Το blog για όσους δεν αδιαφορούν για τα κοινά

Ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο εδώ και τώρα;

// Author: karpidis // 215 Comments

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πάντοτε ήμουν υπέρ της ελεύθερης εισόδου στα πανεπιστήμια και ακόμα παραμένω σε αυτήν την άποψη. Όμως ακούγοντας τον τελευταίο καιρό πολλούς “μεταρρυθμιστές” να μιλούν για ελεύθερη πρόσβαση, για προκαταρκτικά έτη, για επιλογή από το τμήμα των φοιτητών που “αξίζουν” μου σηκώνεται η τρίχα όταν σκέφτομαι πως τελικά η ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο το μόνο που θα φέρει είναι ακόμα περισσότερη ταξική κλιμάκωση στους μορφωμένους και στους μη. Το αγγλοσαξονικό σύστημα “Κατηγορείστε τους φοιτητές” έρχεται και θα σαρώσει ότι έχει απομείνει από αυτό που ονομάζουμε δωρεάν δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν υπάρχουν οι υποδομές για να υποδεχθούν τα πανεπιστήμια τόσους φοιτητές. Και μιλώντας για πανεπιστήμια δεν μιλώ για τις βοϊδοσχολές σε κάποιο κατσικοχώρι της Ελλάδος που ο μόνος λόγος ύπαρξης εκεί τμήματος κάποιου πανεπιστημίου είναι να κινηθεί η οικονομία της περιοχής (εις βάρος των οικογενειών των φοιτητών) με αμφιβόλου ποιότητας σπουδές που δημιουργήθηκαν επειδή δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα στο ελληνικό κράτος. Μιλώ για σχολές οι οποίες δίνουν σφαιρική πανεπιστημιακή γνώση αλλά ταυτόχρονα και επιστημονική γνώση του αντικειμένου σου. Και αυτές δυστυχώς δεν υπάρχουν. Κάποιοι θεωρούν πως δεν γίνεται να υπάρξουν όσο ισχύει ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία στα ελληνικά πανεπιστήμια και ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Όμως σίγουρα σε μια μεταρρύθμιση όπως η ελεύθερη πρόσβαση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανύπαρκτες υποδομές. Αυτές που από τη στιγμή που θα μπει ο φοιτητής μέσα στο πανεπιστήμιο ή θα πρέπει να είναι γόνος πλούσιας οικογένειας ώστε να μπορεί να νοικιάζει σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο,να παρακολουθεί τα μαθήματα, να αγοράζει την παραπάνω βιβλιογραφία και τον εργαστηριακό εξοπλισμό, να βγάζει φωτοτυπίες σημειώσεις που θα έπρεπε να δίνονται δωρεάν ή τελικά να αρχίσει να σκέφτεται πως να δουλέψει ώστε να βγάλει κάποια έξοδα του, και φυσικά αν είναι τυχερός να μπορέσει να τελειώσει τη σχολή του σε λογικό χρονικό διάστημα.
Αυτό το πρόβλημα όμως ούτε διορθώνεται καταργώντας τους ν-ετείς φοιτητές ούτε φυσικά βάζοντας απεριόριστα φοιτητές χωρίς υποδομές μέσα στο πανεπιστήμιο. Το να μπει σε ένα πανεπιστήμιο όποιος θέλει θα έπρεπε να είναι δικαίωμα του καθενός όπως είναι η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όμως το να βάζεις όποιον θέλει σε ένα πανεπιστήμιο που τελικά θα παραμείνει μόνο αυτός που έχει τις περισσότερες οικονομικές δυνατότητες αυτό είναι κοροϊδία απέναντι σε άτομα που έχουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον!

215 comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1chrisvet - February 27, 2009 2:51 pm

  Η “ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ” είναι ένα σύνθημα. Σαν τέτοιο λοιπόν παίζει και τον ρόλο του. Μαξιμαλιστικό , εύηχο , βολικό , απλουστευτικό.
  Τι επιτυγχάνει?
  Μεταθέτει την αποτυχία στην συνέχεια των σπουδών στο υποκείμενο.
  Δεν παραπονιέται κανένας για 5-6 χρόνια ανεργίας. Δεν μετριέται κιόλας.
  Πτυχία μαζικά χωρίς επαγγελματικές αξιώσεις.
  Κατάργηση της έννοιας του άνεργου επιστήμονα. Θυμηθείτε την εξαφάνιση των άνεργων-αδιόριστων εκπαιδευτικών μετά την εφαρμογή των εξετάσεων και την κατάργηση της επετηρίδας(αποτυχόντες και όχι αδιόριστοι πλέον).
  Διακαιώνει την ανάγκη ύπαρξης μεταπτυχιακού τίτλου πριν το διδακτορικό. Τίτλου όχι ερευνητικού αλλά προχωρημένων σπουδών στον αντίποδα των μαζικών ,γενικών και υποβαθμισμένων προπτυχιακών. (Masters).
  Πιθανή (κατά τα Αμερικάνικα πρότυπα) θέσπιση αποφοίτων πρώτου κύκλου με γενική μόρφωση και επικουρική θέση στο σύστημα εργασίας(αποτυχόντες πρώτουν κύκλου).
  Εν κατακλείδι………..θα έχουμε πληθώρα αποφοίτων και επιπέδων εργαζομένους , που όμως δεν θα μπορούν να διεκδικούν, όταν για μία θέση θα μπορεί να διαλέξει ο εργοδότης από απόφοιτο ΙΕΚ μέχρι Διδακτορικό.
  Αυτό βέβαια ήδη συμβαίνει. Απλά τώρα προστίθεται ακόμα ένα ανάχωμα στον μελλοντικό εργαζόμενο και σημερινό νεολαίο.

  Η θέση τώρα του σύριζα υπέρ της “ελεύθερης πρόσβασης”……!!!!!!! μόνο ως μιντιακή πολιτική ή ως αφελής ανάγνωση μπορεί να εκληφθεί. Διαφορετικά είναι επικίνδυνα άσχετοι.

 2. Vote -1 Vote +1apatris - February 27, 2009 6:42 pm

  ‘Εχει να κάνει βασικά με το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την περαιτερω “αυτονόμηση” των πανεπιστημίων. Συνέχεια του εναρμονισμού με την ΕΕ. Παρουσιάζεται εντέχνως σαν προοδευτική μεταρρύθμιση που τάχα άρει αναχρονιστικούς περιορισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 3. Vote -1 Vote +1Theo - February 27, 2009 7:26 pm

  Εν κατακλείδι………..θα έχουμε πληθώρα αποφοίτων και επιπέδων εργαζομένους , που όμως δεν θα μπορούν να διεκδικούν, όταν για μία θέση θα μπορεί να διαλέξει ο εργοδότης από απόφοιτο ΙΕΚ μέχρι Διδακτορικό.

  Ο εργοδότης θα διαλέξει αυτόν που θέλει αυτος, γιατί ξέρει τις ανάγκες της επιχείρησής του καλύτερα απο κάθε άλλον. Και ο εργαζόμενος θα διαλέξει την επιχείρηση που θα εργαστεί γιατί και αυτός ξέρει τι ακριβώς θέλει, καλύτερα απο κάθε άλλον. Επίσης, το οτι έχει κάποιος διδακτορικό δεν λέει και πολλά πράγματα απο μόνο του. Κάποιος με μάστερ μπορεί να ξέρει περισσότερα πρακτικά πράγματα απο έναν διδακτορικό που ήταν κλεισμένος στο γραφείο του επι 5+ χρόνια.

  Το αίτημα για ελεύθερη προσβαση απο μονο του δεν λέει τίποτα. Αν είναι τον αριθμό των εισακτεων να το καθορίζει ένας άσχετος γραφεοκράτης, μάλλον θα έχουμε περισσότερα προβλήματα. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανεξάρτητο, να καταρτίζει τον προυπολογισμό του, το 10ετες πλάνο του και να διαλέγει τους φοιτητές του.

 4. Vote -1 Vote +1ismaros - February 27, 2009 7:50 pm

  δεκαετες πλανο…δηλαδη 2 πενταχρονα πλανα….χμ….χμ….κομμουνισμος μου μυριζεται εδω….σοβιετ…και μπολσεβικοι…χμ….

  μονο που τα χαλασες στην αρχη…..λες….

  ”Ο εργοδότης θα διαλέξει αυτόν που θέλει αυτος, γιατί ξέρει τις ανάγκες της επιχείρησής του καλύτερα απο κάθε άλλον. Και ο εργαζόμενος θα διαλέξει την επιχείρηση που θα εργαστεί γιατί και αυτός ξέρει τι ακριβώς θέλει, καλύτερα απο κάθε άλλον.”

  πολυς κομμουνισμος πεφτει…ωραια ισοτιμια εναμεσα στον εργοδοτη και στον εργαζομενο….το ξερει αυτο ο ΟΑΕΔ….

  για πανε να το πεις στις στρατιες των ανεργων…..ειναι κεφατοι γυριζουν απο το ταμειο ανεργιας…οπως στου βεροπουλου..??? ανα μπραβο…

 5. Vote -1 Vote +1mpaglamas - February 28, 2009 2:13 am

  σοστα τα λες καρπυδι αλλα αυτο ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου. το κκε θα κανει επερωτηση σε λιγες μερες για τη σχολη οικονομικων επιστημων του απθ οπου περασε η αξιολογιση διχως να τηρηθει απο τον προεδρο της σχολης καμια διαδικασια….
  οι μερες που ζουμε (και λογο κρισης) ειναι πολυ σημαντικες για το εργατικο κινημα στο οποιο συμπεριλαμβανονται και οι φοιτητες αλλα και γενικοτερα για τον λαο. δεν αποτελει εκπληξη οτι περνανε ολο και πιο αντιδραστικα μετρα που εχουν ως στοχο εμας.
  γι αυτο και εμεις και κυριως η νεολαια που αποτελει το μελλον αυτου του τοπου θα πρεπει να αντισταθει και να δρασει
  δεν υπαρχουν πολλοι δρομοι που μπορει να διαλεξει, ειτε με τον εργοδοτη ειτε με τον εργατη και αν υπαρχει καποιο κομμα που να εκπροσοπει αυτο το πραγμα και να μαχεται προς αυτην την κατευθυνση ολοι ξερουμε ποιο ειναι…

 6. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 2, 2009 10:50 pm

  Ο ρόλος της εκπαιδευσης σήμερα είναι κατα κύριο λόγο να αναπαράγει τον κυρίαρχο τρόπο σκέψης (άρχουσα ιδεολογία) αλλά και να κατανέμει τους φοιτητές στα διάφορα πόστα μέσα στη παραγωγή (κατηγοριοποίηση) Κατα βάση κάθε μεταρύθμιση προωθεί την εναρμόνηση του πανεπιστημόυ με αυτές τις 2 επιταγές και επιτυγχάνεται μέσω της ιδιωτικοποίησης, κατα το μοντέλο που η χρηματοδότηση θα γίνεται και απο το κράτος και απο τον ιδιώτη.Ενα πανεπιστήμιο αποστειρομένο πάντα που θα στοχεύει στην χειραγώγηση ενω η μόρφωση δεν θα είναι πλέον δικαίωμα ολων αλλά η πρόσβαση σε αυτή θα γίνεται μέσα απο ταξικούς φραγμούς.

  Τωρα κάθε τέτοια προσπάθεια όσο βρίσκεται στα χαρτιά παρουσιάζεται σαν μια αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος κτλ κτλ.Ετσι και αυτή όπως και η βάση του 10 δεν εξασφαλίζουν παρα μόνο πελατεία για τα ΚΕΣ των φίλων μας των επιχειρηματιών…Νεο εξαταστικό σύστημα προαναγκέλουν και το βαφτίζουν ελευθερη πρόσβαση.Το οπίο μάλλον θα πεταξε και επιπλέον κόσμο εκτός σχολών..

  Και η συνέχεια επι της οθόνης.

 7. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 2, 2009 10:54 pm

  ελειπές το πρώτο..

  Υπάρχει το μοντέλο του ιδιωτικού κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου που ξέχασα..

 8. -1 Vote -1 Vote +1Leo - March 3, 2009 3:44 pm

  Ανάμεσα στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά συγκαταλέγονται μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, στα οποία εκατομμύρια φοιτητές στον πλανήτη ονειρεύονται μία θέση, πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε ΑΣΟΕΕ και το οποιοδήποτε ΠΑΠΕΙ, που είναι κρατικά.

  Αποστολή του πανεπιστημίου είναι να εισαγάγει τους νέους στην αγορά εργασίας ή να τους ωθήσει στην επιστημονική έρευνα και διατριβή. Δεν πάει κανείς στο πανεπιστήμιο για να επαυξήσει τις θεωρητικές του γνώσεις και μόνο. Πανεπιστήμιο αποσυνδεδεμένο από την αγορά εργασίας είναι ή τρέλα ή μαζοχισμός. Γι’ αυτό και τα σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης (φαντάζομαι και της Αμερικής και της Ασίας) έχουν ειδικά τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, που βοηθούν τους φοιτητές να βρουν δουλειά είτε κατά τη διάρκεια είτε, κατά κύριο λόγο, μετά το πέρας των σπουδών τους.

  Είναι θλιβερό να ζούμε σε μια χώρα που το καλύτερο -ίσως- site εύρεσης εργασίας, το kariera, το έφτιαξαν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και όχι η ίδια η ΑΣΟΕΕ. Και ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο οφείλει να εισάγει τους νέους στην αγορά εργασίας ή στην επιστημονική έρευνα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλει το κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών. Σίγουρα οι πανελλήνιες, όπως είναι σήμερα, ούτε αδιάβλητες είναι ούτε εξασφαλίζουν ότι θα περάσει ο καλύτερος. Όμως και η αθρόα εισαγωγή φοιτητών θα σημάνει το τέλος του πανεπιστημίου, αυξάνοντας υπερβολικά τον αριθμό των σπουδαστών και μειώνοντας κατά πολύ το μέσο όρο επιπέδου κατάρτισης των φοιτητών, που τουλάχιστον τώρα, ως ένα βαθμό, διασφαλίζεται.

 9. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 8, 2009 8:05 pm

  Πρώτα πρώτα ηυπάρχει ή αποψη οτι “στην Ευρώπη συμβαίνουν τα μεγάλα πράγματα και στην Αμερική, τις οποίες πρέπει να κουλουθήσουμε”.
  Ψέμα.Εκεί η επίθεση στα διακαώματα του πολίτη είναι ακόμα πιο άγρια απο οτι εδώ.Είναι καλύτερα για αυτούς.Για ρωτήστε όμως όσους τρώνε στα σιστια ή βρίσκονται στην ανεργία πνιγμένοι στα χρέη.
  Λένε “τα πανεπιστήμια βρίσκονται τους είναι πρώτα στον κόσμο έτσι θα γίνουν και στην Ελλάδα ” και ολα αυτά απλά αφήνοντας τον ιδιώτη να βάλει χερι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και επιιτρέποντας του να ιδρύσει δικά του.Μπα?Το γεγονόα οτι ενα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με δίδακτρα, χωρίς δωρεάν σύγγραμμα, με τα “δικαστήρια φοιτητών” που τα ονόμασαν πειθαρχικά,που θα διαγράφει φοιτητές, που δεν θα υπάρχει άσσυλο και δημοκρατικές ελευθερίες, που δεν θα υπάρχει δωρεάν συγγραμμα..Που με λίγα λόγια θα βάζει τον φοιτητή σε μια διαδικασία πειθάρχησης, εντατικοποιήσης αλλά και και οικονομικής επιβάρυνσης.Αυτά έχουν στην Ευρώπη και την Αμερική τους…
  Ευχαριστουμε δεν θα πάρουμε.

 10. -1 Vote -1 Vote +1Theo - March 8, 2009 11:32 pm

  Πρώτα πρώτα ηυπάρχει ή αποψη οτι “στην Ευρώπη συμβαίνουν τα μεγάλα πράγματα και στην Αμερική, τις οποίες πρέπει να κουλουθήσουμε”. Ψέμα.

  Μεγάλο ψέμα. Τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Διαφθορά των κυβερνώντων, πορείες για τους ζαπατίστας και πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς. Τι ξέρουν άλλωστε οι φλώροι οι Ευρωπαίοι? Και τι έγινε που πάνε στο δίάστημα, παράγουν προιόντα υψηλής τεχνολογίας και οι βλαχοέλληνες ονειρεύονται μια θέση στα πανεπιστήμια τους? Εμείς έχουμε τσίπουρο, πήζουμε τυρί, τους πηδάμε τις γυναίκες τα καλοκαίρια και έχουμε και το indymedia να συντονίζει την επανάσταση.

 11. Vote -1 Vote +1ιταλια - March 9, 2009 12:18 am

  δεν ξερω dimitrakis που τα διαβασες αυτα αλλα και τη σε κανει να λες τετοιου ειδους ανακριβειες…. Η εμπειρια μου στην ιταλια συγκεκριμενα ειναι σε θεση να διαψευση τα οσα λες,στα οσα χρονια βρισκομαι εδω δεν θυμαμαι ουτε μια μερα κλειστο το πανεπιστημιο λογω καταληψης η λογω απεργιας καθηγητων η κατι αλλο.ΤΑ παντα δουλευουν τελεια ……………
  Εν αντιθεσει με την ελλαδα που τα παντα υπολειτουργουν…

 12. Vote -1 Vote +1Leo - March 9, 2009 12:27 pm

  dimitrakis,

  ξέρεις ότι τα συσίτιο στα Φινλανδικά σχολεία είναι δωρεάν? Και ξέρεις ότι οι ιδιώτες καθηγητές των ξένων πανεπιστημίων έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη συγγραφή διατριβών, τις οποίες επικαλούνται οι Ελληνάρες “καθηγητές”, όταν βρουν βέβαια χρόνο για έρευνα, μόλις τελειώσουν τη βόλτα με τη Ferrari τους που “εξασφάλισαν” με την κρατική επιχορήγηση για την … έρευνα και την ανάπτυξη???? Και ήταν και ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΑΤΟΙ και διερήγνυαν τα ιμάτιά τους υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου? Κορόιδα! Κάτι αφελείς σαν και εσάς βρίσκουν και κάνουν τη μεγάλη ζωή! Εμείς οι υποψιασμένοι τι φταίμε όμως?

 13. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 9, 2009 3:59 pm

  Leo……….. ξέρεις ότι τα σχολεία με το δωρεάν συσίτιο στην Φινλανδία είναι Δημόσια?
  Ξέρεις ότι οι καθηγητές των ξένων πανεπιστημίων δεν είναι “ιδιώτες” όπως ασύντακτα και χωρίς εννοιολογική σημασία αναφέρεις αλλά υπάλληλοι του δημόσιου κατά κανόνα πανεπιστημίου?……..τι σημαίνει “ιδιώτες καθηγητές πανεπιστημίων” ? οι καθηγητές είναι πάντα υπάλληλοι. Μισθωτοί. Ιδιώτες σημαίνει ότι τους ανήκει το πανεπιστήμιο…..!!!
  Για τους Ελλήνες καθηγητές μην βιάζεσαι να γενικεύσεις. Πέραν αυτών που ¨οδηγούν Ferrari¨υπάρχουν και πάρα πολλοί που με το τίποτα παράγουν έργο. Οσο για τους άλλους τους……..”οδηγούς” , μάλλον κοσμούν τις λίστες και τους θώκους των κομμάτων σας (υπουργοί , εμπειρογνώμονες , σοφοί , έμισθες επιτροπές , ευρωβουλευτές κλπ) παρά οποιαδήποτε σχέση με την αριστερά. Βέβαια μιλάω για την αριστερά και όχι για την “αριστερά”.

 14. Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 8:40 pm

  @chrisvet
  Το ότι υπάρχουν πολλοί που παράγουν έργο είναι αλήθεια. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι όμως που είναι συνεχώς διακοπές. Το κακό είναι ότι η παραγωγικότητα οφείλεται στο φιλότιμο και στο μεράκι και όχι σε κάποια στανταρτς που έχει θέσει το πανεπιστήμιο. Εσύ δεν θες οι τεμπέληδες και ανίκανοι να απομακρυνθούν απο το πανεπιστήμιο?

  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οι αριστεροί αντιτίθενται με τόση σφοδρότητα στην σχέση πανεπιστημίου-βιομηχανίας. Αν δεν κάνω λάθος και στην ΕΣΣΔ τα πανεπιστήμια ήταν στενά συνδεδεμένα με την βιομηχανία.

 15. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 9:30 pm

  Λοιπόν οσο αφορά την Ευρώπη.Τα πανεπιστήμια έχουν καλύτερα κτίρια, έρευνα κτλ.

  ΑΛΛΑ μπορεί να έχει προσβαση στα καλά πανεπιστημία το παιδί μιας εργατικής οικογένειας?
  Η μήπως συμβαίνει οτι συμβαίνει στη Γερμανία που τα παιδία ουσιαστικά διαλλεγουν αν θα γίνουν τεχνήτες, θα φοιτήσουν σε μια μέση ή ανώτερη σχολή αμέσως μετά το δημοτικό μέσω των κατευθύνσεων που υπάρχουν?Οπου η ανεργία είναι 11 της εκατό?Αυτός είναι ο ρόλος της παιδείας απλά κατηγοριοποίηση?
  Ο γιός του εργατη εργάτης, ο γίος του αστού αστός?Αυτός δεν έχει χρήμα να βρίσκεται εκτός πανεπιστημίου?

  Επειτα θέλετε να εναρμονιστεί ο πανεπιστήμιο με την αγορά.Δηλαδή? Αυτό σημαίνει ενα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με δίδακτρα, χωρίς δωρεάν σύγγραμμα, με τα “δικαστήρια φοιτητών” που τα ονόμασαν πειθαρχικά,που θα διαγράφει φοιτητές, που δεν θα υπάρχει άσσυλο και δημοκρατικές ελευθερίες, που δεν θα υπάρχει δωρεάν συγγραμμα..Που με λίγα λόγια θα βάζει τον φοιτητή σε μια διαδικασία πειθάρχησης, εντατικοποιήσης αλλά και και οικονομικής επιβάρυνσης.Που θα παρέχει στον επιχειρηματία ενα ακόμη πεδίο κερδοφοριας?

  Επι της ουσίας γιατί εμένα που είμαι απλός φοιτητής γιατί να με ενδιαφέρουν οι ανάγκες της αγοράς και να τις βάζω πάνω απο τις δικές μου?

  Οτι κατάντησαν τα πτυχία κουρελόχαρτα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δεν σας πειράζει, οτι τέλειωσε η εξεταστική για να πάρουμε βιβλία, οτι δεν έχουμε βασικές υποδομές,ενω τα κονδύλια της παιδείας κατρακυλούν προς τα κάτω.
  Μιλάτε γενικά και αόριστα για την διαφθορά των καθηγητών και τις καταλήψεις.Η αρχή και το τέλος είναι της συζήτησης για σας είναι οι κουκουλοφόροι.
  Εδω συνδέεται το φοιτητικό κίνημα με ανοιχτα με την τρομοκρατία.Σε τέτοι βαθμο συκοφάντησης φτάσανε οι φασίστες του ΛΑΟΣ.
  Αν σας φαίνεται παράλογο να αντιδρούμε σε οσα αναφέρω παραπάνω είστε τουλάχιστον ηλιθιοι.Αν εσείς θέλέτε να κάτσετε με σταυρωμένα χέρια για να περάσει απο πάνω σας η μεταρρυθμιση είστε άξιοι της μοίρας σας.

 16. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 9:38 pm

  Θεο αγόρι μου εγω θέλω ερυνα βάση των κοινωνικών αναγκών δεν θέλω ενα απνεπιστημίο που να παρέχει φθηνη έρευνα για τις επιχειρήσεις, θέλω δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και οχι τα μαγαζία των ιδιωτών για τους λίγους.
  Ιταλια εκεί έχει δωρεαν συγγραμμα?πληρώνουν οι φοιτητές σε ορισμένες σχολές δίδακτρα?οι απόφοιτοι εχουν επαγγελματικά δικαιώματα κατωχυρωμένα στο πτυχίο?υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι?.
  Λεο προς το παρών υπάρχουν οι φοιτητικές λέσχες και τρώμε δωρεαν.Δεν τρώνε δωρεάν μόνο οι Φιλανδοι.Αν μπορείς απόδειξε τον συλλογισμο “οι αριστεροι καθηγητές είναι διαφθαρμένοι”.

 17. Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 9:48 pm

  @dimitrakis
  Το χαρτί του Ελληνικού πανεπιστημίου είναι κουρελόχαρτο γιατί δεν χρησιμεύει στη αγορά. Με απλά λόγια, πέρα απο τη θεωρία δεν μαθαίνεις να κάνεις πρακτικά πράγματα. Τα καλά πανεπιστήμια δίνουν μία γερή θεωρητική βάση και μετά σε εξοπλίζουν με πρακτικές ικανότητες για να βρείς δουλειά όταν αποφοιτήσεις. Όλα τα άλλα που λές για δημοκρατικά δικαιώματα και πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι απλά ανοησίες που εκπορεύονται απο την άγνοιά σου και δεν θα επιμείνω να σε μεταπείσω καθώς σου λείπουν εμπειρίες. Μια παρατήρηση όμως, το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι απο τα λίγα στα οποία δεν υπάρχει κεντρικό φοιτητικό όργανο. Που την είδες τη δημοκρατία?

  Γιατί είναι κακό να γίνει κάποιος τεχνίτης? Ένας παιδικός μου φίλος, σε πέισμα των γονιών του που τον ήθελαν “επιστήμονα”, έγινε υδραυλικός. Τώρα έχει δική του εταιρεία, απασχολεί 15 άτομα, έχει αρκετά μεγάλο εισόδημα και τα αδέρφια του που έγιναν “επιστήμονες” ζούν με 900 ευρώ το μήνα.

 18. Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 9:56 pm

  Θεο αγόρι μου εγω θέλω ερυνα βάση των κοινωνικών αναγκών δεν θέλω ενα απνεπιστημίο που να παρέχει φθηνη έρευνα για τις επιχειρήσεις, θέλω δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και οχι τα μαγαζία των ιδιωτών για τους λίγους.

  Μπορείς να μου δώσεις ένα πρακτικό παράδειγμα, τι είναι κοινωνική ανάγκη και ποιός θα καθορίζει προς τα που θα πάει η έρευνα?

 19. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:03 pm

  Είναι κουρελόχαρτο απο άποψη επαγγελματικών δικαιωμάτων για εναν και απλό λόγο για να πληρώνουν οι επιχειρησεις πιο φθηνα τον εργαζόμενο.Για αυτό διασπούν τα πτυχία μας για αυτό μιλάνε για εξυδείκεσυση.
  Εγω που λές οτι εχω άγνοια είμαι ολη μέρα μέσα στα πανεπιστήμια.Για προσπάθησε να αποδείξεις οτι οσα λεω για την πρόσβαση είναι ανοησίες.
  Το πολιτικό περιεχόμενο και οι κινητοποιήσεις αποφασίζονται μεσω των γενικών συνελευσεων που μετέχουν ΟΛΟΙ οι φοιτητές.Για πες μου που αλλό έχει περισσότερη δημοκρατία?Που αλλού μπορεί ο καθένας να διατυπώσει την άποψη του ανοιχτα και να συναποφασίσει με οτυς συναδέλφους του?
  Είπα εγω οτι έιναι κακό να έιναι κανείς τεχνήτης?
  Αδικο όμως δεν είναι να υπάρχει τέτοια ανισότητα στην πρόσβαση στη γνώση?
  Αδικό δεν είναι να μην έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες.Γαιτί να προκααθορίζεται το μέλλον σου ανάλογα με την τάξη που ανήκεις?

 20. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:19 pm

  Κοινωνική ανάγκη είναι πχ να βρεθέι θεραπεία για το AIDS ανεξάρτητα το τι συμφέρει τις φαρμακευτικές (δηλαδή το ποιά είναι τα κέρδη τους).

  Η ερευνα των φαρμακευτικών είναι τραταχτό παράδειγμα τι σημαίνει ρευνα για τις επιχειρήσεις.
  Ερευνα που τα αποτελέσματα της δημοσιοποιούνται ανάλογα τα κέρδη που θα εξασφαλίσει η κάθε εταιρία.Που πραγματοποιείτε πολλές φορές στις πιο υπανάπτηκτες χώρες με τους πιο απάνθρωπους όρους.Ενω είναι γνωστο οτι πολλές φορές κυκλοφορεί στην αγορά ενα φάρμακο “με επαναστατικές ιδιότητες” που στην ουσία είναι ενα παλιότερο σκευασμα χωρίς καμία ουσιαστικη αλλαγή στη σύσταση του.

 21. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:26 pm

  Ακου εκπορεύοναι απο την άγνοια μου..
  Α ρε Θεο με εκναες και γέλασα!

 22. -1 Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 10:26 pm

  Απο προσωπικές εμπειρίες, όσο πιο φιλελευθερη είναι μία χώρα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη έχει ένα παιδί εργατικής οικογένειας. Τα χρήματα που μπορεί να μαζέψει ένας Αμερικάνος φοιτητής απο υποτροφίες το μήνα είναι όσα παίρνει ένας Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου. Ένας που έχει χρήματα μπορεί να πληρώσει για το πανεπιστήμιο. Αλλα εαν παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ τη πορεία ενός εργατικού (μέτριας νοημοσύνης) φοιτητή απο τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και ενός τεμπέλη έυπορου, εγώ θα στοιχημάτιζα ότι μετά απο 5 χρόνια ο εργατικός φοιτητής θα είχε τη καλύτερη θέση εργασίας. Σε 10 χρόνια ο έυπορος πλην τεμπέλης φοιτητής θα κοιτάει τον εργατικό φοιτητή με τα κυάλια.

  Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο στις πραγματικά φιλελευθερες χώρες. Γιατί στην κρατικίστικη Ελλάδα των σοσιαλιστικών ονειρώξεων χρειάζεσαι βύσμα για να μπείς ακόμα και στο πιο άχρηστο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ακόμα και ο καλύτερος φοιτητής να είσαι δεν έχεις καμμιά ευκαιρία για ανέλιξη και ανταμοιβη των κόπων σου.

