίπρα στον ΣΥΝ; Αλλαγή θέσεων; Πλησίασμα στις θέσεις του ΚΚΕ; Απομάκρυνση του ενδεχόμενου να συνεργαστεί ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ; Ας μην γελιόμαστε. Ο Τσίπρας είναι στέλεχος του ΣΥΝ και μάλιστα από αυτούς που έχουν την ευθύνη για βασικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ. Οπότε κακώς γίνεται τόσος ντόρος για το πρόσωπό του. Ανάλογος με τον ντόρο που γίνεται όταν αλλάζουν αρχηγό τα αστικά κόμματα.
  Βέβαια κάποιος θα πει οτι ανήκει στο αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ, αλλά κι εγώ θα απαντήσω οτι κι ο Αλαβάνος- που τον τελευταίο καιρό δεν έχει κουραστει να κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ-στο αριστερό ρεύμα ανήκει. Και στην τελική και τα δύο ρεύματα που υπάρχουν στις τάξεις του ΣΥΝ το ίδιο πράγμα επιδιώκουν: να παίξει ρόλο ο ΣΥΝ στη δημιουργία της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Και το γεγονός οτι η φθορά του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τέλος, δείχνει σε ένα βαθμό και το γιατί ο ΣΥΝ πλασάρεται τόσο πολύ τώρα τελευταία από τα ΜΜΕ που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
  Εν τέλει, δε με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας είναι 25,35,55,ή 75 χρονών. Με ενδιαφέρει αν οι ιδέες που πρεσβεύει έχουν κάτι το ανανεωτικό για τον λαϊκό κόσμο. Και δυστυχώς η αλήθεια είναι οτι οι ιδέες που πρεσβεύει ο ΣΥΝ είναι στο βάθος τους συντηρητικές. Γιατί όταν δε θες να καταργήσεις την εκμετάλλευση, αλλά απλά να δώσεις κάποια μικρή ανακούφιση σ’αυτούς που υποφέρουν, τότε μόνο προοδευτικός δε μπορείς να λέγεσαι. Ουτοπικός σοσιαλιστής είναι ένας ήπιος χαρακτηρισμός. Ο κανονικός είναι άλλος και οι φίλοι του ΣΥΝ τον ξέρουν καλά. Γιατί ξέρουν την ταυτότητά τους.
  Υ.Γ.: Αυτό έλειπε ρε Καρπίδη! Να εξομοιώσουμε το ΚΚΣΕ με ένα οπορτουνιστικό κόμμα. Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοιους συνειρμούς;

 4. Vote -1 Vote +1burinator - January 3, 2008 1:10 am

  Αγαπητέ Καρπίδη.
  Είναι η πρώτη φορά που αρθρογραφώ στο πολιτικό μπλόγκ και χαίρομαι που βλέπω νέους να σχολιάζουν τη πολιτική επικαιρότητα.

  Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο πολύς λόγος γίνεται για τη διαδοχή στον ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ ή όπως αλλιώς θα μετονομαστεί για να ξεφύγει απ’ το αμαρτωλό του παρελθόν. Και είναι αμαρτωλό είτε στην ηγεσία ήταν η αριστερή τάση ή οι άλλες..
  Μου θυμίζει άλλωστε τη περίοδο, λίγους μήνες πριν, που όλοι ασχολούνταν με τη διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ, αν θα πάρει αριστερή πορεία ή δεξία.
  Τυχαίο θα μου πείτε; Ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με πρόσωπα και όχι με πολικές. Ότι ασχολούνται με κουτσομπολιά, τρέντι κλπ και όχι με τα προβλήματα της νεολαίας και των εργατικών οικογενειών.
  Γιατί αν δε κάνω λάθος και ο κ. Αλαβάνος είναι της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΝ αλλά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επίθεση φιλίας στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστώντας στην δημιουργία της κεντροαριστεράς που αποτελεί πέπλο καλύμματος για αντιλαικές πολιτικές πχ Ιταλία.
  Ας μη γελιόμαστε… Είτε Τσίπρας, είτε Κουβέλης, τι 30, τι 40, τι 50, το ζήτημα της πολιτικής πρότασης δεν αποτελεί ζήτημα προσώπου. Και μάλιστα για ένα κόμμα που θέλει να αυτοαποκαλείται αριστερό και συγκεκριμένα “Κόμμα Νέου Τύπου” όπως ανέλυε ο Λένιν.
  Δε νομίζω ότι έχει κάποια ομοιότητα ο ΣΥΝ με τα κόμματα που ανέλυε ο Λένιν, πόσο μάλλον οι προτάσεις του Τσίπρα με τις ιδέες και τη πρακτική του μεγάλου επαναστάτη Λένιν.
  Είναι νομίζω προσβολή να τους προσομοιάζουμε ώστε και μ’ αυτό το τρόπο…
  ευτυχώς υπάρχουν ακόμη κόμματα που λειτουργούν με βάση αυτά που έλεγε ο Λένιν προσαρμόζοντας τη πολιτική τους στην σημερινή πραγματικότητα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι βρισκόμαστε στην εποχή περάσματος από τον ιμπεριαλισμό στο σοσιαλισμό.
  Το μόνο που μένει είναι να “ευχηθούμε” καλή επιτυχία στη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα με το ΠΑΣΟΚ για να πέσουν και επίσημα οι μάσκες των ψευτοεπαναστατών!

  burinator

 5. Vote -1 Vote +1mimi - January 3, 2008 2:08 am

  @ Καρπίδη συμφωνώ ακριβώς σε ότι λες. Δε μπορεί η ηλικία να είναι ανασταλτικός παράγοντας για κανέναν άνθρωπο απο τη στιγμή που αξίζει (αν όντως αξίζει) μια θέση. Σαφώς και η ηλικιακή ανανέωση πρέπει να είναι στόχος όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα των αριστερών. Νομίζω οτι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δώσει ακόμη πιο ανανεωτικό αερα στον Συνασπισμό και να προσελκύσει και άλλους ανθρώπους στην ευρύτερη αριστερά.
  @ Άγνωστε Χ, και γιατί να προσεγγίσει ο Συν τις θέσεις του ΚΚΕ και όχι το αντίστροφο; φυσικά και ένα κόμμα, καθορίζεται κυρίως από τις θέσεις του, αλλά όχι ότι δε παίζει κανένα ρόλο ο ηγέτης! Είναι τελείως παράλογο να λέμε κάτι τέτοιο. Επίσης, βλέπω ότι αποστρέφεσαι με έντονο τρόπο την πιθανότητα μιας δυνατής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του Συνασπισμού…οκ μάλλον προτιμάς τα πράγματα όπως είναι, προτιμάς την κεντροδεξιά, για να μην πω την καθαρή δεξιά….υπέροχη ‘κομμουνιστική’ θέση…..συγνώμη για την ειρωνία, αλλά βαρέθηκα και από φοιτήτρια εως σήμερα να ακούω τους τσακωμούς των αριστερών, να βλέπω τη διάσπαση της αριστεράς που μόνο κακό κάνει και καθιστά τα αριστερά κόμματα αναξιόπιστα σε μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Όσοι είστε οργανωμένοι καταλάβετε ότι μόνο μια ενωμένη ισχυρή αριστερά μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το αντιλαικό παρόν που ζούμε! Άλλά αυτή η ένωση δε θα γίνει ποτέ, όσο το ΚΚΕ εννοεί να μην ακουεί ΚΑΝΕΝΑΝ και να θεωρεί ότι πάντα έχει αυτό δίκιο, και ότι αυτό το κόμμα είναι το μοναδικο που μπορεί να ‘εκπροσωπεί’ το λαό!ναι ναι…όλοι οι άλλοι είναι προδότες, υποκριτές και εχθροί του λαού….αχ 2008 μπήκε! δεν είμαστε ακόμη στη περίοδο της ρωσικής επανάστασης!!

 6. Vote -1 Vote +1Θέμης Λαζαρίδης - January 3, 2008 3:11 am

  Η ηλικία είναι αδιάφορη. Όπως είπε και ο άγνωστος Χ, οι ΙΔΕΕΣ μας ενδιαφέρουν. Πού είναι οι ιδέες; Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ καθημερινά τον ελληνικό τύπο και ΕΝΑ άρθρο του Τσίπρα δεν έχω δει. Ούτε ιστοσελίδα δεν έχει ρε παιδιά, προς Θεού δηλαδή.

 7. Vote -1 Vote +1vivacuba! - January 3, 2008 3:49 am

  Καλα ποιος νομίζει εδω μεσα πως ο Συν θέλει να αλλάξει το συστημα;
  Όσο ουτοπικό και βλακώδες είναι αυτό άλλο τόσο είναι να λέμε πως ο Τσίπρας είναι ένας Λένιν!
  Σεβασμός στο Λένιν και το τι δίδαξε!
  Όυτε για αστείο τέτοια πράγματα.
  Μην συγκρίνουμε τον Συν με το ΚΚΣΕ!
  Πως μπορεί ένα κόμμα να θεωρείται επαναστατικό την ώρα που οι θέσεις τους λένε αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Την ώρα που θπογράφει για την ΕΕ. Την ώρα που χέρι χέρι με τον ΣΕΒ υπογράφει την κατάντια των 77 λεπτών. Την ώρ που συμμετέχει σε στημένους διαλόγους.
  Α!Μην πέσεται σαν τα κοράκια για μένα δεν είναι θέμα προσώπου αλλαπολιτικής. Ούτε ηλικίας.
  Αλλά για να δούμε και από την άλλη τώρα που ο Τσίπρας βάζει για Πρόεδρος όλοι λένε η νέα γενιά και η νέα γενιά μέσο των ΜΜΑποβλάκωσης όταν όμως ΚΚΕ έβγαλε το νεότερο βουλευτη σε ηλικία κανείς δεν είπε τίποτα.
  Για αυτό λέμε όλα είναι θέμαπολιτικής και η πολιτική του ΣΥΝ χαιδεύει το σύστημα ενό του ΚΚΕ συγκούεται με το σύστημα.

 8. Vote -1 Vote +1rebel red - January 3, 2008 4:18 am

  @karpidi τον βουγια τον θυμάσαι; κ ογραμματεας της ΚΝΕ ειναι βουλευτης(νεοτερος του τσιπρα)αλλα δεν ειδα κανεναν να πανυγυριζει για την ανανεωση της βουλης(ηλικιακα)…
  @μιμι γιατι γιατι τοσο μενος;;η πολιτικη δεν ειναι να συσπειρωθουν οι αντιδεξιοι η οτι αλλο(εκτος φασισμου)….ποιος σου ειπε εσενα τι θελει κ τι δεν θελει το κκε…η μαλλον καλυτερα αν θελει ο ΣΥΝ..του οποιο το συνεδριο αποφασισε την ρηξη ιδεα συνεργασιας με ΚΚΕ και απομακρυνση απο μαρξισμο λενινισμο…αλλα οπως θελει να λεει ο καρπιδης…marketing….οχι παιδια αγορα και διαφημιση με επαναστατικο eye liner δεν θελουμε…
  υ.γ. οταν ηταν ο τσιπρας στην ΚΝΕ,δεν ηταν ενωμενη ΚΝΕ.οταν οι κομμουνιστες αρχισαν να γυριζουν στην ΚΝΕ ο Τσιπρας την εκανα με τους ευρωλαγνους..

 9. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 3, 2008 6:33 am

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καρπίδη για το οτι τι να την κάνει την εμπειρία αν δεν έχει balls να την εφαρμόσεις. Πάντως διαφωνώ για την ικανότητα τσίπρα για άλλους λόγους. Η εμπειρία του βασίζεται στον καταγγελτικό λόγο και στις καταλήψεις. Τον θεωρώ παντελώς άχρηστο για να δημιουργήσει, μόνο να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα των άλλων. Αλήθεια σαν δημοτικός σύμβουλος τι νεωτερισμούς πέτυχε στην διοίκηση της πόλης του. Βέβαια ο καθένας επιλέγει τον ηγέτη της παράταξής του βάση του πού θέλει να πάει η χώρα του, εγώ θέλω καλύτερους διοικητές εσύ επαναστάτες(Δήθεν η όχι αυτό υποκειμενικό) και διαμαρτυρητές, αυτό είναι πλουραλισμός ιδεών(και ας μην μας αρέσει πολλές φορές)

  αγνωστε χ
  Και γιατί να πλησιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ άρχισα να αποστρέφομαι των παλαιό Συνασπισμό και σταμάτησα να είμαι ψηφοφόρος του όταν άρχισε να πλησιάζει τις θέσεις του ΚΚΕ που τις θεωρώ τις ποιο ακραιο-συντηρητικές στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο. και στο κάτω κάτω τις γραφής πότε θα σταματήσετε εσείς οι ΚΚΕ να μιλάτε για αστικά κόμματα. Τα αστικά κόμματα εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών σου και το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης που θέλεις αλλά δεν μπορείς να εκπροσωπήσεις , αν δεν σ’αρεσει και εμένα δεν μ’αρεσει για άλλους λόγους απο σένα τουλάχιστον σεβάσου το, σεβάσου τις επιλογές των συμπολιτών σου.

  υ.γ. Ο Λενιν όντως έχει την φάτσα του Ντι κάπριο. πάντως ο Ντι κάπριο του τιτανικού που όλοι των κατηγορούσαν για άλλον ένα σταρλετ εξελίχθηκε στον Ντι κάρπριο του Departed, Blood diamond Συμμορίες τις Νεας Υόρκης. Αναμφίβολα ανήκει στους καλούς ηθοποιούς.
  υ.γ. Ο ποιο όμορφος είναι ο Στάλιν και οι συνγεννεθλιοί του. 😛

 10. Vote -1 Vote +1Κόκκινος - January 3, 2008 7:00 am

  @Αντώνη
  Ποιος είπε να πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του ΚΚΕ; Ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα, είναι ένα κόμμα οπορτουνιστικό, έχει συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε ΟΤΑ κ συνδικαλιστικό κίνημα, έχει στηρίξει τις αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ, Λευκή Βίβλο κλπ) και συνολικότερα τις επιλογές του κεφαλαίου (ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων κ άλλα τέτοια ωραία).

 11. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 3, 2008 7:22 am

  Κόκκινος
  Δεν νομίζω οτι είναι οπορτουνίστικό άλλωστε ο Κύρκος και η πτέρυγα του παλαιού/ανανεωτικού συνασπισμού ουδέποτε μετάνιωσαν για την απόφαση να στηρίξουν την ΕΕ, γιαυτό λέω η σοβαρή αριστερά πέθανε με την αποχώρηση του Κύρκου(καθαρά υποκειμενικό, έχεις άλλη άποψη σεβαστή). Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο προσπαθεί να γίνει ένα χασικλομένο/οικολογικό ΚΚΕ ή ένα χαριτωμένο ΚΚΕ όπως τον έχουν αποκαλέσει κάποιοι άλλοι σύμμαχοι και τα μέλη του παλαιού συνασπισμου έχουν περιθωριοποιηθεί . ΣΤην τελική αν ήθελα να στηρίξω τις θέσεις του ΚΚΕ θα υποστήριζα το ορίτζιναλ όχι το γιαλαντζί.

  Μααστριχ, πως γίνεται μια συμφωνία που περιορίζει τον πληθωρισμό να διαλύει τα εισοδήματα(κυρίως τα χαμηλά αφου τα υψηλά έχουν συναλαγμα παντού) να θεωρήται αντιλαϊκή αυτό μόνο εσείς οι ΚΚΕδες το ξέρετε.

 12. Vote -1 Vote +1Κόκκινος - January 3, 2008 7:22 am

  Όσον αφορά τα αστικά κόμματα, το ότι τους ψηφίζει το 80% δε σημαίνει ότι το εκπροσωπούν κιόλας. Υπάρχουν άτομα που ψηφίζουν κάποιον από τους δύο είτε λόγω οικογενειακής παράδοσης είτε ως αντίδραση στον άλλο, γενικότερα έχει να κάνει με τη συνείδηση, η οποία επηρεάζεται από τους διάφορους μηχανισμούς χειραγώγησης που έχει στα χέρια της η αστική τάξη (ΜΜΕ κλπ). Γι’ αυτό κι εμείς απ’την πλευρά μας κάνουμε πλατύ άνοιγμα στον κόσμο με σκοπό να απεγκλωβιστεί από τα αστικά κόμματα και συνολικότερα από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό το πράγμα, δηλαδή το να προπαγανδίζει κάποιος τις θέσεις του και την πολιτική του, το θεωρείς έλλειψη σεβασμού προς το συμπολίτη;

 13. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 3, 2008 8:32 am

  Κόκκινε
  με το συμπάθιο αυτό που λές δεν ισχύει, αν το 80% ενός λαός είναι τόσο βλάκας για να χειραγωγήτε τόσο εύκολα τότε του αξίζει ν είναι σκλάβος(σύμφωνα με εσένα), αν πάλι δεν είναι τόσο βλάκας τότε τις ιδέες του ΚΚΕ τις έχει γραμμένες στα παλαιά του υποδήματα.

  Τώρα για το αν ψηφίζουν βάση οικογενειακής παράδοσης ισχύει αλλά ισχύει και για το ΚΚΕ, βασικά στην ελληνική κοινωνία ισχύει κυρίως για το ΚΚΕ που όσων οι οικογένειες παρακολουθόνταν μετεμφυλιακά δεν μπορούν να δεχθούν τίποτα άλλο πέρα του ΚΚΕ και ας διαφωνούν με όσα λέει. Με άλλα λόγια το ΚΚΕ έχει ακόμα δυο γενιές ζωή μέχρι να πεθάνουν τα συμπλέγματα της δικτατορίας. Μετά θα ξεφουσκώσει ή θα γίνει σαν όλα τα Ευρωπαϊκα κουμουνιστικά κόμματα.

 14. Vote -1 Vote +1http://www.thivablog.blogspot.com/ - January 3, 2008 10:04 am

  Θα συμφωνήσω με την τοποθέτησή σου όχι βέβαια και στο παραλληλισμό Τσίπρα – Λένιν.Νομίζω οτι αδικούμε πολύ τον Αλέξη με αυτην την τοποθέτηση.Πάντως συμφωνώ πως η ανάληψη της ηγεσίας απο τον Α. Τσίπρα θα είναι μια καινοτομία για το ΣΥΡΙΖΑ που κάποια στιγμή θα πρέπει να δικαιώσει τον τίτλο του Προοδευτικού κόμματος, όσο και για το γηρασμένο πολιτικό μας σκηνικό γενικότερα.

 15. Vote -1 Vote +1ο δείμος του πολίτη - January 3, 2008 10:28 am

  Η σύνδεση με το Λένιν είναι νομίζω ανίερη. Όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά κυρίως κοινωνιολογικά -για το ρόλο που είχαν οι 30ρηδες στην κοινωνία τότε και το ρόλο που έχουν σήμερα. Πέραν τούτου σαφώς -στο μυαλό και εκείνων που μιλάνε για νέους- η ηλικία του τον υπερφαλαγγίζει. Ωστόσο, δεν ενδιαφέρομαι για αυτήν. Η προεδρία ενός κόμματος που θέλει να λέγεται αριστερό δεν είναι καθόλου ηλικιακή υπόθεση, αλλά θέμα πολιτικών αρχών του κόμματος. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει σημαντικά από το λαϊκό κίνημα, αν και κάνει τις δικές του προσπάθειες σε μία νεανική και μορφωμένη ελίτ -στο φαντασιακό της βέβαια- της μεσαίας τάξης. Η ηλικία δεν καθορίζει αρχές ούτε ακι θέσεις σε ένα κόμμα παγιωμένων αρχών και πολιτικών πρακτικών.

  Σχετικά πάντως με το ζήτημα του μέρκετινγκ, δεν μπορώ να δεχτώ την αριστερά να κινείται με όρους εμπορίου. Το λαϊκό κίνημα, αγαπητέ, που καλέιται κάποιος να παίξει δεν είναι εμπορικό ζήτημα ούτε ξεπουλιέται στα τηλεοπτικά συμφέροντα. Αν ήταν έτσι, τόσα αριστερίστικα κόμματα και το ΚΚΕ έπρεπε να έχουν σβήσει, αλλά αντίθετα βλέπουμε να ενισχύεται κινηματικά η φωνή τους -και η εκλογική ακόμα παρά τις νοθείες και την προπαγάνδα της “δημοκρατίας”. Αν το ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέγεται αριστερό οφέιλει να εγκαταλείψει τη λογική του τηλεοπτικού μαρκετινγκ και να συνδεθεί άμεσα με το συνδικαλιστικό κίνημα και με όλη τη μεσαία τάξη. Αν θέλει να λέγεται σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα, μπορεί να χρησιμοποιεί τα κανάλια, αλλά τότε η έννοια της αριστεράς αλλάζει.

 16. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 3, 2008 2:13 pm

  ” Όχι όμως από αριστερούς που θα έπρεπε να είναι προοδευτικοί.”

  αυτοί σου οι αφορισμοί είναι μερικές φορές “κολλημένοι” … :-)

  και μερικές σκέψεις:

  – για το θέμα της ηλικίας, κι αν η θεώρηση αυτού του παράγοντα είναι προνόμιο της μίας ή της άλλης πτέρυγας (αριστερά δεξιά) απαντά ο fileleftehros154 για τον (νεότερο) πρόεδρο της Φ/Σ

  – εξακολουθούν να ισχύουν οι προβληματισμοί της “Αθήναιος” (http://www.greekgastronomer.com/?p=702) σχετικά με την απαξιωση του θεσμού της δημοσιογραφίας

  – προσωπικά, με χαλά που βαπτίζεται ανοικτή διαδικασία αλλά δεν καλείται ο έτερος διεκδικητής να συμμετέχει (το έχεις αναφέρει κι εσύ, Καρπίδη, αν δεν κάνω λάθος)

  – τέλος, η έκφραση του -εξαιρετικού- Τσιμιτάκη “Από την Κουμουνδούρου με ρωτούσαν επίμονα σήμερα πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη προκειμένου να απαντήσουν στους δημοσιογράφους των εφημερίδων.” με οδηγεί να πιστεύω ότι το επίσημο κόμμα ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις του ενός υποψήφιου προέδρου

  για να μην παρeξηγηθώ:
  – ο Αλέξης μου είναι συμπαθέστατος (τόσο ώστε ίσως να τον ψήφιζα αν ήμουν ΣΥΝ, και μέλος βέβαια :-) )
  – με ενθουσιάζουν οι προοπτικές της πολιτικής μπλογκόσφαιρας
  – με ενοχλεί η κατάσταση της δημοσιογραφίας

  προτιμώ όμως -όπως έχω κάνει προσωπικά- οι φίλοι συνιστολόγοι να ΔΗΛΩΝΟΥΝ -σε αυτές τις περιπτώσεις- ότι “ξερεις τι, συμπαθώ τον τάδε ή τον δείνα, ή τις ιδέες του, και θέλω να συμβάλλω στην προώθηση του ή στην κατανόηση του από περισσότερους” …

  εν συντομία:
  – σημαντική και θετική στιγμή για το πολιτικό ιστολογείν; Ναι …
  – ανοικτή διαδικασία; Μέχρι *ενός σημείου* ναι
  – “τόσο οργανωμένα όσο θα το έκανε ας πούμε μια τηλεόραση”; Οχι, γιατί το -“κατάπτυστο” αυτό- μέσο θα καλούσε ΚΑΙ τον Κουβέλη

  ευχαριστώ για τη φιλοξενία, και καλή χρονιά

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

 17. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 3, 2008 3:18 pm

  @ Αντώνης Πολιτάκης: Ξέρεις οτι ο θάνατος του κομμουνιστικου κόμματος είναι ευσεβής πόθος και όχι σοβαρή πιθανότητα. Πολλές φορές δώσανε κηδειόχαρτο στο ΚΚΕ και όπως βλέπεις ακόμα υπάρχει. Και μια και κάποιοι μίλησαν για εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα, να τονίσω οτι η στήριξή μου στο συγκεκριμένο κόμμα βασίζεται καθαρά στην κοινωνική μου θέση, καθώς δεν είχα κανένα συγγενή που να πολέμησε στον εμφύλιο. Και γενικά δεν ισχύει αυτό! Αν ίσχυε θα είχε πολύ πιο μεγάλα ποσοστά. Γενικά σας έχω ξαναπεί, μη μας τη “μπαίνετε” τόσο πολύ, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο διαφήμηση μας κάνετε, όχι δυσφήμηση.
  Τα αστικά κόμματα, θα συνεχίσω να τα αποκαλώ έτσι, γιατί τέτοια πολιτική ασκούν. Το γιατί τα στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και δεν μπαίνει προς ανάλυση εδώ. Τώρα το κατά πόσο προσεγγίζει ο ΣΥΝ τις θέσεις του ΚΚΕ, ας το αφήσουμε καλύτερα. Πιο αριστερή ρητορεία, δε σημαίνει πιο αριστερή πολιτική. Αν συγκρίνεις τις θέσεις του ΚΚΕ με του ΣΥΝ θα βρεις χαώδεις διαφορές.
  @ mimi: Φυσικά και είναι συνεπής κομμουνιστική θέση το να μην θέλεις κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, δεξιές κυβερνήσεις. Δηλαδή τι προσέφεραν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στο γαλλικό και τον ιταλικό λαό; Στις επόμενες εκλογές καταψηφίστηκαν με μεγάλα ποσοστά. Να μην αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία σχετικά με το τι σημαίνει κεντροαριστερά; Δες που κατέληξε το ΓΚΚ μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Και ιδεολογικά και από άποψη ποσοστών. Και εξαιτίας αυτής του της στάσης έστειλε πολύ από τον κόσμο του στην αγκαλιά του δημαγωγού Λεπέν. Καλά στην Ιταλία δε το συζητάμε, πλέον δεν υπάρχει ούτε δείγμα κομμουνιστικού κόμματος, έχει ουσιαστικά συγχωνευθεί με τους σοσιαλδημοκράτες. Εν τέλει, μια κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι όπλο στα χέρια του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος και γι αυτό την απορρίπτω.