  Μιάς και ανέφερες για το AIDS. Έρευνα για φάρμακα απαιτούν δισεκατομμυρια δολάρια. Πρέπει να κάνουν έρευνα χιλιάδες επιστήμονες για δεκαετίες και καλό θα ήταν να τους πληρώνεις και καλά γιατί διαφορετικά θα προτιμήσουν να κάνουν κάτι άλλο. Που θα βρεθούν άραγε τόσα χρήματα αν δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα? Μάλλον θα καταλήξουμε σαν την ΕΣΣΔ όπου οι γιατροί πληρώνονταν όσο οι νοσοκόμες και πηδούσαν τα σύνορα για να δραπετευσουν στη Δύση.

  υγ. Αν είσαι όλη μέρα στο Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μου λέει τίποτα γιατί δεν είναι πραγματικό πανεπιστήμιο αλλά καφενείο. Απόδειξη, πήγαινε με το πτυχίο σου να βρείς δουλειά σε μία Ευρωπαική χώρα και θα γελανε και οι πέτρες.

 23. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:39 pm

  Είνα θέμα δηλαδή ποιός εράζεται και κουράζεται περισσότερο?Κλασική βλακεία..
  Αυτά να τα πείς στους γιατρούς που μένουν αδιόριστοι ή χωρίς ειδικότητα.
  Κάτσε για να καταλάβω δηλαδή μιλάς πρώτον για υποτροφίες που εκ των πραγμάτων δεν επαρκούν σαν θέσεις ούτε για το ενα χιλιοστό των παιδιών της εργατικής τάξης και δευτερον αξίζουν να μπούν στο πανεπιστήμιο μόνο όσοι είναι τόσο καλοί ώστε να πάρουν υποτροφία?
  Οσοι πληρώνουν δηλαδή είναι τόσο έξυπνοι?
  Που στις ΗΠΑ?Δες την ανεργία που υπάρχει πρώτα και πόσοι ζουν κάτω απο το όριο της φτώχειας και πόσοι έχασαν τα σπιτια τους και τρώνε σε σισίτια και μετά ελα να μου πεις για κοινωνική δικαιοσύνη.
  Οσο για το AIDS θα σου πω το εξής:Αν βρούν θεραπεία και δεν τους συμφέρει εμπορικά να είσαι σίγουρος οτι θα την κρατήσουν καλά κρυμμένη.Αυτά να περιμένεις απο ανθρώπους που κάνουν πειράματα σε εξαθλιωμένους για να πουλάνε μετά αμβόλια και αντιβιώσεις.

 24. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:41 pm

  Μπορεί..
  Αλλά για το ποιός γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα στην ελληνική εκπαιδευση δεν σε παίρνει και πολύ να με κρνεις!

 25. -1 Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 10:47 pm

  Με παίρνει και με παραπέρνει. Το προπτυχιακό μου το έχω κάνει στην Ελλάδα, έχω συμμετάσχει σε φοιτητικά όργανα και γνωρίζω πολυ καλα το πόσο καφενείο είναι το Ελληνικό πανεπιστήμιο. Έχω ζήσει όλους αυτούς που κόπτονται για την “γνώση” και κάνουν 10 χρόνια να πάρουν το ρημάδι το πτυχίο ξημεροβραδιάζοντας με καφέδες στα τραπεζάκια των φοιτητικών οργανώσεων. Άντε τρέχα να τώρα κάνεις καμιά πορεία.

 26. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:50 pm

  Κλασίκα βέβαια το μπαλακι το πετάνε σε μας…
  “Δεν δουλευεις αρκετά για αυτό είσαι άνεργος”,”Τι διαμαρτύρεσαι και θες δημόσια και δωρεάν παιδεία?Εισαι δηλαδή, κουκουλοφόρος”,”Κάνεις απεργία?Θες ασφάλιση και καλυτερό μισθό?Είσαι επικύνδυνος και τεμπέλης”
  Αλλά είναι λογικό μπορούν να πουν οτι ξεπούλησαν το κράτος πρόνειας για προσφέρουν διυκόλυσνη σοτυς ιδιώτες?
  Οτι θέλουν τον πολίτη αμαθή και πειθαρχημένο?Αποβλακωμένο πλάσμα που στις επόμενες εκλογές θα τους δώσει νεα λαική εντολή?

  Απο τα κάτω είναι η λύση, απο τους ανθρώπους της δουλείας…

 27. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 9, 2009 10:55 pm

  Θεο είσαι τυπικό δείγμα νεοφιλελευθερου βλακάκου…
  Επίθεση στο ήθος κάνεις?
  Προσωπικά σε όσους αγωνίζονται?
  Τι σχέση έχει πότε πέρνουν πτυχίο?

  Δεν απαντάς πάντως και σε τίποτα…

  Οι δεξιοί φοιτητές πέρνουν πάντα πτυχίο στην ώρα τους?
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ…

 28. -1 Vote -1 Vote +1Theo - March 9, 2009 11:02 pm

  Το ποιός είναι ο βλάκας ας το κρίνουν οι αναγνώστες του μπλογκ. Ανέφερα ότι οι περισσότεροι φοιτητές των φοιτιτικών παρατάξεων (και της ΔΑΠ) κάνουν πολλά χρόνια για να πάρουν πτυχίο αναλώνοντας το χρόνο τους σε δραστηριότητες άσχετες με το ακαδημαικό τους έργο, και τους θεωρώ άχρηστους και τεμπέληδες. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι αγωνίζεσαι για να βελτιώσεις το πανεπιστήμιο με πορείες και καταλήψεις, ε, τότε ναί, είσαι αφελής και βλάκας με περικεφαλέα.

 29. Vote -1 Vote +1ιταλια - March 10, 2009 12:18 am

  dimitrakis

  θα προσπαθησω με λιγα λογια (οσο ειναι ανθρωπινος δυνατο)να σου εξηγησω την εδω κατασταση(ιταλια)……..
  Μπορω να πω οτι μοιαζει αρκετα με εκεινο της ελλαδας σε οσο αφορα το λειτουργικο μερος δηλ. εισαγωγικες εξετασεις,παρακολουθησεις,εξεταστικες περιοδους ιανουαριου/φεβρουαριου…….ιουνιου/ιουλιου….και σεπτεμβριο……διαβαζεις και δινεις μαθηματα,οσα δεν περνας τα χρωστας.δεν υπαρχουν εργασιες του στυλ αγγλιας….κτλ.κτλ……
  Ο βαθμος δυσκολιας μπορω να πω μετα βεβαιοτητας οτι ειναι αρκετα υψηλος για αυτο και η ρηση (η χωρα των αιωνιων φοιτητων)………

  ΤΩΡΑ οσο αφορα το τα νομικο μερος,καθε φοιτητης υποχρεουται να καταβαλει ενα ποσο αναλογικα παντα με την φορολογικη δηλωσει της οικογενειας του.
  ΚΑΙ για να γινω πιο σαφης, φοιτητης με φορολογικη δηλωσει ανω των 75.000 χιλιαδων ευρω υποχρεουται να καταβαλει το μεγιστο ποσο που αντιστοιχει σε 700ευρω καθε ετος και παει αναλογικα μεχρι να φτασει σε φοιτητες που οι φορολογικη τους δηλωσει ξεπερνα με τα βιας τα 15.000 ευρω που πληρωνουν καπου στα 350 ευρω καθε χρονο(ακαδημαικο ετος)…..σε ολλα αυτα που ανεφερα συμπεριλαμβανετε και η φοιτιτικη λεσχη με δωρεαν φαγητο 2 φορες την ημερα……. πιστευω το ποσο που προσφερεις ειναι μηδαμινο για καθε χρονο εαν σκευτω οτι 350 ευρω στοιχιζει μια φιαλη αλκοολ σε ενα (μπουζουκαδικο) ετσι δεν ειναι……..

  ΤΑ βιβλια τα πληρωνεις απο την τσεπη αλλα αν θελεις μπορει να τα δανειστεις απο την βιβλιοθηκη της σχολης η να τα βγαλεις φωτοτυπιες.
  Και φοιτητικοι συλλογοι υπαρχουν οι οποιοι και αυτη με την σειρα,χωριζονται κομματικα,εξυπηρετωντας τις νοητικες πεποιθησεις του καθε ενος,αλλα οπως ειναι και γνωστων απο την ελλαδα δεν λειπουν και τα προσωπικα φοιτητικα συμφεροντα του καθε εμπλεκομενου…………
  ΣΕ συγκεκριμενες σχολες υπαρχει χρονος αναμονης 4 μεχρι 7 μηνες για να απορροφηθουν στο δημοσιο η στων ιδιωτικο τομεα…….ΓΙΑ ολλες τις σχολες δεν μπορω να γνωριζω………..

  ΑΥΤΟ που κανει να ξεχωριζει την εδω κατασταση με εκεινη της ελλαδας οπως στο ξανα ειπα,ειναι οτι το πανεπιστημιο δεν εχει κλεισει ποτε ουτε μια μερα λογω απεργιας η λογω καταληψεων ΠΟΤΕ…….και αυτο μπορει να στο επιβεβαιωσει και ο καλος λυκος που τυγχανει να ειμαστε συμφοιτητες……..

  ΣΕ αυτο που θα διαφωνησω μαζι σου ειναι για κατι που διαβασα περι ασυλου.ΣΤΗΝ ιταλια το ασυλο υπαρχει για να προστατευει την ελευθερη σκεψη απο τυχον αυθαιρεσιες της εξουσιας,ενω στην ελλαδα σημαινει την απαγορευση στα οργανα της ταξης στον πανεπιστημιακο χωρο για να μπορουν ορισμενοι να κατασκευασουν με την ησυχια τους μολοτωφ που θα πεταξουν σε καποιο σταθμευμενο οχημα…………

 30. Vote -1 Vote +1karpidis - March 10, 2009 12:58 am

  Αν και δεν έχω παρακολουθήσει το διάλογο θα παρακαλούσα να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί με κοσμητικά επίθετα.

 31. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 10, 2009 1:35 am

  συμπληρωνοντας το σχολιο του ιταλια…

  εισαγωγικες ειναι/ηταν θεσμοθετημενες για σχολες οπως ιατρικη/οδοντιατρικη/κτηνιατρικη με πανιταλικα θεματα και ηατν υπο τη μορφη τεστ πολλαπλης επιλογης
  ολες οι αλλες σχολες ειχαν ελευθερη προσβαση(ουσιαστικα..επειδη οι εξετασεις ηταν πολυ τυπικες..εγω πχ εκανα απλως μια 5λεπτη κουβεντα με εναν καθηγητη για να αποδειξω επαρκεια γνωσης της γλωσσας) αν και πχ φετος καποιες λογω πληροτητας θεσεων εφαρμοσαν και αυτες το τεστ πολλαπλης επιλογης

  οσον αφορα τα διδακτρα περα απο τη φορολογικη δηλωση λαμβανονται υποψη και…οικογενειακη κατασταση/τυχον αναπηριες/χωρα προελευσης(οι εκτος ΕΕ πληρωνουν λιγοτερο)/επιδοσεις

  τα βιβλια πρεπει να τα αγορασεις αν και οι περισσοτεροι διαβαζουν απο σημειωσεις που γυρνανε η δανειζονται τα βιβλια της βιβλιοθηκης…η πολυ συχνα βλεπεις αγγελειες στη σχολη που καποιος πουλαει τα βιβλια του σε χαμηλοτερη τιμη με το που περναει το μαθημα..για τις φωτοτυπησεις των βιβλιων που λεει ο ιταλιας,, τωρα τελευταια τους βαλαν χερι για λογους κοπηραιτ…

  φοιτητικ κινημα οπως το εννοουμε στην ελλαδα σιγουρα δεν υπαρχει και ακομα και αν εχουν μια καποια πολιτικη υποννοια οι διαφορες οργανωσεις περισσοτερο για λειτουργικα θεματα υπαρχουν δλδ σου βρισκουν σημειωσεις/διαικπεραιωνουν διαφορες εκρεμοτητες/δινουν εγγραφα και πληροφοριες….το πιο πολιτικο που εκαναν ηταν ας πουμε που καταφεραν να θεσπιστει μια ακομα εξεταστικη τον απριλη περα απο σεπτεμβρη/χριστουγεννα/καλοκαιρι

  καταληψη δεν εχει γινει ποτε και ουτε και θα γινει γιατι ειναι νομιζω και παρανομο…υπαρχει σεκιουριτυ που προστατευει το χωρο…διακριτικοτατο ομως και ειναι απλα στην εισοδο και φυλαει το χωρο τα βραδυα…φθορες δεν εχουν γινει ποτε….καθε τοσο γινονται συναυλιες/γιορτες κτλ οπου η εισοδος ειναι ελευθερη και ΟΛΑ επιτρεπονται αρκει να μην προκαλεις…εν ολιγοις ξεχνας κιολας οτι υπαρχει και σεκιουριτυ

 32. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 10, 2009 9:17 am

  Ο Καριπίδης έχει δίκιο ρίχνουμε το επίπεδο εξάλου όπως πολύ σωστά λέει και ο Θεο το ποιός είναι βλάκας φαίνεται.

  Τωρά Θεο αν θεωρείς οτι έπρεπε να αφήσουμε την μεταρρυθμιση να περάσει απο πάνω μας και οτι αυτή θα έκανε το πανεπιστήμιο καλύτερο για τους φοιτητές με γειά σου με χαρά σου αλλά αν μπορείς απόδειξε το και σε μένα.

  Οσο αφορά την κατάσταση στην Ιταλία πάνω κάτω είχα δίκιο οσο αφορά τα διδακτρα και τα δωρεάν βιβλία αλλά και το θέμα του ασύλου.Προτιμώ το συγγραμμα να είναι δωρεάν και μα μην πληρώνω τίποτα σε δημόσιο πανεπιστήμιο, ούτε να έχω διακριτικούς σεκιούριτι πάνω απο το κεφάλι μου.
  Για το άσυλο…
  Πρώτα πρώτα μιλούν ενα άσυλο που θα προστατευει την ακαδημαική διαδικασία.Δηλαδή απαγορευει σε κάποιον να μπει στο πανεπιστήμιο και να σταματήσει το μάθημα ή την ερευνα…Το άσυλο όμως υπάρχει και είναι κατάκτηση ολόκληρου του λαικού κινήματος για να προστατευει τους αγώνες του και μπορεί να το διασφαλίσει μονό ο διος ο λαός.Εμείς σαν φοιτητές μαζί με τους καθηγητές έχουμε κάνει περιφρούρηση του κτιρίου.Οσοι μας συνδεουν με τις μολότοφ ξέρουν πολύ καλά τι είδους σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

 33. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 10, 2009 12:31 pm

  κοιτα δημητρακη……….
  αν πχ γινει χουντα σιγα μην κολωσει στο ασυλο…οποτε θα πρεπει να αλλαξει η νομοθεσια και να επιτρεπεται η αστυνομικη επεμβαση χωρις πολλες πολλες διαδικασιες ΟΤΑΝ εχει διαπραχθει διαπιστωμενη αξιοποινη πραξη….ΔΛΔ κουκουλοφοροι(αν ειναι δυνατον να σταματανε την καταδιωξη ηδη απτο πεζοδρομιο..η να ξερουν οτι τα κανουν μεσα λιμπα αλλα να μην μπορουν να επεμβουν) η οπως προσφατα που εγινε τρομοκρατικη επιθεση απο χωρο πανεπιστημιου να μην μπορει να παει να κανει αμεσως ερευνα…

  το σεκιουριτυ που σου λεω πανω,,εχει απλα διαδικαστικο ρολο..ουτε οπλοφορουν ουτε εχουν αρμοδιοτητα να σε συλλαβουν..ας πουμε περισσοτερο κατι σαν νυχτοφυλακες ειναι..αν διαπιστωσουν κατι απλως φωναζουν την αστυνομια που εχει ελευθερη εισοδο..η αν πχ γινεται καμια γιορτη στη σχολη και καποιος ειναι τελειως κομματια..η γενικα μαλακι..ζεται με τον οποιο τροπο μαλλον θα τον απομακρυνουν και ισως και να τον δψσουν αν εχει κανει και κατι ακραιο δλδ φθορες/ντηλια/χρηση ουσιων κτλ

  τελικα μαλλον αρνητικο ειναι το καθεστως ως εχει στην ελλαδα..καταντησε τυπολατρεια που δινει την ευκαιρια σε καποιους να κανουν απεριοριστοι οτι θελουν..κανοντας κιολας και προβοκατσιες εις βαρος της οποιας φοιτητικης κινησης…

 34. Vote -1 Vote +1Leo - March 10, 2009 5:17 pm

  dimitrakis,

  “Εμείς σαν φοιτητές μαζί με τους καθηγητές έχουμε κάνει περιφρούρηση του κτιρίου”.

  Αυτή είναι μια μεγάλη μπούρδα. Πραγματική περιφρούρηση σημαίνει ΜΟΝΟΝ το εξής: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝ. Όσο “περιφρουρείτε” κάτι, στο οποίο, όταν σημειώνονται καταστροφές, τις πληρώνουμε ΟΛΟΙ μας και όχι ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΕΙΤΕ, τότε τα όσα λέτε περί “περιφρούρησης” είναι τρίχες κατσαρές. Και τουλάχιστον αυτές τις αερολογίες να τις λέτε στους ομόσταβλούς σας της δωρεάν παιδείας, που έχετε το ίδιο IQ και μιλάτε την ίδια διάλεκτο, όχι σε μας.

  chrisvet,

  κατά κανόνα τα ξένα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Κριτήριο για το δημόσιο ή το ιδιωτικό δεν είναι το αν καταβάλλονται δίδακτρα αλλά το ποιος έχει την ιδιοκτησία του ιδρύματος. Οι καθηγητές λοιπόν είναι ιδιώτες ως προς το ότι είναι ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι μισθωτοί. Το μισθό τους τον καταβάλει το πανεπιστήμιο και όχι το κράτος. Μη βιάζεσαι λοιπόν να μιλήσει για ασυνταξίες και έλλειψη εννοιολογίας στα γραφόμενά μου. Και εγώ δε θα κάτσω να μυρίσω τα νύχια μου ποιος είναι αριστερός και ποιος όχι. Ο Μεταξόπουλος δήλωνε αριστερός και είχε τις ίδιες και πανομοιότυπες απόψεις με όλους τους αριστερούς που γράφουν εδώ μέσα και μάλιστα επάνω σε ΟΛΑ τα θέματα: άσυλο, δωρεάν παιδεία, αστυνομία κλπ. Βέβαια αυτό δεν του απαγόρευε να οδηγεί ferrari με τα χρήματα που είχαν δοθεί … για έρευνα και ανάπτυξη, απ’ ό,τι δηλαδή κατά κανόνα πάσχει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες για κομπολογάκι και φραπέ.

 35. Vote -1 Vote +1Theo - March 10, 2009 6:59 pm

  Τωρά Θεο αν θεωρείς οτι έπρεπε να αφήσουμε την μεταρρυθμιση να περάσει απο πάνω μας και οτι αυτή θα έκανε το πανεπιστήμιο καλύτερο για τους φοιτητές με γειά σου με χαρά σου αλλά αν μπορείς απόδειξε το και σε μένα.

  Δεν χρειάζεται να σου το αποδείξω εγώ. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για ένα Ευρωπαικό πανεπιστήμιο που είναι συνδεδεμένο με την αγορά και λειτουργεί απρόσκοπτα. Σε αυτά τα πανεπιστήμια που, κατ’εσένα, δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες, δεν υπάρχει άσυλο, υπάρχουν πειθαρχικά φοιτητών και καταστολή. Παλαιότερα στο εξωτερικό πήγαιναν φοιτητές που δεν είχαν πετυχει στις πανελλήνιες, πρόσφατα στο εξωτερικό πηγαίνουν φοιτητές οι οποίοι έχουν περάσει σε υψηλόβαθμα Ελληνικά τμήματα! Η ίδια η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει εσένα και τους ομοίους σου που έχετε το πανεπιστήμιο για να βγάζετε τα απωθημένα σας.

 36. Vote -1 Vote +1Leo - March 10, 2009 8:59 pm

  dimitrakis,

  το αποδεικνύει και η παντελής ανυπαρξία ξένων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια, με εξαίρεση κάποιους δυστυχείς βαλκάνιους ή αφρικανούς φοιτητές, που ζουν Ελλάδα, γιατί και πάλι χλωμό να εγκατέλειπαν τις χώρες τους για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Και μη μου πεις την καραμέλα της ελληνικής γλώσσας στη διδασκαλία των μαθημάτων, γιατί μπορούσαμε κάλλιστα τα μαθήματα να τα παραδίδουμε στην αγγλική, όπως κάνουν τόσα και τόσα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία μέχρι τις Σκανδιναβικές χώρες.

  Α, να μην ξεχάσω, τα υπέρτατα “ιδανικά” του ελληνικού πανεπιστημίου (άσυλο, ασυδοσία, μπογιατίσματα στους τοίχους, καταλήψεις, πανό, λεηλασίες) δε χρειάζεται να ξέρει ελληνικά κανείς για να τα ενστερνιστεί, αρκεί το … body language! Παρ’ όλα αυτά ρε φίλε και πάλι δε βλέπω κανέναν από την Ευρώπη να προθυμοποιείται να σπουδάσει στην Ελλάδα! Ούτε καν αυτοί οι … κατά τα λοιπά βρωμεροί βρετανοί τουρίστες που τα σπάνε το καλοκαίρι στο Φαληράκι και, ως εκ τούτου, θα είχαν και μια καλή προϋπηρεσία στο ελληνικό πανεπιστήμιο!! χαχα

 37. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 11, 2009 4:27 pm

  λεο……

  γιατι δλδ τι εχει η ‘”καραμελα της ελληνικης γλωσσας”;;;;ισα ισα ειναι και πολυ πιο γλυκεια απο αλλες….δλδ τα γερμανικα ειναι πιο ευκολα να τα μαθεις;;η οι διαφορες σλαβικες γλωσσες;;(που τοσα χρονια φιλοξενουσαν χιλιαδες ελληνων φοιτητων σε ρουμανια/σερβια/τσεχια/σλοβακια/βουλγαρια)

  ας υπαρχει προπαρασκευαστικο ετος..ετσι κιαλλιως πριν καποια χρονια,νομιζω 10,αλλαξε η νομοθεσια και πλεον τα πτυχια αναγνωριζονται μονο αν οι σπουδες εγιναν στη μητρικη γλωσσα της χωρας…φτανει πια με τα αγγλοφωνα κολλεγεια..παραρτηματα ξενων πανεπιστημιων

 38. Vote -1 Vote +1Erodotos - March 11, 2009 4:47 pm

  1) Αν αποδεχτούμε ότι η παιδεία -όλων των βαθμίδων- είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και όχι εμπόρευμα, τότε πρέπει κατά τη γνώμη μου να συζητάμε σε πολύ διαφορετική βάση
  2) Τα πράγματα έξω δεν είναι τόσο ρόδινα και ειδυλλιακά όσο νομίζουν ορισμένοι. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών -ιδιαίτερα των ανθρωπιστικών, που δε συνδέονται και με την αγορά- ώστε να προκύπτει ένα πτυχείο “ολίγο απ’όλα”, ευέλικτο σε μια σειρά επαγγελματικών εφαρμογών, που λίγο όμως έχει να κάνει με την έννοια της μόρφωσης και της εκπαίδευσης.
  3) Τα συστήματα παιδείας στην Ευρώπη αποκτούν και πάλι εμφανή ταξικό χαρακτήρα, με τα δίδακτρα ή τις διαφοροποιήσεις στη ποιότητα της παιδείας, που ξεκινούν από το νηπιαγωγίο (δημιουργία σχολείων πολλών “ταχυτήτων”, με διαφορετικούς προϋπολογισμούς, κλπ.). Το επιχείρημα πως μπορούν πολύ απλά να πάρουν υποτροφία είναι κάλπικο. Πρώτον υποτροφία δεν παίρνουν όλοι, δεύτερον συνήθως συνοδεύεται από διάφορες υποχρεώσεις (π.χ. τσάμπα διδασκαλία, έρευνα, ή αν τη δίνει μια εταιρία, υποχρεωτική υπηρεσία σε αυτή μετά την ολοκλήρωση των σπουδών). Και κυρίως καταργεί την έννοια των ίσων δικαιωμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση. Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μη μπορούν οι κατά τα άλλα πλούσιες κοινωνίες να παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους στη παιδεία;;; Να ξεκινούν κάποιοι από θέση πλεονεκτήματος επειδή μόνο και μόνο έχουν περουσία οι γονείς τους;
  4) Πολλά μπορεί να πει ίσως κανείς για την ΕΣΣΔ, αλλά το σύστημα παιδείας της φύσαγε. Είχε το μεγαλύτερο ποσοστό επιστημόνων στον πλανήτη, όλοι οι φοιτητές λάμβαναν επίδομα σπουδών (ΟΛΟΙ), σε όλους εξασφαλίζονταν φοιτητική στέγη, όλοι προσλαμβάνονταν σε δουλειές ανάλογες των σπουδών τους. Και όχι φίλτατε οι γιατροί δεν έπαιρναν τα ίδια με τις νοσοκόμες…

  Αυτααααααααααα προς το παρόν (μαλλον)

 39. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 11, 2009 7:40 pm

  http://www.tvxs.gr/v7108

 40. Vote -1 Vote +1Theo - March 11, 2009 8:48 pm

  Αν αποδεχτούμε ότι η παιδεία -όλων των βαθμίδων- είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και όχι εμπόρευμα, τότε πρέπει κατά τη γνώμη μου να συζητάμε σε πολύ διαφορετική βάση

  Ας πούμε ότι είναι δικαίωμα. Πρέπει όμως να δούμε και την πραγματικότητα. Προκειμένου ένα πανεπιστήμιο να προσελκύσει καλους διδάσκοντες\ερευνητές και να γίνει κέντρο έρευνας χρειάζονται χρήματα και οργάνωση. Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν καταφέρει σε κάθε τομέα να έχουν τα 8 απο τα 10 καλύτερα ακαδημαικά ονόματα επειδή έχουν τα χρήματα να πληρώνουν μεγάλους μισθούς. Και για να έχεις χρήματα χρειάζεται συνεργασία με τη βιομηχανία, δίδακτρα και κρατική ενίσχυση. Μόνο με τη κρατική ενίσχυση δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Βλέπε πχ τη Γαλλία όπου παρά την κρατική ενίσχυση, οι μισθοί των παναπιστημιακών είναι αρκετά χαμηλοί σε σύγκριση με ΗΠΑ. Με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι καλοί ερευνητές να καταφεύγουν στην άλλη οχθη του Ατλαντικού.

  Το επιχείρημα πως μπορούν πολύ απλά να πάρουν υποτροφία είναι κάλπικο. Πρώτον υποτροφία δεν παίρνουν όλοι, δεύτερον συνήθως συνοδεύεται από διάφορες υποχρεώσεις (π.χ. τσάμπα διδασκαλία, έρευνα, ή αν τη δίνει μια εταιρία, υποχρεωτική υπηρεσία σε αυτή μετά την ολοκλήρωση των σπουδών).

  Σωστό. Υποτροφία δεν παίρνουν όλοι αλλά παίρνουν πάρα πολλοί. Στις ΗΠΑ οι φοιτητές της έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο αριθμό υποτροφιών απο κάθε άλλη χώρα. Και αυτό συμβαίνει γιατί στις ΗΠΑ παράγεται πολύ περισσότερος πλούτος απο κάθε άλλη χώρα. Με τα καλύτερα πανεπιστήμια και τους καλύτερους ερευνητές παράγονται καινοτόμες τεχνολογίες και προιόντα που φέρνουν έσοδα τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στους ιδιώτες (πλέον) απόφοιτους. Πολλοί επιτυχημένοι απόφοιτοι γυρνούν στα πανεπιστήμια τους και προσφέρουν δωρεές αυξάνοντας τα έσοδα. Οι προυπολογισμοί αρκετών πανεπιστημίων συγκρίνονται με το προυπολογισμό μιάς μικρής χώρας. Οι περισσότερες υποτροφίες συνοδεύονται με την υποχρέωση να διατηρείς αξιοπρεπείς βαθμούς.

  Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μη μπορούν οι κατά τα άλλα πλούσιες κοινωνίες να παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους στη παιδεία;;; Να ξεκινούν κάποιοι από θέση πλεονεκτήματος επειδή μόνο και μόνο έχουν περουσία οι γονείς τους;

  Ανέφερα και παραπάνω ότι η εμπειρία δείχνει οτι στις φιλελευθερες χώρες ένας εργατικός φοιτητής μπορεί ευκολότερα να προσπεράσει έναν έυπορο απ’οτι σε μία πιο κρατικίστικη χώρα. Κάποιοι μπορεί να ξεκινούν απο θέση πλεονεκτήματος για πολλούς λόγους, πχ. έχουν καλύτερη ενημέρωση περί σπουδών, έχουν έτοιμη δουλειά απο τους γονείς κ.α. Η απόλυτη ισότητα είναι ουτοπία. Στην ΕΣΣΔ ήταν ακόμα χειρότερα, θα έπρεπε να έχεις άκρες με κόμματικούς αξιωματούχους για να κάνεις ακόμα και τα πιο αυτονόητα πράγματα όπως πχ να πάρεις προτεραιότητα για ένα διαμέρισμα, αυτοκίνητο, τρόφιμα κ.α.

  Πολλά μπορεί να πει ίσως κανείς για την ΕΣΣΔ, αλλά το σύστημα παιδείας της φύσαγε.

  Όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ είδαμε τους επιστήμονες της να δουλεύουν σαν καθαριστές στη Δύση. Αραγε γιατί, αφού ήταν επιστήμονες απο ένα σύστημα που “φύσαγε”? Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σε πρακτικά προβλήματα. Άκουγες πχ. αυτή η καθαρίστρια είναι οικονομολογος απο τη Βουλγαρία. Ε και? Τι ικανότητα είχε να μετουσιώσει τις γνώσεις της σε πρακτική εργασία?

 41. +1 Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 11, 2009 9:51 pm

  Ο Θεο και ο Λεο είναι αδερφές ψυχες…

  Απλά θα πω κάποια πράγματα και δεν θα ξαναμιλήσω εδω.
  Διαβάζω παραπάνω για τα αμερικανικά πανεπιστημία καιτα ευραπαικά και το πόσο καλά συνδέθηκαν με την αγορά και που όποιος θέλει μπορεί να κοπιάει πολυ όποτε και λεφτα να μην έχει θα μπει σε αυτά όπου και πάλι αν κοπιάσει πολύ θα βρεί και δουλειά.Ολα ρόδινα είναι εκεί ούτε καταλήψεις έχει ούτε τίποτα, αξιοκοκρατία παντού και ίσες ευκαιρίες για όλους…

 42. Vote -1 Vote +1Theo - March 11, 2009 10:12 pm

  @dimitrakis
  Χωρίς να κοπιάσεις δεν γίνεται τίποτα. Και η επανάσταση κόπο θέλει. Εξαιρούνται τα τεμπελόσκυλα των Εξαρχείων. Δικαίωμα του καθενός βέβαια να κάνει ότι θέλει στη ζωή του. Δεν έχουμε κομμουνισμό αλλά ελεύθερη κοινωνία όπου ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Αρκεί να μην απαιτούν να ζείς σε βάρος όλων ημών όπως έκαναν, την εποχή που ήμουν φοιτητής, οι κόπροι οι αναρχικοί που φτάνουν 35 χρονών και απαιτούν (!!) δωρεάν φαγητό απο τις φοιτητικές λέσχες.

 43. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 11, 2009 10:19 pm

  Εμενα με ενδιαφέρει εαν οι αλλαγές που πάνε να γίνουν θα κάνουν την ζωη των φοιτητών μέσα και έξω απο το πανεπιστήμιο χειρότερη δεν με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου τι άποψη έχει η αγορά και τι έχει ανάγκη.
  Μέσα στο πανεπιστήμιο απο τη μια ο φοιτητής θα ειβαρύνεται οικονομικά με τα δίδακτρα και τα συγγράματα που θα πληρώνει αλλά και με την δωρεάν σίτιση που θα έχει πάει περίπατο ενω απο την άλλη δεν θα μπορεί να αντιδράσει λόγω των πειθαρχικών ,της κατάργησης του ασύλου κτλ.Βγαίνοντας στην αγόρα εργασίας θα αποτελεί απλά καυσιμη υλη καθώς θα έχει στα χέρια του ενα πτυχίο διασπασμένο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
  Η αγορά δεν διαφωνώ οτι αυτό έχει ανάγκη φθηνούς και πειθαρχιμένους εργαζομένους και μείωση των αποφοίτων αλλά ελα που οι δικές τις ανάγκες είναι σε συγκρουση με τις δικές μας!!
  Τώρα φυσικά και δεν μου αρέσει ούτε η υπάρχουσα κατάσταση αλλά κάθε αλλαγή που θα κάνει την καθημερινότητα για τον φοιτητή χειρότερη θα με βρίσκει αντίθετο.

 44. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 11, 2009 10:32 pm

  Τώρα δυο λόγια για ολα αυτά περι ελευθερης κοινωνίας.
  Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τρία πτυχία και (απο το εξωτερικο αν θέλετε) και είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
  Υπάρχουν άνθρωποι με 3 πτυχία που πέρνουν 300 και 400 ευρώ.
  Ανθρωποι που τελείωσαν την ιατρική και μένουν αδιόριστοι.
  Το παιδί της λαικής οικογένειας λόγω οικονομικών δυσκολιών ούτε φροντιστήριο θα πάει ούτε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
  Ο φτωχός φοιτητης γίνεται γιατρός διαβάζοντας ενω ο πλούσιος αγοράζει ενα πτυχίο απο την Βουλγαρία και τελειώνει η υπόθεση.
  Με απλά παραδείγματα φαίνεται οτι το αν τελικά καποιος πετύχει ή οχι δεν εξαρτάται μόνο απο το πόσο κοπιάζει.
  Η κοινωνία της ελευθερης αγοράς που πολλοί εγκωμιάζουν και ΄τωρα καταρέει και πολιτικά και οικονομικά δεν παρέχει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες γιατί πολύ απλά βάζει φραγμούς στην κοινωνική ανέλιξη.
  Μιλάμε πάντα για τον κανόνα και όχι “για τον φίλο μου που έιχε πατέρα εργάτη και τον πήρανε στη ΝΑΣΑ”.

 45. Vote -1 Vote +1Theo - March 11, 2009 10:46 pm

  Ο φτωχός φοιτητης γίνεται γιατρός διαβάζοντας ενω ο πλούσιος αγοράζει ενα πτυχίο απο την Βουλγαρία και τελειώνει η υπόθεση.

  Αυτο γίνεται μόνο στις κρατικίστικες μπανανίες όπως η Ελλάδα. Εδώ δεν έχουμε αξιοκρατία αλλά επετηρίδες με αποτέλεσμα στα χαρτιά να φαίνονται όλοι ίδιοι. Σε μία δυτική χώρα αμφιβάλω αν υπάρχει γιατρός με πληρωμένο πτυχίο απο Βουλγαρία. Αν κάποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο μάλλον θα του πουν να το βάλει στο πάτο του. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τα ραδίκια της Ελληνικής αριστεράς.

 46. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 11, 2009 11:24 pm

  για καποιο λογο εχει περασει η εντυπωση οτι οσοι σπουδαζουμε στο εξωτερικο ειμαστε τοοοοοοσο καπιταλες που εχει καταντησει πραγματικα κομπλεξισμος!!!!δημητρακη…..δεν ειναι ετσι…νορμαλ ανθρωποι ειμαστε και μεις που απλως επειδη θελαμε να σπουδασουμε αναγκαστηκαμε να παμε εξωτερικο γιατι ελλαδα μεσω πανελληνιων ειναι πανδυσκολο να περασεις ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ….

  δλδ θαταν καλυτερα αν πηγαιναμε τει μανιταροκαλλιεργειας;;;η εποπ;;;η στην φαμπρικα;;;;ξεκολλα λιγο το κεφαλι σου….ειιχε ξαναγινει κουβεντα με εναν “συγχιχμενος” και εβγαζε και αυτος τα γνωστα κολληματα(οι μικροαστοι λεφταδες που πανε εξωτερικο κτλ κτλ)…το να πληρωνει ομως ολος ο λαος για να σπουδαζουν ελαχιστοι δε σας πειραξε….καληνυχτα

 47. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 11, 2009 11:45 pm

  α μητσακο….και κατι αλλο..

  για τα πτυχια της βουλγαριας μας ειπες…για τα σκονακια της ελλαδας και τα μαθηματα απο ρουσφετι ομως σιωπη…
  ο αδερφος μου σπουδασε σερβια και του βγηκε η παναγια μετα στο δικατσα…σιγουρα και υπηρχαν και ατομα που “αγορασαν” πτυχια αλλα μετα στο δικατσα τι κανεις;;;οπως και δω στην ιταλια υπηρξαν σκανδαλα με δωροδοκιες οπως αλλψστε και στην ελλαδα..λερα υπαρχει παντου μην γενικευεις!

 48. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 12:59 am

  dimitrakis…

  καποιοι ευποροι γονεις στην ελλαδα σιγουρα στελνουν τα παιδια τους στο εξωτερικο για να εξαγορασουν οπως το θετεις ενα πτυχιο και ισως γιατι αργοτερα να “βολεψουν”πιο γρηγορα το παιδι τους σε μια θεσουλα…ομως δεν μπορεις να βγαλεις τοσο αβιαστα συμπερασματα και να βαλεις στο τσουβαλι αλλους τοσους που διεφυγαν σε αυτη την διεξοδο. ισως γιατι οπως λεει και ο καλος ο λυκος και θα συμφωνησω μαζι του, δεν ειχαν την ευκαιρια να μπουν,με το σουπερ δικαιο εκπαιδευτικο συστημα που μας προσφερει η ελλαδα, εκει οπου ηθελαν…και γιατι να μην σπουδασει καποιος δηλαδη στο εξωτερικο? απ΄τη στιγμη που το ελληνικο κρατος αντι να ανοιγει κι αλλα πανεπιστημια σε αλλους κλαδους επιστημης αντιθετως ουτε καν στα χαρτια δεν καταθετουν αυτη την ιδεα για να προχωρησει σε εφαρμογη…ισως,οχι ισως..σιγουρα γιατι υπαρχουν αλλα πολιτικα συμφεροντα και οικονομικα…κι οσο για την ποιοτητα εδω των πανεπιστημιων???

  εαν δημητρακη γνωριζεις το τμημα της φιλοσοφικης ,το ΜΙΘΕ, εν ολιγοις κλαδος Μεθοδολογιας Ιστοριας των Επιστημων, η ιδεα του τμηματος αυτου αποφασιστηκε να ανοιξει μεσα σε ενα ωραιοτατο τσιμπουσι μεταξυ και καλα καθηγητων και ανωτερων στελεχων…οπως εχω πει και παλαιοτερα δεν θελω να δωσω ονοματα λογω πολιτικης…το τμημα αυτο εν ολιγοις που εξισου ειναι πολυ σημαντικο, δημιουργηθηκε απο σποντα…οπου μην σου μιλησω για την εφαρμογη του…οσοι καταφεραν να αποφοιτησουν απλα τους εκλεισαν πολλες πορτες..γιατι απλα σε αυτο το αντικειμενο δεν υπαρχει κατι να κανεις πουθενα….!!! εκτος αν διδαξεις καποιες ωρες στα σχολεια σε μαθηματα οπου δεν υπαρχουν πια….αρα, καποια τμηματα απ οτι καταλαβαινεις δημητρακη νοσουν και γι αυτο ευθυνεται η ανευθυνοτητα του κρατους θες να το πεις, αυτοι που οντως μας χειραγωγουν?

  αλλα πιστεψε με λερα δεν υπαρχει μονο στην ελλαδα , τα σκανδαλα,οπως λεει και ο λυκος, και συμπληρωνω ειναι για τους ανθρωπους και γινονται παντου….ανεξαιρετως…

  τουλαχιστον στο εξωτερικο τελειωνεις τις σπουδες σου στην σωστη ωρα κι οχι αυτο εδω το μπαχαλο στην ελλαδα….και στην τελικη εχεις και την δυνατοτητα προωθησης των ιδεων σου και προσπαθειων σου..ολα αυτα ανταμοιβονται….τουλαχιστον μαθαινεις και μια παραπανω γλωσσα καλα κι οπως ειχε προαναφερει κι ο καλος λυκος , η μητρικη γλωσσα του καθε κρατους..αν και να τονισω πως τα γερμανικα στηριζονται πανω στην φιλοσοφια της ελληνικης γλωσσας οπως και οι σλαβικες γλωσσες, εξαλλου ο Κυριλλος και ο Μεθοδιος το 9ο αι. καταφεραν να διαδωσουν και να δημιουργησουν την σλαβικη γραφη με ελληνικα κεφαλαια γραμματα…

  τελοσπαντων εν ολιγοις ηθελα να πω ειναι απογοητευση σκετη η ελληνικη κατασταση κι ειδικοτερα σε αυτο τον τομεα..μαλλον θα το εθετα παρακλαδι….γιατι ετσι το θεωρουν οι ανωτεροι….

 49. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 8:21 am

  Μια φράση μόνο..
  Αυτό που ήθελα να πω είναι το απλό παράδειγμα “καποιοι ευποροι γονεις στην ελλαδα σιγουρα στελνουν τα παιδια τους στο εξωτερικο για να εξαγορασουν ενα πτυχίο”.Ακόμα το προνόμιο αν αποτύχουν στις πανελήνιες να πάνε στο εξωτερικό δεν το έχουν όλοι…
  Δηλαδή, οπως και να χει είναι καθαρα οικονομικό-ταξικό το ζήτημα.

 50. Vote -1 Vote +1Leo - March 12, 2009 12:19 pm

  dimitrakis,

  “Ακόμα το προνόμιο αν αποτύχουν στις πανελήνιες να πάνε στο εξωτερικό δεν το έχουν όλοι…”

  Σωστά, αλλά θα έπρεπε το δημόσιο σχολείο να δίνει τη δυνατότητα, όπως τη δίνει το ιδιωτικό, να πάνε οι καλύτεροι στο εξωτερικό με υποτροφία του σχολείου. Φίλος μου, που τελείωσε τη Λεόντειο, δεν πέρασε εδώ πανελλήνιες αν και ήταν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη του, και πήρε πήρε υποτροφία του ιδιωτικού σχολείου, σπούδασε δωρεάν στη Γαλλία και τώρα, στα 34 του, είναι καθηγητής νομικής στο UCL της Αγγλίας, ένα από 10 καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια! Δεν έχω δει όμως κανέναν αριστερό να παραπονιέται για την έλλειψη υποτροφιών από το δημόσιο σχολείο. Έχουν εξαντληθεί στις βλακείες περί ασύλου, δικαιωμάτων στις καταλήψεις και δωρεάν παροχών. Άσε που ο μέσος Έλληνας αριστερός διάκειται αρνητικά σε οποιαδήποτε ιδέα σπουδών στο εξωτερικό.

  Επίσης σκέψου ότι άλλο είναι το δικαίωμα στην παιδεία (που πρέπει να το έχουν όλοι) και άλλο στην -ας το πούμε- ελίτ παιδεία που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να το έχουν όλοι. Και εγώ δεν είχα τα χρήματα και τις διασυνδέσεις να πάω στην Οξφόρδη ή στο Yale αλλά δεν παραπονούμαι κιόλας. Η πρόσβαση των πάντων σε ελίτ παιδεία θα την ευτέλιζε και θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερους άνεργους πτυχιούχους.

  Όσο για το αν είμαστε αδελφές ψυχές με τον Theo, θα ήθελα να ξέρεις το εξής: πιστεύω ότι με τον Theo σε κάποια θέματα θα διαφωνούμε. Αλλά το ότι συμφωνούμε σε θέματα ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ θα πρέπει να σε προβληματίσει αναφορικά με το λογικό/εφικτό/εφαρμόσιμο των θέσεων της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς.

 51. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 12, 2009 2:51 pm

  κατα καποιο τροπο copy paste απο αλλο αρθρο….διαλογοι ΙΣΤΑΜΕ…..

  απο την προσβαση ξεκινανε ολα!!!!!!!!η παιδεια περα απο εκπαιδευση ειναι και οικονομια…

  1.γιατι οι οικογενειες καταξοδευονται στα φροντιστηρια απτην 1η λυκειου;;;;γιατι εχει σχεση με το λυκειο η εισαγωγη!

  2.γιατι καποιος ενω θελει να γινει πχ γιατρος καταληγει να σπουδαζει πχ βιολογος;;;;γιατι δεν του φτασαν τα μορια!

  3.γιατι δεν του φτασαν τα μορια;;;;γιατι υπαρχουν ελαχιστα τμηματα σε ολη την ελλαδα και τεραστιος αριθμος υποψηφιων αλλα και περιορισμενος αριθμος ευκαιριων για απευθειας εισαγωγη(δε μιλω για κατατακτηριες)πχ με τις δεσμες εγω ειχα 3 ευκαιριες…μετα η ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ η εξωτερικο….

  4.οποτε να πως χανονται ποσα χρηματα(απο εγκατασταση/πρωτη επιπλωση/νοικια/μεταφορικα/διατροφη/διασκεδαση/σχολικα εξοδα και αλλα)στο εξωτερικο και επισης χανονται αυτα που θα εισαγονταν αν υπηρχε ανοιχτη προσβαση και για ξενους….

  5.τους συντελεστες για τα διδακτρα(κατα το ιταλικο μοντελο) τους γραφω σε πιο πανω σχολιο..

  6.γιατι να πληρωνουν ολοι οι φορολογουμενοι εξ ολοκληρου την εκπαιδευση καποιων;;;;ακομα και τωρα γιατι να μην επιβαρυνονται οι αιωνιοι φοιτητες;;;;δε μιλαω για διακοπη (θα ταν εγκληματικο) αλλα για “προστιμο”…αν καποιος βεβαια δουλευει η ειναι γονιος εξαιρειται(στην ιταλια πχ εστω και αν πληρωνεις αυτες οι κατηγοριες εχουν ελαφρυνσεις..για τα υπολοιπα δες το αλλο σχολιο..)

  7.αντι λοιπον να μελεταται μια τετοια μεταρρυθμιση καποιοι ριξαν την ιδεα για ιδωτικα πανεπιστημεια..ΑΛΗΤΕΙΑ!!!

  και γενικοτερα(για οσους θα μεναν αποξω,,,αφου θα πληρωναν διδακτρα,,αλλα και μεσω φορολογιας θα πληρωνουν ετσι κιαλλιως και για τους αλλους)και θα περναν πετσινα πτυχια..ΑΛΛΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗς ΣΥΜΜΕΤΟΧΗς ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

  αλλα και ειδικοτερα για τους “κρατικους” αφου καποιος απλα και μονο επειδη εχει λεφτα θα γραφεται σενα ιδιωτικο/η σενα κολλεγειο “παραρτημα ξενου πανεπιστημιου” (συμφωνα με την νομοθεσια της ΕΕ υπο τον ελεγχο ΟΧΙ του κρατους αλλα του μητρικου ιδρυματος) και καταλαβαινεις….
  πετσινα πτυχια…..

  8.οσον αφορα το να καταργηθει η ιδιωτικη παιδεια…οποτε εγιναν προσληψεις οποιος καταφερε,,,προτιμησε να παει στο δημοσιο αντι ναχει φροντιστηριο…ενας παλιος μου “φροντιστης” πχ πουλησε το φροντιστηριο του και ας ηταν απο τα μεγαλυτερα της πολης…και πιο ξεκουραστα ειναι..και πιο σιγουρα…και θα μπορει να κανει το ιδιο τα ιδιαιτερα του και απο πανω “μαυρα” κιολας τα λεφτα….

  ας ανοιξει οποτε το κρατος περισσοτερα σχολεια και πανεπιστημεια για να αποροφηθουν ολοι αυτοι,,,οσο βεβαια γινεται….

  εννοειται οτι η νοοτροπια οποιου δημοσιου κανει “μαυρα” ιδιαιτερα μαθηματα ειναι κατακριταια αλλα ειναι αλλο θεμα αυτο…

  9.οσον αφορα το “ανταγωνιστικο πλεονεκτημα” που δινει η παραπαιδεια..ισχυει και δεν ισχυει…ειμαι σιγουρος οτι ολοι εχουμε παραδειγματα παιδιων που αν και δεν μπορουσαν η δεν θελησαν να κανουν ιδιαιτερα μαθηματα τα καταφεραν το ιδιο η και καλυτερα ακομα..

  που και παλι ας γινει πιο καλη η κρατικη παιδεια και σιγα μην εχει κανεις ορεξη να σκορπαει τα χρηματα του εκει…σαν παραδειγμα…το ιδιο θα μαθεις μουσικη στο σχολειο και το ιδιο στο ωδειο;;;ζωγραφικη;;;υπολογιστες;;;;αθληματα;;;ξενες γλωσσες;;;παιδεια δεν ειναι μονο τα φροντιστηρια για εισαγωγη στο πανεπιστημιο….
  οποιος εχει τη θεληση και δυστυχως,,κυριως τη δυνατοτητα σε οτιδηποτε να εμβαθυνει και να βελτιωθει γιατι να μην το κανει;;;
  αυτο δεν ειναι καπιταλισμος,οπως ισοπεδωτικα το βλεπουν καποιοι αλλα υγιες ενδιαφερον!!!

 52. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 12, 2009 2:57 pm

  οποτε…κατα τη γνωμη μου το καλυτερο θα ηταν…

  ανοιχτη ελευθερη εισαγωγη(με διδακτρα αφου ειναι και οικονομικο το θεμα)

  ας υπαρχουν και εισαγωγικες ας πουμε εξετασεις για θεσεις “υποτροφιας”(δλδ οπως ειναι με οσους μπηκαν ως τωρα…)που θαναι δωρεαν…εννοειται οτι θα πρεπει να συνεχισουν και με αντιστοιχως καλη πορεια….αλλιως θα την κερδιζει καποιος αλλος που ως τοτε μπορει να πληρωνε και διδακτρα…στην ελλαδα η πορεια καποιου κρινεται απο τα 16 του….φτανει πια!

  καταργηση της “παραπαιδειας”;;;οχι….αλλα οποιος ανωτερος τιτλος θα πρεπει να ειαι απο κρατικο ιδρυμα για να αναγνωριζεται απο το δημοσιο…

  ιδανικες καταστασεις υπαρχουν πολλες αλλα ρεαλιστικες λιγες..δημητρακη

 53. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 12, 2009 3:13 pm

  ουσιαστικα ετσι τι θα γινει;;θα καταφερουν απλως να εισαγονται περισσοτεροι νεοι ΑΝΤΙ να δημιουργηθουν ιδιωτικα αυτονομα πανεπιστημια…..

  αν η “αριστερα” γενικοτερα αντι να πιπιλαει καραμελες(δικαιοτατες αλλα εκτος τοπου και χρονου δυστυχως) ισως και καταφερει να σωσει την κατασταση αντι απλως να παπαγαλιζει η να κραζει…πριν αρπαχτει ο οποιοσδηποτε ας το σκεφτει λιγακι…οι εξελιξεις ειναι ηδη δρομολογημενες..ας τις προλαβουμε!

  καλυτερα περισσοτερα κρατικα επι χρηματικης συμμετοχης(για τους περισσοτερους) ΠΑΡΑ
  κρατικα δωρεαν και αλλα τοσα καθαρα ιδιωτικα(οποτε και ανεξελεγκτα) αλλα ισοτιμα και για το δημοσιο…

 54. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 12, 2009 3:40 pm

  Leo………..υποτροπιάζεις στο γνωστό σου αλήτικο ύφος ………”για τα ραδίκια της Ελληνικής αριστεράς.”….που βέβαια δεν φανερώνει και καμία σπουδαία “μόρφωσή” σου από το πανεπιστήμιο που διατείνεσαι ότι πέρασες. Και βέβαια δεν φταίει ο κρατικός του χαρακτήρας για αυτό που είσαι….εάν τελικά όντως πέρασες από τα Ελληνικά πανεπιστήμια.

  Για το ζήτημα τώρα των σπουδών στο εξωτερικό νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται στην Ελληνική κοινωνία και τις προτεραιότητες της Ελληνικής οικογένειας.
  Οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι σχεδόν σαν εισητήριο στην “αθανασία” και η κάθε οικογένεια τις επιδιώκει όπως μπορεί…….ή μέσω πανελλαδικών (φροντιστήρια , καλά σχολεία , ιδιαίτερα κλπ) , ή με εγγραφή σε σχολή της Βαλκανικής(Σερβία , Βουλγαρία , Ρουμανία) και της Ιταλίας για όσους δεν διαθέτουν πολλά χρήματα, ή με εγγραφή σε πιό γνωστά πανεπιστήμια με υψηλότερο κόστος της Β. Ευρώπης και κυρίως της Αγγλίας για όσους έχουν αντίστοιχη οικονομική άνεση. Και αναφέρομαι μόνο σε προπτυχιακές σπουδές.
  Και οι μεν και οι δε (βαλκανικά ΑΕΙ και βορειοευρωπαικά) έχουν αναγάγει το όλο ζήτημα σε Μπίζνες. Αθρόα εισαγωγή , αθρόα εξαγωγή. Με τις ιδιαιτερότητες βέβαια του κάθε πανεπιστημίου , αλλά το γενικό πλαίσιο δεν αλλάζει…………ο πελάτης πρέπει να φέρει και άλλους πελάτες. Ούτε θα εξευτελίσουμε το επίπεδο σπουδών , ούτε όμως θα τον στείλουμε πίσω χωρίς πτυχίο. Μπιζνες. Απλά Μπίζνες.
  Ειδικά δε για την Αγγλία αυτό επεκτείνεται και στα μεταπτυχιακά. Ορισμένα από τα οπία υπάρχουν μόνο για την προσέλκυση ξένων φοιτητών χωρίς πολλές απαιτήσεις από μέση ανατολή , Ασία και Ελλάδα,Ισπανία.
  Ο διαχωρισμός λοιπόν για εμένα καλών και κακών ΑΕΙ κατά την αντιστοιχία ξένα και Ελληνικά ΑΕΙ είναι αφελής.

 55. Vote -1 Vote +1Leo - March 12, 2009 4:28 pm

  chrisvet,

  1) για κάνε μια αναγωγή προς τα πάνω και πες μου πού εγώ αναφέρω τη φράση που μου αποδίδεις.

  2) το τι είμαι φυσικά και δεν το χρωστάω στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αφού: δε βρίζω απρόκλητα, δε σπάω, δε λεηλατώ, σέβομαι το συνομιλητή μου, είμαι έτοιμος να ακούσω την αντίθετη άποψη και έχω αίσθηση της κοινής λογικής και της ευρωπαϊκής / διεθνούς πραγματικότητας.

  3) σε κάθε περίπτωση είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να έχω γνωρίσει, κυρίως στο εξωτερικό, ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εκφράσει την άποψή τους για μένα, κατά τρόπο ώστε η δική σου ειδικά γνώμη για το είναι μου να είναι εντελώς αδιάφορη.

  4) με τη δεύτερη παράγραφο των γραφομένων σου είναι αστείο να ασχοληθεί κανείς, ειδικά εάν έχει κάποια γνώση των καλών βρετανικών πανεπιστημίων. Και τουλάχιστον εγώ, έχοντας περάσει και από ελληνικό και από βρετανικό πανεπιστήμιο έχω μία εκ των ένδον γνώση του τι παίζεται. Εσύ? Μάλλον έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Σου το λέω και πάλι όμως, όσο και αν σε πονάει: οι καθηγητές μου στην Αγγλία είχαν κάνει άπειρες δημοσιεύσεις σε ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμμετείχαν σε επιτροπές και οργανισμούς που λάμβαναν αποφάσεις για το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων και ταυτόχρονα ήταν δίπλα μου για θέματα από τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό μέχρι το αν χώρισα με τη γκόμενά μου, μου απαντούσαν στα email μου εντός 24 ωρών και ήταν άνθρωποι σεμνοί και αφιερωμένοι στην επιστήμη τους. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, οι δικοί σου ομοϊδεάτες πουλούσαν αριστερισμό και αγόραζαν ferrari με τα χρήματα του πανεπιστημίου. Γιατί αυτή είναι η ελληνική αριστερά σήμερα, η πιο σταθερή χρηματιστηριακή αξία για να πλουτίσεις και να “καταξιωθείς”.

 56. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 5:20 pm

  Kαλε λυκε,

  θελω να συμπληρωσω πανω σε αυτα που αναφερεις, το προβλημα στην παιδεια αρχιζει απο το δημοτικο..δηλαδη, ενω στο εξωτερικο, στα δημοσια σχολεια παντα, τα παιδια καθονται μεχρι αργα στο σχολειο, οπου αυτο σημαινει..

  1. κανουν και τις εργασιες τους μεσα στο σχολειο κι ετσι τους βοηθανε οι δασκαλες

  2. το κρατος τους παρεχει την σωστη διατροφη που πρεπει να εχει ενα παιδι,εν ολιγοις οι γονεις πληρωνουν ενα ποσο μηνιαιως, και ετσι τα παιδια εχουν και μια ισορροπημενη διατροφη.

  3. δεν υπαρχουν φροντιστηρια!!!!! γιατι οπως ειπα και πανω η σωστη δουλεια γινεται μεσα στο σχολειο….

  4. το δημοτικο ληγει στην ηλικια των 13 ετων

  5. το γυμνασιο τωρα, οπου και το πιο καθοριστικο(οπου στην δικη μας γλωσσα μεταφραζεται γυμνασιο και λυκειο μαζι)…διαχωριζεται σε 2 ενοτητες : α) γυμνασιο χρονικης διαρκειας 5-6 χρονια, οπου τα παιδια επειτα μπορουν να ακολουθησουν πολυ ανετα ολους τους κλαδους σχεδον σε πανεπιστημιακο επιπεδο β) γυμνασιο εφαρμοσμενων εξιδεικευσεων. Δηλαδη, εαν επειτα θες να ακολουθησεις π.χ νοσηλευτικη, θα πας σε εξειδικευμενο γυμνασιο της νοσηλευτικης..η παλι οσον αφορα για τις τεχνες τα παιδια προετοιμαζονται απο το δημοτικο για τις εισαγωγικες εξετασεις τους στα εξειδικευμενα γυμνασια!!!
  επισης να αναφερω πως εαν ενα παιδι νιωσει οτι τελικα δεν του αρμοζει το γυμνασιο που επελεξε τοτε μπορει να αλλαξει κλαδο και δινει εισαγωγικες σε αλλο και φυσικα δεν χανει χρονια!
  η διαρκεια των ωρων ειναι απο τις 7:50(προσευχη δεν εχει…:)) κατα τη 13:00 εχουν μεγαλο 45 λεπτο διαλειμμα και επειτα μεχρι τις 17:00 η αναλογως εαν εχουν παραπανω ωρες η εργασιες καθονται και παραπανω…
  επισης να προσθεσω οτι καθε γυμνασιο δεν βρισκεται σε καθε γωνια ενος τετραγωνου αλλα ειναι εξαπλωμενα σε ολη την χωρα..ωστε τα παιδια να εχουν τη δυνατοτητα στην ουσια και να απογαλακτιστουν απο τους γονεις…αλλα και να ταξιδευουν..εν ολιγοις να ωριμασουν νωριτερα

  6.κατα τη διαρκεια του τελευταιου ετους του γυμνασιου οι μαθητες προετοιμαζονται για καποιες εισαγωγικες εξετασεις στα πανεπιστημια…αναλογα τον κλαδο παντα, και τελος μαιου εχουν την δυνατοτητα να δωσουν σε οσα πανεπιστημια εχουν διαλεξει, οπου εχει τρεις φασεις. και περνας κι απο συνεντευξη…

  7. το επιπεδο των τει και των πανεπιστημιων ειναι εξαιρετικο τις περισσοτερες φορες…οι καθηγητες εχουν πληρη συνεργασια με τους φοιτητες, και τα τμηματα ειναι ολιγομελη ωστε οι καθηγητες και να εχουν την ηρεμια τους αλλα και την αμεση επαφη με τον καθε φοιτητη.. απεργιες και τα συναφη δεν υπαρχουν!!