 18. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 3, 2008 3:54 pm

  Αγνωστε Χ

  εμένα όμως που πολέμησαν και μετα εξορίστηκαν ή ήταν υπο παρακολούθηση απο το 50 μέχρι το 80 ενώ συμφωνούν με την ελεύθερη αγορά και γελάνε με τις θεωρίες του κουμουνισμού ψηφίζουν ΚΚΕ ανελλιπώς. Τουλάχιστον 30 ψήφοι χαμένοι σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Ελληνική παράνοια.

 19. Vote -1 Vote +1Λάμπρος Τσουκνίδας - January 3, 2008 4:02 pm

  Ιστορία με τα “αν” δεν γράφεται αλλά, μιας και το έθεσες, αναρωτιέμαι πόσα μπορεί να χάσαμε που δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κautsky -και μιλώ για το πλαίσιο που βάζεις στην τελευταία σου παράγραφο, όχι για τις (επιεικώς αδόκιμες, θεωρώ) μεταφορικές συγκρίσεις των προηγούμενων παραγράφων… Καλή χρονιά.

 20. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 3, 2008 7:19 pm

  Ο ΛΕΝΙΝ αναδείχτηκε μέσα από σκληρούς πολιτικούς αγώνες. Η ιδιαίτερη ευφυία του και η ιδεολογική του εμβάθυνση στον Μαρξισμό ακολουθούσε εξελικτική πορεία . Απόδειξη τούτου είναι η πολύ σημαντική στροφή του από τον αναρχίζοντα Λένιν του 1895 , στον σοσιαλδημοκράτη (με τον πολιτικό όρο του τότε) του 1905 και τον μπολσεβίκο του 1917. Η κοσμοαντίληψή του απείχε από τον ιστορικό συμβιβασμό του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ όσο η Μόσχα από το Βλαδιβοστόκ(και αυτό γιατί πιό πέρα δεν υπήρχε). Ηταν οπαδός και θεμελιωτής της θεωρείας του κόμματος νέου τύπου , της δικτατορίας του προλεταριάτου , της θεωρείας του αδύναμου κρύκου , του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού , της ρήξης των μπολσεβίκων με τους σοσιαλδημοκράτες του Καουτσκι κλπ.

  Ο Τσίπρας αναδείχτηκε επειδή τον πείρε βόλτα στα κανάλια ο Αλαβάνος. Επειδή οι μεγαλοδημοσιογράφοι τον καλούν σε κάθε παράθυρο στα βραδυνά δελτία. Επειδή ΠΡΕΠΕΙ για το σύστημα να μπεί στα σπίτια μας σαν οικία και ήπια φυσιογνωμία , άρον -άρον μιας και τα κεντροαριστερά σενάρια πρέπει να διαδεχτούνε τον δικομματισμό.

  Δυστυχώς , όπως και πολλά άλλα άχρηστα προιόντα της διαφήμησης , οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και το κατεστημένο των think tank κάνανε καλή δουλειά και το γλυφητζούρι πολλοί το πιπιλάνε.

  Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια λέει ο λαός μας. Και όπως πάντα σύντομα η φούσκα θα σπάσει. Και τότε πάλι οι κομμουνιστές συνεπείς θα είναι ΜΟΝΟΙ στον πολιτικό στίβο να μιλούν για κίνημα και ανυπακοή . Και οι μεταλλάξεις του Τσίπρα , όπως άλλοτε του Κύρκου και του ΚΟΝΜΠΕΤΙΤ να μιλούν για ξεπερασμένες αντιθέσεις και για το νέο που απροσδιόριστα πάντα για αυτούς θα μοιάζει πάντα με την πανάρχαια σοσιαλδημοκρατία του Κάουτσκι και του Μπερνστάιν.

 21. Vote -1 Vote +1mimi - January 3, 2008 7:23 pm

  @ Άγνωστε Χ, δε διαφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες (δε συμφωνώ και εντελώς, φυσικά), απλά μου κάνει εντύπωση (πάντα μου έκανε), το μένος των οργανωμένων εν Ελλάδι κομμουνιστών με την κεντοαριστερά και όχι με την κεντροδεξιά, που θα έπρεπε να είναι πιο έντονη η αντίδραση και η δυσαρέσκεια. Ακόμη και σε αυτές τις εκλογές, η αντιπολίτευση ήταν στο παλιο ΠΑΣΟΚ και όχι στην κυβέρνηση Καραμανλή. Δηλαδή όταν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση είναι σε αυτό, όταν κυβερνά η ΝΔ η αντιπολίτευση είναι στα 2 μεγάλα κόμματα….περίεργο δε νομίζεις;

 22. Vote -1 Vote +1mimi - January 3, 2008 7:31 pm

  @ Κόκκινε, οκ ο Συν είναι ένα οπορτουνιστικό κόμμα που συνεργάστηκε με το πασόκ, το ΚΚΕ που επίσης σε δημοτικές εκλογές έχει συνεργαστεί με τη ΝΔ τι είναι;;; έλεος δηλαδή!
  @rebel red, κανένα μένος, τις απόψεις μ καταθέτω και σε σχέση με άλλα ποστ.

 23. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 3, 2008 7:52 pm

  mimi.

  Η κεντροαριστερά είναι “πεμπτη φάλαγγα”. Αυτό σου λέει κάτι?

  Ερώτηση. Πού στις Δημοτικές εκλογές το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την ΝΔ?

 24. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 3, 2008 8:03 pm

  Κάτσε ρε mimi. Μήπως μας μπερδεύεις με το ΣΥΝ; Και το λέω αυτό γιατί το ΚΚΕ πριν τις εκλογές – και γενικότερα- καλούσε και καλεί τον κόσμο να απορρίψουν τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια. Η ουσία δε βρίσκεται στο πως θα ονομάσεις ένα σχήμα αλλά στο τι πολιτική θα ασκήσει αυτό. Δες στη Γερμανία για παράδειγμα: συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών-φιλελευθέρων( κάτι σαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Σε τι διαφέρει από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας; Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ; Να βγαίνει σαν τα στελέχη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία και να λέει “αυτή η κυβέρνηση είναι σκατά(ακριβώς έτσι είπανε, θα παρακαλούσα να μην κοπεί) αλλά είναι η κυβέρνησή μας”;!! Αν θες να είσαι συνεπής στην πολιτική σου θέση, πρέπει να κάνεις κριτική και στα δύο σχήματα. Εντάξει, εσύ μπορεί να διαφωνείς, αλλά δε νομίζω οτι το ΚΚΕ μπορεί να πάρει διαφορετική θέση. Δες κι αυτό το βιντεάκι στο youtube: Ο Μητσοτάκης δίνει γραμμή για τις εκλογές.

 25. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 3, 2008 8:24 pm

  @chrisvet

  “Πού στις Δημοτικές εκλογές το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την ΝΔ?”

  ξέρω για την Καρδίτσα τις τελευταίες 2-3 εκλογές συνεχόμενα

 26. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 3, 2008 8:29 pm

  Αναλώσιμο εξάρτημα η ζωή των εργατών για το κεφάλαιο. Στο χρόνο που πέρασε, 113 εργάτες δε γύρισαν από το μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής τους από την εργοδοτική βαρβαρότητα

  Στο αίμα της εργατικής τάξης βάφτηκε και η χρονιά που πέρασε. 113 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο, ενώ τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» ξεπερνούν σταθερά τα 110 ανά έτος τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες σακατεύονται στους τόπους δουλιάς, αφού τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που η εργοδοσία τα λογαριάζει σαν κόστος, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

  Τη μακάβρια πρωτιά στα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων διατήρησε και φέτος ο κλάδος των κατασκευών, αφού από τους νεκρούς εργάτες οι 69 είναι οικοδόμοι. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν πλήρη απογύμνωση των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης στους τόπους δουλιάς, που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους.

  Οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής τους με τη συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, ενισχύοντας την πάλη τους σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, φορείς της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Ο φόρος αίματος που η εργατική τάξη πληρώνει καθημερινά επιβεβαιώνει καθαρά την αναγκαιότητα της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

  rizospastis.gr 03/01/2008 Και ο Τσίπρας – ΣΥΝ μιλάνε για το νέο και το καινούργιο που γεννιέται στην Ε.Ε. του 2008

 27. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 3, 2008 8:32 pm

  @crisvet

  “Η κεντροαριστερά είναι “πεμπτη φάλαγγα”. Αυτό σου λέει κάτι?”

  προσωπικά μου λέει ότι βγάζεις χυδαιότητα

 28. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 3, 2008 8:34 pm

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης .

  Εάν ήθελες θα μάθενες πως στην Κρδίτσα η ΝΔ δήλωσε στήριξη στον υποψήφιο του ΚΚΕ και όχι συνεργασία σε ψηφοδέλτιο. Το ΚΚΕ μέχρι και συνέντευξη τύπου έδωσε επίσημα με την Αλέκα για να τονίσει τον προβοκατόρικο ρόλο που είχε αυτή η κίνηση της ΝΔ. Η δε ΝΔ κατέβαζε και “αντάρτ稔 υποψήφιο που στον β’ γύρο ψήφισε ΠΑΣΟΚ και βγήκε Πασόκος δήμαρχος.

 29. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 3, 2008 8:43 pm

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

  Ιστορικά η πέμπτη φάλαγγα υπήρξε και λειτούργησε στον Ισπανικό εμφύλιο , στην προπολεμική Γαλλία του 30 , στις ΗΠΑ του 30 και έγινε προσπάθεια να στηθεί και στην ΕΣΣΔ του 30 από τον Χίτλερ.
  Οπως επίσημα στα απομνημονεύματά του αναφέρει ο πρεσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ το 1934-1945 , η ΕΣΣΔ ήταν και η μόνη χώρα όπου η προσπάθεια του Χίτλερ έπεσε στο κενό.
  Κοινό στοιχείο όλων αυτών των παραδειγμάτων ήταν η “θολή” ταυτότητα των πεμπτοφαλαγγιτών (σοσιαλίζοντες , σοσιαλδημοκράτες , κοινωνικοί χριστιανοί κλπ) Από βγήκε και ο πολιτικός , μεταφορικός , περιγραφικός όρος ……πέμπτη φάλαγγα.
  ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?

 30. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 3, 2008 8:43 pm

  “Εάν ήθελες θα μάθενες πως στην Κρδίτσα η ΝΔ δήλωσε στήριξη στον υποψήφιο του ΚΚΕ”

  ξέρω *τόσο καλά* όσο δεν μπορείς να φανταστείς … πες μας τι έγινε στις προηγούμενες αναμετρήσεις (ο συγκεκριμένος υποψήφιος ήταν ήδη Δήμαρχος -με ψήφους ΝΔ και ΚΚΕ- όταν έχασε)

  Η ΝΔ δεν κατέβασε αντάρτη (αλλιώς ΔΕΝ θα λεγόταν αντάρτης)

 31. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 3, 2008 8:50 pm

  “ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?”

  δε σου ζήτησα τον ορισμό της πέμπτης φάλαγγας … είπα ότι εκφράζεσαι χυδαία όταν αποκαλείς όσους είναι κεντροαριστεροί “πεμπτοφαλαγγίτες”

  α, και βέβαια ο ορισμός που δίνεις είναι αυτός που σε βολεύει

 32. Vote -1 Vote +1FILELEYTHEROS_154 - January 3, 2008 9:26 pm

  Συγγνώμη αλλα θα ήθελα να ρωτήσω τους συντρόφους ποιές είναι οι ουσιαστικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ?
  Επιγραμματικά βεβαια , ας πουμε 5 σημεία.
  Οι συντροφοι του ΚΚΕ ορυονται οτι απεχουν ετη φωτος (η τουλαχιστον απο την Μοσχα στο Βλαδιβοστόκ) αλλα δεν μπορώ να εντοπίσω σημαντικές διαφορές.

 33. Vote -1 Vote +1Sotos - January 3, 2008 9:38 pm

  Όντως με ξάφνιασες. Δεν περίμενα να τον ξεκινήσεις από τώρα τον εκθειασμό!
  Έλεγα θα περιμένεις μέχρι να γίνει η συνέντευξη.
  Και τι κάνεις;
  ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΤΣΙΠΡΑΚΙ!!
  ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ “…Πού είναι οι ιδέες; Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ καθημερινά τον ελληνικό τύπο και ΕΝΑ άρθρο του Τσίπρα δεν έχω δει…”. Συμφωνώ 100% μαζί σου χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς υποστηρίζεις στο σύνολο της πολιτικής. Μην σου κολλήσουν και την ταμπέλα του troll επειδή συμφώνησα μαζί σου για αυτό το επισημαίνω στο τέλος!

 34. Vote -1 Vote +1mimi - January 3, 2008 10:12 pm

  @Άγνωστε Χ, δε μ απάντησες επί της ουσίας στο 2ο ποστ μ και ειδικά στο τελευταίο μου σχόλιο.
  @chrisvet, εκτός από δημοτικές συνεργασίες, ξέχασες τη κυβέρνηση συνασπισμού του 89; δε μ αρέσει να παρελθοντολογώ, αλλά δε πάθαμε και άνια…

 35. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 3, 2008 10:20 pm

  Mimi σου απάντησα: καταδίκη των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών παραλλαγών! Πως αλλιώς να το πω δηλαδή;

 36. Vote -1 Vote +1FILELEYTHEROS_154 - January 4, 2008 12:09 am

  Σοτος: ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΤΣΙΠΡΑΚΙ!

  Συγγνώμη, η συγκριση του ηγέτη του διεθνούς επαναστατικού προλεταριάτου με διασημο ηθοποιό της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν σε πείραξε;

 37. Vote -1 Vote +1Theo - January 4, 2008 12:28 am

  Συγγνώμη, η συγκριση του ηγέτη του διεθνούς επαναστατικού προλεταριάτου με διασημο ηθοποιό της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν σε πείραξε;

  Mαλλον η συγκριση τον ευνοει. Ο Ντι Καπριο ειναι μακραν πιο αναγνωρισιμο προσωπο απο τον Λενιν.

 38. Vote -1 Vote +1Κόκκινος - January 4, 2008 12:55 am

  @φιλελεύθερος
  Όχι, δε μας πείραξε η σύγκριση Λένιν-Ντι Κάπριο γιατί απλώς συγκρίνει τις φάτσες τους, ενώ η σύγκριση με τον Τσίπρα είναι καθαρά πολιτική.
  @Τheo
  Τι εννοείς ”πιο αναγνωρίσιμος”; Πως κατάφερες να συγκρίνεις 2 ανόμοια πράγματα (κινηματογράφο με πολιτική);

 39. Vote -1 Vote +1Theo - January 4, 2008 1:10 am

  Ανοιξε ενα λεξικο.

 40. Vote -1 Vote +1vivacuba! - January 4, 2008 1:14 am

  Καλή φάση όμως πριν λίγες μέρες είχαμε τον Στάλιν τώρα έχοθμε τον Λένιν.
  Ωραίος αντικομμουνισμός τεσπα το θέμα είναι να μαθένουμε και δυο πράγματα παραπάνω.
  Δηλαδή το ΚΚΕ φταίει που στην Καρδίτσα το ψηφίζουν γιατί εκλεγόταν δήμαρχος αγωνιστής;Ξέρεις και το ΚΚΕ σαν Κόμμα επιδιώκει να ψηφιστεί. Α!Το βασικότερο εγώ δεν είδα πουθενα σε αφίσες είτε κομματικές είτε τοπικές στη Καρδίτσα να μην υπάρχει κριτική στη ΝΔ. Και αν θυμάστε καλά η Αλέκα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε ομιλία πριν της Δημοτικές εκλογές πως γίνεται μεθοδυμένη επίθεση στο Κόμμα από ΜΜΑποβλάκωσης σε συνεργασία πάντα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά μην ανοίγουμε το θέμα τον δημοτικών εκλογών γιατί θα θυμηθώ συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ στην Κέρκυρα και δεν θα αρέσει σε μερικούς.

 41. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 4, 2008 4:30 am

  @viva

  1. για την Καρδίτσα:
  στις τελευταίες 4ετίες πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δημάρχου (πρόσκειται στο ΚΚΕ) ήταν ΚΚΕ και πόσοι ήταν ΝΔ -μήπως οι της ΝΔ ήταν πλειοψηφία; Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος με ποιόν τρόπο είχε την πλειοψηφία στις αποφάσεις του;

  2. για μνήμες:
  ρωτησε ο chrisvet “Πού στις Δημοτικές εκλογές το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την ΝΔ?” και του απάντησα … καλό είναι να θυμόμαστε (και τα ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ), αλλά να θυμόμαστε όλοι

  3. για αντι-κομμουνισμό:
  αν υπονοεις ότι άφησα, εγώ προσωπικά, οποιαδήποτε αιχμή κατά του κομμουνισμού (ή του ΚΚΕ ειδικά) να με το πεις να ζητήσω συγνώμη, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να προσβάλλω ιδεολογίες και πιστεύω κάθε πολίτη (πχ. αποκαλώντας τον “πεμπτο-φαλαγγίτη”)

  αν αναφέρεσαι σε κάτι που είπε άλλος, σου ζητώ -προκαταβολικά και ειλικρινά- συγνώμη

  καλή σας μέρα

 42. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 4, 2008 11:48 am

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

  Η εκλογή του Τέγου στην Καρδίτσα έγινε εάν θυμάσε μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Θεσσαλία . Τότε προέκυψε μία συσπείρωση σε τοπικό επίπεδο με αγροτοσυνδικαλιστές και πρόσωπα που κρατήσαν συνεπή στάση. Κύριος όρος που έθεσε τότε το ΚΚΕ η αντίθεση στην ΚΑΠ , στις αναδιαρθρώσεις και στην σύμπραξη ιδιωτικού -δημοσίου στην Τ.Α.
  Αυτά ήταν η κοινή βάση συνεργασίας με πρόσωπα και όχι με την Ν.Δ. Κάποιοι από αυτούς στην πορεία αλλάξαν πορεία ή και δεν συμορφωθήκανε με το κοινό πλαίσιο. Εκεί σταμάτησε και η συνεργασία.
  Αυτό είναι η επιτομή της δημιουργίας συγκλίσεων από κινηματικές διαδικασίες -άσχετα τους κινδύνους και τα στραπάτσα- .
  Βέβαια ποιός θα καθήσει να προβληματιστεί για το τί είναι συνεργασία και πως ένα Μαρξιστικό κόμμα πρέπει να τις χειρίζεται.
  Είναι πιό εύκολο και πιό εύπεπτο να ακούμε τον λαικισμό του ΠΑΣΟΚ για την κακιά δεξιά και να βγαίνει λάδι η δεξιά πολιτική του.
  Οι πραγματικές όμως λαικές δυνάμεις βρίσκονται εγκλωβισμένες εκεί ……σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οταν η πολιτική του ΚΚΕ φτάνει σε αυτές , δημιουργώντας δεσμούς αγώνα , τότε το καλογρασαρισμένο μηχανάκι του συστήματος αντιδρά με λάσπη , προσωπικές επιθέσεις και πεμπτοφαλαγγίτες .
  Προς γνώση………………..μπορώ εάν εδνιαφέρεσαι να σου αραδιάσω αρκετά “καυτά” παραδείγματα. (ένα μικρό δείγμα…Κύρκος και άλλα στελέχη της ΕΔΑ στην υπόθεση Μπελογιάννη)

 43. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 4, 2008 12:13 pm

  @chrisvet

  δεν κρίνω θετικά ή όχι την όποια και με όποια μορφή συνεργασία μεταξύ πολιτικών και πολιτικών χώρων … υπέδειξα -απλά- ένα παράδειγμα συνεργασίας

  σε ότι αφορά τον όρο ‘πεμπτοφαλαγγίτες’ πρέπει να πω ότι έχει προκαλέσει -από την πρώτη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε- καχυποψία, διώξεις και δολοφονίες …

  χαρακτηριστικό παράδειγμα η -αυθαίρετη- εκτέλεση/δολοφονία περίπου 1.000 αιχμαλώτων στρατιωτών του εθνικιστικού ισπανικού στρατού από τo 5o σύνταγμα του δημοκρατικού στρατού στη διάρκεια της πολοιορκίας της Μαδρίτης (1936) … επειδή θεωήθηκαν ύποπτοι πεμπτοφαλαγγίτες (ναι, ξέρω πολύ καλά τις απανθρωπιές και από την άλλη πλευρά)

  κάποιες λέξεις κι εκφράσεις είναι *ιδιαίτερα* φορτισμένες, και οφείλουμε να προσέχουμε πως τις χρησιμοποιούμε, ειδικά στο πλαίσιο μίας -έστω, ισχνής- δημοκρατίας

  σε ότι αφορά το αράδιασμα …

  ευχαρίστως να μιλήσω με άλλους φίλους κομμουνιστές γι αυτά τα ζητήματα, οι οποίοι δε με προσβάλλουν, συζητάνε με ζήλο μεν, με επιχειρήματα δε, και έχουν στοιχειώδη αξιοπιστία …

  όσο θα παραθέτεις αυτούσια αποσπάσματα από τον Ριζοσπάστη σα να είναι η καινή διαθήκη, θα θεωρείς βέβαιο ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών σου είναι “εγκλωβισμένοι”, και θα χρησιμοποιείς πολεμικές εκφράσεις δεν θα με ενδιαφέρει το “αράδιασμα” εκ μέρους σου

  όμως, επειδή πιστεύω ότι η ευγένεια υπάρχει σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, πόσο μάλλον σε έναν που διέπεται από ανθρωπισμό, κι επειδή θεωρώ ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνεται συνεχώς καλύτερος (το διεκδικώ για τον εαυτό μου), ελπίζω αληθινά ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και να μάθω και πέντε πράγματα ή απόψεις που δεν ξέρω

 44. Vote -1 Vote +1karpidis - January 4, 2008 12:39 pm

  @flileytheros: O Ντι Κάπριο δείχνει πως δεν είναι μειονέκτημα να είσαι ωραίος… και ταίριαζε σε αυτό που καταλογίζουν στον Τσίπρα…
  @Αγνωστος Χ: Ο ΣΥΝ εκφράζει ένα μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς που πιστεύει στο ειρηνικό σοσιαλιστικό πέρασμα. Κάτι παρόμοιο με το μπολιβιριανό κόμμα. Το θέμα του αρχηγού είναι να δώσει άλλο όραμα. Οι νέοι έχου όραμα και ρισκάρουν (κάτι που θεωρώ καλό) και οι πρεσβύτεροι έχουν εμπειρία που συνήθως τους οδηγεί να ζυγίζουν τα κόστη.Μπορεί ο Κούβελης να συνεχίσει να δουλεύει καλά για τον ΣΥΝ αλλά φοβάμαι πως θα χάσει το ΣΥΡΙΖΑ με φόβο να μη γίνουν “γραφικοί” και περιθωριακοί.
  @όλους όσους λένε πως συγκρίνω και προσομοιάζω ΣΥΝ και μπολσεβίκους:

  Σίγουρα ο Τσίπρας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο νέος Λένιν ΟΜΩΣ και ο Συνασπισμός δεν είναι το επαναστατικό κόμμα των μπολσεβίκων. Σίγουρα δεν έχει γράψει το “Το τι να κάνουμε” αλλά ως τώρα ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ που βρίσκεται έχει να δείξει αρκετά καλές αγωνιστικές περγαμηνές.