  και πανω απ ολα το κρατος σεβεται τον φοιτητη και υπαρχουν ειδικα σπιτια οπου νοικιαζονται καθαρα για εναν φοιτητη κι ετσι η τιμη ειναι σε λογικα επιπεδα…

  εαν παλι δεν καταφερεις να περασεις μαθηματα με την τριτη φορα απλα σε διωχνουν απο το πανεπιστημιο

  φυσικα ολα τα παραπανω που αναφερω απο χωρα σε χωρα αλλαζουν καποια δεδομενα…π.χ στις βρυξελλες πληρωνεις διδακτρα αλλα και τα βιβλια σου…

  κι ας θεωρειται δημοσια παιδεια…

  το συμπερασμα μου ειναι πως οι γονεις δεν φαινονται πουθενα…ουτε να ζημιωθουν σε κατι….φυσικα καποια εξοδα εννοουνται αλλα οχι αυτη η εκμεταλλευση που γινεται στην ελλαδα….

  εδω για να κανεις μια πρακτικη στον κλαδο που εχεις διαλεξει το δημοσιο σου παρεχει περιπου 180 ευρω μηνιαιως,αναλογα παντα το αντικειμενο, και μην μιλησω για διδακτορικο…στο εξωτερικο το διδακτορικο τουλαχιστον 3.000 ευρω μηνιαιως η καθε διμηνο..εξαρταται..

  ευχομαι να βοηθησε μια γενικη οψη σε διαφορες με ελλαδα και τις ελλειψεις της

 57. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 12, 2009 5:24 pm

  Leo συγνώμη. Αναφερόμουν στον Theo…….. τα προσονύμιά σας μοιάζουν. Συγνώμη

  Για τον υπόλοιπο οχετό των σχολίων σου άδικα πασχίζεις.
  Τις εμπειρίες από τα πανεπιστήμια της Βρετανίας μην τις μονοπωλείς.
  Royal dick veterinary college of Endinburg. Σου λέει κάτι?
  Ενα από τα 4 αναγνωρισμένα από τις ΗΠΑ κτηνιατρικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη(Ουτρέχτη , Λονδίνο , Γλασκώβη , Εδιμβούργο). Ε λοιπόν και εκεί χωρίς …..παράδες βήμα δεν κάνεις. Ολοι οι φοιτητές γόνοι αστών. Οι μεταπτυχιακοί σχεδόν μόνο ξένοι με υποτροφίες. Αγγλοι ούτε για δείγμα. 10.000 ευρώ τον χρόνο για Msc. Καθηγητές προσιτοί αλλά κακοπληρωμένοι.

  Τα περί Ferrari δεν με αφορούν και δεν τα καταλαβαίνω.

 58. Vote -1 Vote +1Theo - March 12, 2009 7:04 pm

  @chrisvet
  Το ραδίκια σε πείραξε? Δεν νομίζω ότι έχω και άδικο αν αναλογιστεί κανείς το IQ των Ελλήνων αριστερών. Τουλάχιστον χρησιμοποιώ αστείους παραλληλισμούς και δεν επιτίθεμαι σε προγόνους ανθρώπων που δε γνωρίζω, η γνωστή εμετική τακτική των οπαδών του Ομίλου κκε. Αν είχε λίγη τσίπα ο Καρπίδης θα έπρεπε να σε είχε διώξει εδώ και καιρό.

  Και εσύ στην Αγγλία? Α ρε κομμουνισταράδες όλοι. Καταδικάζετε την ελεύθερη οικονομία αλλά πως τα φέρνει η ζωή και όλο το επαναστατικό συρφετό καταλήγει στην Αγγλία\ΗΠΑ\Γερμανία… Αμερικάνικο Κολέγιο στη Κηφισιά… Αντε συνέχισε να μας μιλάς για τα “ταξικά” Ευρωπαικά πανεπιστήμια που ως δια μαγείας δέχτηκαν εσένα τον προλετάριο. Εγώ απλά θα γελάω μαζί σου.

 59. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 7:08 pm

  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
  Δικαίωμα στην ελίτ παιδεία για όλους .

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  Υποτροφίες στο δημόσιο σχολείο.*

  ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:Τίποτα εφόσων κάθε αντίδραση βλάπτει την οικονομία της χώρας και αυτό είναι τελικά εναντίον μας.

  *Αν διαβάζουμε πρέπει να μπούμε και εμείς στα ιδιωτικά εφόσων είμαστε φτωχοι πλήν τίμιοι.

 60. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 7:15 pm

  Καμία φεράρι στους καθηγητές.

  Οχι αλλη διαλεκτική την ωρα που χρειαζόμαστε αστική ιδεαλιστική ιδεολογία και αποξένωση απο την κοινή λογική.

  Αμεση κατάργηση του ασύλου και κάθε δημοκρατικού δικαιώματος (κατάργηση συλλόγων κτλ)

  ΑΡΗ…ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ (και συ νεο παιδί είσαι).

 61. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 7:18 pm

  Κάνουμε έκλιση για χειρότερα μέτρα γιατί με αυτά υπάρχει και μια πιθανότητα να αποφοιτήσουμε.

 62. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 7:27 pm

  δημητρακη,

  θα συμφωνησω μαζι σου και με το
  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
  Δικαίωμα στην ελίτ παιδεία για όλους .

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  Υποτροφίες στο δημόσιο σχολείο.*

  ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:Τίποτα εφόσων κάθε αντίδραση βλάπτει την οικονομία της χώρας και αυτό είναι τελικά εναντίον μας.

  *Αν διαβάζουμε πρέπει να μπούμε και εμείς στα ιδιωτικά εφόσων είμαστε φτωχοι πλήν τίμιοι.

  αλλα και αυτο που ειπες πιο πανω οτι δεν εχουν ολοι την ευκαιρια να σπουδασουν εξωτερικο…φυσικα, γιατι δεν εχουν ολοι την οικονομικη ανεση να στειλουν τα παιδια τους στο εξωτερικο…επιτηδευμενα γινεται αυτο δημητρακη,επιτηδευμενα απλα…δεν γινεται να γινουν ολοι γιατροι..η ολοι να κανουν αυτο που πραγματικα θελουν…τοτε ουτε θα υπηρχαν εργατες στα εργοστασια,ουτε υπαλληλοι στις τραπεζες ουτε “πρεζακια” ουτε ψυχανωμαλοι….για να παραγκωνιστουν απο τις ανωτερες θεσεις…τελευταια ειχα μιλησει με μια αστεγη οπου ο πατερας της ηταν δικηγορος,κι αυτη ειχε σπουδασει νοσηλευτικη…ομως λογω διαφορων συγκυριων κατεληξε εκει..αλλα ουτε κι εκανε κατι ιδιαιτερο να διατηρησει την θεση της…δεν ξερω τι να πω…..

  δυστυχως ομως προτεινε μια λυση σε “αυτους” που μπορουν να αλλαξουν ολο αυτο το συστημα και πανω απ ολα να σ΄ακουσουν και να το εφαρμοσουν….δεν γινεται..δυστυχως……ποτε δεν θ’αλλαξει..ειναι δυσκολο να κουνησεις τις ηδη προκαθορισμενες καταστασεις…οσο κι αν οι θεσεις καποιων ηδη τριζουν….

 63. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 7:34 pm

  Νομιζα οτι δεν έπρεπε να διευκρινίσω ποσο μα πόσο είρωνικο ηταν αυτό που έγραψα.

 64. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 7:45 pm

  το καταλαβα οτι ηταν ειρωνικο μα γι αυτο σου πα οτι συμφωνω…

 65. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 7:51 pm

  Γάτα είσαι!

 66. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 8:01 pm

  μαλλον δεν εγινα αντιληπτη..για να μην παρεξηγουμαστε…

  κοιτα και πιο πανω ειχα γραψει την αποψη μου οσον αφορα για το εξωτερικο και σου χα πει μην βγαζεις αβιαστα συμπερασματα..γιατι στην τελικη οσοι βγαινουν εξωτερικο δεν ειναι καπιταλες….κι αν θες και την προσωπικη μου αποψη οποιος εχει πραγματικο στοχο θα κινησει γη και ουρανο για να καταφερει να σπουδασει οχι μονο ελλαδα αλλα και εξωτερικο…αν θες και την προσωπικη μου εμπειρια,σπουδασα ελλαδα σε ενα ιεκ γιατι στον κλαδο μου ΔΕΝ εχει πανεπιστημιο κι ετσι καταφερα κατω απο “επιπονες” διαδικασιες να παω εξωτερικο με δανειο απο τραπεζα , κι υστερα καποια στηριξη απο οικογενεια,γιατι απλα εδω ελλαδα με ενα ιεκ ΔΕΝ θα ειχα μελλον…λοιπον κοιτα και πιο πανω στο σχολιο μου εννοουσα πως φυσικα δεν εχουν την δυνατοτητα να βγουν εξωτερικο γιατι στην ελλαδα ειναι συνηθισμενη αυτη η κινηση απο καπιταλες…αλλα δεν ξερω εαν ακομα συνειδητοποιεις τι θελω να σου πω…γιατι καμια φορα κι ο γραπτος λογος χανει κατα πολυ απο την οπτικοακουστικη επαφη

 67. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 8:15 pm

  Α και για να γινω πιο συγκεκριμενη…ηταν να ανοιξει πανεπιστημιο στην Πελοποννησο στο αντικειμενο μου και την σταματησαν την διαδικασια γιατι υπηρξαν αλλα συμφεροντα αυτων των Ιεκ…Για να μη σου μιλησω και γι αυτο το θεμα……κατα τ’αλλα δημοσια Ιεκ οπου πληρωνεις στανταρ 350ευρω(δεν ξερω εαν εχουν αυξηθει) και σου λενε και καλα ανγνωρισμενο πτυχιο…και πας εξωτερικο κι ουτε καν το εγκρινουν…δηλαδη ενα ολοκληρωμενο μηδεν κανεις στην ουσια….. δηλαδη δημητρακη, ειναι κωμικοτραγικη η ελληνικη παιδεια απλα τραγικη…..κι οχι μονο….

 68. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 8:23 pm

  για αυτό παλευμε για υποτροφίες για ολο το λαο!

 69. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 8:35 pm

  κοιτα δεν θα ασχοληθω αλλο, αλλα για καποιους τα πραγματα δεν ειναι τοσο ιδεατα οσο νομιζεις….
  παλεψε εσυ για οτι γουσταρεις αλλα ασε κι εμας να παλεψουμε με την σειρα μας..

 70. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 12, 2009 8:37 pm

  Ελα τώρα μην με αποπέρνεις!
  Φιλάκια..!

 71. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 12, 2009 8:48 pm

  Μωρο μου δεν σε αποπερνω!!

  λατρεμενε καλο βραδυ…

 72. Vote -1 Vote +1Theo - March 14, 2009 6:02 pm

  Οι κοπρίτες των Εξαρχείων (προερχόμενοι ώς συνήθως απο τα Βόρεια Προάστεια) έσπασαν αυτοκίνητα, καταστήματα, ξυλοκόπησαν πολίτες και κατέφυγαν (που αλλού ?) στο πανεπιστημιακό άσυλο που τόσο υπερασπίζονται τα Μίκυ-μάους της Ελληνικής αριστεράς. Πραγματικά θαυμάζω τους ιδιοκτήτες της περιοχής που δεν έχουν πάρει ακόμα καραμπίνες.

 73. +1 Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 14, 2009 8:12 pm

  ΤΕΟ
  αυτα γινονται για να αμαυρωνουν την οποια κινηση….τρανο παραδειγμα τα γεγονοτα του ιανουαριου μετα το φονο του Α.Γρηγοροπουλου…

  “ερχονται δυσκολοι καιροι”…και η εξουσια ,μεταχειριζεται διαφορα μεσα προκειμενου να δισπασει την οποια κινηση και να δικαιολογησει την δεξια στροφη της…
  μηδενικη ανοχη της αστυνομιας…
  μετρα ελεγχου αλλα αμφιβολης ασφαλειας….
  φορολογειες….
  και εν τελει εως και συνεργασιες με ακροδεξιους….

  http://www.tvxs.gr/v7022

  οπως και για το πανω θεμα…δλδ παιδειας (που αντι να μελετηθει μια μεταρυθμιση σχετικα με επι χρηματικης συμμετοχης κρατικο πανεπιστημιο για οσους δεν περνουν μεσω πανελληνιων…προωθουν τα ιδιωτικα)αντι να ακολουθουνται μετριοπαθη μετρα(δλδ αναπροσδιορισμος του ασυλου) αφηνουν τις οποιες καταστασεις να φτασουν στο απροχωρητο ετσι ωστε να “δικαιολογουνται” και οι “ακραιες τακτικες ” τους….σκοπιμη υποτιμηση και φθορα ολων των πτυχων της ζωης

 74. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 14, 2009 8:57 pm

  Ωραίος ο λύκος…

 75. Vote -1 Vote +1Leo - March 14, 2009 10:04 pm

  καλέ λύκε,

  μας δουλεύεις τώρα? Πού είδες εσύ ακραία μέτρα να λαμβάνονται από το κράτος? Που μακάρι να λαμβάνονταν δηλαδή για να μπουν στη θέση τους κάποια πράγματα στο μπακάλικο που λέγεται Ελλάδα. Θες να σου πω εγώ μερικά ακραία μέτρα?

  Κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας το σύνολο της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής. Συλλαμβάνονται ΟΛΟΙ όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια. Δικάζονται με τη διαδικασία του αυτωφόρου και επίσης δικάζονται όλοι οι γονείς όσων είναι κάτω των 18. Φυλακίζονται ΟΛΟΙ με ποινές στερητικές της ελευθερίας άνευ αναστολής και δυνατότητας να ασκήσουν έφεση. Η ακίνητη περιουσία τους δημεύεται με συνοπτικές διαδικασίες και εκποιείται για την αποκατάσταση των φθορών. Όσοι δεν έχουν ακίνητη περιουσία, δουλεύουν στη φυλακή για να αποπληρώσουν τις ζημιές τους και δεν αποφυλακίζονται μέχρι να τις αποπληρώσουν. Οι ποινές γράφονται στο ποινικό τους μητρώο για πάντα. Επανέρχεται ο θεσμός της “στηλίτευσης” της αρχαίας Ελλάδας. Έτσι, δημιουργείται μία τεράστια πλάκα στο κέντρο της πόλης και εκεί γράφονται τα ονόματα όλων όσοι καταδικάστηκαν.

  Αυτά λέγονται “ακραία μέτρα” μεγάλε, όχι δυο ψωρο κάμερες που δε δουλεύουν κιόλας. Το ότι είναι ακραία δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και να υιοθετηθούν βέβαια. Και τότε να δούμε τι κότσια έχει το κάθε ψυχοπαθές κ@@@παιδο.

 76. Vote -1 Vote +1Theo - March 14, 2009 10:16 pm

  Οι συγκεκριμένοι κοπρίτες που έσπασαν περιουσίες πολιτών είναι γνωστοί στους κύκλους των αναρχικών. Έκαναν την καταδρομή τους προς συμπαράσταση του έταιρου κοπρίτη Βούτση (γιος στελέχους ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος μπήκε σε τράπεζα με χειρομβοβίδες για ληστεία. Ας αφήσουμε λοιπόν τις γενικόλογες παπαρολογίες περί προβοκατόρων που δρουν για να κάνουν ζημιά στο “κίνημα”. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, καλύπτονται πολιτικά απο το ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιούν το άσυλο για τη δράση τους.

  Αν δεν καθαρίσει τη κοπριά η αστυνομία, τότε προβλέπω ότι οι καταστηματάρχες θα αρχίσουν να κάνουν σκοποβολή απο τις ταράτσες και τότε θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

 77. -1 Vote -1 Vote +1Theo - March 14, 2009 10:25 pm

  Κάτι τέτοιοι κοπρίτες πήγαν κάποτε στην Αμαρυνθο να κάνουν πορεία. Οι ντόπιοι μπαρμπάδες τους έκαναν μπαούλο στο ξύλο και τους έσωσαν απο τα χειρότερα οι αστυνομικοί. Βλέπετε στα χωράφια δεν υπήρχε άσυλο για να κρυφτούν. Περισσότερα για την ξεκαρδιστική αυτη ιστορία εδω

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=613362

 78. Vote -1 Vote +1Leo - March 15, 2009 2:21 am

  Από το ανωτέρω site που ανέφερε ο Theo: “Η πορεία στην αρχή έβαινε ομαλά. Γράψαμε συνθήματα στο σχολείο και προχωρήσαμε”!!!!!!!!!

  Τα σχόλια είναι περιττά … πλην ενδεικτικά των λόγων για τους οποίους κάποιοι “καίγονται” για δημόσια ιδρύματα!

 79. +1 Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 15, 2009 10:54 am

  Οι δημοκρατικές ελευθερίες θυσία στο όνομα της “ασφάλειας”.
  “Ολη η αστυνομία, ο στρατός και η πυοσβεστική”…Τι λές ρε παιδί μου.
  Βέβαια..
  Εφόσων ο ασφαλισμένος πεθανε ζήτω ο ασφαλής.
  Τώρα που θα συνεργαστει και το ΛΑΟΣ θα δούμε άσπρη μέρα!
  Οτι οι προβοκάτορες συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο.
  Αλλωστε το λέει και ο Μακης ο Βορίδης που νοσταλγεί τα χρόνια που κυκλοφορούσε με τα τσεκούρια ανα χείρας…
  Αυτό με τα καταναγκαστικά έργα δεν είναι κακό..Θα ανεβουν και οι ρυθμοί αναπτυξης.
  Τώρα σε λίγο θα παω στα υπόγεια του Πολυτεχνείου να φτιάξω καμιά μολότοφ και να στείλω SMS σε τίποτα μαθητές να βγούν στο δρόμο.
  Αμα δεν πάρουν SMS που να κουνηθούν.

  Είμαστε τρομοκράτες.
  Είμαστε τρομοκράτες όλοι-όλοι,
  Είμαστε τρομοκράτες με πρώτο το Μανώλη.
  Που δεν πήγε στο στρατό
  Φοβότανε τον πόλεμο δεν ήθελε τα όπλα
  Ποιος είναι ο τρομοκράτης, ποιος;
  Ο χαχόλης ο Μανώλης ο φαιδροπαιδαράς
  Γιατί ποτέ δε δέχτηκε να γίνει
  Βρωμοποδαράς.

  Είμαστε τρομοκράτες, είμαστε τρομοκράτες
  Κι οι πρόγονοί μου εργάτες τρομοκράτες ήταν κι αυτοί,
  Με την τρομοκρατία πεθαίνει η εξουσία
  Δεν θέλουμε εκκλησία, αστυνομία, στρατό και βουλή.

  Είναι το κράτος ο τρομοκράτης;
  Όχι το κράτος είναι η τάξις
  Είναι ο εργάτης ο τρομοκράτης;
  Όχι, ο εργάτης είναι το πτώμα, και
  Είναι στο κόμμα, κοιμάται ακόμα!!!
  Μα είναι το κόμμα ίσον το πτώμα;
  Όχι το κόμμα είναι ένα.

  Κουκουκουκουέ το πτώμα σου λαέ
  Κουκουκουκουέ το πτώμα σου λαέ
  Για να έχεις σύνταξη καλή, συστοιχία
  Και κατάταξη, ταξινομημένο και αριθμημένο
  Κουρδιστό ραμολιμέντο. Να μην είσαι
  Τρομοκράτης, αρνησίθρησκος, χωριάτης,
  Ανυπόταχτος, τεμπέλης, άπατρις, κοπανατζής.
  Για να είσαι δημοκράτης, χάφτης και
  Σοσιαληστής (το “λη” παρακαλώ με ήτα) καντηλανάφτης.

  Είμαστε τρομοκράτες, είμαστε τρομοκράτες
  Κι οι πρόγονοί μου εργάτες τρομοκράτες ήταν κι αυτοί,
  Με την τρομοκρατία πεθαίνει η εξουσία
  Δεν θέλουμε εκκλησία, αστυνομία, στρατό και βουλή.

  Είναι οι μπάτσοι οι τρομοκράτες;
  Όχι, οι μπάτσοι είναι φρουροί.
  Είναι το τάγμα ο τρομοκράτης;
  Όχι, το τάγμα είναι πατρίς.
  (Ζήτω η πατρίς)
  (Ζήτω η πατρίς)
  (Ζήτω)
  (Ζήτω ρε)
  (Ζήτω…)
  (Ε, σας πάνε στο στρατό να σας βάλουν να γαμάτε τα τσουβάλια)
  (να σας πω εγώ μαλάκα αν δεν το πείτε)
  (Ζήτω ρε)
  (Ζήτω η πατρίς)
  Είναι η δουλειά μας τρομοκρατία;
  Όχι, δουλεία ίσον τιμή.
  Είναι οι παπάδες οι τρομοκράτες;
  Όχι, θρησκεία είναι τα θεία
  Μήπως οι νόμοι τρομοκρατούν;
  Όχι, οι νόμοι νομοθετούν
  Τρομοκρατία ίσον βουλή;
  Μα όχι, βουλή μας είναι η ψήφος
  Κι ο ψηφοφόρος θανατηφόρος!!!
  Το είπε κι ο πρώτος μουγγός μασκοφόρος αυτό.

  Είμαστε τρομοκράτες, είμαστε τρομοκράτες
  Κι οι μασκοφόροι εργάτες τρομοκράτες ήταν κι αυτοί,
  Με την τρομοκρατία πεθαίνει η εξουσία
  Δεν θέλουμε εκκλησία, αστυνομία, στρατό και βουλή.

  Τρομοκρατία ίσον Δαφνί;
  Όχι, βαρά και ψυχοσορροπεί
  Κι αφού μας μοντάρει! Ξανά στη γραμμή
  Μα τότε σχολείο σημαίνει και τρόμος!!!
  Όχι. Διδάσκεστε πίστιν στους νόμους
  Τρομοκρατούνε οι δικασταί;
  Μα, δικασταί μας είναι η έδρα.
  Μα, μήπως τέλοσπάντων η έδρα ισοπεδώνει;
  Όχι. Η έδρα μας σουλουπώνει, μας καλιγώνει,
  Μας το βιδώνει γερά το τιμόνι στα μπισινά!!

  Εν-δύο-τρία-εμπρός με χαρά.
  Κράτος, σχολεία, θρησκεία, στρατός
  Νομοθετούνε για μας ευτυχία
  Τα συνδικάτα το κόμμα φραγμός
  Κάντε εμετό και νιώστε αηδία.

  Για να μπορέσει επιτέλους (γαμώ το κέρατό μου) να σηκώσει
  Το κεφάλι ο τρομοκράτης που είναι μέσα μας
  (και κοιμάτε ο καργιόλης).

  Είμαστε τρομοκράτες όλοι-όλοι,
  Είμαστε τρομοκράτες με πρώτο το Μανώλη.

  Ποιος είναι ο τρομοκράτης, ποιος;

  Ο χαχόλης ο Μανώλης ο φαιδροπαιδαράς
  Γιατί ποτέ δεν δέχτηκε να γίνει
  Βρωμοποδαράς…

 80. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 15, 2009 1:41 pm

  Α ρε ΛεοΘεο…

 81. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 15, 2009 5:51 pm

  μα λιγο πολυ τα ιδια λεμε..απλως με αλλα λογια και απο αλλη ισως σκοπια..παραδεχεστε ΛΕΟ ..ΤΕΟ ..οτι αν υπηρχε η πολιτικη βουληση το θεμα των γνωστων/αγνωστων θα ειχε αν οχι λυθει σιγουρα περιοριστει;;;;;οπως πχ και με την βια στα γηπεδα….γιατι τους αφηνουν ανεξελεγκτους;;;;γιατι δεν προβαινουν σε ενεργειες;;;
  μηπως για να φτασει η κατασταση στο απροχωρητο και να δικαιολογηθουν ετσι οι οποιες “υπερεξουσιαστικες” ενεργειες “προς αποκατασταση της ταξης”;;;πρωτα κερδιζεται η κοινη γνωμη(που γενικα στην ελλαδα εχει μια “αναρχικη” αντιληψη των πραγματων) και μετα μεσω μηδενικης ανοχης και γενικοτερων “προληπτικων μετρων” τα οποια ομως θα τσουβαλιαζουν ολους,θα καταστελεται η οποια κινηση…ειναι αραγε τυχαιο οτι καθε φορα που γινονται επεισοδεια κοπανανε και συλλαμβανουν ασχετους (φοιτητες/γιαγιαδες/συνταξιουχους);;;

 82. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 15, 2009 5:53 pm

  λες για την αμαρυνθο….ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ111 οπως και συγχαρητηρια στους πατρινους μαγαζατορες που υπερασπιστηκαν τις περιουσιες τους απο το πλιατσικο..αν ομως το κρατος ωθει τον κοσμο στην αυτοδικια αυτο μονο ελλειμα δικαιοσυνης και δημοκρατιας σημαινει…

 83. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 5:16 pm

  !

 84. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 5:37 pm

  Μπράβο τους…
  Αλλά τι να λέμε τώρα, άλλωστε η ηθική μας συρυκνώθηκε και ένας βιασμός πάνω, ενας βιασμός κάτω, είναι ανεκτός…
  Ιδίως εαν πρόκειται για μετανάστρια…
  Βέβαια όμως, είμαστε πολιτισμένοι και υπερασπίζουμε την ελευθερία και την δημοκρατία.
  Μια δημοκρατία αλεξίσφαιρη που έχει ενα και μοναδικό πρόβλημα: την ελληνική βλαχιά, που δεν λέει να συμορφωθεί στις γραφές του Μααστριχ και της Λισαβόνας.
  Η κοινή γνώμη έχει αναρχική αντίληψη των πραγμάτων…
  Είναι γνωστό οτι οι περισσότεροι Ελληνες αναλύουν την πολιτική συγκυρία βάση του Μπακούνιν του Κροπότκιν και άλλων θεωρητικών της αναρχιας.

  Δεν υπάρχει κράτος..Τι άλλο να πει κανείς?
  Το μάνα εξ ουρανού πλέον είναι τα σώματα ασφαλείας και οι κάμερες .
  Ολα τα άλλα περι ολοκληρωτισμού είναι μπούρδες.
  Αστυνομία χρειαζόμαστε και ΜΑΤ και στρατό και πυροσβεστική…

  Εχεί αρχίσει να διαφαίνεται η στιβαρη εξουσία του μέλλοντος.
  Γιατί και η αστική δημοκρατία έχει αρχίσει να τους κάθετα στο λαιμό απο οτι φαίνεται…

 85. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 16, 2009 6:33 pm

  το μπραβο τους αναφεροταν στο γεγονος της αυτοδικιας ελλειψη αστυνομιας η οποιας αλλης περιφρουρησης..και ηταν καπως ειρωνικο!!!!!

  οσον αφορα την αυτοδικια,,αναφερψ οτι σημαινει ελλειξη δημοκρατιας και πασιφανη ανικανοτητα των θεσμων..κατι που εκμεταλλευονται διαφοροι δημαγωγοι(πχ καρατζαφερης) για να υπερτονισουν την αναγκαιοτητα επιβολης σκληροτερων μετρων…

  γενικοτερα η γνωμη μου ειναι οτι περισσοτερο επιτηδες καποια πραγματα αφηνονται στην τυχη τους παρα ειναι τυχαια ετσι ωστε να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα…το οτι η ελληνικη κοινη γνωμη εχει μια καπως “αναρχικη” αντιληψη των πραγματων δεν πιστευω οτι χρειαζεται περισσοτερη αναλυση…
  τα “” δεν ηταν τυχαια γιατι αυτη η αναρχικοτητα ειναι του καφενειου και οχι ακαδημαικη(μπακουνιν κτλ)

 86. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 16, 2009 7:35 pm

  Ο φασισμός δεν έρχεται απ” το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει.
  Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω καθώς μου σφίγγει γελαστός το χέρι.
  Τον φασισμό βαθειά κατάλαβέ τον.
  Δεν θα πεθάνει μόνος.
  Τσάκισέ τον.

  Leo.manstein………..Theo.manstein…………?

  Quiz…… τι σχέση έχει ο φιλελευθερισμός (ριζοσπαστικός και μη) με τον εθνικοσοσιαλισμό και την χούντα?

  απάντηση………οι Leo-Theo σε φάση παραληρήματος και όταν χαλαρώνουν και δεν κρύβονται πίσω από τις θεωρείες του ασφυκτικού κράτους στην οικονομία δίνουν την πραγματική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Φιλελευθερισμός (οικονομικός) και φασισμός έχουν την ίδια μήτρα. Το αστικό ΚΡΑΤΟΣ που προσπαθεί με διαφορετικό τρόπο να αναπαράγει τον εαυτό του. Δηλαδή την βιωσιμότητα της καπιταλιστικής κερδοφορίας (βλ. σχέσεις των ναζί με το Γερμανικό και Αμερικάνικο κεφάλαιο). Γι αυτό και όταν συγχίζονται αναπολούν το ΚΡΑΤΟΣ του Γ. Παπαδόπουλου…………φερετζέδες

 87. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 8:05 pm

  Δε μας παρατάς ρε chrisvet με τις ασυναρτησίες σου περί καπιταλισμού, εθνικοσοσιαλισμού και πίτσες μπλέ. Για να τελειώνουμε, όποιον δεν το προστατεύει η αστυνομία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Και οι κνίτες υπερασπίστηκαν τα γραφεία του κώματος με ρόπαλα, δεν περίμεναν την αστυνομία.

 88. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 9:52 pm

  Πέστα ρε ΛΕοΘΕο!
  Πέστα!
  Βέβαια τα παπαρηγοπαίδια μια ζωη με τα ρόπαλα ..
  Τώρα θα κολώσουν?
  Εδώ εκένωσαν ολοκληρο Χημείο με τον Μαλάμη και την ΕΣΑΚ.
  Μπράβο στην αυτοδικεία.
  Αρά μπράβο και σε αυτά που φώναζαν
  ΜΠράβο και σε αυτούς που υπερασπίστηκαν.
  Το ήξερα οτι είμαστε γενικά μπροστά αλλά τόση εξεικίωση με την διαστροφή δεν το περίμενα.
  Μπράβο και σε σας!
  Μην του λέτε τώρα για τον φασισμό κ τον καπιταλισμό και τέτοιες πίτσες….
  Θέλει αστυνομίες και στρατό και πυροσβεστική και κουκουλουφόρους να σπάνε πέτρες σε κάτεργα ο άνθρωπος.
  Καλά δεν λέω ρε ΛεοΘεο?

 89. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 9:53 pm

  Για την αυτοδικέια αναφέρομαι στους οργισμένους χωρικούς οχι στους κνίτες!

 90. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 10:04 pm

  Αν θες να βρείς κάτεργα που σπάνε πέτρες θα πρέπει να ψάξεις στους σοσιαλιστικούς παραδείσους του chrisvet. Μακριά απο εμάς τα κάτεργα και τα ξερονήσια. Αλλα ξέρεις κάτι Δημητράκη? Είσαι τζάμπα μάγκας. Όλα αυτά που λές θα είχαν κάποια αξία αν οι αναρχικοί είχαν σπάσει πχ. το επαγγελματικό αυτοκίνητο του πατέρα σου ή το μαγαζί της μητέρας σου με το οποίο σε σπουδάζει. Είσαι ψευτοεπαναστάτης στις πλάτες των άλλων, καταλαβες? Με αλλουνού κ@λο γίνομαι και εγώ π@ύστης.

 91. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 10:10 pm

  Ασε μας ρε ΛεοΘεο που θα μας πεις και για σοσιαλιστικούς παράδεισους.
  Είδαμε και τους καπιταλιστικούς.
  Εκτός αν το Γκουανταναμο είναι προιον της φαντασίας μου…
  Εγω ενα απλό πραγματάκι είπα…
  Οτι οσα γίνονται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την τρομοκρατία μου φαίνονται ύποπτα.
  Οτι δεν πρεπει να θυσιάσουμε την ελευθερία μας στο όνομα της ασφάλειας(απο ποιόν??)
  Οτι είστε αρρωστημενοι σε σχέση με οσα λέτε για τα γεγονότα της αμαρυνθου
  Τίποτα άλλο…

 92. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 10:19 pm

  Αρες μάρες κουκουνάρες λές Δημητράκη. Πιτσιρικάς σε σύγχηση είσαι. Άν ο πατέρας σου πιάσει καποιον να του σπάει το αμάξι, θα εμποδίσεις τον πατέρα σου να υπερασπίσει τη περιουσία του? Επαναστάτες του κ@λου.

 93. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 10:24 pm

  Μπράβο αυτό είμαι.
  Οταν μεγαλώσω όμως θα γίνω σοβαρός σαν τον ΛεοΘΕο!

 94. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 10:30 pm

  Δεν απαντάς Δημητράκη και επαναλαμβάνω την ερώτηση. Κατεβαίνεις τη Σόλωνος με το πατέρα σου και 2 κουκουλοφόροι (όπως προκτές) σπάνε το αμάξι του με βαριοπούλες. Θα εμποδίσεις το πατέρα σου να υπερασπιστεί το αμάξι του?

 95. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 11:08 pm

  Οχι!
  Γιατι να τον αμποδίσω?
  Βλέπεις πουθενά να υπερασπίζομαι την ατομική βια-τρομοκρατία?
  Βλέπεις πουθενά να λέω οτι έιμαι μπάχαλος?
  Μόνο σου τα συμπερένεις αυτά…
  Τώρα περι αυτοδικείας:
  Η ωμη βια μπορεί να φέρει τέοια αποτελέσματα.Αυτό όμως να απασχολεί αυτούς που την χρησιμοποιούν.
  Συχνα οι “αγανακτησμένοι πολίτες” είναι παρακρατικοί,ασφαλίτες και γω δεν ξέρω τι άλλο.
  Συχνά οι καταστροφές δεν είναι παρα προβοκάτσια για επιπλέον καταστολή, συκοφαντηση αγώνων κτλ
  Επίσης δεν μπορώ επικροτήσω μπαρμπάδες που υπερασπίζονται ενα βιασμό.
  Μου φέρνει αναγούλα οποιος το κάνει…

  Μην μου πεις τώρα για το τραγούδι!

 96. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 11:20 pm

  Οχι!
  Γιατι να τον αμποδίσω?
  Βλέπεις πουθενά να υπερασπίζομαι την ατομική βια-τρομοκρατία?

  Όμορφα. Την επόμενη φορά που ένας μαγαζάτορας αρχίσει στα σούτια έναν κουκουλοφόρο εγώ θα υποθέσω ότι και οι δυό μας είμαστε τον μαγαζάτορα. Επίσης να υποθέσω ότι περιμένεις απο μία σωστή αστυνομία να τον πιάσει αμέσως χωρίς να αφήνει περιθώρια για προβοκάτσιες, συνομωσιολογίες και αυτοδικίες. Νομίζω ότι συμφωνούμε.

 97. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 11:26 pm

  Να μην υποθέσεις τίποτα.
  Απο την αστυνομία δεν περιμένω τίποτα.
  Μέσω επιβολής της αδικίας είναι και μάλιστα με τη βια…
  Δεν υπάρχει “σωστή”αστυνομία.
  Παιζει ακριβώς τον ρόλο που είναι καθορισμένη να παίζει.
  Κατασταλτικό και προβοκατόρικο προς το κίνημα.

 98. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 16, 2009 11:30 pm

  Δεν υπάρχει “σωστή”αστυνομία.
  Παιζει ακριβώς τον ρόλο που είναι καθορισμένη να παίζει.
  Κατασταλτικό και προβοκατόρικο προς το κίνημα.

  εεεεεεεε;;;;;

  σιγουρα η αστυνομια δειχνει τεραστια ανικανοτητα διαχειρισης τετοιων περιστατικων δλδ διαδηλωσεων/επισοδειων κτλ αλλα τι προτεινεις;;;

 99. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 16, 2009 11:32 pm

  ειχε ξαναγινει κουβεντα περι της αστυνομιας αλλα δεν καταληγει καπου…ειναι αναγκαιο “κακο” οπως και ο στρατος σα θεσμοι

 100. -1 Vote -1 Vote +1Leo - March 16, 2009 11:35 pm

  ρε Δημητράκη,

  αφού οι αστυνομικοί είναι οι προβοκάτορες, που φοράνε κουκούλα και σπάνε (!!!), άσε τους υπόλοιπους να είναι κατασταλτικοί! Τους δικούς τους χτυπάνε!

 101. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 11:40 pm

  Κάτσε ρε Δημητράκη… Στην αρχή με ειρωνεύτικες όταν μίλησα για αυτοδικία αυτών που προστατεύουν τη περιουσία τους, μετά δικαιολόγησες μία υποτιθέμενη αυτοδικία του πατέρα σου, απο την άλλη δεν πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει σωστή αστυνομία, λίγο μπερδεμένα τα έχεις. Τον πολίτη ποιός θα τον προστατέψει απο το έγκλημα? Το κίνημα, οι μπάχαλοι, το κώμα?

 102. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 16, 2009 11:43 pm

  ειναι δεν ειναι προβοκατορες το θεμα ειναι οτι αν υπηρχε η πολιτικη βουληση και εξυγιανση της αστυνομιας θα υπηρχε και ουσιαστικη αντιμετωπιση των κουκουλοφορων…κομπλεξικοι/ψευτοεπαναστατες χουλιγκανσ και υποκινουμενοι παντα θα υπαρχουν

 103. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 11:46 pm

  Οτι η αστυνομία θελει μέσω μεσα απο τη βια να τασκισει το κίνημα, οτι οργανώνει προβοκάτσιες, οτι έχει στο εσωτερικο της θύλακες παρακρατικών δεν έχει να κάνει με κάποια συγκυρία στην Ελλάδα ή κάπου αλλού.
  Ετσι φτιάχτηκε να δρα.
  Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι είναι η αστυνομία και ποιούς εξυπηρετεί όπως και ολος ο κρατικός μηχανισμός άλλωστε.
  Θα υπάρχει όμως οσο υπάρχει αυτή η κοινωνία όπως την ξέρουμε.

 104. Vote -1 Vote +1Theo - March 16, 2009 11:51 pm

  Οτι η αστυνομία θελει μέσω μεσα απο τη βια να τασκισει το κίνημα, οτι οργανώνει προβοκάτσιες, οτι έχει στο εσωτερικο της θύλακες παρακρατικών δεν έχει να κάνει με κάποια συγκυρία στην Ελλάδα ή κάπου αλλού.
  Ετσι φτιάχτηκε να δρα.

  Αν θες να βρείς τέτοιες αστυνομίες πήγαινε στα κράτη που θαυμάζουν οι κκεδες. Στην Ελλάδα η αστυνομία είναι τόσο άχρηστη που δεν την έχω ικανή να κάνει όλα αυτά που λές.

 105. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 16, 2009 11:55 pm

  Υπάρχει η εξής αντίφαση:απο τη μια συντηρούν μια κοινωνία που αναπαράγει τη βια , το έγκλημα, την διαφθορα και απο την άλλη παρουσιάζονται λες και προσπαθούν να τα πατάξουν μέσω της αστυνομίας..
  Είναι ενας φαυλος κύκλος.
  Η αστυνομία προστατεύει αυτόν που σε κάθε φάση έχει την εξουσία στα χέρια του και μόνο.

 106. Vote -1 Vote +1Leo - March 17, 2009 12:41 am

  Theo,

  δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι της αστυνομίας πάντως που παρουσιάζεται άχρηστη. Την έχουν αχρηστεύσει τα κόμματα. Την Παρασκευή με τους κουκουλοφόρους δόθηκε από την κυβέρνηση η εντολή να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από το χώρο των επεισοδίων!!!!! Αυτό μόνο στην Ελλαδάρα μας μπορούσε να γίνει! Οι αστυνομικοί να απομακρύνονται από το χώρο ευθύνης τους όταν συμβαίνουν επεισόδια!!! Και βέβαια όλα αυτά γίνονται γιατί με τις μόνιμες φωνές των αριστερών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα έκαναν πάνω τους και απαξίωναν την αστυνομία. Στα γεγονότα του Δεκεμβρίου άκουσα υπουργό της ΝΔ να λέει ότι δεν πρέπει η αστυνομία να αναμιχθεί, γιατί τότε θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα!!!!!!!! Με τέτοια απαξίωση, πάλι καλά που έχουν και τις επιτυχίες που έχουν. Κάπου διάβασα ότι έχει καταφέρει να εξιχνιάσει το 100% των απαγωγών για λύτρα που έχουν γίνει.

 107. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 12:47 am

  μονο στο στρουμφοχωριο δεν υπαρχει αστυνομια….για αλη μια φορα καταληγουμε στο αυτονοητο…ουτοπιες δεν υπαρχουν..υπαρχουν ομως νομοι και το προβλημα ειναι ξανα οτι δεν εφαρμοζονται η εφαρμοζονται επιλεκτικα…

  ατιμωρησια των θεσμικων προσωπων(πολιτικοι/αστυνομικοι)

  ατιμωρησια η ανοχη των μασκοφορων “επαναστατων” αλλα σακατεμα και ταλαιπωρια των οντως επαναστατων(πχ διαμαρτυρομενοι φοιτητες) και πλητωμενων(πχ μαγαζατορων)

  θα καταληξουμε ο κοσμος ναρχισει να κατεβαινει στις πορειες με λοσταρια και να κοπαναει οποιον κουκουλοφορο η θερμοαιμο μπατσο

 108. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 12:53 am

  και ισως ναχει και δικιο…

 109. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 17, 2009 9:09 am

  Το πρόβλημα είναι οτι δίνουν την εντύπωση πως αυτό το άδικο σύστημα, αυτή η ψευτικη δημοκρατία μπορούν να λειτουργήσουν με ενα διαφορετικό τρόπο.
  Οτι μπορόυν να εξασφαλίσουν ευημερία για όλους, κοινωνική δικαιοσύνη και γω δεν ξέρω τι άλλο αρκεί να αλλάξει κυβέρνηση ή να δημιουργηθεί κάποιος ελεκτικός μηχανισμός.
  Αυτό είναι η μεγαλύτερη ουτοπία.

 110. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 17, 2009 9:15 am

  Ω εποχή μού θυμίζεις τον Καίσαρα
  κι οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν
  κι όσο γερνώ μπουσουλώ με τα τέσσερα
  τα τροχοφόρα με προσπερνούν
  φεύγω να πάω να βρω στο Μπανκόγκ
  τον σύντροφό μου τον Κινκ-Κονκ
  μές στο μυαλό μου βαράνε τα γκόγκ
  μοιάζω με μπάλα του πινκ-πογκ

  Μας εκτελούνε με σφαίρες ντούμ-ντούμ
  σφαίρες ντούμ-ντούμ, σφαίρες ντούμ-ντούμ
  κι εμείς ξεπουλιώμαστε στο γιουσουρούμ
  ταρατατατζούμ για ένα κουστούμ.

 111. Vote -1 Vote +1mike - March 17, 2009 3:24 pm

  Kαι τι δουλεια ειχαν οι κουκουλοφοροι στο γνωστο βιντεο μαζι με τα ΜΑΤ και τα λοσταρια τους ?

 112. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 4:17 pm

  αναδημοσιευση απο τβχσ…….

  1.Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η διενέργεια αδικήματος που αφορά σε διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη και βαριές φθορές, με παράλληλη απόκρυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου, θα αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση για τον ορισμό της ποινής. Μερικά από αυτά τα αδικήματα θα μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε κακουργήματα.

  2.Επίσης, στην περίπτωση εξύβρισης δημοσίου λειτουργού, θα μπορεί να γίνει αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

  το πρωτο σωστοτατο….αν και σε περιπτωση ριψης δακρυγονων δεν ειναι λογικο καποιος να καλυψει τη μυτη και το στομα του;;;;
  το δευτερο ειναι και δεν ειναι..αρκει να αρθει απολυτως η ατιμωρησια των μπατσων…κατι μαλλον αμφιβολο..οποτε τρυπα στο νερο τα μετρα…
  αφου δεν τηρειται η αρχη της αμοιβαιοτητας και παλι απλως οξυνεται η καταστολη και η δυνατοτητα αδικης ταλαιπωριας..

  η βουλευτικη ασυλια και η αστυνομικη ατιμωρισια αραγε ποτε θα αρθουν;;;
  πολιτικες ευθυνες ποτε θα αρχισουν να αποδιδονται;;;;
  ποτε θα υπαρξει ουσιαστικη αστυνομευση περα απο (ανεπαρκη) καταστολη της διαμαρτυριας και οχι της αναρχιας;;;;

 113. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 4:19 pm

  παλι ευνοει την αυτοδικια η κατασταση……ξυλο ανελεητο σε κουκουλο/κρανοφορους και σεριφηδες…

 114. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 4:57 pm

  http://www.cosmo.gr/News/Hellas/233868.html

 115. Vote -1 Vote +1Leo - March 17, 2009 5:09 pm

  Η κατάληψη του πανεπιστημίου από τους εξωκοινοβουλευτικούς αριστερούς έχει γίνει μία καραμέλα που πρέπει να σταματήσει και αν είχε τα κότσια μία κυβέρνηση με ισχυρή βούληση, που να μη νοιάζεται για τις ψήφους, θα είχε ήδη ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Σε καμία σοβαρή χώρα του κόσμου δεν καταλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολύ δε περισσότερο για λόγους παντελώς άσχετους με την εκπαίδευση. Ακόμα δε περισσότερο, δεν καταλαμβάνονται από άτομα που δεν έχουν καν κοινοβουλευτικό προσανατολισμό.

  Όλα αυτά τα ρυπαρά υποκείμενα, που λυμαίνονται το χώρο της παιδείας και ντροπιάζουν τη χώρα διεθνώς, πρέπει το συντομότερο να συλληφθούν και να αφήσουν τα κόκκαλά τους σε μία φυλακή. Ήδη ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει με το παραπάνω τις καταστροφές τους, ας πληρώσει μια και καλή το φαγητό τους μέσα στο κελί τους να ησυχάσουμε από την ΚΚΕ Μ@Λ@κία τους.

 116. Vote -1 Vote +1Theo - March 17, 2009 7:03 pm

  Leo,

  Οι λόγοι για τους οποίους η αστυνομία είναι ανίκανη να προστατέψει το πολίτη είναι πολλοί. Έχεις δίκιο για τα κόμματα τα οποία απέχουν πολύ απο τα συγχρονα δυτικά κόμματα. Σταματάω εδώ γιατί θα κάνω εμετό στο πληκτρολόγιο.

  Σχετικά με το θέμα, τι άλλο να πούμε? Καταλήψεις στα ιδρύματα, έφοδοι κρανιοφόρων, ξύλο αναρχικών, ΚΝΑΤ, αστυνομίας και πάει λέγοντας. Τι και αν ζητάμε πανεπιστήμια απαλλαγμένα απο τη βία? Τι και αν ζητάμε την τιμωρία αυτών που σπάνε περιουσίες? Στη χώρα μας έχουν επικρατήσει οπισθοδρομικές δυνάμεις. Μέσα σε όλα αυτά όλο και θα πεταχτεί και κάποιος καθυστερημένος, θαυμαστής της Βόρειας Κορέας, του Κάστρο και Στάλιν, να σε κατηγορήσει για.. χουντικό.. και εχθρο της ελευθερίας. Να γελάς και να κλαίς δηλαδή. Τουλάχιστον ας κάνουμε και κανένα καλαμπούρι γιατί αλλιώς δε τη βγάζουμε καθαρή.

  Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι ότι όποιος μπορεί τη κάνει για άλλη χώρα και στην Ελλάδα ας έρχεται μόνο για τσίπουρο και βουτιές το καλοκαίρι.

 117. Vote -1 Vote +1Leo - March 17, 2009 7:38 pm

  Φαίνεται Theo ότι ο καλός θεούλης αγαπά την Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, και μας έχει δώσει τουλάχιστον τον ήλιο και τη θάλασσα, όσο και αν, ακόμα και αυτά, σου τα βγάζει ξινά το ελληνικό δαιμόνιο (χείριστες και πανάκριβες ξενοδ/κες υπηρεσίες, ακτοπλοϊκές συνδέσεις κλπ.). Ένας θεός ξέρει τι θα είχαμε απογίνει αν είχαμε κλίμα Μόσχας ή Μονάχου. Βέβαια το κλίμα, δεν απέτρεψε το Μόναχο από το να ψηφιστεί νούμερο 1 πόλη στον ΚΟΣΜΟ σε ποιότητα ζωής. Αναρωτιέμαι αν οι αριστεροί εκεί καταλαμβάνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και το πώς επεμβαίνει η αστυνομία.

 118. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 8:00 pm

  http://www.tvxs.gr/v1657

  http://www.tvxs.gr/v7488

  η αληθεια οπως παντα ειναι οτι “το ψαρι βρωμαει απτο κεφαλι”…
  η η κατασταση θα φτασει στο απροχωρητο και θα βουλιαξουμε κι αλλο σαν κρατος καταντωντας τριτοκοσμικοι η καποια στιγμη οι “κυβερνητες” μας (πολιτικοι και δλδ ουσιαστικα τα συμφεροντα που τους κινουν) θα προσαρμοστουν ΚΑΙ αυτοι στην σκληρη πραγματικοτητα περα απτον απλο λαο που βρισκεται συνεχως μεταξυ των αρπακτικων(οικονομικοι παραγοντες/πολιτηκαντηδες) και των τρωκτικων(αναρχικοι,ακροαριστεροι/παρακρατικοι,ακροδεξιοι)….ως τοτε…οπως λεει και ο τεο οσο μπορουμε ας κραταμε το χιουμορ μας γιατι η κατασταση ειναι για κλαμματα….

  τα σκανδαλα(κυριως οικονομικα) ξεπετιουνται σαν μανιταρια…καθολου τυχαιο αφου εχουμε γεμισει σκ@τα….διανυουμε κριση…και η οικονομια εχει παντα αντικτυπο και στην κοινωνια…ξεσπασε πολυ μαζικα αυτη τη φορα με αφορμη τον φονο του γρηγοροπουλου και παραγοντες που ως τωρα χρησιμοποιουνταν ως “μπαλαντερ” κυριως απο την εκαστοτε εξουσια μετασχηματιστηκαν η ξεφυγαν απο τον ελεγχο…η κοινη γνωμη ειναι καπως διχασμενη(μην ξεχναμε οτι 2/10 ειναι κατω απτο οριο της φτωχειας και ταυτιζεται με τετοιυ ειδους ενεργειες τυφλης και ανεγκεφαλης “επαναστατικοτητας”) ενω σιγουρα ολα τα χαμηλα/μεσαια εισοδηματα πλητωνται..

  διαλυομαστε!!!.απεργιες/καταληψεις/διαμαρτυριες/βανδαλισμοι/τρομοκρατια και παει λεγοντας….καποιος ας βαλει μια ταξη…και εχει διαφορα απτο να την επιβαλει…αντι να περιμενουμε να κορυφωθει η κριση μεσω περαιτερω καταστολης και μηδενικης ανοχης(που θα τσουβαλιασει “καλους” και “κακους”) ας κανουν οι πολιτικοι φορεις της αριστερας μια συμμαχια και ας προπαθησουν το απιθανο..να κερδισουν τις διαφαινομενες εκλογες

 119. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 17, 2009 8:34 pm

  http://www.tvxs.gr/v7013

  μηπως ηρθε η ωρα για καποιον “ιστορικο συμβιβασμο”;;;;αν η λυση ειναι παλι το πασοκ δε θα βγουμε ποτε απτον φαυλο κυκλο…
  ο δικομματισμος (μας) χρεοκοπησε….

 120. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 17, 2009 8:51 pm

  κανονικα καλε λυκε,κανονικα…μηπως ηρθε η ωρα να παραδεχτουμε/αποδεχτουμε τα γεγονοτα πλεον ως εχουν??δικομματισμος=αδιεξοδο…αιωνιως…ποσο ακομα???αιωνιως??

 121. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 17, 2009 8:52 pm

  η συνταγη της ψηφοθηριας…

 122. Vote -1 Vote +1aypnouba - March 17, 2009 8:56 pm

  “ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ολοι ιδιοι ειμαστε
  σε τουτο το κοσμακη
  γιατι εχουμε καρδια
  λαος και Κολωνακι”

 123. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 17, 2009 10:10 pm

  Leo………..”Όλα αυτά τα ρυπαρά υποκείμενα, που λυμαίνονται το χώρο της παιδείας και ντροπιάζουν τη χώρα διεθνώς, πρέπει το συντομότερο να συλληφθούν και να αφήσουν τα κόκκαλά τους σε μία φυλακή. Ήδη ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει με το παραπάνω τις καταστροφές τους, ας πληρώσει μια και καλή το φαγητό τους μέσα στο κελί τους να ησυχάσουμε από την ΚΚΕ Μ@Λ@κία τους.”

  για να απαντήσω σοβαρά στα όσα γράφεις για το άσυλο , την αστυνομία ,αλλά και την στάση του ΚΚΕ σε όλα αυτά με απάλλαξε το παραπάνω σχόλιό σου.
  Δεν έχει νόημα να αντιπαρατεθώ .
  Μάλλον ξεκινά το πρόβλημα και η απόσταση στις προσεγγίσεις μας από την “στόφα” του καθένα μας. Εχουμε διαφορετικό ΗΘΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. Είσαι ένας μισάνθρωπος (όχι μισός άνθρωπος ) ταγμένος χουντικός. Απαντά η ύπαρξή σου στην απορία των νεότερων….”πως ήταν δυνατό να έχει ερείσματα στην κοινωνία η χούντα?”…..αλλά και στο …..”τι είδους άνθρωποι ήταν οι βασανιστές”……..
  Σίγουρα για εμένα η πολιτική σκέψη πάει και αλλού……………..Ας ΣΚΕΦΤΟΎΝΕ οι οπαδοί της ειρηνικής μετάβασης στον σοσιαλισμό τι θα κάνουν με πορωμένες μισάνθρωπες οχιές του συναφιού σας.!!!!!

 124. Vote -1 Vote +1Theo - March 17, 2009 10:19 pm

  Αν είναι ο σοσιαλισμός σας να μοιάζει έστω και στο ελάχιστο με τους παραδείσους της ΕΣΣΔ, Κούβας και Βόρειας Κορέας τότε ευχαριστούμε αλλα θα πάρουμε καπιταλισμό. Αντε ρε απολίθωμα που έχεις και “στόφα” και θα μας κάνεις και μάθημα περι δημοκρατίας.

 125. Vote -1 Vote +1mike - March 17, 2009 11:21 pm

  Kατα την απλοικη ”Κρισβετικη ” σκεψη , θα τον ριξουμε σε οξυ και θα αναστησουμε τον Βισινσκυ για περαιτερω οδηγιες . Τα λεμε στον Λεο , αλλα το μυαλο μας ειναι στην πραγματικοτητα αλλου και με κεφαλαια γραμματα….Κατα τ’αλλα στην ευρωβουλη ψηφιζετε μαζι με τους δυνητικους οπαδους του οποιου Λεο για τους κρατουμενους του Γκουανταναμο .

 126. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 17, 2009 11:08 pm

  Theo …..απαντάς και για λογαριασμό του έταιρου Leo??? Τέτοια αλληλεγγύη ματαξύ φασιστόμουτρων θα την ζήλευε και ο Γκαίριγκ στην δίκη της Νυρεμβέργης. Ξέρεις. Τότε που τον πούλησαν τα υπόλοιπα φασισταριά. Οι πρόγονοί σας. Οι θεωρητικοί σας στην ύβρη.

  Το ποιόν σας εδώ και δεκαετίες βρωμίζει τον πλανήτη. Δεν υπάρχει ιστορικό γεγονός στην νεότερη ιστορία της χώρα μας που να μην ξεχειλίζει από τον πόνο , το αίμα και την διαστροφή της εξουσίας που πρεσβεύετε.
  Οτι καλύτερο είχε ο λαός μας σε ανθρώπινο δυναμικό το τσακίσατε. Επιβιώσανε οι μαυραγορίτες , οι δοσίλογοι και τα “κορίτσια” της τρούμπας. Είστε επίγονοι αυτών πολιτικά. Τι άλλο να περιμένει κανείς από εσάς λοιπόν!!! Κορώνες περί παιδείας και άξιων.????

 127. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 17, 2009 11:13 pm

  Οσο για τον παράδεισο της ΕΣΣΔ που τόσο αυταπόδεικτα ειρωνεύεσαι……..βγάλε το τρίφυλο από το στόμα και ψάξε πέρα από την μύτη σου. Ισως δεις ότι η ζωή δεν εξελίχτηκε μόνο στο τσαρδί σου. Και τί τσαρδί. Ακριβοπληρωμένο και από αντιπαροχή την ίδια την ζωή. Σκλάβοι.

 128. Vote -1 Vote +1Theo - March 17, 2009 11:25 pm

  Εδώ δεν είμαστε ΚΟΒΑ. Ο σοσιαλισμός σου είναι τα 8 ευρώ μισθός στη Κούβα και οι λιμοί στη Βόρεια Κορέα. Αν θες να δείς διαστροφή της εξουσίας κοίταξε εδώ
  http://www.youtube.com/watch?v=eYGrVTJkS_s
  http://www.youtube.com/watch?v=ZhzmQCHVa9o&feature=related

  Λαοί φαντάσματα, ολόκληρες γενιές αφανισμένες απο κομμουνιστικά καθεστώτα που λιβανίζει ο Ριζοσπάστης. Πηγαινε βρε κουραμπιέ ρε ζήσεις σε ένα απο αυτα τα κ@λοχανεία και μετά έλα να μας μιλήσεις για διαστροφή.

 129. Vote -1 Vote +1Theo - March 17, 2009 11:43 pm

  Πάλι τα ιδια καραγκιοζηλίκια άρχησες περι κατοχής και δοσίλογων? Ρε μπας και κανένας δικός σου ήταν κουκούλας και τώρα βγάζεις απωθημένα ?

 130. Vote -1 Vote +1Leo - March 18, 2009 12:59 am

  chrisvet,

  μαθήματα ηθικής (!!!) δε θα δεχτώ από κανένα κόκκινο πιόνι. Αντιστρόφως, στο κόκκινο έλλειμμα ηθικής θα πρέπει να αναζητήσει η σύγχρονη ελληνική αριστερά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά της σε μια περίοδο που θα μπορούσαν να είναι από τα υψηλότερα της ιστορίας της. Μία ολόκληρη ελληνική κοινωνία καταδικάζει ΣΥΣΣΩΜΗ τα έκτροπα, τις καταλήψεις και τον πετροπόλεμο και θα έρθεις να μου μιλήσεις για την ηθική της κουκούλας?

  Αλλά μέσα στον παροξυσμό σου, είπες και ένα μαγικό: “Οτι καλύτερο είχε ο λαός μας σε ανθρώπινο δυναμικό το τσακίσατε.”!!!

  Για πες μας ρε chrisvet, για μερικές ΚΟΙΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αναγνωρισμένες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, τι έχει κάνει το ΚΚΕ γι’ αυτούς? ποιες εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων έχει εκδόσει ένας αριστερός οίκος? ποια απομνημονεύματα Μακρυγιάννη-Κολοκοτρώνη? ποια βιογραφία του Καποδίστρια? για ποιον Μ. Αλέξανδρο έχει στήσει μνημείο? πότε διοργάνωσε μία διάλεξη για τον Μαβίλη? για τον Παπανικολάου? ποιον Καβάφη-Παπαδιαμάντη-Σολωμό είχε ένθετο ποτέ ο Ριζοσπάστης? Για ποιον Δημήτρη Μητρόπουλο ανέθεσε στην Κρατική Αθηνών μία συναυλία για την μνήμη του, όταν την πλήρωσε να παίξει στον Περισσό για τα 100+ χρόνια ΚΚΕ??

  Μισάνθρωπος εγώ? ναι είμαι μεγάλος μισάνθρωπος. Για την ακρίβεια, μισώ όποιον αντιστρατεύεται την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Θα ήθελα να δω όλους αυτούς που κατάντησαν την Ελλάδα όπως είναι σήμερα, να ασπρίζουν τα κόκκαλά τους σε κάποιο ξερονήσι. Αν υπάρχει Θεός, θα συμβεί κάποτε. Μακάρι να ζω, να το δω, να το απολαύσω.