  @burinator: Καταρχήν καλως ήλθες. Και δεν είναι προσβολή. Ο ΣΥΝ δεν είναι μπολσεβίκοι και το έγραψα. Όμως ο Τσίπρας είναι ότι ήταν ο Λένιν για τους Μπολσεβίκους. Αν θέλει να προχωρήσει μπροστά και ίσως να πετύχει τους εφικτούς στόχους του ΣΥΝ ( δεν ξεχνάω πως χωρίς επανάσταση δεν αλλάζει ουσιαστικά το σύστημα )
  @Θέμης Λαζαρίδης: Το θέμα τέθηκε και σε άλλα blog. Καταρχήν η σελίδα της ανοικτής πόλης είναι αρκετά ανοικτά. Ο Τσίπρας συμμετέχει σε συλλογικές διαδικασίες. Είναι εκτός λογικής οι προσωπικές ιστοσελίδες. Δεν πρόκειται να βρεις ούτε προσωπική του Τσίπρα, ούτε του Πρωτούλη ούτε κανενός. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν συμμετέχουν.Το θέμα είναι να αναδειχθούν αυτές οι μικρές προσωπικές διαφορές για να δούμε που θα οδηγηθεί και το συλλογικό. Πάντως κανείς δεν αμφισβητεί πως πολιτικά διαφέρουν λίγο, οι δύο υποψήφιοι…
  @Thivablog : Είσαι ο πρώτος που έγραψε για παραλληλισμό και συμφωνώ με την έκφραση. Όμως γιατί διαφωνείς; και που;

  ο δειμός του πολίτη: Το άρθρο πριν το γράψω το σκεφτόμουν πολύ. Κυρίως κοινωνιολογικά. Εκείνη την εποχή ένας 30άρης ήταν πια ώριμος άνδρας ενώ στην σημερινή ελλάδα θεωρείται ένας νέος που μπορεί κιόλας να έχει δουλέψει ελάχιστα και να μην έχει εμπειρίες με το εργατικό κατεστημένο. Όμως για αυτό ανέφερα πως ο Τσίπρας είχε πολύ καιρό μπει στην πολιτικοποιημένη ζωή και πια έχει μια 20ετία. Δεν είναι το κλασικό παράδειγμα του προλετάριου αλλά ο ΣΥΝ νομίζω έχει ιστορία από τέτοιους προέδρους.
  Όσο για το μάρκετινγκ ο Λένιν μιλάει αρκετά στο ” Ο αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού” για τις μεθόδους και τις “υποχωρήσεις που πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις την εξουσία…
  Η συμφωνία με τη Γερμανία του Λένιν για κάποιους τότε ήταν “ξεπούλημα” όμως εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ήταν μια επιτυχημένη επιλογή αφού στον Β” παγκόσμιο πήρε αυτά τα εδάφη πίσω…
  Και όπως είπα. Το μοίρασμα της προκύρηξης την εποχή εκείνη ήταν προχωρημένο, ήταν έξυπνος μάρκετινγκ. Όμως τώρα είναι κάτι το παρωχημένο… Αυτό πρέπει να αλλάξεις… Ακόμα και ο Χριστόδουλος το έπιασε και μιλούσε νεανικά. Η Αλέκα κάνει προσπάθειες να βελτιώσει το λόγο της. Δεν είπα να απαξιώσουμε τους αγώνες ούτε να ξεπουληθούμε σε συμφέροντα. Είπα πως ένα καλό προϊόν πρέπει να διαφημιστεί και σωστά για να πουληθεί…
  @Ανδρέας Τριανταφυλλίδης:Κοίτα οι φιλελεύθεροι είναι προοδευτικοί άνθρωποι γενικότερα από την εποχή του Μαρξ. Όμως ο λόγος που αποτυγχάνουν είναι πως είναι πως έχουν νέους ενώ αντιπροσωπεύουν το παλιό…
  Δεν παρακολουθώ τηλεόραση αλλά νομίζω πως βλέπω τον Κούβελη στα παράθυρα χωρίς τον Τσίπρα… (από youtube τι μεταφέρθηκε…)

  @@Λάμπρος Τσουκνίδας : Θα μπορούσες να αναλύσεις περισσότερο τη θέση σου. Γιατί έχω θέσει τον αντίθετο προβληματισμό σε άλλη συζήτηση. Δηλαδή αν η επανάσταση δεν γινόταν στη τσαρική ρωσία που ήταν υποανάπτυκτη αλλά στην ανεπτυγμένη αποικιοκρατία Στο τότε Ηνωμένο Βασίλειο. Ιστορία δεν γράφεται προφανώς όμως ιστορικά νέοι έκαναν πράξεις που έθεταν σε κίνδυνο το σύστημα και οι παλιοί ριζοσπάστες είχαν τις περισσότερες φορές γεμίσει με φοβίες που τους έκαναν να αναστείλουν
  @Chrisvet: (Υπάρχει και το νησί Σακχαλίν (από όπου είναι και η καθηγήτρια που μου έμαθε Ρώσικα )
  Επίσης το ψέμα έχει κοντά ποδάρια δεν το πιστεύω… γιατί άνετα θα το έλεγε ένας φιλελεύθερος…
  Κοίτα λίγο. 200 χρόνια καπιταλισμός και το ψέμα του σοσιαλισμού άντεξε μόλις 80. Και να υποστηρίζει πως έχει δίκιο ο λαός. Αν δεν αποδείξεις πως πραγματικά υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα αυτών που πράγματι υπερασπίζεσαι το ψέμα ποτέ δεν θα πέσει…

 45. Vote -1 Vote +1ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ - January 4, 2008 2:02 pm

  Ώπα σύντροφε.
  Ξέχασες και το Νίκο Ζαχαριάδη. Στα 28 του ήταν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί τέτοια παράλειψη; Επειδή το 1931 δεν υπήρχε MEGA; Ή μήπως ο Ζαχαριάδης δεν ήταν handsome; Μαρτυρίες λένε το αντίθετο.
  Πάντως εγώ είμαι έτοιμος ήδη να τραγουδήσω για το μεγάλο ηγέτη της αριστεράς:

  Ζήτω ο Φώτης κι ο Αλέκος
  ζήτω και ο ροζ στρατός
  Ζήτω ζήτω κι ο Αλέξης
  ο Μεγάλος Αρχηγός.

  ΥΓ: Τις πολιτικές μου απόψεις για τα φαινόμενα κενολόγων “πολιτικών” στο όποιο κόμμα στις έχω ήδη πει στου Allu Fan Marx και δε μ’ αρέσει να επαναλαμβάνομαι.
  Προτιμώ αυτό το χιουμοριστικό σχόλιο που νομίζω ταιριάζει στο πνεύμα του χιουμοριστικού σου ποστ που παρομοιάζει επαναστάτες με τον Αλέξη.

 46. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 4, 2008 5:19 pm

  @Καρπίδης: Το κατά πόσον είναι ριζοσπαστική αριστερά ο ΣΥΝ σηκώνει πολύ κουβέντα. Δε νομίζω να σου διαφεύγει οτι σύμφωνα με την κομμουνιστική κοσμοθεωρία, τον κόσμο τον σπρώχνουν προς την εξέλιξη οι μάζες. Οι ηγέτες απλά επιταχύνουν τα γεγονότα. Κοινώς, αν φτάσει κάποια στιγμή ο λαός να θέλει ν’αλλάξει αυτό που ζει, θα το κάνει, και δε νομίζω οτι θα περιμενεί απλά και μόνο το πρόσταγμα κάποιου ηγέτη. Εξάλλου μέσα στην καθημερινή πάλη δημιουργούνται ηγέτες μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την προβολή των κεντρικών πολιτικών προσώπων αλλά έχουν μεγάλη επιρροή στο χώρο που κινούνται. Και καμιά φορά πολλοί τέτοιοι μπορεί να παίξουν πιο καταλυτικό ρόλο από την ύπαρξη ενός “κεντρικού” ηγέτη.
  Κι εδώ που τα λέμε, ο Τσίπρας, όσο νέος κι αν είναι, δεν πρόκειται ποτέ να παίξει τέτοιο ρόλο, γιατί πολύ απλά δεν επιθυμεί μια καθολική αλλαγή. Εν τέλει, νομίζω οτι η ρήξη με το υπάρχον καθεστώς δε θα υπαγορευθεί μόνο από κάποιο κόμμα και τον αρχηγό του. Οπότε δε θεωρώ ουσιαστικό το να συζητάμε σε βάση ηλικιακή το αν μπορεί να επιτευχθεί ρήξη ή όχι.

 47. Vote -1 Vote +1a8lios - January 4, 2008 5:51 pm

  Δε διάβασα τα σχόλια, οποτε συγνώμη αμα επαναλάβω τπτ. Ποιός κομμουνιστής ρε συ Καρπ σου πε πως το πρόβλημά μας είναι η ηλικία του Τσίπρα?
  Εγώ το λέω και το ξαναλέω. Είναι ικανός ο Τσίπρας. Όπως και ο Αλέκος, αλλά λόγω εμφάνισης, νεανικότητας, στυλ, όπως θες πες το μάλλον θα τα πάει καλύτερα ο Τσιπράκος.

  Τον οποιονδήποτε, όχι κομμουνιστή ντε και καλά, τον οποιονδήποτε ΑΓΩΝΙΣΤΗ έστω, αριστερό, όπως θές πέστο, γιατί πρέπει να τον νοιάζει αυτό όμως, μπορείς να μου πεις? Ή μάλλον γιατί πρέπει να τον νοιάζει, με την έννοια ότι θα βγεί κάτι θετικό για το λαό και το κίνημα με μια τέτοια αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝ?

  Θετικά πράγματα βγαίνουν, τουλάχιστον οι “αριστεροι” πρέπει να το ξέρουν αυτό, από τους αγώνες. Και όταν μιλάμε για κόμματα, θετικά πράματα βγαίνουν όταν αυτά τα κόμματα έχουν ξεκάθαρες, κρυστάλινες απόψεις, θετικές για τη πλειοψηφία του λαού.

  Ο ΣΥΝ από την ίδρυσή του όχι μόνο δεν έχει κάτι τέτοιο, αλλά είναι καταδικασμένος να το παίζει διπλό ταμπλό. Είτε με τον Τσίπρα για δεκάρι, είτε με τον Αλέκο. Θα κερδίσει τα επόμενα χρόνια περισσότερες ψήφους με αυτή τη τακτική? Πολύ πιθανό, αλλά και τί έγινε? Θα έρθει σε ρήξη ποτέ με την ΕΕ? Θα ενοχλήσει ποτέ τα κέρδη των επιχειρήσεων? Θα πεί ποτέ στο λαό να επιβάλει το δίκιο του?

  Οπότε εγώ λέω το εξής. Όσο μιλάμε γα μια απλή αλλαγή προσώπων στο ΣΥΝ και η πολιτική του παραμένει ως έχει, εγώ πραγματικά χέστηκα! Ας καταφέρει να διαλύσει και το ΠΑΣΟΚ ο Τσιπράκος, ας γίνει και πρωθυπουργός!
  Εμείς εδώ θα είμαστε να τον ανατρέψουμε.

  Μη ξεχνάς, και στη Ρωσία ο πιο δημοφιλής ο Κερένσκι ήτανε, και έμοιαζε και για αριστερός (αχ πόσο κλάψανε οι αστοί σαν έπεσε από την εξουσία…σνιφ), και είχε και μια περίοδο την μεγάλη πλειοψηφία στα Σοβιετ ακόμα ακόμα. Μέχρι που ο λαός πείστηκε από όσα του λέγανε οι μπολσεβίκοι και τον έστειλε στα αζήτητα.
  Καλώς να ωρίσει ο νέος Έλληνας Κερένσκι λοιπόν, όποιος και να ‘ναι.

  Εμείς εδώ θα ήμαστε, μέχρι τη νίκη, πάντα!

  Υ.Γ.
  Α, καρπ, δεν υπήρχε ποτέ οργάνωση “ενωμένη ΚΝΕ”, εκτός αν κάνω λάθος, έτσι?
  ΚΝΕ υπήρχε και υπάρχει και ήταν πάντα ενιαία. Αλλιώς τι θα κάνουμε τώρα, θα πούμε μέχρι το 89 που φύγανε για το ΝΑΡ αρκετοί ήταν η “πολύ ενωμένη ΚΝΕ”, μέχρι το 91 η “ενωμένη ΚΝΕ”, μέχρι το 92 η “λίγο λιγότερο ενωμένη” κτλ?
  Κάποιοι θέλανε το 90-91 να διαλυθεί η ΚΝΕ και να υπάρχει μόνο η νεολαία ΣΥΝ, μαζί τους και ο Τσιπράκος, όπως το αντίστοιχο θέλανε και για το κόμμα. Αλλά είπαμε. Οι Κερένσκιδες δε κερδίζουν πάντα σ’ αυτό το κόσμο. Μενσεβίκοι, τότε και τώρα…
  Ευτυχώς!

  Καλή χρονιά!

 48. Vote -1 Vote +1θΩΜΑΣ - January 4, 2008 6:51 pm

  Στάλιν -Στάλιν μέχρι πότε θα μας καταπιέζεις; για να μην τρελαθουμε εντελώς. Καλό θα είναι όταν μιλάτε για τον Κύρκο και τα άλλα στελέχη του ΚΚΕ εσωτ να μάθετε και την ιστορία τους. Το πόσα χρόνια έκανε φυλακή, το τι πέρασε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το τι τράβηκε η γυναίκα του και πολλά άλλα. όχι ότι δεν πέρασαν τα ίδια και στελέχη του Κ.Κ.Ε αλλά επιτέλους ας σταματήσει η λάσπη και η προβοκάτσια εναντίον αγωνιστών. όσο αφορά τη υπόθεση Μπελογιάννη θα σου πρότεινα να μιλήσεις με τον γιό του ..(έχει το ίδιο όνομα ) που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τοΚΚΕ εσωτερικου. Αυτά βέβαια δεν τα διαβάζεις στον Ριζοσπάστη…Παρεμπιπτόντως αν ο Αλέξης είναι δημιούργημα των media η συντρόφισσα Κανέλη ( πρώην θαυμάστρια του Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ( του πρεσβύτερου), κολλητή και σύμβουλος της κ. Λιάνη- Παπανδρέου , και νυν Εθνικιστική ορθόδοξη χριστιανή- κομμουνίστρια (θαύμα-θαύμα) τι είναι;
  ΥΓ.1) Εγώ αποχώρισα από τον ΣΥΝ, αν και συνεχίζω να τον ψηφίζω , γιατί οι περισσότεροι του “αριστερού ρεύματος ” ακόμα παθαίνουν ανειρώξεις βλέποντας στον ύπνο τους τον Ιωσήφ Στάλιν .

 49. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 4, 2008 7:49 pm

  Μάλιστα! Ωστέ στο “αριστερό ρεύμα” του ΣΥΝ χαίρονται, όταν βλέπουν στον ύπνο τους τον Στάλιν. Κι εγώ που νόμιζα οτι το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς(ΚΕΑ) -στο οποίο πρωτοστατεί ο ΣΥΝ- όταν έφτιαχνε την ιδρυτική του διακήρυξη έβαζε ως βασικό στοιχείο σε αυτή ,την καταδικη του σταλινισμού και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε! Ρε παιδιά μη μας τρελάνετε. Οπορτουνισμός-οπορτουνισμός αλλά έλεος πια! Και για την ιστορία του Κύρκου και άλλων συναγωνιστών έχω να πω οτι τα στερνά τιμούν τα πρώτα! Αυτοί απεμπόλησαν όλη τους την ιστορική διαδρομή με τη στάση που κράτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιος τους φταίει; Και στην τελική δεν έχω καταλάβει γιατί όταν γίνεται κάποιο ρεπορτάζ για το ΚΚΕ τρέχουν πρώτοι για να εκφράσουν τη γνώμη τους; Αλλά όλοι αυτοί έχουν μια ταμπέλα σημαντική για το σύστημα: την ταμπέλα του ΠΡΩΗΝ. Αυτά είναι τα γαλόνια τους και γι αυτό τους χρησιμοποιούν.
  Υ.Γ: Συγνώμη για το τρολάρισμα Καρπίδη, αλλά κάποια πράγματα δε μπορούν να μένουν αναπάντητα.

 50. Vote -1 Vote +1Mike - January 4, 2008 11:11 pm

  κομματικη δουλεια του περισσου εκτελουν οι ανθρωποι νεοσταλινικοι απολογητες των σταλινικων νεκροταφειων εκατομμυριων εκτελεσμενων με πρωτους και καλυτερους τους πραγματικους κομμουνιστες. ειστε το μηδεν αλλα ευτυχως οχι το απειρο.

 51. Vote -1 Vote +1Mike - January 4, 2008 11:44 pm

  12 δολλαρια το μηνα κοστιζει οσοσιαλισμος σας στην κουβα στους δυο αδερφους ποσο μισθος τιμη κερδος. καρολε εσυ εφυγες νωρις.

 52. Vote -1 Vote +1Κόκκινος - January 5, 2008 12:33 am

  ‘’κομματικη δουλεια του περισσου εκτελουν οι ανθρωποι νεοσταλινικοι απολογητες των σταλινικων νεκροταφειων’’

  Μετά από 90 χρόνια αγώνα και θυσία, αυτό σου’χει μείνει για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές; Ότι είναι απολογητές των ‘’σταλινικών νεκροταφείων’’;
  Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ο αιώνα, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική στα λάθη και τις αδυναμίες που υπήρξαν. Από κει και πέρα, απολογητές πρέπει να είναι όχι οι κομμουνιστές, αλλά αυτοί που εδώ και 200 χρόνια θυσαυρίζουν απ’τον ιδρώτα των εργαζομένων και θυσιάζουν τα πάντα, ακόμη και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό των υπερκερδών. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα…

 53. Vote -1 Vote +1Leo - January 5, 2008 11:45 am

  Κόκκινε,

  “Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ο αιώνα, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική στα λάθη και τις αδυναμίες που υπήρξαν”.

  Δε μου λες ρε Κόκκινε, αν εσένα έστελναν τον αδερφό σου στη Σιβηρία, “εξαφανιζόταν” ο πατέρας σου, άκουγες χτυπήματα στην πόρτα σου στις 3 τα ξημερώματα από ένστολους που ήρθαν για μία “εξακρίβωση”, ζούσες το λοιμό που έκανε ανθρώπους ανθρωποφάγους το 32-33 και αν, επιχειρώντας να ξεφύγεις απ’ όλα αυτά, σε τουφέκιζαν επάνω στο τείχος ελεύθεροι σκοπευτές, θα μιλούσες για “αδυναμίες” και “λάθη”? Λίγος σεβασμός σε ανθρώπινες ζωές και στην ιστορία.

  Ο κόσμος προχωρεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τα πάντα εξελίσσονται έτσι όπως δεν τα προλαβαίνουμε, ο κομμουνισμός έχει πατώσει σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες (0,7% σε Φινλανδία και 0,4% σε Νορβηγία) και το ΚΚΕ κάνει ακόμα απολογισμό του τι συνέβη σχεδόν ένα αιώνα πίσω!

 54. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 5, 2008 12:23 pm

  @Mike

  Φτώχεια – φτώχεια – φτώχεια.
  Εάν όι κουβανοί και η Κούβα είναι φτωχοί εσύ είσαι πολύ φτωχότερος. Με 12 δολάρια τον μήνα οι κουβανοί στηρίζουν από το υστέρημά τους εκατομμύρια πάμφτωχους πολίτες του θαυμαστού σας κόσμου του καπιταλισμού στην Λατινική Αμερική. Μπορούσαν βέβαια να ξεπουλήσουν γη και ύδωρ όπως κατά τον Fileleythero ο Τσου εν Λάι , και να μην απασχολούσε κανέναν σας σήμερα πόσοι κουβανοί θα είχαν πάνω από μερικές χιλιάδες δολλάρια εισόδημα και πόσοι κάτω από ένα δολλάριο. Θα ήταν ένα ακόμη νούμερο ευημερίας στο χρηματηστήριο της Wall-street και στα κίτρινα ένθετα των κυριακάτικων εφημερίδων σας.
  Εσείς με όχι 12 δολλάρια το μήνα ονειρεύεστε και προσπαθείτε για επενδύσεις στην Βουλγαρία και τα Σκόπια….υπερκέρδος. Και αυτό δεν είναι πογκρόμ-“γεννοκτονία” – πολιτική αλητεία ανός συστήματος απέναντι σε ανθρώπους σε ανάγκη.Ειναι “ανταγωνιστική ” οικονομία.

  Ο σοσιαλισμός ξέρετε ότι έχει μέλλον . Αλλά ποιός σοσιαλισμός . Ούτε του Τσίπρα , ούτε του Κουβέλη . Ο σοσιαλισμός που θα προκύψει από εξέγερση , από απόγνωση , από τους αδικημένους. Και η οργή τους δεν θα είναι ροζ κύριε Τσίπρα. Θα παρασύρει και εσάς και τους ξεπουλημένους . Θα είναι αμείληκτη εάν θέλει να είναι νικηφόρα. Εάν δεν είναι απλά θα καταρεύσει. Και θα γεννήσει νέα γενιά κομμουνιστολόγων . Και η ιστορία θα συνεχίσει καταθλιπτικά μέχρι την επόμενη εξέγερση……………………………………….

 55. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 5, 2008 12:33 pm

  @ Leo

  άσχετο ΄, αλλά στην Φιλανδία που δεν είναι και τόσο πολιτισμένη όσο νομίζεις (αλκοολισμός , αυτοκτονίες , αυξηση της ανεργίας απότο 2000 και μετά , αποβιομηχάνιση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης ) το Κομμουνιστικό κόμμα έχει ποσοστό περίπου 9% στα πλαίσια της ενωμένης αριστεράς. (άσχετα με την κατεύθυνσή του)
  Στην Πολιτισμένη έταιρη αγάπη σου (γνωστό σε όλους εδώ μέσα , μην κρύβεσαι) Σουηδία ,την δεκαετία του 1970 επίσημα το υπουργείο υγείας της χώρας εφάρμοζε πρόγραμμα ευγονικής στειρώνοντας τις γυναίκες με νοητική ή κινητική στέρηση.
  Ολοι μετά τις αποκαλύψεις του 90 κάναν τουμπεκί την ιστορία .
  Εάν αυτό συνέβαινε στην “αιμοσταγή” ΕΣΣΔ από τον τρομερό “ανθρωποφάγο” Σταλιν ουέ και αλοίμονο.

  Βουλησιαρχία…………………………………………………………………………………………………………………

 56. Vote -1 Vote +1Leo - January 5, 2008 1:13 pm

  chrisvet,

  1) Το ΚΚ Φινλανδίας στις τελευταίες εκλογές απέσπασε το τρομερό ρεκόρ του 0,7%. Το 9% που γράφεις, δεν ξέρω που το βρήκες.

  2) Με έχεις δει ποτέ να κρύβομαι ότι θεωρώ τις Σκανδιναβικές χώρες πρότυπο ανάπτυξης? Όχι, οπότε άκυρο -τουλάχιστον- αυτό που λες.

  3) Η ευγονική δεν έχει επισύρει ποτέ την καθολική ηθική απαξία της ανθρωπότητας. Εφαρμόστηκε δε, πέρα από τις Σκανδιναβικές χώρες, και σε άλλες, όπως η Κίνα και η Τσεχοσλοβακία! Είναι κάτι όπως οι θεωρίες περί ευθανασίας, όπου συγκρούονται το δικαίωμα στη ζωή με το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Έχει καμία σχέση αυτό με τις δολοφονίες του Στάλιν? Μήπως σκότωσε τόσα εκατομμύρια, σε μία προσπάθειά του να τους απαλλάξει από τα δεινά τους? Οφείλουμε να σοβαρολογούμε και λίγο μερικές φορές.

  4) Όσο για τον αλκοολισμό και τις αυτοκτονίες των Φινλανδών, σε πληροφορώ ότι αν οι Έλληνες κομμουνιστές έχετε πετύχει να είστε τόσο μίζεροι, παρά την ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας, τις υψηλές θερμοκρασίες, τη θάλασσα, το καλοκαίρι κλπ, αν ζούσατε στη Φινλανδία, τότε τα ποσοστά αυτοκτονιών θα ήταν υπερπενταπλάσια απ’ ό,τι είναι σήμερα.

 57. Vote -1 Vote +1ΘΩΜΑΣ - January 5, 2008 2:26 pm

  ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ..ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ;
  “αν ο Αλέξης είναι δημιούργημα των media η συντρόφισσα Κανέλη ( πρώην θαυμάστρια του Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ( του πρεσβύτερου), κολλητή και σύμβουλος της κ. Λιάνη- Παπανδρέου , και νυν Εθνικιστική ορθόδοξη χριστιανή- κομμουνίστρια (θαύμα-θαύμα) τι είναι;”

 58. Vote -1 Vote +1xamogelo - January 5, 2008 2:27 pm

  Τι μας λέτε δηλαδή εσείς οι φιλελεύθεροι??? και όλη η παρέα σας….
  Όσο μίζερους… και να μας λέτε…ή απολίτιστους… ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτιρισμό… και να μας αποδίδετε… είναι εκπληκτικό που δεν βλέπετε το ποιό απλό πράγμα…
  Ένα κομμουνιστικό κόμμα οποιασδήποτε χώρας…. ή για να το θέσω ορθότερα.. μια επαναστατική οργάνωση σε οποιασδήποτε χώρα… δεν υπάρχει… επειδή ο κόσμος είναι χαζός η ότι δεν έχει κρίση… υπάρχει επειδή είναι δημιούργημα…. του ίδιων των αντιθέσεων του συστήματος… Που όσο οξύνοντε τόσο θα δημιουργείτε και θα αναπτύσετε… ένα επαναστατικό κίνημα με στόχο την ανατροπή του υπάρχον συστήματος…
  Δεν είναι ότι στην ελλάδα… οι έλληνες χαζοί ή οτιδήποτε άλλο… απλως αυτό που δεν βλέπετε… και είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο… είναι ότι οι έλληνες ζούνε σε πολύ ποιο άθλιες συνθήκες… από οποιοδήποτε… ευρωπαικό “πολιτισμένο λαό” αυτή η εξαθλίωση είναι που δίνει το 8% σε ένα ΚΚΕ και σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα που προβάλει την ιδέα ανατροπής του υπάρχοντος συστήματος παρόλη την προπαγάντα και την καταστολή που υπάρχει…. Όσο αυξάνοντε οι αντιθέσεις… και το ξέρετε πολύ καλά ότι αυξάνοντε… τόσο ποιο επιτακτική θα είναι η ανάγκη… Γιαυτό και το αν σήμερα υπάρχει ΚΚΕ ή “Κ”ΚΕ δεν με απασχολεί καθόλου…. είτε θα παίξει τον ρόλο του σαν ΚΚΕ είτε θα δημιουργηθεί αργά η γρήγορα κάτι διαφορετικό…

 59. Vote -1 Vote +1Leo - January 5, 2008 2:46 pm

  ΘΩΜΑ,

  για την Κανέλλη έχει αναφερθεί παλιότερα, νομίζω από τον Theo, ότι είναι μέρος της lifestyle πλευράς της αριστεράς. Προσωπικά τη θεωρώ ιδιαίτερα ευφυές άτομο αλλά έχει μπλεχτεί νομίζω μέσα στην ευφυία της και δεν ξέρει και η ίδια πού ανήκει.

  χαμόγελο,

  αν και εμμένω σε κάτι που σου είχα πει παλιότερα, ότι διατυπώνεις με σχεδόν ακατανόητο τρόπο σχετικά απλά νοήματα, νομίζω ότι τούτη τη φορά κατάλαβα τι θες να πεις. Δε διαφωνώ ότι ο πολιτικός εκτροχιασμός στην Ελλάδα έχει δώσει δύναμη στο ΚΚΕ και το ΣΥΝ. Το απαισιόδοξο όμως είναι ότι ενώ και ο ίδιος παραδέχεσαι ότι οι Έλληνες ζούνε χειρότερα από το μέσο Ευρωπαίο, αντί να δούμε τι έχει ο μέσος Ευρωπαίος σε σχέση με τους Έλληνες και ποια πολιτική είναι αυτή που του επιτρέπει να ζει καλύτερα, τα παρακάμπτουμε όλα αυτά και στρεφόμαστε σε πολιτικά εγχειρίδια που κατέρρευσαν διεθνώς.

 60. Vote -1 Vote +1xamogelo - January 5, 2008 3:50 pm

  Εγώ θεωρώ στην παγκομιοποιημένη κοινωνία μας αναποφεκτο…την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης… Και οι άλλες ευρωπαικές οικονομίες αν δεις το κοινωνικό κράτος μειώνετε… με τον καιρό… που στήριξαν μεγάλο κομάτι του πληθυσμού… απλώς αυτοί βρίσκοντε ποιό ψηλά από εμάς και θα καθυστερήσουν περισσότερο να φτάσουν το επίπεδο μας
  π.χ. Γερμανία οι νεόπτωχοι είναι 8%
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=20.10.2006,id=42509332
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_22/10/2006_202238
  σε σύγκριση με το 21% της ελλάδας
  http://www.enet.gr/online/online_obj?pid=172&tp=T&id=20499680

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,1261890,00.html

  Όσο περι πολιτικά εγχειρίδια που κατέρευσαν διεθνώς… δεν κατάλαβες… τι σου είπα… αυτό είναι δημιούργημα των συνθηκών που επικρατούν…. γιατί αυτές οι φιλελεύθερες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα αυτό ακριβώς έχουν δημιουργήσει….. την εξαθλοίωση… κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο μέσος έλληνας ήταν καλύτερα οικονομικά πριν κάμποσα χρόνια…

  υγ.Και αν κάτι οδήγησε σε αυτές τι κατακτήσεις… είναι το εργατικό κίνημα με τους κομμουνιστές, αριστερούς, αναρχικούς κτλ…(δημιούργημα αυτών των συνθηκών) η όπως λές…. τα πολιτικά εγχειρίδια του κατέρευσαν διεθνώς….

 61. Vote -1 Vote +1Theo - January 5, 2008 6:21 pm

  H Κανελλη ειναι το κλασσικο παραδειγμα ενος ΚΚΕ που γλυφει εκει που πρωτα εφτυνε. Ορθοδοξη, που τρεχει να φιλησει το χερι του Χριστοδουλου, που ακολουθει με κατανυξη τον επιταφιο, ειναι η δημοφιλεστερη βουλευτης αναμεσα στους “συνειδητοποιημενους”, κατα τα αλλα, ψηφοφορους του ΚΚΕ!! Ω, τι επανασταση μας περιμενει μπαμπα!! Οι δε εμφανισεις της στα καναλια, οπου μαλλιοτραβιεται και να βριζεται με ολους, θυμιζουν κατι κυρατσες που μαλωνουν για τα νερα της ταρατσας. Με τη πρωτη ευκαιρια εμφανιζεται και με το κασκολ του Παναθηναικου! Ω, τι επανασταση μας περιμενει μπαμπα!!

  Ειναι πολυ γλυκα τα ψηφαλακια της Λιανας, Αλεκα….

 62. Vote -1 Vote +1Niemandsrose - January 5, 2008 6:48 pm

  Η ηλικία δε μπορεί από μόνη της να αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα ως προς τη διεκδίκηση ηγεσίας.
  Αλλά πρέπει να την εξετάσουμε σε ένα πλέγμα άλλων παραγόντων για να την κρίνουμε. Για παράδειγμα:
  Γιατί ο Τσίπρας και όχι ο Κουβέλης; Σε τι διαφοροποιείται και σε τι υπερτερεί ο Τσίπρας; Τι έχει να προσφέρει περισσότερο από τον συνυποψήφιό του;
  Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Τσίπρα;Ποια γραμμή εκφράζει;
  Πώς η ως τώρα πολιτική διαδρομή του μπορεί να υποστηρίξει την πολιτική προοπτική του;
  Ποιες συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις έχει καταθέσει ως τώρα και ποιες καταθέτει πριν από τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου;
  Ποια είναι η αυτοκριτική του ως προς το νεαρό της ηλικίας του;
  Ποια τάση του κόμματος επιχειρεί να ενισχύσει η επιλογή ενός τόσο νεαρού υποψηφίου; Και γιατί επιχειρεί να ενισχύσει την όποια διαβλεπόμενη τάση τώρα;

  Οι συγκρίσεις με πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος, όπως με τον Λένιν και το Ζαχαριάδη, αν και τίθεται σε χιουμοριστική βάση (δικαίως κατά τη ταπεινή μου άποψη), ωστόσο καταδεικνύει με έξυπνο τρόπο τις αντιθέσεις των τάσεων της κάθε εποχής που ανέδειξε νέους πολιτικούς. Αν η ρήξη με το παρελθόν ήταν τότε ζητούμενο ζωτικής σημασίας, σήμερα το ζητούμενο είναι να χαϊδεύουμε τα αυτιά μιας νεολαίας που -αδίκως ή δικαίως- αντιλαμβάνονται κάποιοι ως απολιτίκ και ανερμάτιστη. Με άλλα λόγια, πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι και εντάσσεται και να ερμηνεύεται με βάση και προηγούμενες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το target group: νέοι και…bloggers, το οποίο θεωρούν εύκολη λεία.

 63. Vote -1 Vote +1LK - January 5, 2008 8:55 pm

  Ένα μικρό σχόλιο θα ήθελα να κάνω μόνο. Και έχει να κάνει με την κριτική στην Λιάνα Κανέλλη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον κατ΄ αρχάς να παρατηρήσει κανείς ότι όταν τελειώνει η κριτική στο ΚΚΕ στην βάση της πραγματικότητας δύο είναι τα επιχειρήματα. Πρώτον η Κανέλλη και δεύτερον ”ε τα είδαμε και στην Σοβιετική Ένωση…” Από ότι έχω διαβάσει στο blog έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα και γι αυτό δεν θα επεκταθώ.
  Όσο για την Κανέλλη εχω μια ερώτηση να κάνω. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δικαιούται ένας άνθρωπος να αλλάξει γνώμη και να προσχωρήσει σε μια συνεργασία με το ΚΚΕ και πρέπει να υφίσταται τέτοια προσωπική επίθεση, την ίδια ώρα που ο κύριος Κοντογιαννόπουλος, ο κύριος Μάνος και ο κύριος Ανδριανόπουλος δικαιούνται να συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ . Την ίδια ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι του Συνασπισμού αποτελείται από ανθρώπους που ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και τώρα το βρίζουν από το πρωι μέχρι το βράδυ. Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί είδαν το φως το αληθινό έτσι δεν είναι; Ενώ φυσικά η κυρία Κανέλλη δεν δικαιούται, και μάλιστα με προσωπικό κόστος ,να κάνει τέτοια επιλογή.
  Αν θέλει κάποιος να κάνει κριτική στο ΚΚΕ ας την κάνει γι αυτά που λέει και γι αυτά που κάνει.
  Όσο για τα ψηφαλάκια, αν θεωρεί κανείς ότι το ΚΚΕ στηρίζεται στο αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου για την αύξηση των ποσοστών του θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν έχει επιλέξει και πιο εύκολους δρόμους να το κάνει ( ή μήπως δεν τους είχε;)

 64. Vote -1 Vote +1Theo - January 5, 2008 9:09 pm

  @LK

  Ολοι εχουμε αλλαξει θεσεις κατα καιρους. Εγω ρωταω το εξης. Η Κανελλη εχει ολα τα χαρακτηριστικα Μικροαστης Χριστιανης. Πηγαινει εκκλησια, πηγαινει στο γηπεδο, μαλωνει για τον Παναθηναικο, ξεκατινιαζεται με οποιον διαφωνει. Δηλαδη ολα αυτα που οι διαφοροι συντροφοι εδω μεσα χλευαζουν με καθε ευκαιρια. Και εγω ξαναρωταω…. πως γινεται ενα τετοιο προσωπο να ειναι η δημοφιλεστερη βουλευτης του ΚΚΕ??????

 65. Vote -1 Vote +1Mike - January 5, 2008 9:21 pm

  φιλε μου συγχεεις τον Μαρξ με την οικογενεια Καστρο, τον ηδονιστικο σοσιαλισμο της αβανας με τον επιστημονικο σοσιαλισμο,τον Λενιν με τον Σταλιν,τον Λασσαλ με τον Μαρκουζε,και τον Καστοριαδη με τον Μπρεζνιεφ. Ενενηντα χρονια αγωνων πρπει να τα μελετησεις καλυτερα.Υπαρχουν πολλες πηγες να σου συστησω
  εκτος του ΡΙΖΟΥ και της ΚΟΜΕΠ.

 66. Vote -1 Vote +1LK - January 5, 2008 9:44 pm

  Η προθεσή μου δεν είναι να πλέξω το εγκώμιο της Κανέλλη. Απλα λέω ότι όταν όλα τα άλλα κόμματα δικαιούνται να προσεταιρίζονται στελεχη που μέχρι λίγο πριν τους χαρακτήριζαν ”ηθικούς αυτουργούς δολοφονιών” την ίδια στιγμή το ΚΚΕ πρέπει να κατηγορηθει ως κόμμα και ως πολιτική για την προσωπικότητα μιας βουλευτίνας του. Η οποία ναι είναι χριστιανή και γι αυτό δεν δηλώνει μαρξίστρια η γυναίκα.
  Και για να καταλάβω κάτι. Από ποια σκοπιά γίνεται η κριτική;
  Θέλω να πω αν δεν ήταν η Κανέλλη με το ΚΚΕ εσύ θα το στήριζες; Φαντάζομαι πως όχι. Αρα προφανώς δεν είναι η Κανέλλη το προβλημα. Είναι απλά ο εύκολος στόχος.
  Με ρωτάς πως γίνεται να είναι η δημοφιλέστερη βουλετής του ΚΚΕ. Και λέω είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει στα κανάλια παίζει ρόλο( μπορεί να εμφανιστεί και πουθενα μια φορά το εικοσαή μερο ας πούμε). Κι αυτό γιατι όπως ευκολα διαπιστώνεται το ΚΚΕ είναι γενικά αποκλεισμένο. Δεν υπάρχει πουθενα. Ε αυτό της δίνει μια μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
  Η Κανέλλη αν ήθελε απλά θα μπορούσε ανετα να είναι βουλευτής ενός κόμματος εξουσίας. Έκανε μια επιλογή συγκεκριμμένη, κόντρα στο ρεύμα και υπέστη και τις συνέπειες. Και το ΚΚΕ δεν της ζήτησε πιστοποιητικό φρονημάτων.

  Και να πω και μια αντίφαση που διακρίνω. Αν το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται από μικροαστισμό και ξεκατίνιασμα όπως η δημοφιλέστερη βουλευτής του, δεν θα ήταν πιο ευκολο γι αυτό να στρογγυλεψει λίγο την πολιτική του, να κάνει και μια καλή κεντροαριστερή συνεργασία, να σταματήσει να μιλάει για δικτατορίες του προλεταριάτου και άλλα τέτοια αναχρονιστικά και να στρογγυλοκάτσει σε διάφορες καρέκλες; Μήπως τελικά ενοχλεί ότι δεν το έκανε;

 67. Vote -1 Vote +1Theo - January 5, 2008 10:04 pm

  Δηλαδη η κανελλη εγινε βουλευτης επειδη ενα πρωι ξυπνησε και ειπε “συμφωνω με το ΚΚΕ” ? Χωρις να ειναι μαρξιστρια, ενα παιδι των μεσων ενημερωσης, μια χριστιανη με εθνικιστικο λογο, ξαφνικα εγινε βουλευτης του ΚΚΕ μονο και μονο επειδη συμφωνησε με τον σοσιαλισμο! Οχι επειδη φερνει ψηφαλακια… !!

  Ασε συντροφε, μην παιζεις με τη νοημοσυνη μας. Η δικη μου εμπειρια παντως, μιας και μεγαλωσα επαρχια μου λεει οτι η Κανελλη αντιπροσωπευει τον τυπικο ψηφοφορο του ΚΚΕ. Η επανασταση ειναι προ των πυλων!

 68. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 5, 2008 10:29 pm

  @LK – “αν θεωρεί κανείς ότι το ΚΚΕ στηρίζεται στο αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου για την αύξηση των ποσοστών του”

  Λίλα Καφαντάρη, Λιάνα Κανέλη και ο (εξαιρετικός) κος Καζάκος … ο οποίος αφού εκλέχθηκε (προφανώς, αφού ήταν σε εκλόγιμη στο επικρατείας -αν θυμάμαι-, παραιτήθηκε και έδωσε τη θέση του σε μια -επίσης εξαιρετική, αλλά παγκοσμίως άγνωστη- κυρία από την Ήπειρο)

  προς τιμή του, δεν το έχει κάνει λαστιχο -όπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- με τα “φωτεινά” πρόσωπα, αλλά ΚΑΙ το ΚΚΕ καταφεύγει πλέον σε αυτήν την τακτική (την οποία δε θεωρώ τελείως κατακριτέα)

  γεια χαρά

  Ανδρέας Τριανταφυλλίδης

 69. Vote -1 Vote +1LK - January 5, 2008 10:36 pm

  Κατ’ αρχάς συντρόφισσα.
  Δεύτερον αν θεωρείς ότι είμαστε σύντροφοι και με βάση αυτά που λες μάλλον όσους φέρνει τόσους διώχνει κιόλας έτσι δεν είναι;
  Τρίτον δεν ξέρω πόσα πρωινα μπορεί να της πήρε. Σε αλλους παίρνει πολλά και σε άλλους λίγο. Εϊναι όμως δικαιωμά τους;
  Τέταρτον είπα ότι έγινε βουλευτής ακριβώς επειδή έχει αναγνωρισιμότητα. Αλλά εγινε βουλεύτης του ΚΚΕ πράγμα που έχει κόστος. ( και οικονομικό ας πούμε μια και τα λεφτά που παίρνει ως βουλευτική αποζημίωση πάνε στο κόμμα-θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα ήταν πιο προσοδοφόρα)
  Πέμπτον το θεωρω χαζό να μιλάμε για την Κανέλλη όταν προφανώς θεωρείς ότι ο τυπικός ΚΚΕς είνα χριστιανός μικροαστός, με λίγο χουλιγκανισμό και μπολικη κατινιά. Αλλά τότε προς τι το σύντροφε;

  Και πάντως η επανάσταση δεν θα γίνει με βαθυστόχαστες συζητήσεις το σαλονιών. Θα γίνει από την εργατική τάξη. Ξέρεις από αυτούς που σήμερα πάνε στα γήπεδα, στην εκκλησία, βλέπουν τις ειδήσεις των οχτώ, και ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  Το ΚΚΕ σήμερα αυτούς τους ανθρώπους δεν τους αποκλείει από τη συζήτηση. Είναι οι άνθρωποι και η τάξη στους οποίους απευθύνεται. ¨Αλλοι πάλι προτιμούν ως κοινό τους διανοούμενους των σαλονιών. Τους καθηγητάδες και κάτι μορφωμένους μικροαστους γύρω στα πενηντα που στρογγυλοκαθισμένοι στους καναπέδες τους αναπολουν και αναρρωτιούνται (…μα που πήγαν τόσοι άγωνες). Ακούνε μπάλα και γήπεδο και ξυνίζουν την μούρη τους και τρέχουν να δούνε την “Ζωή των άλλων” για να ανακαλύψουν ακόμα μια φορά τι κολλημένοι και δογματικοί είναι αυτοί οι κομμουνιστές.
  Καθείς εφ’ ω ετάχθη.

 70. Vote -1 Vote +1Theo - January 5, 2008 10:53 pm

  Η Κανελλη μπορει να κανει οτι θελει, ας γινει και βουδιστρια μοναχος. Δεν με ενοχλει, οσο με ενοχλει η υποκρισια η δικη της και του κομματος της.

  Πρωτον, αφου το ΚΚΕ χρησιμοποιει την αναγνωρισιμοτητα της μεσω tv, περιοδικων, τοτε γιατι το ΚΚΕ καταγγελει και ειρωνευεται τα αλλα κομματα οταν ακολουθουν παρομοιες τακτικες? Γιατι ειρωνευεστε την φωτογενεια και το τζελ του Τσιπρα, απο τη στιγμη που η Κανελλη δεν κανει κατι το διαφορετικο?

  Δευτερον, προφανως και η επανασταση θα ερθει (??!#@) απο την εργατικη ταξη που σημερα ειναι αποπροσανατολισμενη παει γηπεδο, εκκλησια, σταυροκοπιεται κτλ. Αλλα δεν ειναι αξιο αποριας πως γινεται να ειναι ετσι και ενα μεγαλο μερος των ψηφοφορων του ΚΚΕ? Μηπως τελικα εκει στον Περισσο ζουν σε ενα συννεφακι. Μηπως τελικα ολα αυτα περι συνειδητοποιημενων ΚΚΕδων ειναι μια μυθολογια, για αυτο και εχει αγκαλιαστει με τοσο παθος η Κανελλη?

  Χαιρετισματα συντροφισσα.

 71. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 5, 2008 11:19 pm

  Καλά, νομίζω οτι το ενωμένο αντικομμουνιστικό μπλοκ μόνο κοινή γραμμή δεν έχει. Άλλοι λένε οτι κακώς δεν εκσυγχρονιζόμαστε και δε χρησιμοποιούμε τις τάσεις της εποχής, και άλλοι μας λένε οτι αυτό κάνουμε μέσω της Κανέλλη. Παιδιά αποφασίστε.
  Μπορείτε να μου πείτε πόσο τακτικά εμφανίζεται μετά τις εκλογές στα κανάλια το ΚΚΕ, και πόσο ο ΣΥΝ ή ακόμα και το ΛΑΟΣ που έχουν μικρότερα ποσοστά; Και σε αυτό το ΚΚΕ σας φταίει; Δηλαδή το γεγονός οτι η Κανέλλη είναι δημοσιογράφος και την καλούν πιο τακτικά σαν συνάδελφο, είναι κατακριτέο; Όταν οι πρωινές εκπομπές γεμίζουν από κάτι φασιστοειδή που έχουν ελάχιστη αναφορά στην κοινωνία είναι όλα καλά; Και μας πείραξε η Κανέλλη;
  Παιδιά, καταλάβετε κάποια πράγματα. Ποτέ το ΚΚΕ δεν έβαλε ως όρο σε κάποιο άτομο την αθεΐα του για να ενταχθεί στο κόμμα, ή να συνεργαστεί μαζί του. Οι προϋποθέσεις είναι άλλες. Βέβαια το γεγονός οτι επιτίθεστε στο ΚΚΕ -χρησιμοποιώντας την Κανέλλη, θα μπορούσε να είναι ένα άλλο πρόσωπο- είναι φυσιολογικό. Οταν κάποιος φεύγει από το ΚΚΕ και πάει προς τα δεξιά γίνεται ήρωας. Όταν συμβεί η ανάποδη διαδρομή, ξαφνικά αρχίζουν όλοι και κατακρίνουν το ΚΚΕ κι αυτόν που το προσέγγισε.
  Παράδειγμα. Φεύγει ο Κωστόπουλος από το ΚΚΕ το 2000 και όλοι τον αποθεώνουν. Ήταν οι ίδιοι που στο 13ο Συνέδριο τον βρίζανε επειδή είχε το σθένος να υπερασπιστεί την κοσμοθεωρία του κόμματος ενάντια στις φωνές της “ανανέωσης”. Και να τα άρθρα για το ΚΚΕ που τρώει τα παιδιά του, και να τα άρθρα για τη διεφθαρμένη ηγεσία του κόμματος, και για της Παναγιάς τα μάτια. Και φέτος το καλοκαίρι αποχωρεί από τη συνεργασία με τον ΣΥΝ κατηγορώντας τον για υποκρισία και ροπή προς το ΠΑΣΟΚ. Και οι ίδιοι που τότε τον αποθέωναν, τώρα ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ! Να ποια είναι η δημοκρατία που εννοούν. Τα δικά σου δικά μου, και τα δικά μου μάσα τα!
  Αφήστε λοιπόν παιδιά το ΚΚΕ και ξέρει τι κάνει. Έχει σταθερή πολιτική γραμμή και θέσεις ξεκάθαρες. Ο ΣΥΝ άλλα λέει κι άλλα κάνει. Γι αυτό είναι οπορτουνιστικό κόμμα. Και ξανατονίζω οτι ποτέ το ΚΚΕ δεν ασχολήθηκε με το ποιος θα είναι επικεφαλής στα άλλα κόμματα. Την κριτική μας την κάνουμε στη βάση των θέσεων και των πράξεων του κάθε πολιτικού φορέα, και όχι στη βάση του αντίπαλου αρχηγού.