 131. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - March 18, 2009 2:01 am

  οπως το βλεπω εγω ετσι οπως εχουμε ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ…..να ασχολουμαστε δλδ ολη την ωρα με ιστοριες κομματων κτλ το “καλυτερο” θα ταν να γινει κυριολεκτικα της καριο.λας και μεσα απο τις σταχτες να αναδειχθει καποιο νεο κινημα/προσωπο οπως εγινε στη βολιβια πχ με τον μοραλες…

  ο δικομματισμος δεν παει αλλο!!!ειναι διεφθαρμενοι και αχρηστοι μεχρι αηδιας…η αυτο η να γινει μια κυβερνηση συνασπισμου στις επομενες εκλογες απο τα κομματα της αριστερας(δλδ κκε/συριζα)που ΟΜΩΣ να κρατησει ισα ισα για να κανει καποιες ουσιαστικες μεταρυθμισεις(απλη αναλογικη/αποκεντρωση εξουσιας/καταργηση της βουλευτικης ασυλιας και δικες για ολα τα σκανδαλα του δικοματισμου κτλ) πριν μας φτασουν κιαυτοι στο βουρκο λογω απωθημενων και θολου προοδευτισμου….

 132. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 18, 2009 1:08 pm

  Ο Χριστιανικός θεος της αγάπης του ΛεοΘεο θα συναινέσει στον βασανισμό ανθρώπων στην εξορία.
  Μεγάλες στιγμές ζούνε οι απανταχού χριστιανοι…
  Καθόλου μισάνθρωποι, καθόλου εμετικοί!

 133. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 18, 2009 1:10 pm

  Οταν μιλάς σαν Θεο μην απαντάς σαν Λεο.

 134. Vote -1 Vote +1Leo - March 18, 2009 1:12 pm

  ρε Δημητράκη, Τεό λέγεται ο άνθρωπος, όχι Θεο. Εκτός αν είναι Θεός για σένα με αυτά που γράφει! :)

 135. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 18, 2009 1:26 pm

  Leo…………..”Μισάνθρωπος εγώ? ναι είμαι μεγάλος μισάνθρωπος. Για την ακρίβεια, μισώ όποιον αντιστρατεύεται την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Θα ήθελα να δω όλους αυτούς που κατάντησαν την Ελλάδα όπως είναι σήμερα, να ασπρίζουν τα κόκκαλά τους σε κάποιο ξερονήσι. Αν υπάρχει Θεός, θα συμβεί κάποτε. Μακάρι να ζω, να το δω, να το απολαύσω.”

  σκέψου να υπάρχει Θεός και να εισακούσει και τις αντίστοιχες προσευχές άλλων λαών για όσα τους συνέβησαν από τους καθαρόαιμους ομοεθνείς σου. Τα κόκκαλά σου σε ξερονήσι τα βλέπω………κρίμα για παπαγαλάκι γαλαζοαίματων.

 136. +1 Vote -1 Vote +1chrisvet - March 18, 2009 1:33 pm

  Μike………. η αποστασιοποιημένη στάση σου με cult σχόλια αφαιρετικού χαρακτήρα δεν είναι ό,τι θα περίμενε κάποιος από εσένα.
  για την ευρωβουλή και το Γκουαντάναμο τι έχεις να πείς δηλαδή??? μήπως τις γνωστές μαθηματικές τρίπλες του τύπου….”οχι στο ευρωσύνταγμα λέει ο Λεπέν , όχι και το ΚΚ άρα το ΚΚ είναι με τον Λεπέν……..μεταβατική ιδιότητα β” δημοτικού!!!!!!????

 137. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 18, 2009 1:40 pm

  Κάτσε για να καταλάβω σου λεω οτι μιλάς σαν Λεο και απαντάς σαν Θεο και σε πειράζει το όνομα??

 138. Vote -1 Vote +1mpaglamas - March 18, 2009 1:55 pm

  karpidis… πηγες διακοπες;;;; ποτε θα βάλεις κανα νέο θέμα;;;
  οσο για τους αλλους λεο θεο κτλπ ειστε αξιοι της μοιρας σας
  αααα…. και το πολυ … βήμα … τυφλώνει να ξέρετε

 139. +2 Vote -1 Vote +1Theo - March 18, 2009 6:11 pm

  chrisvet,

  Χρησιμοποιείς με τέτοια ελαφρότητα λέξεις όπως ηθική, διαστροφή της εξουσίας κ.α. που αναρωτιέται κανείς αν γεννήθηκες χθες. Αν θες να δεις διαστροφή της εξουσίας chrisvet, πήγαινε στα καθεστώτα που λιβανίζει ο Ριζοσπάστης. Πήγαινε στη Βόρεια Κορέα το πλέον διαστροφικό και σαδιστικό καθεστώς στο πλανήτη που κατα τον Ριζοσπάστη οικοδομούν….. σοσιαλισμό. Εκει που πεθαίνουν σαν τα μυρμήγκια απο το λιμό αλλα ο Ριζοσπάστης (με τη κομμουνιστική ηθική μεζούρα) ασχολείται με την.. ελλειψη ελευθερίας στις ΗΠΑ. Τέτοιοι είστε, μισαλλόδοξοι και φασίστες. Γι’αυτο και η επιρροή σας στα λαικά στρώματα θα είναι πάντα αμελητέα.

  σκέψου να υπάρχει Θεός και να εισακούσει και τις αντίστοιχες προσευχές άλλων λαών για όσα τους συνέβησαν από τους καθαρόαιμους ομοεθνείς σου. Τα κόκκαλά σου σε ξερονήσι τα βλέπω………κρίμα για παπαγαλάκι γαλαζοαίματων.

  Δεν νομίζω να πάθει και πολλά ο Λεο αν πεί πχ ότι είναι οπαδός του Παπαδόπουλου, ή αν πάει στην Ισπανία και πει ότι ειναι οπαδός του Φράγκο. Εσύ όμως θα φάς αρκετή γιούχα και ίσως και σούτια αν πας στην Τσεχία και τους πείς ότι εισαι κομμουνιστής. Γιατί ακόμα και οι ευρωπαικές δικτατορίες ήταν νηπιαγωγείο μπροστά στα σοσιαλιστικά καθεστώτα που καταδίκασαν τους λαούς τους στην υπανάπτυξη για τα επόμενα 50 χρόνια.

 140. Vote -1 Vote +1mike - March 18, 2009 11:50 pm

  crisvet , στις 27 φεβρουαριου στο θεμα ”αυριο δικαζεται η ελευθερια του λογου” υπαρχει η θεση μου να διαβασεις. Το να βριζομαστε με καποιους μου ειναι αδιαφορο. Ψαξε καλυτερα το θεμα Γκουανταναμο. Προταση της GUE [αρισ. ευρωομαδας] για πολιτικο ασυλο στην Ευρωπη , διαφωνησε το κομμα σου μαζι με την…. ακροδεξια ευρωομαδα ,που συμαινει μεταθεση των ατυχων αυτων σε φυλακες των φασιστικων χωρων τους. Ο Ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφισε με την GUE , αλλα εγχωριες δηλωσεις Μπαλαφα Αλαβανου , ελεγαν πως ειμαστε επιφυλακτικοι κλπ [γνωστη διγλωσσια για να ειμαστε δικαιοι] . Εν κατακλειδει , μου την σπαει οταν βρισκεις την πιο ασχετη ευκαιρια να τη λες στην αλλη Αριστερα κατι σαν κομματικο καθηκον. Δικαιωμα σου, αλλα και δικο μου να κρινω , οχι ομως σαν εκπροσωπος κανενος

 141. Vote -1 Vote +1Theo - March 19, 2009 12:33 am

  mike,

  Μιας και παρακολουθείς, όπως φαίνεται, την Αριστερη Ευρωομάδα θα ήθελα να κάνω μία καλοπροαίρετη ερώτηση. Η Κίνα συστηματικά επαναπατρίζει Βορειοκορεάτες οι οποίοι καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στη κρεμάλα. Επίσης στη Κούβα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι όπως και φυλακισμένοι δημοσιογράφοι. Θα ήθελα να μου πείς (αν τυγχανει να γνωρίζεις) αν υπάρχουν ανάλογες πρωτοβουλίες για αυτους τους (επίσης δυστυχισμένους) ανθρώπους.

 142. Vote -1 Vote +1mike - March 19, 2009 5:36 pm

  Eναι γνωστο προβλημα , που μαλιστα δημιουργησε θεμα , οταν επισημη αντιπροσωπεια με επικεφαλης την Α. Φιλινη του Ευρ. Κομματος της Αριστερας απεφυγε να βαλει και αλλα φλεγοντα ζητηματα που αφορουσαν την Κινα. Αλλα τουλαχιστον αυτοι κανουν κριτικη στο χωρο τους ανοικτα. Με ενοχλει αφανταστα η ησυχια νεκροταφειου απ’ οποια πλευρα και αν προερχεται

 143. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 6:25 pm

  Κλασικές κόντρες …
  Τι έναι χειρότερο καπιταλισμός και μάλιστα σε κρίση ή εκφυλισμενος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο σοσιαλισμός ?
  Ποιός έχει χειρότερες φυλακές?
  Ποιος έχει τους πιο πονεμένους πολιτικούς κρατουμενους?
  Να σε πιάνουν τα γέλια.
  “Ορίστε ποια έιναι η αριστερά!”
  Λες και υπάρχει κατα διάνοια κουμουνιστικό κρατος.
  Ανούσιες συζητησεις για να περνάει η ώρα.
  “Μπορεί να είναι χάλια στον καπιταλισμό αλλά στον σοσιλαλισμό έιναι χειροτερα” λέεί ο ΛεοΘεο εν ολίγοις.
  Τώρα για ποιό σοσιαλισμό μιλάει μόνο αυτός το ξέρει.
  ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΛΕΟ…

 144. Vote -1 Vote +1mike - March 20, 2009 7:40 pm

  Aυτο που ξερω φιλε μου, ειναι η νομιμοποιηση της παιδικης και της ανασφαλιστης εργασιας , ο απολυτος παραδεισος των πολυεθνικων , η αγρια αυθαιρεσια τους η ανυπαρκτη κοινωνικη προστασια των εργαζομενων……. Κινεζικη …..”ΝΕΠ” δεν υπαρχει. Αν περιμενω εγω 15 χρονια ΣΥΝ και ΚΚΕ να μου πουν για το πιο αγριο καπιταλιστικο κρατος του ανεπτυγμενου κοσμου , χαιρετα μου τον πλατανο

 145. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 7:01 pm

  Mike το ζήτημα της Κίνας δεν είναι τόσο απλό. Και όσο αφορά το εάν έχουν ή όχι σοσιαλισμό και το εάν έχουν άλλη επιλογή και το τί σημαίνουν οι ακτιβιστικές ενέργειες στο κέντρο του Πεκίνο ή στην Λάσσα και τί κάλυψη , προβολή και χρηματοδότηση έχουν από έξω. Το ΚΚΕ τουλάχιστον είναι πολύ προσεχτικό στην στάση του απέναντι στην Κίνα , αν και κατά την γνώμη μου είναι καιρός να βγει και δημόσια η εκτίμηση ότι εφόσον η Κίνα δεν παίζει τον διεθνιστικό της ρόλο ως χώρα με κ.κ. στην εξουσία και εφόσον η εσωτερική ταξική διαστρωμάτωση ενισχύεται αντί να συρικνώνεται από την κρατική πολιτική , δεν υπάρχει λόγος να μένουμε σε φρούδες ελπίδες για τον διεθνή της ρόλο υπέρ του επαναστατικού κινήματος .
  Αυτό βέβαια είναι διαφορετικό από το να κρίνεις γενικά το ζήτημα των μορφών της ταξικής σύγκρουσης κατά την σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αρκεί να έχεις τέτοια οικοδόμηση.
  Στα ντοκουμέντα του 18ου συνεδρίου υπάρχει ήδη κριτική τοποθέτηση.
  Το όχι και τόσο απλό του πράγματος το αναγνωρίζει και ο Συν στην στάση του απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την Κίνα και τον διεθνή αντίκτυπο που έχει κάθε υποτιθέμενη ανεξάρτητη φωνή αντιφρονούντων.
  Τα ιστορικά προηγούμενα με τις πορτοκαλί και τις βελούδινες επαναστάσεις και τις διασυνδέσεις τους με ΜΚΟ διδάσκουν ακόμα και τον Συν.

 146. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 7:07 pm

  Dimitrakis……………… δεν κατάλαβα ισως το σχόλιό σου. Κατά την γνώμη σου κομμουνιστικό κράτος δεν υπήρξε. ΟΚ. συμφωνούμε. Σοσιαλιστικό υπήρξε?
  Πως κατά την γνώμη σου μπορεί να οικοδομηθεί κομμουνιστική κοινωνία στην φάση που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κοινωνία την αντίδραση της παλίάς? Με λίγα λόγια πως αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο της βίας στον κοινωνικό μετασχηματισμό?
  Κάνω αυτά τα ερωτήματα γιατί θα μπορούσα να εκλάβω με πολλούς και αντιφατικούς τρόπους το σχόλιό σου περί κρατουμένων.

 147. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 8:09 pm

  Εχεις δίκιο να οργίζεσαι. Απλά η “αριστερά” έχει αρκετά κατάλοιπα από ένα παρελθόν και ίσως να συνυπολογίζει εσωτερικές διεργασίες στο κ.κ. Κίνας. Σε ενημερώνω ότι σε δύο αποστολές του ΚΚΕ στην Κίνα μία από τον Φλωράκη την δεκαετία του 90 και μία της Παπαρήγα πριν 2 χρόνια υπήρξαν επαφές με συνδικάτα που ενόχλησαν την εκεί ηγεσία και ακολούθως εσωκομματικό σημείωμα με πολύ σαφή και αναλυτική εκτίμηση της πορείας της Κίνας. Αυτά τα γεγονότα είχαν τον αντίκτυπό τους στις διεθνείς σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΚ.

 148. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 8:29 pm

  @mike

  Δηλαδή επιλεκτική αλληλεγγύη και μετά “κριτική” για τα αυτονόητα. Αυτά δεν μου φαίνονται σαν συμπεριφορά ανθρώπων που θέλονται να λέγονται προοδευτικοί. Απαράδεκτο το Γκουαντάναμο αλλά ας αφιερώσει η αριστερά και λίγο χρόνο στα πολύ χειρότερα Γκουαντάναμο ανα τον κόσμο που έχουν σοσιαλιστική σφραγίδα. Σε εκείνες τις χώρες όπου άνθρωποι πεθαίνουν στη προσπάθεια τους να διαφύγουν προς το… καπιταλισμό.

  Τώρα για ποιό σοσιαλισμό μιλάει μόνο αυτός το ξέρει.

  Δημητράκη, ο Ριζοσπάστης λέει ότι στη Βόρεια Κορέα έχουν σοσιαλισμό και οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Δεν το έβγαλα απο το μυαλό μου. Ξέρεις εκεί που δεν έχουν πολυεθνικές αλλά πεθαίνουν απο το λοιμό. Ευτυχώς είμαστε στη κοινωνία της πληροφορίας και μπορούμε εύκολα να βρουμε τί γράφει κάθε εφημερίδα.

 149. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 8:31 pm

  Το 2003 βρέθηκα με ορειβατική αποστολή στο Νεπάλ και πιό συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλάδας του Kumbo όπου ζούνε οι Σέρπας και αρκετοί αυτοεξόριστοι από το Θιβέτ. (σημ. οι Σέρπας βρέθηκαν στο Νεπάλ μετά την εκδίωξή τους τον 15ο αιώνα από τους Χαν.). Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η πολιτική στάση των εκεί πληθυσμών. Η φτώχεια είναι καθολική. Οι θρησκείες δύο. Βουδισμός του “Μο” και Ινδουισμός. Οι φυλές απειρες. Η ταξική διαστρωμάτωση υποτυπώδης διότι δεν είναι ανεπτυγμένες οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις και η συσώρευση. Το δίπολο “πλούσιοι-φτωχοί” απλό και γενικά ασφαλές στην κατάταξη του πληθυσμού.
  Παρόλα αυτά ήταν χαρακτηριστική η τρομερή αντίθεση της εχθρικής στάσης των Σέρπας και των Θιβετιανών απέναντι στο αντάρτικο (σήμερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία) σε σχέση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς. Οι Σέρπας σημειωτέων είναι Βουδιστές και μαζί με τους Θιβετιανούς εξόριστους τυγχάνουν σοβαρής οικονομικής στήριξης από ΜΚΟ , την UNESKO , τις ΗΠΑ , την Γερμανική κυβέρνηση και οργανώσεις Βουδιστών. Εκεί ο Βουδισμός αποτελεί όχημα για την ποιλιτική διείσδυση στην Κίνα. Τα μοναστήρια (πχ του Tengbotche) είναι κέντρα αντικινεζικής προπαγάνδας , πάμπλουτα σε μία “έρημο” απίστευτης φτώχειας, όλα ανακαινισμένα με χρήμα από το εξωτερικό. Αποτελούνε δε και την μοναδική διέξοδο μόρφωσης και σίτισης για τα παιδιά των ντόπιων.
  Οσο αντι-Κινέζος ή αντι-Μαοικός και να είναι κάποιος , κάποιο συμπέρασμα θα βγάλει από όλα αυτά.

 150. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 8:49 pm

  Για να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Πότε ο Ριζοσπάστης παρουσίασε την Β. Κορέα σαν παράδεισο ή σαν υπόδειγμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης? Μάλλον οι Μαοιικοι του 70 θα έπρεπε να δώσουν μία απάντηση παρά το “σοβιετόφιλο ” ΚΚΕ.
  Ο ριζοσπάστης και το ΚΚΕ θα υπερασπίζονται το δικαίωμα της Β. Κορέας αλλά και της Λιβύης και της ΣριΛάνκα και του Πακιστάν και της Λευκορωσίας και του Ιράν κλπ κλπ κλπ να αμύνονται και να ακολουθούν τον δρόμο που θέλουν στην παγκόσμια σκακιέρα. Δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται με καμία από αυτές τις χώρες.

 151. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 8:56 pm

  Είσαι σίγουρος ? Κάποτε απο περιέργεια έψαξα στο αρχείο του Ριζοσπάστη να βρώ άρθρα για τη Βόρεια Κορέα. Διάβασα λοιπόν πως οι αγρότες καλλιεργούν ευτυχισμένοι στην ύπαιθρο, πως πάνε στην όπερα, πώς δυναμώνουν τον σοσιαλισμό υπο τις οδηγίες του μεγάλου ηγέτη. Ανατρίχιασα…… Μήπως θα επρεπε να ψάξεις να τα βρείς ή μήπως θέλεις να στα φέρω εγώ ?

  Στη χώρα αυτή των 23 εκ. ακόμα και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μετράνε τα θύματα του λοιμού με κλίμακα μέτρησης το εκατομμύριο. Αν ήμουν κκες και είχα μία σταλιά αξιοπρέπειας πάνω μου θα έμπαινα στο Ριζσπάστη και θα μοίραζα χαστούκια.

 152. Vote -1 Vote +1echrisvet - March 20, 2009 9:14 pm

  Για ψάξε άρθρο του ριζοσπάστη που να μιλά για ευτυχισμένους αγρότες και μεγάλο ηγέτη!!!!!
  Εβαλα στο ψαχτήρι του site του ριζοσπάστη την λέξη Β. Κορέα και έβγαλε δεκάδες αναφορές σε θέματα Αμερικανικής πολιτικής.
  Η αυθεραισία σου όμως πρέπει να πληρωθεί.
  Εάν λοιπόν και εσύ είσαι κατά “μία στάλα αξιοπρεπής” θα πρέπει δημόσια να ανακαλέσεις.

 153. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 9:29 pm

  Θεο σου πα να γράψεις σαν Λεο.

  Σταματήστε αυτήν την σύγκριση δεν έχει κανένα νόημα.
  Στην τελική όσοι υπεερασπίζονται τον καπιταλισμό δεν μπορούν να μιλάνε ούτε για φτώχεια ούτε για λιμό.
  Το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη υποφέρει για να υπάρχει ο δυτικός-καταναλωτικός κόσμος.
  Η Αφρική είναι δίπλα μας…
  Ο ριζοσπάστης μπορεί να γραψει οτι θέλει.
  Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα.

  Σοσιαλισμός υπήρξε ή τουλάχιστον γίνονταν κάποιες πολιτικές διαδικασίες…
  Αυτά όμως πολύ πρίν το 90…

  Ντροπή σε όσους τολμάν να λένε για οικοδόμηση σοσιαλισμού στη Κίνα σήμερα.
  Ντροπή σε όσους βρίσκουν πεδία να συμφωνήσουν με το έκει καθεστώς.
  Πραγματικά τι να πω…

 154. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 9:34 pm

  Αφού λοιπόν δε το βρήκες μόνος σου, στο βρήκα εγώ. Ορίστε το extension (story.do?id=3681252&publDate=10/8/1997) για να μην μπεί το σχόλιο σε moderation. Πάμε λοιπον να δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ το άρθρο Ο σοσιαλισμός αντέχει και ενισχύει τις θέσεις του

  Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 1954, ενώ ύστερα από 8 χρόνια εντάχθηκαν άλλοι τέσσερις. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν 1.250 εκτάρια. Ο συνεταιρισμός ασχολείται και με τη σηροτροφία. Ογδόντα τρακτέρ, 20 αυτοκίνητα, διάφορα άλλα γεωργικά μηχανήματα βοηθούν στη μηχανοποίηση της εργασίας. Σημείο προσανατολισμού για το συνεταιρισμό είναι οι “Θέσεις για το σοσιαλιστικό αγροτικό ζήτημα” του Κιμ Ιλ Σουνγκ, που δημοσιεύτηκαν το 1964. Και γενικά, εδώ τον θυμούνται με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη

  Και μπορεί να κατανοήσει κανείς την ειλικρινή αγάπη, με την οποία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χαξάν διηγούνταν πως οι Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Τσεν Ιρ καθοδηγούσαν επί τόπου το νοικοκυριό τους, θέτοντάς τους ως στόχο να μειώσουν τη διαφορά ανάμεσα στην πόλη και το χωριό. Οι καρποί αυτής της καθοδήγησης είναι ολοφάνεροι – ο νέος οικισμός με ωραία τριώροφα σπίτια, ωραίο μέγαρο του πολιτισμού, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, εξωτερικά ιατρεία και εξαιρετικό νοσοκομείο στο κέντρο.

  Μετά τη δουλιά οι νέοι μας πηγαίνουν στο Μέγαρο Πολιτισμού, παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες, συναυλίες, παρουσιάζουν καλλιτεχνικά προγράμματα. Και τις Κυριακές οι συνεταιρισμένοι πηγαίνουν στην Πιονγιάνγκ να παρακολουθήσουν όπερα ή να δουν παραστάσεις στο θέατρο δράματος και στο τσίρκο.

  Ταξιδεύοντας στην Κορέα βλέπεις παντού στους αγρούς των συνεταιρισμών να κυματίζουν κόκκινες σημαίες, σύμβολο της επανάστασης και της νέας ζωής, που οι Κορεάτες εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι σύμβολο της αποκτημένης στα πεδία των μαχών πατρίδας.

  Υπάρχουν και άλλα άρθρα που χαρακτηρίζουν προδότες όσους επιχειρούν να διαφύγουν απο τη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Και φυσικά μιλιά για το λοιμο που απλώς αναφέρεται σαν επισιτιστικό πρόβλημα (!!). Αντε ρε ξεφτίλες που μας μιλάτε και για ηθική.

 155. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 9:39 pm

  Σαν Λεο δεν θα πεις τίποτα?

 156. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 9:40 pm

  Το άρθρο έχει ημερομηνία 10/8/1997. Ο μεγάλος λοιμός τοποθετείται εκείνη τη περίοδο, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Το ότι δεν πέθαναν περισσότεροι οφείλεται στην βοήθεια απο τις καπιταλιστικές χώρες. Όμως ο ριζοσπάστης θεωρεί εκείνη τη περίοδο ότι στη χώρα ενισχύεται ο σοσιαλισμός!! Λίγη αξιοπρέπεια ρε, το Γκουαντάναμο σας μάρανε.

 157. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 9:43 pm

  Ακόμα ένα απόσπασμα απο τον παράδεισο της Κορέας τη δεκαετία του ’90

  “Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της σποράς”, λέει ο αγρότης. “Ο καιρός είναι καλός κι ελπίζουμε να έχουμε καλή σοδειά. Πέρσι συγκεντρώσαμε πάνω από 8 τόνους ρύζι το εκτάριο και το κάθε μέλος του συνεργείου έλαβε από 425 κιλά σιτηρών από την επιπλέον σοδειά. Ο συνοικισμός του συνεργείου είναι περιποιημένος, η οικογένειά μου μένει σ’ ένα τριάρι με όλες τις ανέσεις, τηλεόραση, ψυγείο”.

 158. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 9:45 pm

  Θέλω Λεο δεν πάει άλλο απο τις 18 εχω να τον δω…

 159. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 9:51 pm

  και ο επίλογος του άρθρου που τελειώνει ως εξής

  Ο αρχηγός του κράτους πήγαινε από χωριό σε χωριό, κουβέντιαζε με τους ανθρώπους, πήγαινε στα χωράφια, έκανε υποδείξεις, εξηγούσε, ανέθετε καθήκοντα. Μαζί με τους αγρότες καθόταν σταυροπόδι κατευθείαν πάνω στο χώμα και κουβέντιαζε ανοιχτόκαρδα

  Μόνο μετά τη νίκη στην επανάσταση κατά της Ιαπωνίας και τον τρίχρονο Πατριωτικό Πόλεμο 1950-1953 οι Κορεάτες απέκτησαν πατρίδα και γη και ήθελαν όσο το δυνατό γρηγορότερα να τη μεταμορφώσουν και να περάσουν από την αποικιακή αθλιότητα στην αξιοπρεπή για τον άνθρωπο ζωή

  Ταξιδεύοντας στην Κορέα βλέπεις παντού στους αγρούς των συνεταιρισμών να κυματίζουν κόκκινες σημαίες, σύμβολο της επανάστασης και της νέας ζωής, που οι Κορεάτες εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι σύμβολο της αποκτημένης στα πεδία των μαχών πατρίδας

  τι να πεί κανείς.. εμετός

 160. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 9:59 pm

  Ορίστε το σμπέρασμα που κατέληξε ο Ριζοσπάστης σε άλλο άρθρο του

  Ομως, παρά την ωμότατη πίεση από μέρους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τον οικονομικό αποκλεισμό και τις θεομηνίες των τελευταίων χρόνων, που επέτειναν το επισιτιστικό πρόβλημα και, φυσικά, παρά την προδοσία μερικών λιποτακτών, γύρω από τους οποίους ξεσηκώνει προπαγανδιστικό θόρυβο η παγκόσμια αντίδραση, ο κορεάτικος σοσιαλισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά εξακολουθεί να ενισχύει σταθερά τις θέσεις του. Σ’ αυτό το αδιαφιλονίκητο συμπέρασμα κατέληξα, όπως και πολλοί άλλοι, που για πολύ καιρό ήμασταν αιχμάλωτοι παλιών προπαγανδιστικών αντιλήψεων, στη διάρκεια των τριών σχεδόν εβδομάδων περιοδείας στη ΛΔ της Κορέας, ύστερα από πολυάριθμες συναντήσεις και ειλικρινείς συζητήσεις σε εργοστάσια και σε συνεταιρισμούς, με επιστήμονες, με εκπροσώπους της διανόησης και κομματικά στελέχη.

 161. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 10:01 pm

  Ρε πρώτα απο όλα θέλουμε Λεο τι να σε κάνουμε έσενα??
  Γράψε και σαν ΛΕΟ ΤΩΡΑ!

  Και ξαναλέω :
  Oσοι υπεερασπίζονται τον καπιταλισμό δεν μπορούν να μιλάνε ούτε για φτώχεια ούτε για λοιμό.
  Το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη υποφέρει για να υπάρχει ο δυτικός-καταναλωτικός κόσμος.
  Η Αφρική είναι δίπλα μας…
  Εκεί παίζει μπάλα η ελευθερη αγορά που τόσο αγαπάτε.
  Αρρώστιες και πείνα για να τρέχουν οι δυτικοί στα γυμναστήρια και στους αισθητικούς να τους τραβήξουν τα ξιγκια τους.
  Οσο πιο πολύ πεινα ο τρίτος κόσμος τόσο παχαίνουν οι δυτικοί.
  Είναι γεγονός οτι μερικοί οσα παιδάκια και αν δουν να πεθαίνουν θα παραμένουν πασαλειμένοι με τις μουστάρδες μπροστα στην τηλεοραση.

 162. Vote -1 Vote +1Leo - March 20, 2009 10:05 pm

  άντε Δημητράκη θα σου κάνω το χατήρι,

  άλλο ένα παράδειγμα σοσιαλιστικού παραδείσου: τα καταστήματα σου παρέχουν τα στοιχειώδη για να ζήσεις, ήτοι τσάι και μουστάρδα! Θα φάνταζε πραγματικά τρέλα να κοιμηθεί κανείς με κομμουνισμό και να ξυπνήσει σε φιλελεύθερη οικονομία! Κι όμως συνέβη και ήταν … ανατριχιαστικό! Για περισσότερα εδώ

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=806999&lngDtrID=252

 163. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 10:11 pm

  Ωραία τώρα κάνε συζήτηση με τον εαυτό σου.

  Λεο:”Χάλια ο σοσιαλισμός ε?”

  Θεο :”Ναι χάλια!”

  Λεο:”Πάλι καλα που χουμε καπιταλισμό!”

  Θεο:”Ναι ρε συ!”

  Α ρε ΛεοΘεο και συ πασαλειμένος με μουστάρδες θα σαι…

 164. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 10:17 pm

  Άλλο απόσπασμα

  Τι είναι ο “κορεάτικος σοσιαλισμός”; Το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό. Η αρκετά αισθητή ψύχρανση των σχέσεων ανάμεσα στο ΚΚΣΕ, ακριβέστερα, ανάμεσα στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και το Κόμμα Εργασίας της Κορέας (ΚΕΚ), ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών, που προέκυψε μετά το θάνατο του Στάλιν και συνεχίστηκε μέχρι την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, είχε ως αποτέλεσμα τη λειψή πληροφόρηση των Σοβιετικών πολιτών για την πραγματική κατάσταση στη ΛΔ της Κορέας. Είναι, επίσης, γνωστή πόση λάσπη, ψευτιά και συκοφαντίες έχουν ρίξει τα τελευταία χρόνια κατά της ΛΔΚ ο δυτικός και ρωσικός αστικός Τύπος! Και τι δεν έχουμε διαβάσει και ακούσει την περίοδο αυτή!