 72. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 5, 2008 11:50 pm

  θα μπορούσε κάποιος φίλος του ΚΚΕ να με κατευθύνει στην πιο πρόσφατη επίσημη έκδοση του καταστατικού του κόμματος στο διαδίκτυο;

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 73. Vote -1 Vote +1LK - January 5, 2008 11:51 pm

  Πάντως προσωπικά καθόλου δεν με απασχολεί το γκελ του Τσίπρα. Καλά κανει και το έχει το παιδί. Αυτό που θα μπορούσε να με ενοχλεί, αν δεν επιβεβαίωνε τις θέσεις του ΚΚΕ, είναι η προσπάθεια σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και της εφαρμογής των σχεδίων για την κεντροαριστερά που έρχεται να εκφράσει.
  Όσο για τους ψηφοφορους του ΚΚΕ αυτό προσπαθώ να πω. Είναι εργαζόμενοι, μικρομεσαία αγροτιά ανήκουνν στα φτωχα λαικα στρώματα. Είναι κομμάτι του λαού και θα έχουν τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου κομματιου του λαού.
  Δηλαδή αν κάποιος σήμερα αναγνωρίζει ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα του στους αγώνες, είναι αξιόπιστο και νιωθει ότι εκφράζει κάτι άλλο διαφορετικό από τη διαχείριση του συστήματος και γι αυτό αποφασίζει να το ψηφίσει ,το ΚΚΕ τι πρέπει να κάνει; Να του πει όχι πριν διαβάσεις το Κεφάλαιο και ερθεις να γράψεις διαγώνισμα? Στον καπιταλισμό ζούμε σύντροφε. Δεν καθορίζει το Κόμμα της εργατικής τάξης την κυριάρχη ιδεολογία. Δεν διαμορφώνει αυτό την προσωπικότητα των εργατών.
  Ούτε καν έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της συνείδησης των ψηφοφόρων του. Και το βρίσκω πιο σημαντικό να πείσεις εναν άνθρωπο να απεργήσει σήμερα, να πάει κόντρα στον εργοδότη του στην πράξη παρά να σταματήσει να σταυροκοπιέται.
  Δηλαδή οι μπολσεβίκοι όταν έκαναν την επανασταση έπεισαν τους εργάτες να μην ξαναπαν στην εκκλησία και το επόμενο βήμα ήταν ο σοσιαλισμός; Όχι. Τους έπεισαν όμως ότι θα είχαν ειρήνη, τα εργοστάσια στους εργάτες και την γη στους αγρότες. Απλά πράγματα.
  Το ΕΑΜ δηλαδή αποτελούνταν από φωστήρες μαρξιστές; Μήπως η γενιά του Πολυτεχνείου πριν γίνει το Πολυτεχνείο ήταν η γενιά του Γουεμπλεϊ?
  Και ξαναλέω. Αν το ΚΚΕ-σαν κόμμα- και άρα και σαν μέλη συνολικά είναι αυτό που λες, τότε γιατί υπάρχει ακόμα στην πολιτική σκηνή της χώρας και μάλιστα με τους όρους που υπάρχει? Γιατι είναι γεμάτο μικροαστούς χριστιανούς εθνικιστές? Γιατί διορίζει κόσμο και μοιράζει τετράμηνες συμβάσεις? Γιατί το βλέπουμε από το πρωι μέχρι το βράδυ στις τηλεοράσεις? Γιατί αν δεν είσαι κομμουνιστής υπάρχει κίνδυνος απόλυσης? Που την βρίσκει την δυναμή του?
  Μήπως τελικά για κάποιο λόγο ενα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων το εμπιστεύεται, άσχετα αν το ψηφίζει η όχι?
  Σύντροφε το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει σαν ιστορική κληρονομια την προσπάθεια μορφωσης χιλιάδων αγωνιστών μέσα σε εξορίες και φυλακές. Αύτο γιατί δεν θέλω να φανεί ότι υποτιμούμε την μόρφωση. Και μαζί της την πολιτική και ιδεολογική συνειδητοποίηση. Απλά δεν ζούμε και σε γυάλα.

 74. Vote -1 Vote +1LK - January 6, 2008 12:07 am

  Λοιπόν για το καταστατικο.http://www.kke.gr/kke.html.Η κεντρική ιστοσελίδα του κόμματος. Κλικ στο εικονίδιο ιδεολογική αντιπαράθεση. ->ντοκουμέντα->καταστατικό.

 75. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 6, 2008 12:18 am

  @LK – ευχαριστώ, αλλά δεν έχει σύνδεσμο (όπως και παλιότερα που το είχα ψάξει) παρά μόνο τίτλο … καμμιά άλλη ιδέα

 76. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 6, 2008 12:20 am

  @LK – συγνώμη … ήθελε να πατήσω ένα άλλο κουμπί … ευχαριστώ και πάλι

 77. Vote -1 Vote +1LK - January 6, 2008 12:23 am

  ωραία γιατί εγω το δοκίμασα πριν το πω και δούλεψε.

 78. Vote -1 Vote +1Theo - January 6, 2008 1:01 am

  @ΛΚ

  Εγω ρωτησα κατι πολυ συγκεκριμενο, και εσυ μου το πλατιαζεις σε κυριαρχες ιδεολογιες, εξοριες, φυλακες κτλ. Σου ξαναρωταω λοιπον. Η Παπαρηγα λεει οτι το ΚΚΕ δεν ειναι κομμα προσωπων, ουτε το ενδιαφερει η ψηφοθηρια, γιατι αυτα ειναι χαρακτηριστικα των αστικων κομματων. Και την ιδια στιγμη η Κανελλη γινεται μια βουλευτης, φωτοβολιδα, για να μαζεψει τους “χαλαρους” ψηφους. Αυτο δεν ειναι ψηφοθηρια? Η μηπως οτι κανουν τα αλλα κομματα το επικρινουμε, και οτι κανουμε εμεις ειναι δικη μας υποθεση και κανενος αλλου?

 79. Vote -1 Vote +1LK - January 6, 2008 1:21 am

  ΄Μάλιστα, αρα κατ αρχάς φύγαμε από το πόσο μικροαστοι και κατινες είναι οι ΚΚΕδες.
  Η Κανέλλη λοιπόν γίνεται βουλευτής για να μαζέψει χαλαρούς ψήφους. Και μάλιστα βουλευτή φωτοβολίδα.
  Για το βουλευτής φωτοβολίδα απλά υπενθυμίζω ότι είναι ευρωβουλευτής από το τις ευρωεκλογές του 1999 αν δεν κάνω λάθος.Συγχωρέστε μου το πρόβλημα που έχω με τις χρονολογίες.Αναφέρομαι στις ευρωεκλογες αμέσως μετά το Γιουγκοσλαβικο. Νομίζω ότι δικαιούται πλέον να μη χαρακτηρίζεται ως φωτοβολίδα.
  Όσο για τις χαλαρες ψήφους τι ακριβώς εννοείς?
  Εννοείς ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ ψηφίζει ΚΚΕ με μοναδικό κριτήριο το γκελ τη Κανέλλη? Αν συμβαίνει αυτό ναι τότε μιλάμε για ψηφοθηρία. Σημαίνει δηλαδή ότι με απολίτικο λόγο προσπαθείς να προσελκύσεις ψήφους. Και σε προκαλώ ο λόγος του ΚΚΕ είναι απολίτικος? Δηλαδή δεν καταθέτει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και απλά με μοναδικό όπλο την αναγνωρισιμότητα της Κανέλλη παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων του?
  Λοιπόν εγώ δεν ξέρω τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του όταν ψηφίζει. Ξέρω με ποιον τρόπο απευθύνεται το ΚΚΕ στην εργατική τάξη. Με συγκεκριμμένα επιχειρήματα και συγκεκριμμένη πολιτική.
  Δεν επικρίνω τα άλλα κόμματα για τα πρόσωπα που επιλέγουν. Τα επικρίνω για τις πολιτικές που ακολουθούν. Απλά στο αρχικό μου σχόλιο είπα ότι μου κάνει εντύπωση πως οι μεταφορες στελεχών είναι απολύτως αποδεκτές για οποιοδήποτε άλλο κόμμα. ¨Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ΚΚΕ και στην Κανέλλη.
  Και τέλος το ΚΚΕ ούτε άλλαξε την πολιτική του ούτε τον λόγο του προκειμένου να έχει την Κανέλλη βουλευτή. Και αν ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο μπορεί φέρει στο Κόμμα κάποιες ψήφους-με μοναδικό κριτήριο το πρόσωπο τι να κάνουμε δηλαδή? Να μη ξανακατεβάσουμε πρόσωπα για βουλευτές?
  Όσο για τον πλατιασμό θα μου επιτρέψεις να δίνω την απάντηση που θέλω να δώσω στην έκταση που θέλω.

 80. Vote -1 Vote +1Theo - January 6, 2008 1:55 am

  ΄Μάλιστα, αρα κατ αρχάς φύγαμε από το πόσο μικροαστοι και κατινες είναι οι ΚΚΕδες.

  Φυγαμε γιατι δεν βλεπουμε φως.

  Όσο για τις χαλαρες ψήφους τι ακριβώς εννοείς?
  Εννοείς ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ ψηφίζει ΚΚΕ με μοναδικό κριτήριο το γκελ τη Κανέλλη? Αν συμβαίνει αυτό ναι τότε μιλάμε για ψηφοθηρία.

  Ανθρωποι χωρις συγκεκριμενο προσανατολισμο που θα μπορουσαν να πανε ανετα απο τον καρατζαφερη στο ΚΚΕ (και τουμπαλιν) ακουγοντας μια ανοητη κορωνα ενα πρωινο. Δεν ειναι ασχημη ιδεα να τους προσελκυεις, και εγω αν ειχα κομμα αυτο θα εκανα. Ομως μην περιμενεις να κανεις επανασταση οταν η κανελλη θα παει πρωτα να ζητησει την ευλογια του πατριαρχη…..

  Ξέρω με ποιον τρόπο απευθύνεται το ΚΚΕ στην εργατική τάξη.

  Εννοεις τις αγριοφωναρες της κανελλη, τυλιγμενης με το κασκολ του Παναθηναικου?

  Και αν ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο μπορεί φέρει στο Κόμμα κάποιες ψήφους-με μοναδικό κριτήριο το πρόσωπο τι να κάνουμε δηλαδή?

  Τιποτα να μην κανετε. Και κυριως να μην λοιδωρειτε τα αλλα κομματα οταν κανουν το ιδιο με την κατηγορια της ψηφοθηριας. (εκατο φορες το ειπαμε)

 81. Vote -1 Vote +1LK - January 6, 2008 2:07 am

  Εντάξει. Μόνο βρες μου τα στατιστικά που αποδεικνύουν ότι το ΚΚΕ στηρίζεται στις ψήφους του Καρατζαφέρη που ήρθαν γιατι ακουσαν την Κανέλλη να φωνάζει τα πρωινάδικα. Τις αποδείξεις σου δηλαδή. Και όχι το εγω ξερω γιατι το διάβασα στην Ελευθεροτυπία και γιατι κατά την προσωπική μου άποψη έτσι είναι αφου έτσι είναι οι γνωστοί μου.
  Α και παιδιά εσεις που είσαστε μεγάλοι επαναστατες μη ξεχάσετε να μας φωνάξετε όταν είναι η ώρα. Θα κλειστούμε σε μια Εκκλησία κι εμείς να προσευχηθούμε για την επιτυχία της!

 82. Vote -1 Vote +1Mike - January 6, 2008 2:32 am

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΟΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ . TO PROBΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΑΤΕΣTHΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  THEO ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΛΛΑ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.

  ΚΥΡΙΑ LK ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΛΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ??

 83. Vote -1 Vote +1mimi - January 6, 2008 3:27 am

  @ Mike. συμφωνώ απόλυτα με την ερώτησή σου. Είναι και δική μου απορία, τι εννοείτε όταν λέτε ‘εργατική τάξη’; Επίσης,δε νομίζω το ΚΚΕ να έχει πρόβλημα με την gay κοινότητα, χωρίς να έχω κάποια εκ των έσω πληροφόρηση. Και ο συνασπισμός, έχει μιλήσει πολύ θετικά για τα δικαιώματα των gay.
  Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου το πολιτικό παρελθόν της κυρίας Κανέλλη, ούτε αν είναι χριστιανή. Θεωρώ ότι είναι πολύ μορφωμένη, ευφυής και πραγματικά μπορεί να άλλαξε γνώμη καθώς μεγάλωνε. Στο κάτω κάτω αυτό είναι πιο ελπιδοφόρο από τους ‘αριστερούς’ 20ρηδες που στα 40-50 είναι οι πιο φανατικοί καπιταλιστές.
  @LK, συμφωνώ με πολλά από αυτά που λες…μια παρατήρηση: δεν είμαι καθόλου σίγουρη για τον αγνό και μορφωτικό ρόλο της ηγεσίας του ΚΚΕ, μέσα στα χρόνια. Μη ξεχνάς ότι η εξουσία, ακόμη και σε ένα μη αστικό κόμμα όπως το ΚΚΕ, αλλάζει και διαφθείρει. Γνωρίζω και από την ιστορία της δικής μου οικογένεις ότι το ΚΚΕ γύρισε την πλάτη σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν, εξορίστηκαν, με έναν απόλυτα απολυταρχικό και αυταρχικό τρόπο, απλά επειδή μπορεί να διαφωνούσαν σε κάποια θέση στη πορεία των πραγμάτων. Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι από την ηγεσία του ΚΚΕ ήθελαν τη δημιουργία ‘μαρτύρων’, ενώ οι ίδιοι ήταν μια χαρά βολεμένοι. Ποτέ δε κατάλαβα τη στάση του ΚΚΕ για τον Βελουχιώτη ή τον Μπελογιάννη και κανείς ποτέ και εδώ δε μου έδωσε κάποια πειστική απάντηση για τη στάση του κόμματος…ούτε μια λέξη αυτοκριτικής.
  @ Άγνωστε Χ, δε νομίζω ότι υπάρχει αντικομμουνιστικό μπλοκ εδώ μέσα, δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι καχύπτοτος ή επιθετικός. Ο καθένας εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σωστά;Αυτή είναι μια βασική αξία της ‘αστικής’ δημοκρατίας (δε μιλάω για τη σημερινή πραγματικότητα αλλά θεωρητικά, όπως έχεις κάνει και εσύ πολλάκις), η ελευθερία λόγου και ο πλουραλισμός.

 84. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 6, 2008 7:55 am

  LK

  Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δικαιούται ένας άνθρωπος να αλλάξει γνώμη και να προσχωρήσει σε μια συνεργασία με το ΚΚΕ και πρέπει να υφίσταται τέτοια προσωπική επίθεση,

  Φυσικά και δικαιούται αλλά να το πείς πρώτα στους συντρόφους σου που θεωρούν όποιον φύγει απο το ΚΚΕ πεμπτοφαλαγγίτη και οπορτουνιστή αλλά επειδή κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά άμα κάποιος απο άλλο πολιτικό χώρο προσχωρήσει στο ΚΚΕ είναι σωστός. Όσο σωστή είναι η κανέλλη άλλο τόσο είναι και όποιος αποχωρεί απο το ΚΚΕ επειδή διαφωνεί π.χ. Κύρκος. Δεν τα έχουμε με την Κανέλλη με την άκρατη ρητορεία των συντρόφων σου τα έχουμε.

  η κριτική στο ΚΚΕ στην βάση της πραγματικότητας δύο είναι τα επιχειρήματα. Πρώτον η Κανέλλη και δεύτερον ”ε τα είδαμε και στην Σοβιετική Ένωση…”

  Αν διαβάσεις ανάποδα τα σχόλια(όχι μόνο εδώ αλλά και σε πολλές άλλες συζητήσεις) θα δείς οτι πρώτοι οι σύντροφοί σου φέρνουν την Σοβιετική ένωση στην συζήτηση όταν τους τελειώνουν τα λογικά επιχειρήματα. Επίσης είναι το βασικό μοντέλο που δέχεται το κόμμα σου και οι Συντρόφοι σου. Εφόσον λοιπόν είναι το πρότυπό σας πώς περιμένεις να μην δεχθείς κριτική πάνω σε αυτό εφόσον όχι μόνο απέτυχε να προσφέρει την υλική ευημερία που υποσχέθηκε αλλά απέτυχε να προσφέρει και λαϊκή κυριαρχία.

  υ.γ. Για κάποιους άλλους που μιλήσανε εναντίων του κύρκου, Ο Λεωνίδας ήταν ΚΚΕ όταν ήθελε αρχίδια να είσαι ΚΚΕ και αποχώρησε όταν το να είσαι ΚΚΕ ήταν τρέντυ. Η αριστερά χάνει από την απουσία ηγετών τύπου Κύρκου.

 85. Vote -1 Vote +1Theo - January 6, 2008 8:06 am

  υ.γ. Για κάποιους άλλους που μιλήσανε εναντίων του κύρκου, Ο Λεωνίδας ήταν ΚΚΕ όταν ήθελε αρχίδια να είσαι ΚΚΕ και αποχώρησε όταν το να είσαι ΚΚΕ ήταν τρέντυ. Η αριστερά χάνει από την απουσία ηγετών τύπου Κύρκου.

  Πεστα ρε Αντωνη, τον Κυρκο τον σεβεται ολο το πολιτικο φασμα, μεχρι η ακρα δεξια. Και εχεις κατι κνιτικα τσουτσεκια να τον αποκαλουν προδοτη, λαμογιο, πρακτορα, και ενα σωρο αλλες βρωμιες. Ειναι O MONOΣ που ειχε τα @@ να παραδεχτει το προφανες, οτι “συντροφοι ευτυχως που χασαμε γιατι θα καταστρεφαμε τη χωρα μας”.

 86. Vote -1 Vote +1Theo - January 6, 2008 8:07 am

  υ.γ. Για κάποιους άλλους που μιλήσανε εναντίων του κύρκου, Ο Λεωνίδας ήταν ΚΚΕ όταν ήθελε αρχίδια να είσαι ΚΚΕ και αποχώρησε όταν το να είσαι ΚΚΕ ήταν τρέντυ. Η αριστερά χάνει από την απουσία ηγετών τύπου Κύρκου.

  Πεστα ρε Αντωνη, τον Κυρκο τον σεβεται ολο το πολιτικο φασμα, μεχρι η ακρα δεξια. Και εχεις κατι κνιτικα τσουτσεκια να τον αποκαλουν προδοτη, λαμογιο, πρακτορα, και ενα σωρο αλλες βρωμιες. Ειναι O MONOΣ που ειχε τα @@ να παραδεχτει το προφανες, οτι “συντροφοι ευτυχως που χασαμε γιατι θα καταστρεφαμε τη χωρα μας”.

 87. Pingback:

  Vote -1 Vote +1Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα - test « Sindelius

 88. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 6, 2008 2:03 pm

  @mimi: Δε νομίζω οτι είμαι καχύποπτος, ούτε είχα εσένα κατά νου όταν έγραφα αυτή τη φράση. Όμως ορισμένοι οτι θέμα και να ανεβάσει ο Καρπίδης, ασχολούνται με το ΚΚΕ! Το θέμα έχει να κάνει με τον ΣΥΝ και παρ’ολα αυτά η κριτική στρέφεται πάλι στο ΚΚΕ! Ε, τι να πεις πια;

 89. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 6, 2008 2:32 pm

  @άγνωστος Χ
  “Το θέμα έχει να κάνει με τον ΣΥΝ και παρ’ολα αυτά η κριτική στρέφεται πάλι στο ΚΚΕ!”

  και τα κάτωθι έγραψες ο ίδιος, στο τρίτο μόλις σχόλιο σε αυτό το ποστ:

  “Ουτοπικός σοσιαλιστής είναι ένας ήπιος χαρακτηρισμός. Ο κανονικός είναι άλλος και οι φίλοι του ΣΥΝ τον ξέρουν καλά. Γιατί ξέρουν την ταυτότητά τους.”

  και άλλα απαξιωτικά -βεβαίως- για τον ΣΥΝ (και για άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς) … ήσουν ο πρώτος που άλλαξε το θέμα από αυτό που έθετε ο καρπίδης

  καλημέρα

 90. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 6, 2008 2:43 pm

  Εγώ έκανα κριτική στον ΣΥΝ. Δηλαδή σε ποιον να έκανα, στον Τσίπρα; Είναι ανοησία να κρίνεις ένα κόμμα από τον επικεφαλής του. Και ακριβώς αυτό ήθελα να δείξω, οτι το θέμα είναι πολιτικό και όχι προσωπικό, και στην τελική δεν έχει νόημα να συζητάμε για την ηλικία του Τσίπρα, αλλά για την πολιτική του κόμματός του. Τώρα, πως κάποιοι -που δεν έχουν σχέση και με το ΣΥΝ, για να θεωρήσω οτι απάντησαν λόγω πολιτικής θέσης, κάτι που θα δεχόμουν- πήγαν και μπλέξανε το ΚΚΕ, την Κανέλλη, τον πάπα της Ρώμης και δεν ξέρω κι εγώ ποιον άλλον, δεν το καταλαβαίνω πραγματικά.

 91. +1 Vote -1 Vote +1yannis - January 6, 2008 3:25 pm

  Αγαπητέ φίλε Άγνωστε Χ
  Το ευρωπαικό κόμμα της Αριστεράς καταδίκασε τον Σταλινισμό ( σαν φιλοσοφία και πρακτική ) οπως καθε αριστερός εχει το ΧΡΕΟΣ
  να κανει.Επίσης καταδίκασε οχι τον σοσιαλισμό αλλα τον …..αν-υπαρκτο σοσιαλισμό που το ΚΚΕ δεχόνταν χωρις την παραμικρή
  κριτική. Περιμένω εδω και εικοσι χρονια σχεδον την θέση του για αυτό το ζήτημα. Θα περιμενω πολλύ ακόμα ?
  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά …

 92. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 6, 2008 3:50 pm

  Πήγαινε στη Σύγχρονη Εποχή και ζήτα το βιβλίο ” Πρώτες εκτιμήσεις στις εξελίξεις που καθόρισαν τη ανατροπή του σοσιαλισμού”. Εκεί θα βρείς αρκετά στοιχεία και έπεται συνέχεια. Στην τελική εμείς είχαμε και έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Άλλοι καταδίκασαν τα πάντα- ακόμα και τα θετικά- για να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής.

 93. Pingback:

  Vote -1 Vote +1Η Συνέντευξη Τσίπρα LIVE αύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα « Εχεις ΜΗΝΥΜΑ

 94. Vote -1 Vote +1yannis - January 6, 2008 4:52 pm

  Eκτος απο βιβλία της > εποχης…….μηπως καποια πολιτικα ντοκουμεντα απο συνεδρια…? Απο συνεδριασεις των οργανων ? Καποια επισημη θεση ισως ?

 95. Vote -1 Vote +1satanxmachina - January 6, 2008 9:07 pm

  “Εκτιμήσεις και προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη.
  Η ανασυγκρότηση και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.” (Υλικά Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, 15-16 Ιούλη 1995) εκδ. της ΚΕ του ΚΚΕ, 1996

 96. Vote -1 Vote +1ΓΙΩΡΓΟΣ - January 7, 2008 12:57 pm

  Παρακολούθησα τον διάλογο και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το συμπέρασμα είναι πως το κρίσιμο είναι η πολιτική και όχι η ηλικία.
  Εγώ, προερχόμενος από τον σοσιαλιστικό χώρο,θεωρώ ότι αν θέλουμε πράγματι να παράγουμε πολιτική προς όφελος όσων ισχυριζόμαστε ότι υπηρετούμε, τότε ο μόνος δρόμος είναι οι ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Χρειάζεται τόλμη, ρεαλισμός και πολιτική βούληση. Ποιος αλήθεια τα διαθέτει πραγματικά σήμερα;

 97. Vote -1 Vote +1Γιώργος Καρατσιουμπάνης - January 7, 2008 8:11 pm

  και πάλι μπράβο!
  έγραψα μερικές σημειώσεις για τη συνέντευξη εδώ

  http://tinyurl.com/36bcw3

 98. Vote -1 Vote +1mimi - January 7, 2008 8:53 pm

  @ Γιώργο: θα τείνω να συμφωνήσω μαζί σου, οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα ήταν μια θετική αλλαγή, συνοδευόμενη από την απλή αναλογική, η οποία κατά την άποψή μου αποτελεί το πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα…αλλά αυτό είναι θέμα άλλου ποστ.

 99. Vote -1 Vote +1mimi - January 7, 2008 9:03 pm

  Επειδή σήμερα που μεταδόθηκε η συνέντευξη του Τσίπρα ήμουν στη δουλειά, που μπορώ να τη βρω και να την δω; ευχαριστώ όποιον μου απαντήσει εκ των προτέρων.

 100. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 7, 2008 10:43 pm

  Theo……………….
  “Πεστα ρε Αντωνη, τον Κυρκο τον σεβεται ολο το πολιτικο φασμα, μεχρι η ακρα δεξια. Και εχεις κατι κνιτικα τσουτσεκια να τον αποκαλουν προδοτη, λαμογιο, πρακτορα, και ενα σωρο αλλες βρωμιες. Ειναι O MONOΣ που ειχε τα @@ να παραδεχτει το προφανες, οτι “συντροφοι ευτυχως που χασαμε γιατι θα καταστρεφαμε τη χωρα μας”.”

  Συνεχίζεις να βρίζεις ΄και να χάνεις το “Ευρωπαικό” σου προφίλ. τσ. τσ. τσ. τσ…….. αυτό σε καμία Ευρωπαική χώρα δεν θα γινόταν.

  Πάντως για τον Κύρκο του “βρώμικου “89 ” , τον Κύρκο τον αγαπημένο του Τσαουσέσκου και τον Τσαουσέσκου τον αγαπημένο του Κύρκου κανείς σας εύθυκτος δεν μιλάει.

  Εργολάβοι…………………………………

 101. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 7, 2008 11:06 pm

  Κυβερνήσεις συνεργασίας ναι. Αλλά με ποιούς συμβαλόμενους και το κυριώτερο με ποιά στρατηγική.(προσοχή , όχι πρόγραμμα αλλά στρατηγική)
  Σημειωτέον ότι το σύστημα και χωρίς τις δικές μας ανησυχίες προχωρά σε κυβερνήσεις συνεργασίας στα πλαίσια της νέας του στρατηγικής για διπολισμό. Αρά και πάλι οι περίφημες κεντροαριστερές λύσεις της “ανανεωτικής ” αριστεράς που δοκιμαστήκανε Ευρωπαικά και εισάγονται από τον ΣΥΝ και στην Ελλάδα έρχονται στο σωστό Timing. Για το λόγο αυτό το κεφαλαιοκρατικό κατεστημένο ( Ομιλοι , εκδοτικά συγκροτήματα , ΣΕΒ, ) ευνοεί και ΠΡΟΒΑΛΕΙ την κρίση στο ΠΑΣΟΚ , την παγίωση του ΛΑΟΣ , την σκανδαλώδη προβολή και ανάσταση του ΣΥΝ.
  Και στις τρείς περιπτώσεις πρόκειται για μή υπαρκτά ρεύματα σε επίπεδο κοινωνικό. Χωρίς κανένα από αυτά να έχει σαφή κοινωνική αναφορά. Ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, βγάζουν στην δημοσιότητα ένα εσωκομματικό ρεύμα που τα μάλλα απέχει από αυτό που Πασόκοι προσδοκούνε στην μετά Παπανδρέου εποχή.
  ΟΛΑ αυτά όμως γίνονται αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στα blogs , γιατί τα midia το επιβάλουν.
  Οπως θα επιβάλουν και τις κυβερνήσεις συνεργασίας κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς , αρκεί να μην μπαίνει σε συζήτηση και αμφισβήτηση ο χαρακτήρας της οικονομίας και του συστήματος. Και σε αυτό ξέρουν και επανδύουν σε σίγουρα “χαρτιά”. Καλως σε φέρανε Τσίπρα………….

 102. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 8, 2008 1:54 am

  Chrisvet

  Για τον τσαουσέσκο δεν ήξερα για δώσε μου πληροφορίες και πηγές.

  ¨οσο για το βρώμικο ’89 δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο, υπήρξε συνεργασία αντίθετων ιδεολογικά χώρων για να πέσει και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα η ποιό διεφθαρμένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και το ΚΚΕ προς τιμήν του πήρε μέρος σε αυτήν την κίνηση. Τελικά είχε δίκιο ο Μητσοτάκης, ο λαός έχει δεκαετή μνήμη, τόσο εύκολα ξέχασε το σκάνδαλο Κοσκωτά και της ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μακάρι η Ελληνική βουλή και τα ελληνικά κόμματα να λειτουργούσαν με τέτοιο υποδειγματικό τρόπο ποιό συχνά και θα έβλεπες και την πτώση της σημερινής κυβέρνησης.

 103. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 8, 2008 1:09 pm

  Έλεγα οτι δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές των κομμάτων. Και ιδού: “Για να μπορέσει το ΚΚΕ να μπει σε μια τροχιά συζήτησης με την υπόλοιπη αριστερά, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Με άλλα λόγια, για να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική, πρέπει να ηττηθεί πολιτικά”.
  Τάδε έφη στην «Εποχή» ο Αλέξης Τσίπρας. Τίποτα παραπάνω δηλαδή απ’ όσα λένε τόσα χρόνια όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΝ. Ηλικιακή ανανέωση, αλλά ο αντικομμουνισμός,αντικομμουνισμός.
  Την ίδια ώρα: “Το ΠΑΣΟΚ να μη συρρικνωθεί, αλλά να αποτελέσει δύναμη της «ριζοσπαστικής ενωμένης αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση και να εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις”. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 104. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 8, 2008 1:32 pm

  @Άγνωστος Χ

  γιατί ταυτίζεις τον κομμουνισμό με το ΚΚΕ; Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα και άλλες εκδοχές του στην Ελλάδα (δεν αναφέρομαι στον ΣΥΝ);

 105. Vote -1 Vote +1yannis - January 8, 2008 4:12 pm

  Χα χα χα !!! ……. 7.9 % στο τελευταιο γκαλοπ….τρεμετε συντροφοι ερχεται ο …..Τσιπρας !!!
  Η Αλεκα νοιωθει την καυτη του ανασα !!!! χα χα χα !!!!

 106. Vote -1 Vote +1LK - January 8, 2008 4:50 pm

  Γιατι να τρέμουμε? Επειδή θα του δώσουν τα ΜΜΕ και το ”αριστερό” ΠΑΣΟΚ ένα 15% και θα τον δούμε και πρωθυπουργό? Οι ” επαναστατικές” δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να τρέμουν που θα πρέπει να απολογούνται για την κυβερνητική πολιτική της κεντροαριστερής κυβέρνησης που θα στηρίζουν.

 107. Vote -1 Vote +1xamogelo - January 8, 2008 6:41 pm

  Πολιτάκη.. το 89 ήταν λάθος κατά την άποψη μου…και το έχει πληρώσει… το ΚΚΕ επειδή απλούστατα… ο λαός έκρινε και είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ… και η νομιμοποίηση για το ΚΚΕ θα πρέπει να έρχετε από τον λαό και όχι από τα αστικά δικαστήρια….

 108. Vote -1 Vote +1chrisvet - January 8, 2008 8:07 pm

  @Αντώνης Πολιτάκης

  Μετά την διάσπαση του 1968 σε κκε και κκε εσ το καθεστώς Τσαουσέσκου επειδή κινούνταν σε αντι-Σοβιετική κατεύθυνση , ανάμεσα στα άλλα (έξοδος από το σύμφωνο της Βαρσοβίας , πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με ΗΠΑ και περιορισμένες με COMEKON της οποίας ήταν μέλος) εμπόδιζε την λειτουργία των οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ρουμανία , ενώ ευνόησε το ΚΚΕεσ σε αντιπαράθεση με το ΚΚΕ. Η δε ηγεσία του ΚΚΕεσ με τον Κύρκο διατηρούσε σχέσεις αδελφικού κόμματος με το κόμμα του Τσαουσέσκου. Και να σκεφτεί κανείς ότι προκάλυμα της ιδεολογικής σύγκρουσης του 1968 ήταν η δημοκρατία στην Αν. Ευρώπη. Τελικά βέβαια κοινό στοιχείο και των δύο ήταν ο αντι-Σοβιετισμός. Οπως έχω γράψει και πιό πάνω , αυτός είναι και ένα από τους πόλύ σοβαρούς παράγοντες που πρέπει κάποιος να υπολογίζει για να αντιληφθεί την στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ΕΣΣΔ και τον σοσιαλισμό στον 20ο αιώνα. Εκείνη την εποχή η υπεράσπιση της ΕΣΣΔ ήταν υπεράσπιση του σοσιαλισμού.

  Για το 89 , χρησιμοποιώ τον όρο “βρώμικο” ειρωνικά. Εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ βρώμικο. Ήταν από τις λιγες φορές που χωρίς σχηματικούς προσδιορισμούς (καλή αριστερά -κακή δεξιά ), το ΚΚΕ άνοιξε το απόστημα που λεγότανε “ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”. Με την κίνησή του έδωσε τελικό διαζύγιο στο νεφέλωμα για τον πολιτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ , κυρίως στην συνείδηση των οπαδών του , αλλά και επιρεάζοντας όλη την κοινωνία. Όσοι αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι οι ποιλιτικοί όροι του εμφυλίου και της μεταπολίτευσης άλλαξαν , βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένη στην αναμονή του “καλού” σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ .
  Το ΚΚΕ όμως αυτή την στιγμή τρέχει μπροστά στις αναλύσεις του για τον χαρακτήρα του σύγχρονου καπιταλισμού , της ΕΕ , του ΝΑΤΟ , των διακρατικών και περιφερειακών σχέσεων , της οικονομίας κλπ. Οι αντιλήψεις που σαν βαρίδιο κρατούσαν το ΚΚΕ στην πίσω αυλή του ΠΑΣΟΚ πέσαν. Αυτό το ΠΑΣΟΚ το έχει καταλάβει και από εκεί ξεκινά και η λάσπη για το “βρώμικο 89” ή τις επιθέσεις Πάγκαλου προσφάτως. Το ΚΚΕ δεν το έχουν στο χέρι , όσο και εάν κάποιος από εσάς διαφωνεί πολιτικά με το ΚΚΕ , αυτό πρέπει να το παραδεχτεί. Απεναντίας τον νεφοσκεπή πολιτικά – στρατηγικά – κοινωνικά ΣΥΝ , τον έχουν από τώρα εντάξει στα διπολικά τους σενάρια. Για τον λόγο αυτό και θα τον δείτε πιθανά και να αυξάνεται ποσοστιαία πέρα από τα συνηθισμένα. Μόνο που δεν θα είναι κόμμα της Μαρξιστικής αριστεράς. Ίσως κόμμα διαμαρτυρίας , ίσως κόμμα πρασίνων……

  Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη τέτοια πείρα……… Κομμουνιστική επανίδρυση/ Κόμμα φιλελευθέρων -Αγγλία /Κόμμα ελεύθερων δημοκρατών – Γερμανία / Αριστερό κόμμα(ΚΟΔΗΣΟ-ΒΑΣΓΚ)- Γερμανία/ Κόμμα της ελιάς -Ιταλία/ κόμμα πρασίνων-Γερμανία κλπ.
  Ολα τα παραπάνω κόμματα από διαφορετικό πολιτικό φάσμα , συμπληρώνουν το πολιτικό σκηνικό σε κυβερνητικό επίπεδο , με δύναμη εκλογική από 7% εώς 15%. Ακριβώς στα νούμερα που θα ΦΤΑΣΟΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ελλάδα. Αυτό το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με ότι προσδοκά το ΚΚΕ , τουλάχιστον όπως εγώ το καταλαβαίνω από το 1992 που πλησίασα πολιτικά το ΚΚΕ.

 109. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 8, 2008 8:09 pm

  Παραπέμπω όποιον θέλει σε αποφάσεις του ΣΥΝ που έχουν δημοσιευθεί για να δει τις απόψεις του για την κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική. Και ιδιαίτερα στις αποφάσεις του ΚΕΑ, που έχει συνυπογράψει. Κύριος φορέας των κομμουνιστικών ιδεών στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ. Αν στη θέση του ΚΚΕ ήταν κάποιο άλλο κόμμα με τις ίδιες θέσεις, ο ΣΥΝ με τον ίδιο τρόπο θα το χτυπούσε.
  Όσον αφορά τα ποσοστά του ΣΥΝ, κανένα πρόβλημα. Ας πάρει και 10, και 12, και 18%. Τότε θα φανούν πολλά. Και ρίξτε μια ματιά να δείτε τι πάθανε ορισμένα αριστερά κομματα μετά τη συμμετοχή τους σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις…Κοντεύουν να σβηστούν απ’ τον πολιτικό χάρτη.

 110. Vote -1 Vote +1mimi - January 8, 2008 9:00 pm

  Είναι πολύ όμορφο πράγμα ο αγνός ιδεαλισμός και η πάλη, αλλά δε βλάπτει και λίγο ρεαλισμός. Πόσο πραγματικά πιστεύει το ΚΚΕ ότι μπορεί μόνο του να κερδίσει την εξουσία; γιατί οι απόψεις Τσίπρα είναι τόσο απαράδεκτες, επειδή είναι πιο ρεαλιστικές; γιατί η δημιουργία μιας ισχυρής ανανεωτικής αριστεράς είναι κάτι τόσο κακό και προδοτικό; δεν πρέπει να υπάρξει σύντομα μια δυναμική στρατηγική να απαλλαγούμε από αυτή τη κυβέρνηση; γιατί οι απόψεις Τσίπρα ή η κριτική στο ΚΚΕ είναι ‘αντικομμουνισμός’ ενώ εκφράσεις απαξίωσης όπως’ οπορτουνιστικό κόμμα’ και ‘πεμπτοφαλλαγίτες’ είναι αποδεκτές απόψεις; όπως εσύ Άγνωστε Χ κάνεις κριτική στη πολιτική συνασπισμού, έτσι και αυτό κάνει κριτική στη δική σας πολιτική, δημοκρατικό δικαίωμά τους είναι. Επίσης, μήπως θα έπρεπε να σας προβληματίσει έστω και στο ελάχιστο, ότι το ΚΚΕ είναι μόνο του, ενώ ο συνασπισμός εκπροσωπεί πολλά μικρά αριστερά κόμματα, όπως και το ΔΗΚΚΙ που παλιά συνεργάστηκε με ΚΚΕ;

 111. Vote -1 Vote +1mimi - January 8, 2008 9:05 pm

  @Πολιτάκη: δε ξέρω για τη μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά η μνήμη του αγαπητού Μητσοτάκη σβήνει βλέπω….καλύτερα ας θυμάται την αποστασία του από την Ένωση Κέντρου και τι συνέπειες είχε αυτό, καθώς και τις πρόσφατες απόψεις του 90-93 για τα Σκόπια, που θα έπρεπε να ονομαστούν ‘Μακεδονία’. Για να μη θυμηθούμε την περίοδο αστυνομοκρατίας που επανέφερε και πολλά άλλα….και κατά τ’άλλα όλοι οι καλοί συνασπίστηκαν για να διώξουν τον κακό Παπανδρέου;;, ο οποίος αθωώθηκε αν δε κάνω λάθος…’ω μα τη μνήμη μπαμπά’!!!

 112. Vote -1 Vote +1Mike - January 8, 2008 9:11 pm

  τι ειναι οι ψηφοι των ανθρωπων? πατατες? παντα υποτιμουσαν τον κοσμο οι απολογητες της παλαι ποτε ιερης σοβιετιας

 113. Vote -1 Vote +1Ανδρέας Τριανταφυλλίδης - January 8, 2008 10:20 pm

  @Άγνωστος Χ

  “Κύριος φορέας των κομμουνιστικών ιδεών στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ.”

  1. το “κύριος”, αν το εννοείς με βάση τον αριθμό των ψηφοφόρων του, είναι αυταπόδεικτο … αν το εννοείς από άλλη σκοπιά (πχ. ιδεολογική ορθοδοξία), τότε είναι -απλά- η άποψη σου και του ΚΚΕ, δηλαδή δεν είναι αυταπόδεικτο επιχείρημα

  2. αντι ΚΚΕ βλέπω, για “αντικομμουνισμό” συνολικά δε θα μίλαγα, ιδιαίτερα αν κινδύνευα να κατηγορηθώ για προσπάθεια καπηλείας της ιδεολογίας και της έννοιας

 114. Vote -1 Vote +1aratepylas - January 8, 2008 10:55 pm

  Αγαπητοί μου, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τελικά εσείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψετε να πάσχετε απο “μικρομεγαλισμό”. Μόλις αποκομίσετε 2-3 κουκιά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, σας καταλαμβάνει η “Μεγάλη Ιδέα” και τρέχετε να καταλάβετε τα θερινά ανάκτορα. Εντελώς ατυχής η σύγκριση Τσίπρα-Λένιν, αλλά αφού παραμυθιάζεστε με αυτά, τι να πει κανείς? Εκαστος εφ’ώ ετάχθη.

 115. +1 Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 9, 2008 2:09 am

  Χαμόγελο
  τι είναι αυτά που λές. ¨Εχεις μια νεφελώδη άποψη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το 45% ψήφισε παπανδρέου αλλά και το 40% ψήφισε ΝΔ και το 10 % ΚΚΕ(+1% ΚΚΕεσ) για να ελέγχουν την κυβέρνησης παπανδρέου. τι θα πεί πρέπει να έρχεται η νομιμοποίηση απο το Λαό και όχι απο τα αστικά δικαστήρια, το 10% να νομιμοποιεί τί?. Τα δικαστήρια κάνουν μια δουλειά τώρα αν την κάνουν ατελώς στην χώρα μας είναι άλλο θέμα. ο παπανδρέου ήθελε να ασκήσει την πρωθυπουργική του ασυλία για να ξεφύγει απο τον δικαστικό έλεγχο οπότε πολύ καλά έκαναν και τον έριξαν. Μετά κάποιοι ζητάν και απλή αναλογική, μα η απλή αναλογική απαιτεί συμπεριφορές 89 έτσι πρέπει να λειτουργεί μια δημοκρατία. Θα συμφωνήσω με τον chrisvet σε αυτό

  Ήταν από τις λιγες φορές που χωρίς σχηματικούς προσδιορισμούς (καλή αριστερά -κακή δεξιά ), το ΚΚΕ άνοιξε το απόστημα που λεγότανε “ΠΑΣΟΚ

  και θα επαυξήσω δεν υπάρχει καλή αριστερά κακή δεξιά, δεν υπάρχει αριστερά και δεξιά. Υπάρχουν αντίθετοι ιδεολογικοί χώροι που διαφωνούν ή συμφωνούν και συνεργάζονται ή συγκρούονται(στον κοινοβουλευτικό στίβο) και προωθούν τα συμφέροντα των ομάδων που εκπροσωπούν

  mimi
  ο Παπανδρέου δεν αθωώθηκε πανηγυρικά αλλά με μία ψήφο, για μια ψήφο θα μπορούσε να έχει πάει φυλακή και είναι πιθανόν η αθώωσή του να μην είναι νομική αλλά πολιτική, ακόμα αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του οδηγήθηκαν στην φυλακή. όμως η αθώωση δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να οδηγηθεί στο δικαστήριο όταν υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του όπως προσπάθησε να κάνει αξιοποιώντας την ασυλία του σαν πρωθυπουργός.
  Τώρα για τον Μητσοτάκη αν νομίζεις η αποστασία οδήγησε στην χούντα πήγαινε ξαναδιάβασε ιστορία. Ο Μητσοτάκης σε αυτή την περίοδο είχε πεί ανοιχτά οτι η σύγκρουση Παπανδρέου με το παλάτι θα οδηγήσει σε χούντα. Δικαιολόγησε την αποστασία του οτι το έκανε για να δημιουργήσει σταθερή κυβέρνηση. Η αφορμή για την χούντα πάλι ήταν οτι δεν υπήρχε σταθερή κυβέρνηση και η χώρα ήταν έρμαιο των κομουνιστών επαληθεύοντας τον Μητσοτάκη, τρομερή ατάκα είναι όταν συναντιέται στην φυλακή με τον Γέρο και του λέει ” τους αποστάτες τους φέρανε πρώτους κύριε παπανδρέου”. Για τα Σκόπια tώρα είχε ανοιχτά δηλώσει οτι είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας. Αν είχε ακολουθήσει άλλη τακτική θα είχαμε καταλήξει σε δεύτερο Κοσσυφοπέδιο.

 116. Vote -1 Vote +1Πόντος και Αριστερά - January 9, 2008 9:53 am

  Ένα ιστορικό λάθος που αποδεικνύει τη σχετική αξιοπιστία της “Βικιπαιδείας”…

  ——————————————————————————————————

  Στην Επανάσταση του 1905 δεν υπήρχε καμιά απολύτως συμμετοχή των μπολσεβίκων και του Λένιν.

  Ήταν μια αυθόρμητη εξέγερση του ρωσικού λαού ενάντια στην απολυταρχία, που ξεκίνησε από την απεργία στο εργοστάσιο “Πουτίλοφ”.

  Μ-π

 117. Vote -1 Vote +1karpidis - January 9, 2008 2:57 pm

  @Π&Α: Νομίζω πάντως πως το έχω διαβάσει σε Λένιν…

 118. Vote -1 Vote +1yannis - January 9, 2008 4:34 pm

  Φιλε Αντωνη στην αρχη και εγω ετσι το σκεφτομουν……αλλα…….διαχρονικα η ιστορια απεδειξε οτι παρα το γεγονος οτι η κυβερνηση του 85 – 89 καταδικαστηκε στην συνειδηση του Ελληνικου λαου…η διαφθορα αποτελεσε και αποτελει ακομα
  κυριαρχο συστατικο της πολιτικης και οικονομικης λειτουργιας του κρατους. Η αριστερα στο συνολο της , παρα την τοτε
  παρεμβαση της…..παρεμεινε για πολλα χρονια σε ποσοστα κατω του 10%……εξαιρεση το 12,8 % του ενιαιου Συνασπισμου.
  Κατι καναμε λαθος….δεν μπορει….Θυμαμαι οτι τοτε …η ηγεσια του ενιαιου Συνασπισμου ειχα δηλωσει απεριφραστα οτι με την
  συγκεκριμενη τακτικη του 89…..η αριστερα επανερχεται στο προσκηνιο.
  Εαν το 5%…η το 3 % ( εννοω και τα δυο κομματα της Αριστερας ) ειναι επιστροφη στο προσκηνιο , δεν ειμαι σιγουρος.
  Για τον Μητσοτακη….απλα θα τον κρινει η ιστορια. Θεωρω την αποστασια τελικο χτυπημα στην ηδη καταρακωμενη κοινοβουλευτικη
  δημοκρατια της εποχης εκεινης, και αποδιδω τεραστιες πολιτικες ευθυνες στον αντικομμουνιστη και αντιαριστερο Γεωργιο Παπανδρεου. Η ΕΔΑ της εποχης εκεινης αποτελεσε μια απο τις ιστορικοτερες στιγμες του αριστερου κινηματος και του λαου μας
  γενικοτερα. Αν επιθυμουσε ειλικρινα , προοδευτικες μεταρυθμισεις θα μπορουσε να συνεργαστει.
  Παντως…..ωραιο θεμα για συζητηση. Για τα σκοπια εχεις δικιο ! .

 119. Vote -1 Vote +1Anef_plaisiwn - January 9, 2008 5:43 pm

  @ Αντώνης Πολιτάκης,

  Γράφεις: “…Ο Μητσοτάκης σε αυτή την περίοδο είχε πεί ανοιχτά οτι η σύγκρουση Παπανδρέου με το παλάτι θα οδηγήσει σε χούντα …”.
  Απολογητής της πολιτικής και των πρακτικών του Μητσοτάκη (και της αποστασίας του) γίνεσαι ή κάνω λάθος! Γιατί δεν στάθηκε να στηρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαντρέου στην αντιπαράθεση της με το Παλάτι αλλά αντιθέτως της έδωσαν πισώπλατη μαχαιριά; Φυσικά και όπως λέει και ο Yannis – (μήπως Yiannis είναι;) “…τεραστιες πολιτικες ευθυνες …” βαρύνουν και “…τον αντικομμουνιστη και αντιαριστερο Γεωργιο Παπανδρεου.”

  Ο λόγος που έχω παρέμβει στη συζήτηση δεν είναι για να κρίνω τις απόψεις (ή τις θέσεις σου) αλλά για να σου εισηγηθώ για διάβασμα (αν δεν το έχεις ήδη πράξει) το εξαίρετο (ιστορικό) μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα “Η Χαμένη Άνοιξη” (Εκδόσεις “Κέδρος”, 2000), όπου ο συγγραφέας αναπαρασταίνει με πολύ παραστατικό τρόπο το κλίμα και τα γεγονότα εκείνης της εποχής (και ειδικά εκείνων των ημερών του Ιούλη του 1965 – ένα τραγικό Ιούλη ζήσαμε κι εμείς το 1974) και παρουσιάζει με πολύ ακρίβεια τα πολιτικά συμβάντα (αν και έχουμε να κάνουμε με μυθιστόρημα).

  Anef_plaisiwn
  Τετάρτη 9/1/2008 – 5:42 μ.μ.

 120. Vote -1 Vote +1karpidis - January 9, 2008 8:27 pm

  ΤΟ σχόλιο του Καλόγιαννου διαγράφτηκε αφού δημιουργήθηκε για ψευδοσυζήτηση με τον εαυτό του…

 121. Vote -1 Vote +1exgla - January 9, 2008 10:40 pm

  Ελπίζω από όλη αυτή τη συζήτηση να βγαίνουν τουλάχιστον και ορισμένα συμπεράσματα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι συγκεκριμένο σε όλο αυτό τον καταιγισμό ιστορικών πληροφοριών (που βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικές), εκτός από μια ερώτηση: Τελικά έχει προσφέρει κάτι ο Alexis στο σημερινό πολιτικό σκηνικό??