  Γι’αυτό ο Ριζοσπάστης ανελαβε να μας ενημερώσει ότι οι αγρότες ζουν σε τριωροφα σπίτια, πάνε στην όπερα (!!!) και στο μέγαρο του πολιτισμού. Είναι δε τόση μεγάλη η ευτυχία τους που περνάνε στη κίνα και πνίγονται στο ποτάμι…. Όσοι επιβιώνουν παρακαλάνε να μην τους απελάσουν γιατί δεν αντέχουν τόση ευτυχία.

 165. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 10:26 pm

  Σύμφωνα λοιπόν με το Ριζοσπάστη οι αγρότες ζουν ευτυχισμένοι σε μια περιοδο που ο λοιμός γονάτισε τη χώρα. Είναι ανώφελο να αναφέρω για τον τύραννο ηγέτη, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εκτελέσεις.. αυτά ομως θα πρέπει να τα βλέπουν όσοι ψηφίζουν το ΠΙΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΙΔΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ακόμα και λόγους διαμαρτυρίας.

 166. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 20, 2009 10:34 pm

  Copy Paste κομμάτι άρθου που ενδιαφέρει μερικούς..

  “Δίχαση προσωπικότητας μέσω διαδικτύου” ονομάζεται μια ψυχική πάθηση, γέννημα της συγxρονης τεχνολογίας που αποσυνέδεσαι τον άνθρωπο απο τις πραγματικές του αναγκες για επικοινωνία.Τα χαρακτηριστηκά της είναι οτι το άτομο διατηρεί δυο διαφορετικά προφίλ στα διάφορα sites ( πχ forum, chat ) παίζοντας έτσι και δυο διαφορετικούς ρόλους στα δρώμενα του internet προσπαθώντας να καλύψει την σοβαρή του στέρηση στην απλή καθημερινή επαφή με το κοινωνικό σύνολο.

 167. Vote -1 Vote +1echrisvet - March 20, 2009 10:35 pm

  Βρε αστείε Leo-Theo τι σχέση έχει το άρθρο αυτό με την εκτίμηση του ΚΚΕ για το πολιτικό σύστημα στην Β. Κορέα?
  Πρόκειται για αναδημοσίευση άρθρου-συνέντευξης της Ντ. Γκαριφουλίνα. Ρωσίδα δημοσιογράφου. Εχει χαρακτήρα ρεπορτάζ και δημοσιεύτηκε σε μία περίοδο που οργίαζε η προπαγάνδα περί γενοκτονίας-λοιμού , καθυστερημένης κοινωνίας κλπ .
  Ποιός σου είπε ότι το ΚΚΕ δέχεται τους αυτοδιοικούμενους συνεταιρισμούς , ή ότι βάζει τυχαία σε εισαγωγικά τις αντισοβιετικές μπηχτές του αφηγητή της δημοσιογράφου?
  Και αλήθεια είναι περίεργο αυτή η χώρα να επέλεξε τον δρόμο της αυτόνομης ανάπτυξης , με ό,τι αυτό σημαίνει?
  Σήμερα που η για χρόνια σύμμαχος και σπόνσοράς της ,Κίνα , παίζει το δικό της γαιωπολιτικό παιχνίδι , η πολιτική της αυτόνομης ανάπτυξης αποδεικνύεται λάθος?
  Αμφιβάλεις ότι η οικιστική ανάπτυξη στην Β. Κορέα είναι και ήταν σχεδιασμένη και εντυπωσιακή? Γνωρίζεις ότι κατά την Ολυμπιάδα της Σεούλ ειπώθηκε από ομοιδεάτες σου ότι τα κτίρια και οι πολυκατοικίες στην Β. Κορέα είναι τόσο καλά σχεδιασμένες και περιποιημένες που μάλλον πρόκειται για προσόψεις χωρίς κτίριο από πίσω !!!! γελοιότητα που κατέρρευσε όταν χιλιάδες τουρίστες επισκεύτηκαν την χώρα για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο ποδόσφαιρο?
  Αμφιβάλεις ότι για τους δικούς τους λόγους (όχι και αποδεκτούς) υπάρχει στην χώρα τέτοια μεγάλη λατρεία στο πρόσωπο του αποθανόντα Κιμ Ιλ Σούγκ?
  Πέρα από τις δικές τους αναφορές στην “αρτιότητα” του σοσιαλιστικού τους μοντέλου , υπάρχει πουθενά στο κείμενο υπερθεματισμός από τον Ριζοσπάστη?

  Τελικά γιατί χρειάστηκες να ανατρέξεις στο 1997 και μάλιστα παρουσιάζοντας άρθρο ξένου σαν πολιτική θέση του ΚΚΕ?
  Αυτό δεν είναι εμπάθεια.
  Αυτό δεν είναι ανικανότητα εκτίμησης
  Είναι κοινή Γκαιμπελίστικη ΑΓΥΡΤΙΑ………….πες-πες κάτι θα μείνει.

 168. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 10:42 pm

  Τελικά η χαζός είσαι η το χαζό παριστάνεις. Εγώ πάντως έχω δώσει απάντηση στο τελευταίο ερώτημα εδώ και καιρό.

 169. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 10:45 pm

  Αμφιβάλεις ότι η οικιστική ανάπτυξη στην Β. Κορέα είναι και ήταν σχεδιασμένη και εντυπωσιακή?

  Τι να πω ρε γαμ…

 170. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 10:57 pm

  Αλήθεια ……μπορείτε να φανταστείτε την Ν. Κορέα πως ήταν πριν τον πακτωλό χρημάτων από Ιαπωνία και ΗΠΑ? Γνωρίζετε ότι μέχρι το 70 κατατάσονταν στις αγροτικές οικονομίες ενώ η Β. Κορέα στις βιομηχανικά αναπτυγμένες? Ο ψυχρός πόλεμος αλλά και σινο-σοβιετική κρίση πόσο επέδρασε στην ανάπτυξη της Β. Κορέας?
  Εγινε ποτέ η Β. Κορέα σοβιετικό ή Κινέζικο προτεκτοράτο ή έπρεπε να μιμηθεί την Ν. Κορέα ξεπουλώντας κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας για την οποία τόσο κόπτεστε?
  Οι εργάτες της Ν. Κορέας ,με δις δολλάρια σε επενδύσεις για την αντι-κομμουνιστική της προστασία, πόσο χαρούμενοι σας φαίνονται? Ευτυχώς όλοι δεν σας έμοιαξαν. Υπάρχει και η αξιοπρέπεια.
  Αυτοδιάθεση τελικά ή όχι? Ανάπτυξη με εξάρτηση ή ανάπτυξη με σχέσεις αμοιβαίες και ισότιμες? Μπορεί να υπάρξει αυτό στον σημερινό κόσμο? Τι ρόλο παίζει ή διεθνής απομόνωση όταν αρνείσαι να μπείς στους σχεδιασμούς τους?
  Εάν αύριο ή και σήμερα ή και….. χθες η Κούβα ή η Β. Κορέα υποκήψει στις οικονομικές πιέσεις και μπει στο “μαντρί” της διεθνούς πολιτικής……πχ ΔΝΤ , Παγκόσμια Τράπεζα, GATT κλπ . θα πρέπει να χαρούμε ή να ανησυχούμε?

 171. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 11:02 pm

  το άρθρο έχει τίτλο

  Ο σοσιαλισμός αντέχει και ενισχύει τις θέσεις του
  Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη διάρκειας τριών σχεδόν βδομάδων περιοδεία στη ΛΔ της Κορέας, ύστερα από συναντήσεις και συζητήσεις σε εργοστάσια και σε συνεταιρισμούς, με επιστήμονες, εκπροσώπους της διανόησης και κομματικά στελέχη

  Τώρα μας λένε οι κνίτες ότι το άρθρο που λιβανίζει το μεγαλυτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο πλανήτη, δεν αποτελεί θέση του ΚΚΕ. Άρες μάρες κουκουνάρες Μήπως είναι λίγο δεξιότερα, μήπως πιο αριστερά, μήπως πιο διαγώνια απο τη θέση του κκε? Τι μας λέτε ρε για μαλ@κες μας έχετε! Και έρχεσαι να μας πείς ότι έχουν στη Βόρειο κορέα οικιστική ανάπτυξη λες και αυτό σημαίνει κάτι για τους λιμοκτονούντες.. Βρες μου ένα άρθρο του λαλιστατου Ριζοσπάστη που να αναλυει το βιοτικό επίπεδο της Βόρειας Κορέας, γιατί μας τα έχει κάνει τσουρέκια με το Γκουαντάναμο και το κυκλώνα κατρίνα.

 172. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 11:08 pm

  Οι εργάτες της Νότιας κορέας μπορούν να μας πούν μόνοι τους αν είναι ευτυχισμένοι. Σίγουρα μόνο απο τη Βόρεια πηδάνε τα σύνορα. Η Ν. Κορέα έχει απο τα υψηλότερα κατακεφαλήν εισόδημα, με βιομηχανία ηψηλης τεχνολογίας. Μπορόύν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς την απειλή της εκτέλεσης και να ψηφίζουν τη κυβέρνηση τους. Αυτονόητα πράγματα που ένα μωρό καταλαβαίνει. Στον chrisvet (και στο κάθε chrisvet ) πρέπει να τα αναλύεις σαν το αλφάβητο. Α, Β, Γ, Δ, Ε,….. , 1+1=2, 2+2 =4,…

 173. Vote -1 Vote +1Leo - March 20, 2009 11:10 pm

  Την αυτοδιάθεση θα την κοιτάξω σήμερα στη Νορβηγία, όχι στη Β. Κορέα. Γιατί αν όλοι οι Β. Κορεάτες θα πήγαιναν κολυμπώντας στη Νορβηγία για το υπόλοιπο της ζωής τους, δεν υπάρχει ούτε ένας Νορβηγός που θα άφηνε τη χώρα του για τη Β. Κορέα. Και μη βιαστείς να πεις για το πετρέλαιο, γιατί θα σου πω για τη Φινλανδία που δεν έχει ούτε μία πλουτοπαραγωγική πηγή και ταυτόχρονα, λόγω κλίματος, πολύ πιο ηυξημένες ανάγκες σε ενέργεια από πολλές άλλες χώρες.

  Το να αποζητάς την αυτοδιάθεση και να εστιάζεις στην Β. Κορέα και να αγνοείς π.χ. τη Νορβηγία, δεν ξέρω αν υπάρχει λέξη στο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο για να το περιγράψει…

  Και το θέμα δεν είναι άσπρο-μαύρο, ή αυτοδιάθεση ή υποτέλεια. Τα κράτη σήμερα πηγαίνουν μπροστά ανατπύσσοντας συνεργασίες και θέτουν τα όρια στο τι δίνουν και τι παίρνουν. Και η Τουρκία, επειδή είναι προς το συμφέρον της, έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να ξεφτιλίσει τον Πέρες δημόσια.

 174. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:14 pm

  Τα προβλήματα της Β. Κορέας στην παραγωγή και στην επάρκεια αγροτικών προιόντων δεν οφείλονταν στο σύστημα αλλά στην απομόνωση. Ο δρόμος αυτός μάλλον δεν ήταν θέμα επιλογής για την χώρα μετά τις ανατροπές του 1990.
  Στο πολιτικό επικοδόμημα αυτής της χώρας διαφωνώ σε πολλά.
  Επειδή σαν κομμουνιστής δεν μπορώ παρά να δεχτώ την σχέση διαλεκτικής πολιτικής και οικονομίας , το συμπέρασμα για εμένα είναι ένα. …..
  …..άσχετα αιτιών, η οικονομική καθυστέρηση έχει αντανάκλαση στο πολιτικό επικοδόμημα μέσω της προσωπολατρείας , της ανάπτυξης ενός Κορεατικού εθνικισμού που δεν είναι άχετος με τις θεωρείες του “Κορεατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό” και της εθνικής περιχαράκωσης.
  Οι επιτυχίες στην καθιέρωση και παγίωση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής σε βάρος της ατομικής ιδιοκτησίας , από μόνες τους είναι οικονομίστικη αντίληψη για τον σοσιαλισμό, εάν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη εμβάθυνση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, από αποκέντρωση του κράτους σαν πολιτικό οργανισμό(όχι διοικητικό) , από απονεύρωση του κράτους.

 175. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 11:17 pm

  Σιγά που αντιστέκεται η Βόρεια Κορέα !! Ένα στρατοκρατούμενο έθνος με 1 εκ. στρατιώτες να κρατάνε στην εξουσία μία κλίκα ψυχοπαθών! Ο μάγειρας του μεγάλου ηγέτη αυτομόλησε όταν πήγε στην Ιαπωνία να αγοράσει σούσι για τα πολυτελή πιάτα των κομματαρχών….. Αυτο κατα τον Ριζοσπάστη είναι αντίσταση!

 176. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 11:28 pm

  Ασυναρτησίες λες chrisvet, αοριστίες περί διαλεκτισμου που μόνο εσυ καταλαβαίνεις (?) και ουσία μηδέν. Πάτος σε όλα τα επίπεδα. Εδώ μια ολοκληρη χώρα λιμοκτονεί κατω απο το κομμουνιστικό της κόμμα και ο Ριζοσπάστης έχει άρθρα για αγρότες που πάνε όπερα. Ανατριχίλα και αηδία.

 177. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:28 pm

  Το επαναλαμβανόμενο παράδειγμα της Νορβηγίας ή της Φιλανδίας είναι ψεύτικο. Αποκρύπτει ένα ΒΑΣΙΚΟ νόμο στην παγκόσμια οικονομία. Το νόμο της ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ. Το επικοδόμημα για να έχει κορυφή(Νορβηγία , Φιλανδία , Ολλανδία , ΗΠΑ) χρειάζεται μέση (Ελλάδα , Ισπανία , Πορτογαλία , Τσεχία κλπ) και βάση(Τανζανία , Κογκό , Φιλλιπίνες , Ινδία κλπ). Σ Υ Σ Ω Ρ Ε Υ Σ Η.
  Η Φιλανδία από ποιόν σιτίζεται? Από τους τάρανδους ή απο τα βρύα της τούνδρας? Τα βιομηχανικά της και τεχνολογικά προιόντα που τα πουλάει και με ποιούς όρους? Γνωρίζετε ότι εσείς Ελληναράδες κάθε χρόνο πληρώνετε πρόστιμα στην Ε.Ε. για κάθε κιλό παραπάνω στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή , ώστε να εισάγει ή Ε.Ε. τα ίδια προιόντα από Αιγυπτο και Τουρκία και να τους πουλά βιομηχανικά και τεχνολογικά προιόντα της Φιλανδίας????
  Καταλάβατε μήπως τι είναι η πυραμίδα?
  Καταλάβατε ότι πάντα θα υπάρχει βάση και γεωμετρικά θα είναι πολλαπλάσια της κορυφής???

 178. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:33 pm

  Theo……… η πολιτική είναι επιστήμη. Οχι χόμπι. Εάν δεν αντέχεις άστο. Μάθε λίγη πολιτική οικονομία , έστω του Adam Smith, για να συνενοούμαστε.

 179. Vote -1 Vote +1Leo - March 20, 2009 11:34 pm

  Καλά, αυτό το έχεις ξαναπεί και στο παρελθόν.

  Η Φινλανδία σιτίζεται από τα προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας, αφού, με πληθυσμό 5.200.000, έρχεται δεύτερη μετά τις ΗΠΑ !!!! σε επενδύσεις στους τομείς αυτούς. Και τα προϊόντα της τα πουλάει σε όλο τον κόσμο, είναι άκρως ανταγωνιστικά και έχουν κάνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καλύτερη. Οι όροι δε που τα παράγει, έχουν κάνει τη μισή Ασία να αναζητά απεγνωσμένα μία θέση εργασίας εκεί.

 180. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:36 pm

  Καληνύχτα. Αυριο Σάββατο στον καπιταλιστικό μου παράδεισο δουλεύω. ……………..για να ξεκουραστώ ………..αργότερα!!!! Οταν μεγαλώσω.

 181. Vote -1 Vote +1Theo - March 20, 2009 11:37 pm

  chrisvet,

  εσύ δεν ήσουν που είχες πει ότι η ΕΣΣΔ κατεύρρευσε πολιτικά και όχι οικονομικά? Με τέτοιο επίπεδο ανάλυσης φυσικά και δεν θα συννενοηθούμε ποτέ. Άλλωστε στο κόσμο σου οι αγρότες πηγαίνουν όπερα ακόμα και αν εχουν να φάνε 3 μερες…

 182. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:40 pm

  Επανέρχομαι………….Leo τότε τι ανάγκη έχει να συμμετέχει σε ενώσεις όπως η Ε.Ε.??? εαν είναι τόσο ανταγωνιστική από μόνη της γιατί επιζητά ασπίδα?? ποιά ανάγκη καταμερισμού και εις βάρος ποιού την εξυπηρετεί?

 183. Vote -1 Vote +1Leo - March 20, 2009 11:42 pm

  αν δεν κάνω λάθος ξεκουράστηκες για τα καλά πριν 2 βδομάδες, κάνοντας σκι στη Βουλγαρία. Μην το πεις σε κανένα Β. Κορεάτη, γιατί θα σε περάσει για τρελό καπιτάλα!

 184. Vote -1 Vote +1Leo - March 20, 2009 11:45 pm

  γιατί, όπως κάθε προηγμένο κράτος, αντιλαμβάνεται την πρόοδό της μέσα από τις συνεργασίες και όχι μέσα από την απομόνωση. Από πότε η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει υποτέλεια και εξάρτηση? έχεις μπερδέψει μερικά πράγματα. Δουλική μπορεί να είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ, όχι η συμμετοχή της Φινλανδία στην ΕΕ.

 185. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:52 pm

  Theo……… και μάλιστα επιμένω. Οι οικονομικοί δείκτες της ΕΣΣΔ δεν δικαιολογούσαν κατάρρευση. Τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Τα αποθέματα χρυσού. Τα ενεργειακά αποθέματα. Η βαρειά βιομηχανία/αυτάρκεια.
  Απλά η οικονομία μετασχηματιζότανε εις βάρος της κοινωνικής ιδιοκτησίας από την εποχή του 60 (Κοσίγκιν). Δημιουργούσε κοινωνικά στρώματα (προοιωνίζοντας τάξεις) που αναπτύσαν ίδιο όφελος από την λειτουργία της παραγωγής. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα απονευρώσαν σε τυπικό ρόλο τα σοβιέτ (τοπικά συμβούλια) υποκαθιστώντας την λαική εξουσία με έναν τεχνοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αυτά τα στρώματα είναι που εισηγήθηκαν την τελευταία πράξη του έργου , την περεστρόικα. Αυτή είναι η επίδραση της οικονομίας στο πολιτικό επικοδόμημα.
  Ακριβώς την ίδια εκτίμηση έχω και για την σημερινή Κίνα. Ο,τι μεγαλόστομο και να λεει η εκεί ηγεσία……. η δημιουργία τάξεων θα οδηγήσει και σε πολιτική διεκδίκηση της εξουσίας…….εάν δεν την έχει ήδη.

 186. Vote -1 Vote +1chrisvet - March 20, 2009 11:56 pm

  Leo…….. η Φιλανδία δεν είναι δουλική απέναντι στην Ε.Ε. Απλά μέσω αυτής “πλασάρει” σε έτοιμες αγορές τα προιόντα της με τον προστατευτισμό της δική σου (σαν Ελλάδα) υποτέλειας. Μόνον που δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές Φιλανδίες. Χρειάζονται υποτελείς

 187. +1 Vote -1 Vote +1karpidis - March 22, 2009 6:12 am

  @dimitrakis: Ο ΛΕΟ και ο ΤΕΟ είναι διαφορετικά πρόσωπα παλιοί του μπλογκ. Ίσως από τους πρώτους. Πριν ακόμα αρχίσει να πέφτει “γραμμή” πως ένα νέο ενδιαφέρον μπλογκ ξεκίνησε. Και ο ΛΕΟ έχει κάνει και εμφάνιση στο πάρτι. Ο Theo βρίσκεται νομίζω στην Αμερική…

 188. Vote -1 Vote +1dimitrakis - March 22, 2009 12:29 pm

  Ρε πρώτα απο όλα θέλουμε Λεο τι να σε κάνουμε έσενα??
  Γράψε και σαν ΛΕΟ ΤΩΡΑ!

  άντε Δημητράκη θα σου κάνω το χατήρι…

  ??????????

  Τι γίνεται τελοσπάντων ποιός δουλέυει ποιόν…
  Δεν βαριέσαι..

 189. Vote -1 Vote +1Theo - March 22, 2009 6:50 pm

  Αποκάλυψες την αλήθεια Δημητράκη, πανέξυπνος είσαι!

 190. -1 Vote -1 Vote +1sotiris koukios - March 26, 2009 9:16 am

  Θα ήθελα να σας ενημερώσω όλους για μια προσπάθεια ανάγνωσης της Συνθήκης της Λισαβωνας στο http://lisbonlex.wordpress.com/2009/03/26/subsidiarity/ τα σχόλια σας δεκτά και επιθυμητά !!!

 191. Vote -1 Vote +1Anef_Oriwn - March 30, 2009 6:01 pm

  Blogοδεσπότα (τζι’ ακριβοθώρητε) Karpidis,

  Μ’ όλο το θάρρος (μια και ενίοτε γυροφέρνω κι εγώ από τα μέρη σου) και το ανάλογο (χωριάτικο) θράσος (που συνήθως με διακρίνει), θα σου εισηγούμουν να προχωρήσεις σε μια νέα ανάρτηση – καθώς κάπου έχει μπαγιατέψει αυτή (είναι ενός μηνός και βαλε) και τα σχόλια έχουν ξεφύγει τελείως από το θέμα του post. Από την “Ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο …”, η συζήτηση κατάληξε να γίνεται για το κορεάτικο “σοσιαλισμό” κι απ’ εκεί πήρε ολοταχώς το δρόμο για το καπιταλιστικό παράδεισο αλά Φιλανδία!

  Καταλαβαίνω ότι κάποιοι πρέπει να εκτονώνονται (και να βγάζουν και τα απωθημένα τους) αλλά καλό είναι να αλλάζουν και ρότα και τροπάρι! Μια ζωή τα ίδια ακούμε και διαβάζουμε. (Παρεμπιπτόντως ο FILELEFTHEROS κι ο Ismaros που χάθηκαν;). Άποψη μου είναι (κι αν θες την υιοθετείς) τα θέματα σου θα πρέπει αν είναι πιο εξειδικευμένα, ούτως ώστε οι διάφοροι επαΐοντες να επικεντρώνουν τα πυρά τους από την αρχή επί του στόχου. Τι θα ‘λεγες ως επόμενο θέμα να έβαζες το πρόβλημα της πείνας στην Αφρική και τις ευθύνες των καθεστώτων της Βορείου Κορέας και της Κούβας για τη δημιουργία και συντήρηση του (γαρνίροντας το φυσικά και με ολίγο Τσιάβες και δόσεις Μοράλες);

  Anef_Oriwn
  Δευτέρα 30/3/2009 – 7:01 μ.μ.

 192. Vote -1 Vote +1Leo - March 31, 2009 12:35 pm

  Μπα, το επόμενο θέμα θα πρέπει να είναι η πανηγυρική αθώωση του Κ. Πλεύρη από το 5μελές Εφετείο για το βιβλίο του: “Εβραίοι – Όλη η αλήθεια” και την αντίστοιχη πίκρα του ΚΙΣ!

 193. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 1, 2009 7:40 pm

  Για την χαμηλή παραγωγικότητα των Ελλήνων δεν φταίει το πανεπιστήμιο αλλά η νοοτροπία των Ελλήνων.
  Το πανεπιστήμιο είναι χάλια αντικειμενικά.Τα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας.Δεν είναι κακό να σπουδάζει κάποιος πιστεύω,ίσα ίσα.Απλώς μετά δεν μπορεί να απαιτεί να βρει δουλειά ντε και καλά σε αυτό που σπούδασε.Στην ειδικότητα που σπουδάζω εγώ απαιτεύνται 100 άνθρωποι από την οικονομία στην Ελλάδα σαν εισακτέοι τον χρόνο.Τώρα μπαίνουν 150 μόνο στο τμήμα μου.Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί και άλλο τμήμα παρόμοιο σε άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που παίρνει περίπου 200 άτομα.Φυσικά δεν υπολογίζω τα παρεμφερή ΤΕΙ και ΙΕΚ ανα την χώρα.Ποιός φταίει τελικά αν δεν βρίσκουν όλοι αυτοί δουλειά??
  Είναι ωραίο σε μια χώρα να σπουδάζουν οι πολίτες της αλλά δεν είναι δυνατό να κάνουν όλοι την ίδια δουλειά που σπούδασαν.Δεν είναι λογικό??(για να αρχίσει να μπαίνει η κουβέντα σε μια σειρά).Ολόκληροι κλάδοι επαγγελμάτων έχουν καταλαφθεί από μετανάστες γιατί οι Έλληνες προτιμούν να κάθονται άνεργοι με το πτυχίο στα χέρια παρά να κάνουν αυτά τα κατά τα άλλα πολύ επικερδή επαγγέλματα.Νομίζουν όλοι ξαφνικά επειδή πήραν ένα πτυχίο,που το έχουν άλλοι 300 που αποφοιτούν την ίδια χρονιά,ότι τους αξίζει να γίνουν αστροναύτες στην NASA.
  Από την άλλη ο βαθμός δεν είναι κλίμακα επαγγελματικής αξιολόγησης καθώς το ότι κάποιος είναι καλός ή κακός φοιτητής δεν σημαίνει τίποτα στον επαγγελματικό στίβο,αφού η προσωπικότητα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.
  Για παράδειγμα,παλαιότερα η μητέρα μου έβγαλε μια ιδιωτική σχολή σχεδιαστών (κτιρίων).Ήταν τόσο καλή στην δουλειά της που απαιτούσε απο τα γραφεία τον μισθό που θα της δώσουν.Τότε εκείνη σχεδίαζε και ο πολιτικός μηχανικός έβαζε τις “υπογραφές”.Όμως τότε πολιτικοί μηχανικοί ήταν ελάχιστοι.Τώρα έχουν καταλήξει τα νέα παιδιά που έχουν πτυχίο πολιτικού μηχανικού να κάνουν την δουλειά που κάποτε την έκαναν παιδιά χωρίς πτυχία ΑΕΙ.Φυσικά παρά το ότι έχουν όλοι το ίδιο πτυχίο οι ικανότητες τους ποικίλουν και όντως υπάρχουν παιδια που τα πληρώνουν όσο όσο,ενώ κάποια άλλα με μεγαλύτερους βαθμούς τα διώχνουν.Φυσικά αυτά βρίζουν το σύστημα και το κράτος κτλ κτλ,γιατί το να παραδεχτούν ότι διαλέξαν μια σχολή που τελικά ίσως να μην τους ταίριαζε θα γκρεμίζε όλο το “ΕΓΩ” τους.
  Ο κολλητός μου ήταν απίστευτος μαθητής και περασε στο καλύτερο τμήμα του πολυτεχνείου αφού ο βαθμός του ήταν πάνω απο 18500 μόρια για να καταλάβει τελικά ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό το επάγγελμα στην ζωή του και ψάχνει πλέον “ενδιαφέρουσες διεξόδους”.
  Δεν φταίει δηλαδή η “αριστερίστικη” νοοτροπία που έχει κυριεύσει τα Ελληνικά πανεπιστήμια και την Ελληνική παιδεία στο σύνολο της??Δεν κατηγορώ πολιτικές πεποιθήσεις,απόψεις θελω να ακούσω.

 194. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 1, 2009 8:20 pm

  Για τον dimitrakis αυτό..
  Από ότι έχω καταλάβει είσαι αριστερός.Ωραια.Μιλάς για κτίρια.Το κτίριο της σχολής μου ποιός το καταστρέφει κάθε χρόνο??
  Πέρα από αυτό χρησιμοποιείς μοντέλα χωρών για παραδείγματα που όμως έχεις απορρίψει εκ βάθρων..δηλαδή εάν φέρουμε από το νηπιαγωγείο το μοντέλο της Γερμανίας θα συμφωνήσεις χωρίς να βάλεις τους συνήθεις “όρους” σου επιπλέον που καθιστούν κάθε προσπάθεια προς τα εκεί ανέφικτη??Εαν καταληφθεί ένα σχολείο στην Γερμανία ξέρεις τί γίνεται??
  Μιλάς για το άσυλο,δεν μου λες,ποιός σου απαγορεύει να εκφράζεις να λες αυτά που λες μέσα στο πανεπιστήμιο και εξω από αυτό??Το ξέρεις πολύ καλά όμως ότι ολόκληροι πολιτικοί χώροι δεν μπορούν να εκφραστουν στα πανεπιστήμια λόγω της νομικής ύπαρξης του ασύλου.Επικρατεί το δίκαιο του δυνατότερου αφού το ασυλο ουσιαστικά έχει καταργηθεί ήδη από αυτούς που το υπερασπίζονται.Εχω δει παιδί να ξυλοκοπείται άγρια στο κυλικείο της σχολής μου απο αριστερο-αναρχοκάποιους επειδή φορούσε μπλούζα με την Ελληνική σημαία και κάποια παιδάκια που θεωρειτικά φωνάζουν για τη διατήρηση του ασύλου να λένε “κρίμα το παιδί”(κατά τα άλλα όμως καλά παληκάρια)…Κάτι τέτοιο σε φαντάζομαι και εσένα.
  Μιλάς για “δικαιόματα” και στην Ελλάδα το έχουμε κάνει καραμέλα..5 χρόνια τώρα διαβάζω βιβλία και ψάχνω..λοιπόν.Προέρχεται από την λέξη δίκαιο (αν δεν κάνω λάθος),δεν σπουδάζω νομική αλλά αφού αναφέρεις συχνά αυτή τη λέξη σε παρακαλώ δώσε μου σύντομα ένα ορισμό του τί είναι “δίκαιο”..Για να σε βοηθήσω την απάντηση που συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό την έδωσε ο Πλάτωνας..τί σχεση πρακτικά έχει ο ιδεολογικός σου χώρος με την θεωρία του??Αφού σε όλα τα θέματα παραβλέπετε την λέξη “ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ”…
  Από την άλλη dimitrakis λες “θέλω δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και οχι τα μαγαζία των ιδιωτών για τους λίγους.” και αμέσως μετά λες “οι απόφοιτοι εχουν επαγγελματικά δικαιώματα κατωχυρωμένα στο πτυχίο?”,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 2 ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ?????ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ?????’Η θα μιλάμε για δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους ή για πτυχία με αξία και τα 2 μαζί δεν γίνονται αφού η αξία των ανθρώπων από την στιγμή που γεννιούνται δεν είναι ίση μεταξύ τους.Το πτυχίο που το έχει μέχρι και ο τελευταίος χαζός τί αξία να δώσει σε αυτόν που αξίζει πραγματικά??
  Μόλις είδες ότι δεν τα βγάζεις πέρα άρχισες τα επιθετικά και υβριστικά σχόλια καθώς και την επίκληση σε ηθικές αρχές που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έκπροσωπείς ή τουλάχιστον δεν δικαιούσαι να έχεις το μονοπώλειο.Αυτός είναι άλλωστε και ο διάλογος που κάνεις μέσα στο άσυλο του πανεπιστημίου που τόσο σε χαροποιεί..(σχόλιο March 9, 2009 at 10:55 pm)
  Και επιτέλους τα πτυχία δεν σημαίνουν τίποτα για την δουλειά ΕΛΕΟΣ!!!Είχαμε ένα παληκάρι στην δουλεια με 2 πτυχιάρες και μεταπτυχιακό και δεν ήταν ικανός να κάνει τίποτα σωστό και φυσικά είναι 30 χρονών χωρίς δουλειά αφού από παντού τον διώχνουν…αντε πια αρκετά με την “γενιά των ανέργων” και “των 500 ευρώ” και δεν ξέρω και εγώ τί!!!ΣΑΚΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ!!!