 122. Vote -1 Vote +1Αντώνης Πολιτάκης - January 9, 2008 10:59 pm

  anef plaisiwn

  οχι δεν θέλω να το παίξω απολογητής του Μητσοτάκη και ας λύξει εδώ το συγκεκριμένο θέμα. άλλωστε και ο ίδιος έχει παραδεχθεί οτι ήταν λάθος. Αλλά δεν τον θεωρώ και υπεύθυνο για την Χούντα όπως την Μιμι. Έκανε δεν έκανε ο ΚΜ την αποστασία, Χούντα θα γινόταν και ήταν ο μόνος που προσπάθησε να την σταματήσει με λάθος κινήσεις ναι αλλά προσπάθησε να την σταματήσει.

 123. Vote -1 Vote +1Mike - January 10, 2008 12:16 am

  πολλες αντιμαχομενες πλευρες μεταξυ των νικητων του εμφυλιου δεξιας και κεντρου και αντιφασεις πολιτικες και κοινωνικες στα δυο αυτα μπλοκ οδηγησαν στη χουντα με την επικρατηση της πιο ακρας δεξιας. ο δρακουλας υπηρξε ενας σημαντικος παικτης ανθρωπος της καμαριλλας που εσπρωξε τη χωρα δεκαετιες πισω

 124. Vote -1 Vote +1Mike - January 10, 2008 12:35 am

  το 89 κκε και διασπασμενο εσωτ. περασαν απο την κολυμπηθρα του σιλωαμ τον αγριοτερο εκπροσωπο του νεοφιλελευθερισμου στην ελλαδα που διπλασιασε την βενζινη σε μια νυχτα. και σε οποιον διαφωνει να δουλευει περισσοτερο και να αμοιβεται λιγωτερο. γκεγκε? συμπερασμα΄΄ο οπορτουνισμος ανωτατο σταδιο του σταλινισμου΄΄

 125. Vote -1 Vote +1Mike - January 10, 2008 1:13 am

  ανευ πλαισιου υπενθυμιζω οτι ο ανθρωπος που δεν δουλεψε ποτε στη ζωη του παλευε ως λεων κατα της χουντας απο το ξερονησι των παρισιων μαζι με την υπολοιπη οικογενεια δρακουμελ. ο πτωχος πολιτικος θα ειναι παντα στην καρδια μου οταν τον σκεπασει το ελαφρυ χωμα της χανιωτικης γης. εννοειτε οτι θα του διαβασω το ”επιτυμβιον ”του αναγνωστακη.

 126. Vote -1 Vote +1el dimi - January 11, 2008 1:53 am

  Ξεκίνησα να με πρόθεση να διαβάσω όλο το χείμαρρώδη διάλογο,μα κουράστηκα.Όχι τόσο για τον όγκο,όσο για τα λογικά(?) άλματα.Τι σχέση έχει ο ΣΥΝ με τον Τσάβες?Μόνο επικοινωνιακή.Πάντως,το να επικαλείσαι ως ιδεολογικό σου στίγμα μία διαδικασία που βρίσκεται στην αρχή δείχνει απουσία πολιτικής πρότασης,σωστά?Λάθως!Απλά είναι ντροπαλοί ακόμα.Η πρόταση του ΣΥΝ είναι ένας καλύτερος καπιταλισμός,όπως εκείνος που μας υποσχέθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλιστα με πιο αριστερή ρητορεία.Ας τον ονομάζουν σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.Για την αστική τάξη βέβαια.Η συνεργασία τους στο συνδικαλιστικό μιλάει από μόνη της.Απλά οι κύριοι που τα βρήκαν με 10 παρέες σε όλη την Ελλάδα και μετονομάστηκαν σε ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατάλαβαν ότι πρέπει να τσινίσουν ώστε να ζητήσουν μεγαλύτερη προίκα για τον κεντροαριστερό γάμο.Για αυτό και θα γίνει ξαφνικά,χωρίς αρραβώνες.Η πλειοψηφία τους θεωρεί τον Αλέξη κατάλληλο να ντυθεί νυφούλα.Δικό τους θέμα,αλλά μην μας περνάνε για καταναλωτές που ψωμολυσσάνε για αριστερή συσκευασία.Δεν είναι τυχαίο ότι επικαλούνται διάφορα ιστορικά ζητηματα με ύφος κουτσομπόλας προκειμένου να ξεφύγει η κουβέντα από τις κωλοτούμπες τους.Τι είπε ο Αλαβάνος στην Ευρωβουλή για τα Κ.Ε.Σ.?Έκανε ποτέ αυτοκριτική ή απλά παρίστανε τον κινηματία για το εκπαιδευτικό?Υπάρχει επίσημο κείμενο του ΣΥΝ που να καταδικάζει το Μάαστριχτ?Μόνο μία δήλωση(προεκλογική φυσικά) του προέδρου σε δελτίο ειδήσεων και στη συνέχεια ανανεώσατε τον όρκο πίστης στην ελεύθερη αγορά ενώπιον των ευρωπαίων “συντρόφων”.Δε μας ενδιαφέρει το περιτύλιγμα,τηλεορασάκηδες.Χαρείτε όσο μπορείτε,γιάτι στο σημερινό σύστημα οι σταρς ξεχνιούνται γρήγορα.Έτσι είναι,Αλέξη.Καλό ξεφούσκωμα.

 127. Vote -1 Vote +1ex - January 12, 2008 12:35 am

  Αντε επιτελους να βγει ο Τσιπρας να γινει αυτη η πολυποθητη συνεργασια με το ΠαΣοΚ γιατι ο Αλαβανος τοσο καιρο δεν καταφερε τιποτα!Κριμα…. Ελπιζω ο “μικρος” να πηρε το μαθημα του και να μην κανει τα ιδια λαθη!Αλλωστε γιαυτο δεν βαζει υποψηφιοτητα?? Γιαυτο δεν βγαινει καθε μερα στα καναλια και δινει συνεντευξεις μια φορα την εβδομαδα παει στον Πρετεντερη, κανει παρτυ,βγαζει φωτο με την Βανδη… Ενα υπουργειο ζητα Γιωργακη οταν βγεις (που θα βγεις δεν χωρα αμφιβολια,ολος ο ΣΥΝ δουλεψε τοσα χρονια τωρα), τι να τον κανει τον Δημο Αθηναιων??? Προεδρος κομματος,νεος και δημοτικος συμβουλος,που ακουστηκε!
  Να παρουμε τα οπλα (αφηνωντας πισω τον υπολογιστη,την ζεστασια, τις βολτες και το φαγητο της μανουλας) και ν απαμε στα βουνα!
  Αντε,αντε τι περιμενετε καθεστε και διαβαζετε το μηνυμα μου,ρεφορμες!

 128. Vote -1 Vote +1yannis - January 12, 2008 3:43 pm

  Καλο σου ταξιδι , και προσεχε τις στροφες !

 129. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 12, 2008 3:52 pm

  @ex: Επιμένω, οτι δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς με το αν πρόεδρος του ΣΥΝ θα είναι ο Κουβέλης ή ο Τσίπρας. Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά πραγματικά, τι το διαφορετικό λένε αυτοί οι δύο πολιτικοί τόσο σε σύγκριση μεταξύ τους, όσο και σε σύγκριση με αυτά που έλεγε ο Αλαβάνος; Απλά ο Τσίπρας επειδή είναι νέος χρησιμοποιεί διαφορετικό λεξιλόγιο από τους άλλους δύο. Ο άνθρωπος ξεκαθάρισε τους στόχους του κόμματός του: να ηττηθεί το ΚΚΕ και να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ πόλο συσπείρωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς(τώρα να κλάψω ή να γελάσω;).

 130. Vote -1 Vote +1Mike - January 12, 2008 8:03 pm

  προσεξτε μην γλειφετε εκει που φτυνετε τωρα επιθετικα παιδακια της αλεκας. το 87 δεν ειναι μακρια σε 1 εβδομαδα τα βρηκατε τοτε. αλλα ξεχασα. τοτε στην ηγεσια ηταν ο ρεβιιονιστης φλωρακης……

 131. Vote -1 Vote +1mejim - January 13, 2008 3:43 am

  Παιδιά κατ’αρχήν δεν νομίζω να έχει κανένας απο εμάς τη δυνατότητα να προβλέπει το μέλλον και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κάθε ένας μας κάθεται και λέει την άποψή του για το ποια θα είναι η εξέλιξη του Τσίπρα σε κάποια χρόνια.Εχω βαρεθεί να ακούω απο άτομα που ανήκουν σε διαφορετικό χώρο ότι τον ΣΥΝ τον αποτελόύν ρεφορμιστές ότι ψήφισανε το mastrik ότι ότι ότι….
  Αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι αν θέλουμε να κάνουμε τέτοια συζήτηση μπορούμε και εμείς να σας κατηγορήσουμε για την στήριξη του ΚΚΕ της αποστολής Σοβιετικών Στρατευμάτων στο Αφγανιστάν απο τον Στάλιν για την καταψήφιση κειμένου για το ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Ε.Ε. και για διάφορα άλλα λάθη που έχει κάνει το ΚΚΕ.Για να ξεκαθαρίσω κάτι όμως εσείς θέλετε να ψάχνουμε το τι μας χωρίζει απο το παρελθόν και το τι λάθη έχει κάνει ο ένας ο άλλος ο παράλλος πριν 10 20 50 χρόνια ή προτιμάτε να κάτσουμε και να δούμε τι μας ενώνει τώρα στο 2008 και πως μπορεί όλη η αριστερά να βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους και μη οι οποιοι περνάνε πολυ δύσκολες στιγμές στο σημερινό πολιτικό κατεστημένο.

 132. Vote -1 Vote +1el dimi - January 13, 2008 6:39 pm

  Δε νομίζω ότι κάποιος προέβλεψε μεταφυσικά το μέλλον.Απλά δεν μπορώ να κλείνω αφτιά και μάτια μπροστά σε χτεσινές και σημερινές πολιτικές ενός κόμματος.Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπονται οι συνεργασίες της Αυτόνομης(ακόμα και το όνομα είναι ψέμα) Παρέμβασης με ΠΑΣΚΕ και σε πολλές περιπτώσεις ΔΑΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα,οι θέσεις της για το νόμο Ρέππα,οι δημοτικές,η θέση Αλαβάνου για τα Κ.Ε.Σ(ταύτιση με Χατζηδάκη για αναγνώριση και κάλεσμα στην Ε.Ε. να μας τραβήξει το αφτί).Τα παραπάνω είναι ελάχιστα αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικών.Το επικοινωνιακό το χειρίζονται καλύτερα,αν βέβαια δεν έχεις μνήμη.Έτσι,δεν μπορείς να είσαι και με τον Πρόντι και με τον Τσάβες,να πανηγυρίζεις για την εκλογή του Κλίντον και να παριστάνεις τον ειρηνιστή,να απαιτείς στη Βουλή την αποστολή και άλλων Ελλήνων στρατιωτών για την επάνδρωση της κατοχής(Δαμανάκη για Γιουγκοσλαβία,αλλά δε διαφώνησε κανείς “αριστερότερος”) και να το παίζεις πρώτη μούρη στο αντιπολεμικό.Όπως είπα και πριν, το μάαστριχτ είναι ένας όρκος πίστης στην ελεύθερη αγορά που ο ΣΥΝ δεν αμελεί να ανανεώνει εντός και εκτός Ελλάδας.Σίγουρα όμως εκτός Αριστεράς(δεδομένου ότι δε μιλάμε για το περιτύλιγμα).Και αυτό δεν είναι ιστορικό ζήτημα,ρε παιδιά,δεν έχει παρέλθει.Μη μας μλέκετε με ιστορικές αναφορές για να ξεφύγετε από τα ερωτήματα.Όταν γινόταν η “είσβολή” στο Αφγανιστάν οι σημερίνοι ΣΥΝασπισμένοι δεν έβγαζαν άχνα.Προφανώς το επιχείρημά σου ήταν ντρίμπλα,αλλιώς θα ήξερες ότι ο Στάλιν δε θα μπορούσε να έχει καμία σχέση,μιας και είχε αποβιώσει 36 χρόνια πριν.Απλά βρήκες τη θολή κατηγορία που έψαχνες και η άγνοιά σου την αχρήστευσε.

 133. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 13, 2008 9:20 pm

  @Mejim: Λες να κάτσουμε να δούμε τι ενώνει τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ. Εγώ μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι στα περισσότερα σημεία, ακόμα και στα ζητήματα της καθημερινότητας οι προτάσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω, πως είναι δυνατόν ένας πολιτικός χώρος, από τι μια να καλεί το ΚΚΕ σε συνεργασία κι από την άλλη να καλεί σε κοινή δράση το ΠΑΣΟΚ. Ρε παιδιά, ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή η τοποθέτηση δείχνει ψάρεμα σε θολά νερά. Ακόμα κι αν υποθέσουμε οτι επιτυγχανόταν μιας μορφής συνεργασία, δε θα άντεχε πάρα πολύ. Έχουμε και το δεδικασμένο του ΣΥΝ του 89, που κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας περισσότερα προβλήματα προέκυπταν, παρά κοινά. Και στο τέλος η κατάληξη είναι γνωστή. Και δική μου γνώμη είναι οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα απογοητευτεί ακόμα περισσότερος κόσμος. Το ΚΚΕ κατά τη γνώμη μου λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε τέτοια συνεργασία. Ο ΣΥΝ θα το ήθελε για δικούς του λόγους, αν και όλα δείχνουν οτι τελικά η συνεργασία θα επιτευχθεί κάποια στιγμή με το ΠΑΣΟΚ και όχι με το ΚΚΕ.

 134. Vote -1 Vote +1mejim - January 13, 2008 9:44 pm

  Ωραία απάντησες σε όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία,που το περίμενα καθώς αυτό σας μαθαίνουνε να μας κατηγορήτε πολύ για την ιστορία μας και ελάχιστα για το παρόν αλλά δεν μου απάντησες τι θες.Να αλλαλοχτυπιώμαστε συνεχώς χωρίς καμία ουσία ή να δούμε πως μπορούμε να δράσουμε μαζί;Γιατί αυτή τη στιγμή κανένας μας δεν βοηθάει τους πολίτες όσο θα ήθελε.
  Ά και συγχώρεσέ με που δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής.

 135. Vote -1 Vote +1mejim - January 13, 2008 9:49 pm

  Ρε παιδιά δεν έχω καταλάβει γιατί λέτε συνέχεια ότι θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ.Εξηγήστε μου γιατί επιμένετε σε αυτό επειδή εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο.Μήπως ξέρετε κάτι παραπάνω απο εμένα;

 136. Vote -1 Vote +1xamogelo - January 13, 2008 10:03 pm

  Παιδιά δεν ξέρω αλλά πολύ αμφιβάλω ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα με τις σημερινές συνιστώσες που συμμετέχουν και πραγματικά το θεωρώ απαράδεκτο απο το ΚΚΕ να το αναμασά… ΚΟΕ ΔΕΑ κτλ. δεν θα το δεχτούν με τπτ. Αν γίνει κάτι τέτοιο μάλλον θα το διαλύσουν…. το μαγαζί… και ιδιαίτερα σήμερα που προσπαθεί ο ΣΥΝ να παρουσιάσει ένα αριστερό προφίλ… για να πάρουν καμιά παραπάνω ψήφο… θα τους πήγαινε πίσω… αν έχαναν αυτές τις οργανώσεις… μιας και αποτελούν το μοναδικό αριστερό προφίλ το ΣΥΡΙΖΑ… ούτοσιάλως αυτός δεν ήταν ένας από τους λόγους που διαφώνησαν με μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και δεν κατέβηκαν από κοινού (νομίζω ότι ήταν με τους οικολόγους αν δεν κάνω λάθος…)

 137. Vote -1 Vote +1aproximos(teipir) - January 13, 2008 10:12 pm

  Δεν μας απαντησες ομως ο Mike , ο σοσιαλισμος ηρθε ‘η ακομα τον περιμενετε??

 138. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 13, 2008 10:40 pm

  @χαμόγελο: Δε το λέμε εμείς. Διάβασε όλες τις συνεντεύξεις του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη να δεις τι λένε. Δες τις εκκλήσεις Αλαβάνου για κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Δες τις ελπίδες που εξέφρασε ο Τσίπρας “το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ένα χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς”. Αυτοί καρφώνονται, δε τα λέμε εμείς. Και δες τι γίνεται στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δες με τι κόμματα συνεργάζονται στο ΚΕΑ.
  Όσο για τις συνιστώσες που λες, δεν αμφιβάλλω οτι κάποιες από αυτές θα αποχωρήσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και ειδικά ορισμένοι τροτσκιστές πάντα φλέρταραν με τη σοσιαλδημοκρατία.
  Και μια απάντηση για το φίλο που με αποκάλεσε επαγγελματία συνδικαλιστή. Λοιπόν έφτασε η ώρα να ομολογήσω, οτι ο φίλος μου ο Καρπίδης μου έχει κόψει μισθό για να αφήνω πολλά σχόλια στο blog του!!! Να δω τι άλλο θα μου πούνε εδώ μέσα…

 139. Vote -1 Vote +1mejim - January 13, 2008 10:43 pm

  Eγώ προσωπικά δεν ξέρω ποιός ήταν ο κύριος λόγος που δεν κατεβήκαμε απο κοινού με τους οικολόγους αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει όσο και αν το θέλουν κάποιοι άλλοι.

 140. Vote -1 Vote +1Mike - January 13, 2008 10:51 pm

  mejim πολυ χαλαρο σε βρισκω με τους απολογητες αυτων που δεν καταδικασαν ποτε την ελληνικη χουντα που ελεγαν το βιντελα κεντρωο και επισκεφθηκαν ασμενως το στρατηγο εβρεν και τσιμουδια για το λουτρο αιματος της τουρκικης αριστερας. τα τανκς χορευουν βαλς στην πραγα απηγγειλε ο ριτσος τοτε . εδω μας λενε ακομη για τον 28χρονο ζαχαριαδη αλλα μωκο για το θρησκευμα στις ταυτοτητες καθοτι το κκε ψηφιζουν πια απελπισμενοι πρωην δεξιοι μικροαστοι και η εργατικη αριστοκρατια του δημοσιου τομεα. βαθεια χωμενοι οικονομικα στο συστημα δεν επιθυμουν την παραμικρη αλλαγη του. αντιθετως η πολιτικη τους επιβιωση εξαρταται απο την ηγεμονια της δεξιας και την ενταση της φτωχειας.

 141. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 13, 2008 11:01 pm

  Χαίρομαι που οι ίδιοι που υποτίθεται οτι δε θέλουν να μιλάμε για το παρελθόν καταφεύγουν στο παρελθόν όποτε τους βολεύει. Τώρα, πως φτάσαμε να λέμε για τον Ζαχαριάδη- ελπίζω να μην τον συγκρίνουμε με τον Τσίπρα, έλεος- δεν το ξέρω, αλλά το ΚΚΕ ήταν και είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Αυτή ήταν η ταυτότητα του και ποτέ δε την απεμπόλησε. Αλλά ξέχασα, για κάποιους σήμερα εργατική τάξη δεν υφίσταται, γιατί δε ζούμε στην κοινωνία της εκμετάλλευσης-όπως λένε οι κομμουνιστές- αλλά στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας…

 142. Vote -1 Vote +1Mike - January 13, 2008 11:03 pm

  aproxime o sosialismow den einai mia basilopoyla kai mhn ton oneireuesai tis nyxtes β.μαγιακοφσκυ

 143. Vote -1 Vote +1el dimi - January 13, 2008 11:12 pm

  xamogelo

  Το ζητουμενο δεν είναι να γινόμαστε μελλοντολόγοι,αλλά πιο πάνω ανέφερα μόνο κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες μεταξύ τους.Θεωρείς ότι είναι τυχαίες?Συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε δημοτικά συμβούλια,συνδικάτα κ.α.Γιατί δεν τερματίζονται
  ?Ο ΣΥΝ είχε στηρίξει ανοιχτά τη συνεργασία Πρόντι -“Αριστερας” και το ανάλογο μοντέλο στη Γαλλία.Δεν είδα πουθενά αλλαγή αντίληψης.Έτσι καταλήγουμε σε αυτό που λες και εσύ.Προφίλ-Ψήφοι.Μόνο που δε βρίσκεται εδώ ούτε η διέξοδος από τα προβλήματα ούτε φυσικά καμια αριστερή πρακτική.Όσο για τις συνιστώσες…Μάλλον έκαναν πέρα τα υπερεπαναστατικά τους συνθήματα για μία θέση στη Βουλή.Γνωστή η δικαιολογία:Ενότητα!Πού?Στην Υποταγή?Εγώ ξέρω ότι για να είσαι αριστερός( ο όρος κομμουνιστής είναι στενότερος) πρέπει αν μη τι άλλο να είσαι ενάντια στον καπιταλισμό.Στην πράξη αυτό προωθείται με το να μην κρύβεις τις θέσεις σου,να συζητάς ειλικρινά και να κάνεις αυτοκριτική.

  mejim

  Δε σου απάντησα σε τίποτα ιστορικό και το ξεκαθάρισα από την αρχή.Ανέπτυξα μία κριτική πάνω στο σήμερα με τελικό συμπέρασμα όχι την αδυναμία συνεργασίας απλά,μα και την υποκριτικότητα του καλέσματος.Γιαυτό άλλωστε απευθύνεται κυρίως προεκλογικά.Ήμουν ξεκάθαρος.Απλά την έχετε βρει να μην απάντατε πουθενά με το ένα και μοναδικό επιχείρημα της υποτιθέμενης διάσπασης(λες και υπήρξε καμία ενότητα.Α!Υπήρχε στην αρχή,μα τη διαλύσανε οι σημερινοι υπέρμαχοί της,θυμάσαι?).Εκλιπαρώ για μία ουσιαστική απάντηση.

 144. Vote -1 Vote +1mejim - January 13, 2008 11:23 pm

  Mike sorry ρε φίλε αλλά αυτό που λές με προσβάλει γιατί εγώ πιστεύω στον κομμουνισμό και εσύ με το σχόλιό σου με χαρακτήρισες εμένα και όλους τους υπόλοιπους συντρόφους μου ως ακροδεξιούς φασίστες υποστηρικτές της χούντας.Αυτό εμένα μου δείχνει ότι δεν έχεις μιλήσει ποτέ με κανέναν του χώρου μου και απλά βγάζεις συμπεράσματα απο αυτά που σου έχουν πεί.

 145. Vote -1 Vote +1aproximos(teipir) - January 13, 2008 11:38 pm

  Mike
  Καλα κανεις και δεν απαντας επειδη εισαι εξυπνος αλλα αυτοι που κανουν τα ονειρα ειναι οι πασοκοι που περιμενουν το Πασοκ να ξαναγινει αριστερα, δηλαδη επιτηδες καλιεργειται αυτη η αυταπατη αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

 146. Vote -1 Vote +1Mike - January 14, 2008 12:02 am

  εδω πρεπει να κανουμε μια σοβαρη συζητηση για το τι ειναι αριστερα στον 21ο αιωνα οπως εκανε ο λενιν στις αρχες του 20ου ειδαλλως θα παραμεινουμε με την παιδικη ασθενεια του αριστερισμου τις πομφολυγες και τις μπουρδολογιες που ασχολουνται για τσιπρα κανελλη κλπ. εδω δεν εχουμε λυσει το ζητημα του εθνους /κρατους που ειναι τυπικο παιδι του καπιταλισμου της βιομηχανικης επαναστασης. δυστυχως ο μαρξισμος ειναι συνθετο και περιπλοκο αναλυτικο και θεωρητικο εργαλειο και απαιτειτει διαλεκτικη γνωση και εξελικτικη σκεψη. ο ιδιος ο μαρξ μιλησε για την εξαφανιση της με την μορφη που την ξεραμε ως τωρα. αντιταχθηκε φυσικα στον πολεμο κατα των μηχανων και στον χυδαιο υλισμο εκεινης της περιοδου. οπως και ο λενιν ηταν υπερ της συμμετοχης στην τσαρικη δουμα και στην συνθηκη ειρηνης με γερμανια κοντρα σε ολο το κομμα και ιδιαιτερως σε τροτσκι σταλιν και τους αριστερους κομμουνιστες της κολλονται. παντως τοτε υπηρχαν τασεις στο ρσδεκ/μπ. αγνωστε φιλε καποιος ειπε οτι ο ζαχ. ανελαβε νεωτερος. αυτο ειναι ολο. δεν ειμαι οπαδος κανενος τσιπρα και δεν καταλαβαινω την εμμονη. εχουμε σπουδαιοτερα πραγματα να ασχοληθουμε στον αιωνα του τελους των βεβαιοτητων. ξεκαθαριζω μια και καλη οτι θεωρω ολους τους αρχηγους προιοντα μηχανισμων της κομματικης νομενκλατουρας

 147. Vote -1 Vote +1Mike - January 14, 2008 12:38 am

  mejim αν αυτο καταλαβες κανεις λαθος. αφου ανηκεις στο συν οπως σαφως υπονοεις το κομμα αυτο εχει καταδικασει τις πολιτικες αυτες εδω και χρονια. μηπως εισαι σε λαθος κομμα? παντως εγω γνωριζω για το ναυαγιο με οικολογους αλλα δεν μπορω να σου απαντησω μεσω διαδικτυου. αγαπητε aproxime πασοκ δεν υπαρχει πια. ειναι ενα πουκαμισο αδειανο. οι νεοι καιροι εχουν ενδιαφερον. αλλαζουν οι συνθηκες αλλαζουμε και εμεις. το δρομο δειχνει ο κοψιδης χα χα χα

 148. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 14, 2008 11:14 pm

  “Στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλισμό εξακολουθούμε να κινούμαστε στη λογική της συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα οι αυτοδιοικητικοί του χώρου μας ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ. Από αυτή τη συνδιαχείριση τι καλό άραγε έχει προκύψει για τους δημότες και τους εργαζόμενους;”
  Ποιος τα λέει αυτά; Άραγε ο “επαγγελματίας συνδικαλιστής”- όπως με αποκάλεσαν Άγνωστος Χ; Άραγε το “αυτιστικό”-όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Τσίπρας, κι ας μην το διαψεύδει γιατί το δήλωσε- ΚΚΕ; Κι όμως όχι! Τάδε έφη ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ, στέλεχος του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής του και δήμαρχος στην Καλλιθέα. Τώρα ας γράψει ο καθένας ότι θέλει. Μετά κι απ’ αυτό δε νομίζω οτι έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω επί του θέματος.

 149. Vote -1 Vote +1ex - January 24, 2008 3:10 am

  Όταν λέμε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμαστε σ΄ένα κοινωνικό σώμα ψηφοφόρων και μελών του κόμματος, στο οποίο σώμα οι κοινωνικές διεργασίες είναι έντονες, από το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο τώρα. Όταν λέμε ΠΑΣΟΚ πάλι μπορεί κάποιος να εννοεί το στελεχιακό του δυναμικό. Εκεί οι διεργασίες, επίσης, μπορεί να είναι έντονες, ωστόσο διεξάγονται σ΄ ένα πεδίο που δεν αφορούν τα προβλήματα του κόσμου. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ την κρίση του κόμματος μετά τις εκλογές, δείχνει ότι δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

  Άρα, αν κάνουμε τον παραπάνω διαχωρισμό θεωρώ ότι οι εξελίξεις στο πρώτο κομμάτι, στο κοινωνικό σώμα που έχει αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, εκεί οι διεργασίες είναι έντονες και ενδεχομένως να είναι και ελπιδοφόρες, με μετακίνηση ανθρώπων και κοινωνικών δυνάμεων προς τα Αριστερά. Όσον αφορά δε το στελεχιακό δυναμικό και το πολιτικό σχέδιο που υπηρετούν έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμπόρευσης. Ο κ. Λοβέρδος είναι μια τρανή απόδειξη ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ απ΄ αυτό το οποίο συμβαίνει στην κοινωνία, αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία και η Αριστερά παλεύει να εκφράσει.

  – Κι επομένως αυτό που περιγράφει ο Αλ. Αλαβάνος ως διαμόρφωση ενός εναλλακτικού αριστερού πόλου εξουσίας… περιλαμβάνει και δυνάμεις εκτός ΣΥΝ, άρα και δυνάμεις από χώρους γειτονικούς… Δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από όποια τάση και όποια ομάδα κι αν είναι; …

  Αυτό δεν είναι μόνο θέμα πρόθεσης δικιάς μας. Είναι κομμάτι της πραγματικότητας. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν καθημερινά να επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε. Ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτελέσει αυτό το πολιτικό προσωπικό κομμάτι της όποιας θετικής διεξόδου. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες και τις ελπίδες του κόσμου του ΠΑΣΟΚ πια. Ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική που είναι αντίθετη με τις αρχές και αξίες του κόμματος αυτού όταν ξεκινούσε και έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Ο κόσμος αυτός όμως δεν είναι για πέταμα. Αυτά που πιστεύει και ονειρεύεται έχουν προοπτική, έχουν ελπίδα, μέσα από τις δυνάμεις όμως της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή είναι η δικιά μας στάση απέναντι στα πράγματα.

  Συνέντευξη Α.Καρίτζη, εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ, στον «ΚΟΚΚΙΝΟ»

  Σε καλυπτει η απαντηση?

 150. Vote -1 Vote +1el dimi - January 24, 2008 10:20 am

  Είδαμε πιο πάνω πως οι προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΝ υφίστανται άμεσες αποκηρύξεις μόλις κλείσουν οι κάλπες.Ο λόγος του Χελάκη μετράει σαφώς περισσότερο.Παραδέχεται την πραγματική στάση του κόμματός του,για την οποία δεν είναι τυχαίο πως αρνούνται να μιλήσουν οι “σύντροφοί” του.Από το πιο απλό μέλος μέχρι τον νυν πρόεδρο,αλλά και τον τηλεοπτικά εκκολαπτόμενο Τσίπρα.

 151. Vote -1 Vote +1ex - January 24, 2008 8:48 pm

  Εχεις δικιο,βαρεθηκα να συζηταω για το ποιος ειναι πιο καθαρος! ειμαι βρωμιαρης μεχρι τα μπουνια…

 152. Vote -1 Vote +1el dimi - January 25, 2008 2:35 am

  Αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται,μπορεί να απαντήσει πάνω σε κάτι συγκεκριμένο από τα τόσα που υπάρχουν πιο πάνω.Μην το πας εκεί που σε βολεύει.Δεν πρόκειται για διαφωνίες που ανήκουν στη σφαίρα μιας θεωρητικής διαμάχης απομονωμένης από την πράξη.Δεν επικαλέστηκε κανείς την καθαρότητα ενάντια στο Συν.Αυτό το ρόλο παίζουν η συνέπεια,η ειλικρίνια,η σαφήνεια.Και στα λόγια,αλλά κυρίως στην πράξη.Για να πούμε όλη την αλήθεια,εκείνος τους κήρυξε τον πόλεμο.Τα βρίσκει σκούρα πού και πού.Γρήγορα βέβαια σπεύδουν προς ενίσχυση αυτού του πολιτικού σχηματισμού το lifestyle,εμπνευσμένες αρλούμπες,μία ψεύτικη ενότητα(ψεύτικη σε ό,τι αφορά την Αριστερά,με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απλά δεν έχουν συγχρονίσει με ακρίβεια τα ρολόγια τους),ένα υποτιθέμενο μίγμα ρεαλισμού και κάποιου αόρατου και ακατάληπτου οράματος(συνήθως καταλήγει σε ξεπούλημα) και,όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε με το πάτημα ενός κουμπιού,τα κανάλια.Περιμένουν απαντήσεις: ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ,ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ,Κ.Ε.Σ. ΚΑΙ ΑΛΑΒΑΝΟΣ,ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ και πολλές άλλες αγωνιστικές περγαμηνές του ανυπόταχτου ΣΥΝ.

 153. Vote -1 Vote +1ex - January 25, 2008 11:10 pm

  Κοιτα, δεν μενω στην ελλαδα τον τελευταιο καιρο, αλλα προσπαθω να ενημερωνομαι οσο μπορω. αν δεν κανω λαθος τα ΜΜΕ ασχολουνται με την τσοντα και σε δευτερο επιπεδο με την πιθανη διαλυση του ΠαΣοΚ. Διαλυση, οχι συνεργασια με αλλο κομμα. Ειμαι σιγουρος οτι το ΚΚΕ με επικεφαλης την Αλεκα Παπαρηγα εχει μια σταθερη θεση τα τελευταια 15χρονια. Δεν νομιζω να ισχυει το ιδιο με ενα κομμα του 3% με επικεφαλης την Δαμανακη (την ξερεις…) και τον Κωνσταντοπουλο και ενα συνασπισμο κομματων που φαινεται να δινει προοπτικη. Φαινεται να την δινει. Κοινως αυτο που λεω ειναι οτι εχουμε μια και μοναδικη ευκαιρια να αλλαξουμε τους συχετισμους. ολοι μας! Δεν ξερω καμια αληθεια ουτε ο Συριζα υποστηριζει οτι ειναι ο σωσιας, αυτος που εχει το ραβδι και θα τα αλλαξει ολα. Τουλαχιστον αυτο το ξερεις,αφου εχεις ψαξει γαι να κανεις κριτικη. Εκει κολλαει η καθαροτητα. Μια ευκαιρια εχουμε, η συγκυρια ειναι τρομακτικα ευνοικη, μετα θα μας παρει και εμας η μπαλα κα θα μας παρουν με τις λεμονοκουπες. Δεν διαφωνω ο καθενας απο την πλευρα το και δεν αναφερομαι μονο στους ΚΚΕδες, αλλα και στους αριστεριστες και τους αντιεξουσιαστες. Χωραμε ολοι! Ωρες ωρες ρε γαμωτο θυμιζουμε παπαδαριο! Το θεμα ειναι να μπορω να σε λεω συντροφο στο δρομο. Δεν μπορεις να καταλαβεις ποσο ωραιο συναισθημα ειναι με ανθρωπους που παλια κοιταζοσουνα με μσω ματι, να μπορεις τωρα να περπατας μαζι στο δρομο.
  ΟΚ διαφωνουμε. Να κατσουμε μια φορα κατω να τα συζητησουμε (αναφερομαι στις ηγεσιες) να δουμε που βρισκομαστε! Μια φορα σαν ανθρωποι.
  Ετσι οπως παμε σε αλλα 30 χρονια τα ιδια θα λεμε…και τοτε παει η ζωη μας.
  Αυτα…

 154. Vote -1 Vote +1Mike - January 26, 2008 12:01 am

  τουλαχιστον στο συν υπαρχει η ελευθερια εκφρασης και το παιδι του λαου ο χελακης λεει τη γνωμη του στο νεκροταφειο του περισσου γνωμη ισον διαγραφη τσιμουδια για την πωληση του γερμανου και τον γιο του πετρου. παρεπιπτοντως ο χελ. κατεβαζει δικο του κειμενο στο συνεδριο του συν αλλα υποστηριζει τον τσιπρα. γιατι λυσσατε για ενοτητα μερικοι αφου σας βρ ιζουν συνεχως μαζοχες εισαστε? α΄ θυμηθηκαν και τη ροζα αυτοι που διεγραφαν με την κατηγορια λουξεμπουργκικος και τσεγκεβαρικος? η ροζα ανηκει στους αλλους γραφικους στυλλου και γκαργκανα και ρεντγκρειβ που ηταν υπερ των βομβαρδισμων της σερβιας η αγγλιδα. εσεις υπακουα κνατ ψηφισατε μαζι με το λεπεν εναντιον της κυπρου στο ε.κ. οταν το ακελ ηταν υπερ και τολματε να μιλατε? κριτες των παντων δεξια της αριστερας παρτε τον γκλετσο σας και δρομο. μιλαει και το κομμα επιχειρηση που απολυει μεχρι εγκυους. για περισσοτερες πληρ. κυριο ν. δημου.

 155. Vote -1 Vote +1Mike - January 26, 2008 12:25 am

  ex says τον κωνσταντοπουλο τον ψηφιζε προεδρο η πλειοψηφια που στηριζει τσιπρα σημερα αντε μην τ’ακουσεις και συ

 156. Vote -1 Vote +1el dimi - January 26, 2008 1:06 am

  ex

  Συμμερίζομαι τους πόθους σου,αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν στη βάση που προτείνεις.Αν διαβάσεις πιο πάνω θα βρεις πολλά πρακτικά και καθημερινά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο σημερινός αντιδικομματικός λόγος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κούφιος και επικοινωνιακός.Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ακριβώς ελπίδες σαν τις δικές σου,προβάλλοντας μια δήθεν εύκολη λύση.Άλλωστε και ο νυν πρόεδρός του πολλές φορές ομολόγησε ότι προοπτική ενότητας δεν υπάρχει.Μην τους αφήνεις να στην πλασάρουν όταν τους βολεύει με αντάλλαγμα ένα χαρτί στην κάλπη.Δεν είναι αυτό Αριστερά,είναι αριστερή οδός για την ενσωμάτωση στο σύστημα.Αλλά το Κ.Κ.Ε. δε σκοπεύει να προσχωρήσει σε μία υποτιθέμενη ενότητα με σύντομη ημερομηνία λήξης.Το αποτέλεσμα θα ήταν και η δικιά σου,άλλωστε,απογοήτευση.Το ζήτημα δεν είναι ηγεσίας,πρωτεύον είναι η ενότητα στο δρόμο.Ο συν τον σνομπάρει,ενώνεται σε γραφεία και παζάρια με το ΠΑ.ΣΟΚ.

  Mike

  Αν είδες κανέναν Κ.Κ.Ε. φιμωμένο στον Περισσό,πες το.Γιατί εγώ βλέπω ένα κόμμα ολοκληρό να αντιστέκεται στη φίμωση.Δεν είναι τυχαία τα αστεία επιχειρήματα που διαδίδουν εναντίον του,όπως ο Γερμανός.Αμφιβάλλω αν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάς.Το Κ.Κ.Ε. έχει απαντήσει σε όλα αυτά προ πολλού.Πώς εξηγείς τις συντροφικές σχέσεις του με το Α.Κ.Ε.Λ.?Κάτι δεν κολλάει.Ανάφερε ένα όνομα τσεγκεβαρικού(πού τον βρήκες αυτόν τον όρο?Τι σημαίνει?) ή λουξεμ…(η ίδια ερώτηση).Μήπως ενημερώνεσαι απευθείας απτον (μικρο)αστισμό σου?Το Κ.Κ.Ε. τη δεκετία του 90 δεν ήταν “κερδοφόρο”.Μία επιχείρηση στη θέση του θα έκλεινε ή θα συγχωνευόταν.

 157. Vote -1 Vote +1ex - January 26, 2008 10:23 pm

  Δεν χρειζομαι καθοδηγητες, εχω την δικη μου πολιτικη οντοτητα και την αφιερωνω οπου θελω, εχωντας γνωση των συνεπιων! Ποια παζαρια ποια γραφεια σε αλλο κοσμο ζουμε??? τα παλικαρια βαρανε διαλυση μονο εσυ δεν το καταλαβαινεις… Κοιτα οσο δουλεουμε εμεις για ανατροπη τοσο και παραπανω δουλευουν αυτοι για διατηρηση! Ας παραμεινουμε στον μικροκοσμο μας, και ας περιμενουμε το μηλο να σαπισει… και αν δεν πεσει δεν πειραζει, αλλη φορα!

 158. Vote -1 Vote +1el dimi - January 27, 2008 10:24 pm

  Ότι από οργανωτικής πλευράς χρειάζεται προσπάθεια για να μας πείσουν πως υπάρχουν και εκτος τηλεπαραθύρων,είναι σωστό. Ωστόσο, είναι έτοιμοι να δουλέψουν πιο εντατικά για τη διατήρηση του συστήματος,αν τους καλέσει(είτε δια στόματος ΠΑ.ΣΟ.Κ.,είτε άλλου κεντρο”αριστερού” σεναρίου,αν εμφανιστεί).Δίνοντας ανάσα ζωής στο αριστερό τους παρουσιαστικό,ο χρόνος αναμονής,που λες και εσύ,αυξάνει επικίνδυνα,όχι προς όφελός μας(όσων επιδιώκουμε την ανατροπή).

 159. Vote -1 Vote +1Mike - January 28, 2008 2:41 pm

  ο τσε αρνουμενος την παλη και στη βουλη μαζι με την ομιλια του στο αλγερι που κατηγγειλε τους σοβιετικους για ιμπεριαλιστικη συμπεριφορα στους λαους του τριτου κοσμου δημιουργησε μια ιδιαιτερη ταση στην αριστερα.η ροζα ειπαμε ποιος ειχε πολιτικες αναφορες στην ελλαδα.αλλωστε τα κριτικα γραμματα της στον λενιν την εξαφανισαν απο τα διαφορα φεστιβαλ και εκδηλωσεις του περισσου.τα τελευταια χρονια που ανεφυησαν πολιτικως αγραμματοι νεοκομμουνιστες η κ. παπαρρηγα μπορει ανετως να σκυλευει στα πτωματα τους. ενα γαρυφαλλο που δεν τ΄αφηνουν ν΄ανθισει ν. δημου επιτομη στις εργασιακες σχεσεις στο κκε.τωρα για να με αποκαλεσει καποιος dimi μικροαστο διχως να γνωριζει με ποιον μιλαει θα του συστησω να μελετησει ενδελεχως την ιστορια του κινηματος και με την βοηθεια μου αν θελει να μαθαινει και παλι να μαθαινει οπως ελεγε και ο λενιν. για ακελ απαντησα.ειπαν στο αδελφο κομμα τη θεση τους για την ε.ε. και παρα τη διαθεση του κορακα να ψηφισει κατ΄ εξαιρεση υπερ οι ποντιοι πιλατοι του περισσου ηταν ανενδοτοι.τις 100 ερωτησεις και απαντησεις εχεις διαβασει μονο η ουτε αυτες?

 160. Vote -1 Vote +1Mike - January 28, 2008 3:08 pm

  περι φιμωσης λογος. μητσο δευρω εξω

 161. Vote -1 Vote +1el dimi - January 28, 2008 4:17 pm

  Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεσαι στο Κ.Κ.Ε. φανερώνει υπέρμετρο κομπλεξισμό και απλά μικροαστική επιθετικότητα απέναντι στο κόμμα της εργατικής τάξης.Η συρραφή επιχειρημάτων,πότε αστείων και πότε ανύπαρκτων,με βαρύγδουπες εκφράσεις,αυτό δηλώνει.Δεν είναι κατηγορία να με αποκαλείς κριτή των πάντων όταν η κριτική μου ασκείται από ξεκάθαρη θέση.Είναι κάπως αστείο όμως να ξεκινάς με γερμανό(σε ρώτησα συγκεκριμένα αλλά μάλλον δεν ήσουν επαρκώς ενήμερος από Πάγκαλο).να συνεχίζεις με Ε.Ε. και Κύπρο(συνασπισμένη λογική,ιδίως άμα δεν το έχεις ψάξει) να μίλας για κνατ(θέση αναρχικών),να κάνεις πως δε βλέπεις μία ξεκάθαρη ερώτηση:Ποιος διαγράφηκε ως τσεγκεβαρικός ή λουξεμπουργικός?Ποιον υπερασπίζεσαι?Τον Τσε,τη Λουξεμπουργκ,το Α.Κ.Ε.Λ.(για το οποίο νομίζεις πως απάντησες)?Ακόμα και αν αλέθει με ιδιαίτερη σπουδή ιστορικά στοιχεία,πάντα επιφανειακά,ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός δεν κρύβεται.Εγώ αντέχω να κρίνω τα πάντα από μία θέση,εσύ προκειμένου να “κρινεις” το Κ.Κ.Ε. αλλάζεις καμιά δεκαριά.
  Αυτά που έχω δει σε θεωρία και πράξη δε χωράνε στην ημιμάθειά σου.

 162. Vote -1 Vote +1Άγνωστος Χ - January 28, 2008 5:15 pm

  Mike συγνώμη που στο λέω, αλλά εάν θεωρείς τον εαυτό σου κομμουνιστή πρέπει να αποβάλλεις λίγη από την έπαρση που χαρακτηρίζει το λόγο σου. Γιατί το να μιλάς από τη μια για νεόκοπους αγράμματους κομμουνιστές και από την άλλη να ισχυρίζεσαι οτι ξέρεις τόσο καλά την ιστορία του κινήματος που μπορούν με τη βοηθειά σου να την μελετήσουν κι οι υπόλοιποι, να με συγχωρείς αλλά δείχνει οτι έχεις καβαλήσει λίγο το καλάμι. Δες λίγο με πόση ταπεινότητα και με πόσο σεβασμό μιλούν οι άνθρωποι που υπηρέτησαν χρόνια το εργατικό κίνημα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους του, και θα καταλάβεις οτι το να κοιτάς αφ’υψηλού τους άλλους δε συνάδει με την ιδιότητα του κομμουνιστή. Και έλεος, επιτέλους σταματήστε να μιλάτε για το ΚΚΕ και την ΕΣΣΔ σα να είναι η πηγή όλων των κακών σε αυτόν τον κόσμο. Κατηγορείτε το ΚΚΕ για παρωπίδες αλλά τελικά εσείς φοράτε μεγαλύτερες.

 163. Vote -1 Vote +1Mike - January 29, 2008 1:22 am

  agaphte αγνωστε απαντω σ’εσενα απευθειας. η προφανης ευγενεια σου με υποχρεωνει να σου διευκρινισω οτι η ΄΄επαρση΄΄ ειναι απλως δηκτικο χιουμορ στον συγκεκριμενο σχολιαστη που μοιαζει με τηλεβοα.ειναι δε’ εμμεσως προσβλητικος αφου αδυνατει να συνθεσει τον πλουτο της αριστερας με ολες του τις αντιφασεις και τις αδυναμιες σε θεωρια και πραξη.για παραδειγμᨴ΄τα νεανικα με τα ωριμα εργα του μαρξ η θεση του λενιν σε αντιθεση με τον τσε για την κοινοβουλευτικη παλη ο μαρξιστης ραουλ και ο αστος δημοκρατης φιντελ μεχρι το 60 η εννοια της ηγεμονιας στον γκραμσι σε σχεση με την κλασσικη σταλινικη θεση η αποψη του μαρξ για την παιδεια σε αντιθεση με τον λασσαλ στην γκοτα καιτοσα αλλα ενδιαφεροντα. Υ.Γ1 αν θελεις ανοιγουμε ενα σοβαρο διαλογο σε σχεση παντα και με το σημερα.Υ.Γ.2διατηρω το δικαιωμα μου να απαντω κατα το δοκουν σε αλλους που εχουν αλλο υφος και περιεχομενο.Υ.Γ.3. dimi. εμενα τον ημιμαθη με στειλανε στου χαλβατζη για φροντιστηριο απ’την αρχη… περασα τον κολοζωφ για φιλετακι στρογκανωφ. και μ’εκοψαν τον καημενο.

 164. Vote -1 Vote +1el dimi - January 29, 2008 1:09 pm

  Αν νομίζεις ότι συνέθεσες κάτι,καλώς.Σε αφήνω με τις αυταπάτες σου.Όποια απάντηση και αν έδοσες δεν παρουσίαζε την παραμικρή συγκρότηση.Ο συνδετικός κρίκος των γραφομένων σου ήταν:”Ατάκες,τσιτάτα και άσχετα εναντίον του Κ.Κ.Ε.”Οπότε,το ποιος μοιάζει με τηλεβόα,ασ’το.Αυτά που αναφέρεις πιο πάνω είναι σοβαρά ζητήματα.Μόνο που δεν κολλάνε πουθενά.Αν συνθέτοντάς τα,οδηγήθηκες συμπερασματικά στις αστείες επιθέσεις σου,οκ.Χρειάζεσαι μαθήματα όχι μαρξισμού,αλλά κατανόησης κειμένου.Και το αστικό σχολείο εδώ θα ‘ταν χρήσιμο.

  Ώστε δέχτηκες να υποστείς την εκ του περισσού φίμωση και όταν σε κόψανε έγινες λουξεμπουργκικός,τσεγκεβαρικός,ευρωπαϊστής και ασυναίσθητα ΠΑ.ΣΟ.Κ.ος?Όντως έχεις χιούμορ,αλλά δε φαίνεται στα σημεία που το προσπαθείς.Μάλλον πρόκειται για το πηγαίο χιούμορ του παντογνώστη μικροαστού.

 165. Vote -1 Vote +1Mike - January 31, 2008 12:06 am

  μερικοι εδω ειναι ζηνοβιεφομπουχαρινικοι λικβινταριστες και τους χρειαζεται μια ξεγυρισμενη κοοπτατσια. ειναι ορος της πλειστοκαινης εποχης.

 166. Vote -1 Vote +1Mike - February 6, 2008 3:28 pm

  η εκλογη σου αλεξη ειναι βεβαιη μετα αρχιζουν τα δυσκολα με λαφαζανη και ρυναλντι

 167. Pingback:

  Vote -1 Vote +1Πολιτικό blog » Blog Archive » Ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του Συνασπισμού

 168. +1 Vote -1 Vote +1ΓΙΩΤΟΥΛΑ - June 21, 2009 10:41 pm

  Δεν νομιζω οτι η ηλικια παιζει συμαντικο ρολο στην ζωη μας,παρολα αυτα επειδη εχς μια ιδιαιτερη αγαπη στον Leonardo Di Caprio πιστεθω οτι ειναι πολθ νεοσ.Εχει χρονια μπροστα του.

Have your say

CommentLuv badge