 195. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 7, 2009 8:16 pm

  Στο εξωτερικό απλά αν δεν έχεις χρήμα δεν σπουδάζεις ή πέρνεις υποτυπώδεις σπουδές εμένα αυτό είναι το πρόβλημα μου.
  Για να μην κουράζεσαι το ποσοστό αυτών που σπουδάζουν με υποτροφία είναι ελάχιστο κατα κανόνα.
  Υπάρχει κάτι που λέγεται κρατική καταστολή αν έχεις ακουστα που όποτε δεν αρέσουν σε ορισμένους οσα λέω εκεί είναι για να μου θυμίσει πως εχουν τα πράγματα και ποιός κάνει κουμάντο.Αλλά και διάφορα φασιστοειδή την ίδια δουλεια κάνουν..
  Ποιοί χώροι δεν εκφράζονται..?(TRICKY QUESTION).
  “Η θα μιλάμε για δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους ή για πτυχία με αξία και τα 2 μαζί δεν γίνονται αφού η αξία των ανθρώπων από την στιγμή που γεννιούνται δεν είναι ίση μεταξύ τους.”
  Για πες μου τι παραπάνω έχουν μερικοί ?Επιπλέον εγκέφαλικά κύτταρα?Η απλά έτυχε να γεννηθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες?
  Δηλαδή κάποιοι πλάστηκαν απο το θεο να γίνουν ταξιτζήδες άλλοι φουρναρηδες και άλλοι γιατροί?
  Ο θεός διαλλέγει αν κάποιοι θα παιθάνουν της πείνας ή οχι?
  Εχεις ακούσει τι λέξη εκμετάλευση?
  Εεε?

 196. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 8, 2009 11:53 am

  Ρε αγόρι μου όλοι οι γιατροί ίδιοι είναι???Θα μας τρελάνεις??Όλοι οι άνθρωποι έχουν ικανότητες για να γίνουν όλα???Ακούς τι λές??Κάθε άνθρωπος έχει ικανότητα για διαφορετικά πράγματα εκτός και αν όλοι μεγαλώσουν σε ίδια γυάλα(που και πάλι αν ήξερες τις έρευνες που έχουν γίνει για το DNA δεν θα το έλεγες).Τί αξία μου δίνει το δικό μου πτυχίο όταν το έχει ο κάθε ένας αφού και εσύ ξέρεις ότι πτυχίο μπορεί εύκολα να πάρει και κάποιος που δ4εν έχει παρακολουθήσει ποτέ μάθημα.Θα μας τρελάνεις???

 197. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 8, 2009 11:57 am

  Η αγορά εργασίας χρειάζεται τσακάλι μου συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων σε ένα επάγγελμα,που στην Ελλάδα επειδή σπουδάζουν όλοι προφανώς δεν θα έχει δουλειά ο καλύτερος αλλά αυτός που έχει τις καλύτερες γνωριμίες.Άρα το πρόβλημα για το οποίο φωνάζεις το δημιουργείς εσύ ο ίδιος φίλε μου.Δηλαδή επειδή όλοι σπουδάζουν στην Ελλάδα γιατροί,δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί,η οικονομία κατά την λογική σου πρέπει να προσαρμοστεί έτσι που να έχει μόνο αυτά τα επαγγέλματα (κατά την λογική σου)για να έχουν όλοι δουλειά???

 198. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 8, 2009 7:41 pm

  Θα σου το πω μια τελευταία φορά.
  Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν παιδεια σημαίνει πολύ απλα να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες στο να μορφωθούν και όχι αναλογα με το που ανήκουν οικονομικά.
  Ολοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και καθένας ανάλογα με τις δαιξιότητες του θα επιλέγει επαγγελμα.
  Δεν θα υπάρχει ο παράγοντας χρήμα.Ολοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αλλά προφανώς ο καθένας θα ακουλουθεί το επάγγελμα που του ταιριάζει.
  Ο άνθρωπος όταν γεννιέται έχει το ίδιο μυαλό με όλους τους υπόλοιπους είναι οι κοινωνικές συνθήκες του περιβάλοντος που ζει που τον διαμορφώνουν.
  Τώρα η δημόσια κια δωρεάν παιδεία προφανώς και δεν ταιριάζει με τους κανόνες της οικονομίας του υπάρχοντος συστήματος.
  Ο καθένας όμως πρέπει να διαλέξει ή θα έιναι με την αγορά και τους κεφαλαιοκρατες η με τον λαο.
  Οσο για το αν σπουδάζουν όλοι στην Ελλάδα κοιτα καλύτερα γύρω σου.

  Τωρα θα μου πεις οτι ενας Ελλην απόγονος των Μυρμιδόνων δεν μπορεί να χει τον ίδιο εγγέφαλο με εναν Πακιστανό.
  Αλλά έλα που έτσι είναι…

 199. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 8, 2009 7:58 pm

  Το πρόβλημα τις ανεργίας θα λυθεί αν μορφώνονται λιγότεροι?
  Οι εγγεφαλικά ανώτεροι με το καλο DNA?

  Να σου πω ποτέ δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με το τι συμφέρει τον επιχειρηματία ( μιας και τα συμφέροντα μας συγγρούονται ) Εμένα με νοιάζει την συμφέρει εμένα και τους συμφοιτητές μου
  Αυτό.

 200. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 8, 2009 8:13 pm

  Σημείωση:Η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν ταιριάζει με την υπάρχουσα οικονομία οχι γιατί θα γίνουν όλοι γιατροι ή ολοι δικηγόροι πράγμα αδύνατον αλλά γιατί το σύστημα έχει ανάγκη απο φθηνούς και ανειδικευτους εργάτες ή απόφοιτους με μερική γνώση χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

 201. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 8, 2009 8:28 pm

  Φιλάκια.

 202. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 9, 2009 10:47 pm

  dimitrakis ασε το ειρωνικό υφάκι και μην λες κάτι που δεν είπα.Αν είχες διαβάσει τα παραπάνω μου σχόλια φίλε μου (αλλά από ότι φαίνεται δεν τα διάβασες καλά)( στο May 1, 2009 at 7:40 pm) στην δεύτερη παράγραφο γράφω κάτι.Για διάβασε το λίγο προσεκτικά άσε το ειρωνικό υφάκι και κυρίως τις εξυπνάδες υπεκφυγών με σοφιστίες και διαστρεύλωσης των λεγομένων κάποιου επειδή απλά αυτά που σου λέει σου φαίνονται και εσένα λογικά ασε τις.Διάβασε λοιπόν εκείνη την παράγραφο που γράφω ακριβώς την γνώμη μου για τους μορφωμένους ανθρώπους.Και από τον τρόπο που επιχειρηματολογείς και μιλάς καταλαβαίνω και το δικό σου επίπεδο μόρφωσης.Και τέλος κάθε σύστημα έχει ανάγκη απο φθινούς και ανειδικευτους εργάτες οι οποίοι όμως έχουν καταντήσει στις μέρες μας αρκετά ακριβοί.Εσύ να μαντέψω ότι τα υδραυλικά τα κάνεις μόνος σου στο σπίτι….ή ψάχνεις να βρεις ποιός υδραυλικός έχει και πτυχίο ΑΕΙ στα υδραυλικά…Δεν νομίζω ότι υποστηρίζεις αυτό που συμφέρει τους συμφοιτητές σου πάντως.Μάλλον αυτό που συμφέρει εσένα.Ένας καλός φοιτητής ή ένας καλός επιχειρηματίας θέλει να ξεχωρίσει..τόσο κακό είναι??εσύ δηλαδή δεν θέλεις???Αλλά οι ιδέες σου κάθε άλλο λένε…Φρόντισε στην ζωή σου να μην αδικείς ανθρώπους και να προστατεύεις όποιους έχουν ανάγκη εαν είσαι τέτοιος άνθρωπος και τους νόμους άσε τους όπως είναι γιατί ακριβώς εαν εσύ είσαι σωστός και δίκαιος οι νόμοι αυτοί είναι που θα σε προστατέψουν και όχι οι ιδέες σου που σε εξισώνουν με τον καθένα άχρηστο που απλά παίρνει ένα πτυχίο και δεν μπορεί να βγάλει ούτε μια φωτοτυπία σωστά και φέρνουν από πάνω σου τον κάθε ένα που απλά ανήκει σε μια κομματική νομενκλατούρα.Η κοινωνία δεν είναι καλή γιατί οι άνθρωποι δεν είναι καλοί και όχι γιατί φταίνε οι νόμοι.”Φιλακια”

 203. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 10, 2009 8:58 am

  Κάθε ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΟ σύστημα έχει αναγκη απο φθηνούς και ανειδίκευτους εργατες όπως έχει ο καπιταλισμός έχει αναγκη σήμερα να πεθαίνουν απο την πείνα εκατομμύρια για να εξασφαλίζουν μερικοί τα κέρδη τους.Αλλά και για αυτό ο θεός αποφάσισε που έφτιαξε τους ανθρωπους κακούς.
  Λες για τους νόμους :”γιατί ακριβώς εαν εσύ είσαι σωστός και δίκαιος οι νόμοι αυτοί είναι που θα σε προστατέψουν ”
  Αυτά να τα πεις στο παιδί που πήγε φυλακή γιατι φοραγε πράσινα παπούτσια.Δεν ήταν σωστός και δίκαιος..?Εεεεεεεεε?
  “Ένας καλός φοιτητής ή ένας καλός επιχειρηματίας θέλει να ξεχωρίσει..τόσο κακό είναι??εσύ δηλαδή δεν θέλεις??”
  Ωραία λες οτι αυτός που διαβάζει και προσπαθεί θα προοδευσει.
  Κοίτα όμως γύρω σου.Μπορεί ενας μαθητής στο λύκειο που δεν έχει χρήμα να πάει φροντιστήριο να περάσει σε μια σχολή?
  Μπορεί ο φοιτητής του εξωτερικού που δεν έχει λεφτά για δίδακτρα και για βιβλία να τελείωσει τη σχολή?
  Μην μου πεις για υποτροφίες που είναι ελάχιστες.
  Μιλάω για τον κανόνα.
  Οτι και αν κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτόματα αποκλεισμένοι απο το να μορφωθούν άσχετα αν διαβαζουν η οχι.Αυτοί που αργόυν να τελειώσουν τη σχολή είναι όλοι τεμπέληδες?Κάποιοι δουλευουν για να τα βγάλουν πέρα σε άλλη πόλη γιατί έιχαν την ατυχία να μην έχουν χρήματα για νοίκι κτλ.
  Οσο για το πόσο “αξιοκρατία” υπάρχει εκεί έξω μόνος του τα λες..
  “Η κοινωνία δεν είναι καλή γιατί οι άνθρωποι δεν είναι καλοί και όχι γιατί φταίνε οι νόμοι.”
  Εμ βέβαια!τον νόμο πλαίσιο πχ τον έγραψε ο θεός σε μια πλάκα δεν τον έφτιαξαν άνθρωποι για να προσφέρουν εξηπυρέτηση σε άλλους ανθρωπούς.
  ΝΑι είναι βαθια επιστημονικό αυτό πρέπει να παραδεχτώ οτι έχεις επίπεδο.
  Ο άνθρωπος ωστόσο απο τη φύση του δεν έιναι ούτε καλός ουτε κακός 2 ένστικτα έχει οταν γεννηθεί της αυτοσυντήρησης και το σεξουαλικό κα ικαταλήγουμςε παλι να μιλάμε για κοινωνικές συνθήκες…
  Αυτά.

 204. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 10, 2009 12:07 pm

  Δεν ξέρω γιατί τα βλέπεις έτσι πραγματικά.Δεν μπορώ να σου αλλάξω άποψη αλλά μην είσαι τόσο απόλυτος.Όσα παιδιά από το τμήμα μου αξίζαν όλοι προοδεύσαν στην ζωή τους.Πρώτος μισθός πάνω από 1100 ευρώ τουλάχιστον.Υπήρχαν παιδιά που νομίζαν ότι αξίζαν αλλά δεν αξίζαν σαν προσωπικότητες και το μόνο που είχαν στα χέρια τους ήταν το πτυχίο γιατί πραγματικά έτσι όπως το έχετε καταντήσει το σύστημα το πτυχίο δεν δίνει αξία αφού το παίρνουν όλοι.Όλοι αυτοί φεύγουν από την μια δουλειά σε άλλη.Εγώ ένα χρόνο πριν πάρω το πτυχίο δούλευα σε εταιρία (χωρίς γνωστό) και έπαιρνα 1200 ευρώ καθαρά και σταμάτησα για να τελειώνω με το πτυχίο μου.Επειδή λες πολλά για το εξωτερικό,πραγματικά δν ξέρω κανένα παιδί που να ήθελε να φύγει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και να μην το έκανε.Ξέρεις πόσο έχει ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία,ή στην Αγγλία???Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι πιο ακριβά από εδώ.Στην τελική εσύ δεν θα έπρεπε να μιλάς καθόλου για μεταπτυχιακά και δυτική Ευρώπη αφού σε όλα αυτά είσαστε κατά.Δεν καταλαβαίνω γιατί να θες (ή να σε νοιάζει) να πας εσύ στο εξωτερικό.Μου θυμίζεις κάτι ΚΝΙΤΕΣ και ΠΑΣΟΚΟΥΣ στην σχολή μου που την καταλαμβάναν και το έπαιζαν αγωνιστές και μετά έτρεχαν στην Αγγλία για μεταπτυχιακά…πραγματικά έχετε καταντήσει το πανεπιστήμιο ντροπή.Εαν πάς στο εξωτερικό θα ντρέπεσαι που πατάς εκεί μέσα,εαν δεν μπεις στις παραδώσεις έχεις πάρει πόδι.Μην κατηγορείς το σύστημα για την προσωπική σου αδυναμία να εκπληρώσεις τους στόχους σου.Εμένα δεν μου αρκεί να πάω σε ένα μεταπτυχιακό απλό έξω,θέλω να πάω στο καλύτερο και δεν θέλω οι γονείς μου να το πληρώσουν,δεν φταίει το σύστημα που ο πατέρας μου ήταν εργάτης και η μάνα μου δημόσιος υπάλληλος,αυτοί φταίνε και οι επιλογές που έκαναν όταν ήταν νέοι!!Αλλά ζωή τους είναι και δεν μου πέφτει λόγος.Εγώ λοιπόν μαζεύω λεφτά από μικρός για να μην τους στοιχίσει τίποτα ή τουλάχιστον λίγα.Αλλά για ότι γίνω στο μέλλον δεν θα φταίει το σύστημα αλλά οι προσωπικές μου επιλογές.Γιατί στον ιδιωτικό τομέα (που πιθανώς βρίζεις εσύ από το πρωί μέχρι το βράδυ) προχωράνε οι καλύτεροι,και ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ που το έχουν άλλοι εκατοντάδες δεν σε κάνει καλύτερο από αυτούς.Αλλά και από την στιγμή που γεννιόμαστε δεν είμαστε όλοι ίσοι και ίδιοι (εκτός και αν μας κλείνανε στην ίδια γυάλα,βέβαια και το DNA μετά θα έπαιζε τον κυρίαρχο ρόλο).Αγόρι μου υπάρχουν παιδιά που από μικρά είχαν στόμφα,μυρίζαν επιτυχία, και παιδιά που ήταν ψιλοκοιμισμένα ασχέτως μαθητικού επιπέδου.Δεν φταίει το σύστημα που απλά δίνει την ευκαιρία σε αυτούς με την “στόμφα” να αναδειχθούν!!!Εσύ υποστηρίζεις την θεωρία της ισοπεδωτικής,εξίσωσης…όχι φίλε μου δεν είναι όλοι ίσοι με εμένα,σαφώς υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι και αυτό πρέπει στην ζωή να φανεί.Υπάρχουν δουλευταράδες και τεμπέληδες,υπάρχουν μορφωμένοι και αμόρφωτοι (και με πτυχίο)..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ..ο θείος μου επειδή είναι άνεργος βρίζει το σύστημα,τον ακούω μια μέρα και του λέω καλά ρε θείο εσύ δεν είχες ευκαιρία να κάνεις “εκείνο”,το “άλλο” κτλ,και δεν τα έκανες,τώρα τί διαμαρτύρεσαι??Ο θείος μου σχετικά εργατικός έκανε εκατοντάδες λάθος επιλογές στην ζωή του και προπάντως πήρε ένα πτυχίο τότε που άρχισε να πρωτομπαίνει η σάρα και η μάρα στα πανεπισ΄τημια και σταμάτησε να μπαίνει η ελίτ των μυαλών (και τώρα το παραδέχεται ότι και αυτός δεν είχε πολύ μυαλό και είχε μπει),αλλά επειδή ξαφνικά εξισώθηκε με όλους αυτούς που είχαν τα πτυχία νόμιζε ότι αυτομάτως έλυσε και τα προβλήματα…οχι,γιατί Σάκης μπήκε,Σάκης βγήκε.Ίσα ίσα άνθρωποι σαν αυτόν πραγματικά γκρεμίσαν την αξία που έδινε το πτυχίο σε έναν που πραγματικά το άξιζε.Και είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να κάνει σωστή αυτοκριτική,για αυτό τα χρεώνουμε όλα σε μια τρίτη δύναμη αντί να παραδεχτούμε ότι οι ικανότητες του καθενός είναι περιορισμένες και όχι ίσες.Όχι ότι περιμένω να το παραδεχτείς εδώ.Αλλά πιστεύω το έχεις καταλάβει πολύ καλά τί θέλω να πω…μην υπερεκτιμάς,τον εαυτό σου και μην τον υποτιμάς ταυτόχρονα.Κάνε την αυτοκριτική σου.Η δικαιωσύνη δεν είναι να τους κάνι όλους ίσους αλλά να ξεχωρίζει τους καλούς από τους άχρηστους.Δεν μπορείς να ζητάς από μια κοινωνία να γίνει αυτό που πρέπει να είσαι εσύ ως άνθρωπος και δεν είσαι.Η κοινωνία πρέπει να τμηματοποιεί τον κόσμο και όχι να τον εξισώνει,εσύ σαν άνθρωπος πρέπει να προστατεύεις τους αδυνάτους με πράξεις και όχι να προσπαθείς να αλλάξες το συστημα (που οφείλει να προστατεύει εσένα,εαν αξίζεις βέβαια,από τους άχρηστους και αδαής).Το σύστημα έτσι όπως είναι προστατεύει αυτούς που είναι κάλοι και όχι αυτούς που νομίζουν ότι είναι,είναι απίστευτα αξιοκρατικό.Και έτσι όπως είναι μου επιτρέπει να ξεχωρίσω για την δουλειά μου χωρίς να πατάω επί πτωμάτων και να γλείφω κομματικούς μηχανισμούς.Αλίμονο στην μέρα που δεν θα καταφέρνεις να ξεχωρίσεις φίλε μου και να το αξίζεις πραγματικά…εκεί θα καταλάβεις την κατάφορη αδικία γύρω σου.Προσπαθείς να επιβάλεις την δικτατορία των ανάξιων και των “μικρών” φίλε dimitrakis,και για αυτά που λες 2 εκδοχές υπάρχουν.

 205. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 10, 2009 12:24 pm

  Είχα ένα φιλαράκι στο σχολείο στην ΚΝΕ.Και αυτός σαν εμένα δεν είχε τους πλουσιότερους γονείς.Του έλεγα τότε,Ανέστη θα αναθεωρήσεις και θα το δεις,είσαι για ψηλά και αδικείς τον εαυτό σου με αυτά που λες…μην υποστηρίζεις τον κάθε άχρηστο,εσύ δεν είσαι μάζα αξίζεις κάτι παραπάνω…ξέρεις τί έγινε.Αναθεώρησε πλήρως.Γιατί όταν βγήκε στον στίβο της ζωής κατάλαβε πόσοι τεμπέληδες γύρω του διαμαρτύρονταν και αυτός τους υποστήριζε και δεν άντεξε άλλο.Και η θεωρία του,όπως και το δημόσιο πραγματικά είναι η δικτατορία των τεμπέληδων και χαζών…είναι αυτοί οι λόγοι που αναγκάζουν πολλά παιδιά που αξίζουν να φύγουν στην δυτική Ευρώπη…εκεί που και εσύ ζηλεύεις να πας κατά βάθος αλλά βρίζεις τα συστήματα τους και υποστηρίζεις τα αντίθετα για την χώρα σου.Ακόμα και η Ρωσία τώρα με το φιλελεύθερο σύστημα θα γίνει χώρα ευκαιρίας σιγά σιγά και όχι χώρα ισοπεδωτισμού και “εξίσωσης”.Μπορεί το σύστημα μας να δίνει πολλές ευκαιρίες σε κάποιους και λίγες σε κάποιους άλλους,αλλά δίνει σε όλους και όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τις επιλογές τους.

 206. Vote -1 Vote +1dimitrakis - May 10, 2009 1:22 pm

  “Προσπαθείς να επιβάλεις την δικτατορία των ανάξιων και των “μικρών” φίλε dimitrakis,και για αυτά που λες 2 εκδοχές υπάρχουν.”
  “Μπορεί το σύστημα μας να δίνει πολλές ευκαιρίες σε κάποιους και λίγες σε κάποιους άλλους,αλλά δίνει σε όλους και όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τις επιλογές τους.”
  Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι οτι χωρίς τους λίγους και τους μικρούς όπως λες τους απλούς εργάτες, τους αγρότες , τους χιλιάδες αξαθλιωμένους ο δυτικός πολιτισμόςδεν θα υπήρχε.Στην εκμετάλευση αυτών βασίζονται και οι πολυεθνικές και λόγων αυτών αποκτήσαμε εμείς οι Ευρωπαίοι κοιλίες μέχρι το πάτωμα.Μην τους υποτιμάς λοιπόν.
  Σου είπα οτι μιλάω για τον κανόνα μέσα στην κοινωνία.Αν δεν σπουδάσω και πάω να δουλέψω γιατί πεινάω είναι δικό μου πρόβλημα?Εκανα λάθος επιλογή που ήθελα να ζήσω?
  Ποσο εγωιστής μπορεί να είσαι.Ποσο δεχτηκός στη σαπίλα?
  ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για τους ανθρώπους δεν σημαίνει οτι όλοι θα κάνουν ενα επάγγελμα κατάλαβε το.Δεν σημαίνει οτι θα είναι όλοι όμοιοι.Σημαίνει πολύ απλά οτι αν εγω θέλω και μπορώ να γίνω γιατρός κανένας φραγμός δεν θα υπάρχει να μου πει να πληρώσω οτιδήποτε.
  Τον πλούτο που παράγω εγω θέλω να τον απολαμβανω ο ίδιος και να μην πέρνω ενα ξεροκόμματο.
  Ολος ο πολιτισμός που θαυμάζεις έγινε με τον ιδρώτα των εργατών, αυτών που κάτι “εξυπνοι” και “ταλαντούχοι” εκμεταλευονται.
  Ο διαχωρισμός των ανθρώπων όπως τον κάνεις είναι καθαρόαιμος φασισμός.
  Με αυτήν την λογική οι ανώτερες τάξεις θα εκμεταλευονται τις κατώτερες για πάντα.Επειδή έχουν στόμφα? ή μήπως η δικατατορία του κεφαλαίου θέλει κάποιους καταδικασμένους να βρίσκονται στη λάσπη?(αυτοί είναι χωρίς στομφα??)
  Είναι αυτό φασιστικό η δεν είναι?Στην τελική μετράει παραπάνω που ανήκεις κοινωνικά παρά το πόσο κοπιάζεις.(κατα κανόνα πάντα )
  Αλλά να σκέφτεστε καμιά φορά και το τι θα γίνει όταν η εργατιά αποφασίσει να πάρει πίσω ολα οσα τις ανήκουν.
  Θα κλαίγεστε μετά οτι σας στείλανε στη Σηβηρία.
  Αυτό “φίλε” (θα πρεπε να βάλω άπειρα εισαγωγικά) είναι και το τελευταίο μήνυμα που στέλνω.
  Πραγματικά μου φέρνεις αναγούλα.

 207. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 10, 2009 11:56 pm

  Δεν είδα πουθενά να αναφέρομαι σε εργάτες,αγρότες και ανθρακορύχους…μόνος σου αυτοβαφτίστηκες υποστηριχτής τους.Και εγώ παιδί εργάτη είμαι το έχω αναφέρει.Αλλά εδώ συζητάμε για το αν όλοι πρέπει να μπαίνουν στα πανεπιστήμια…άλλο αυτό που λες,άλλα αυτά που σου λέω…

 208. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 11, 2009 12:09 am

  Και σου έχω ξαναπεί παραπάνω ότι 2 λύσεις υπάρχουν..ή να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο λίγοι,ή να μπαίνουν πολλοί αλλά να μην περιμένουν να βρούν δουλειά σε αυτό που σπούδασαν και να κάνουν άλλα επαγγέλματα.Το περι δικτατορίας των ανάξιων το πιστεύω,γιατί κάθε εργατικός άνθρωπος αμοίβεται,οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι ή αυτοί που κομματικά συμφέροντα τους οδηγούν εκεί ή που είναι τεμπέλιδες.και εσύ και οι όμοιοι σου έχετε νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου και έτσι όπως σου το λέω ελπίζω αυτή την φορά να το κατάλαβες..είστε οι μόνοι που δεν πειράζετε τον κάθε τεμπέλη σε μια δουλειά αλλά τον υποστηρίζετε κιόλας μόνο και μόνο γιατί έχετε αυτοβαφτιστεί υποστηρικτές τους και δεν το λέω σε σχέση του ενός επαγγέλματος με το άλλο αλλά σε σχέση με τους ανθρώπους μέσα στο ίδιο επάγγελμα.Δεν είδα κανέναν από τους ομοίους σου να διαμαρτύρεται για παράδειγμα στο γιατί να πληρώνεται το ίδιο ένας δημόσιος υπάλληλος που σκοτώνεται 10 ώρες στην δουλειά με 30 υπαλλήλους που πίνουν ούζα στο κυλικείο,αλλά αντιθέτως οι ομοίοι σου όταν πάνε να δωθούν οι υπερωρίες σε αυτούς που ξοδεύαν τις 10 ώρες ζητάνε για όλη την υπηρεσία και κλείνουν τις υπηρεσίες…εσύ αυτοβάφτισες τον εαυτό σου υπερασπιστή των αδυνάτων,εγώ σας βαφτίζω υπερασπιστές των τεμπέλιδων.Δεν αδίκησα κανένα επάγγελμα και κανέναν εργατικό άνθρωπο σε όλα τα επαγγέλματα,αφού ξαναείπα ότι ο πατέρας μου είναι εργάτης και η μητέρα μου δημόσιος υπάλληλος (που μάλιστα κόντεψε να τρελαθεί από την εργασιομανία).Άλλο το ποιοι θα μπαίνουν για να σπουδάσουν και άλλο το πόσοι…υπεξέφυγες λίγο για να το σώσεις.Με είδες να μιλάω πουθενά για το ότι η ανώτερη τάξη πρέπει να σπουδάζει και η κατώτερη να μην σπουδάζει???Δεν αναφέρθηκα σε τάξεις,σε αριθμό αναφέρθηκα καθώς εσύ υποστηρίζεις ότι πρέπει όλοι να σπουδάζουν.

 209. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 11, 2009 12:35 am

  Άλλο το “ίσοι”,άλλο το “ίσες ευκαιρίες”…έχω άδικο?Νομίζω ότι εσκεμένα διαστρευλώνεις τα λόγια μου.Δεν είναι όλοι ίσοι.Σχετικά με τις ίσες ευκαιριες πιστεύω ότι ΕΝΝΟΕΙΣ να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια έτσι?(από αυτά που υποστήριζες προηγουμένως,αν έχω άδικο με διορθώνεις).Δηλαδή εαν έχουμε μια οικονομία με 10 επαγγέλματα(κάθε ένα μια θέση εργασίας) και 11 εργάτες εκ των οποίων τα 3 επαγγέλματα χρειάζονται ΑΕΙ (μια μικρογραφία της κοινωνίας μας),εσύ λες να μπαίνουν και οι 11 πανεπιστήμιο έτσι?(από αυτά που λες αυτό έχω καταλάβει γιατί αυτό είναι το θέμα μας(δεν αναφερθήκαμε σε τίποτα άλλο) και διαφωνώ,εαν έχω άδικο με διορθώνεις).και ασχέτως αν μπαίνουν όλοι λες ότι πρέπει να παίρνουν πτυχία με αξία(πτυχία με αξία πιστεύω ότι εννοείς να δουλεύουν σε αυτό το οποίο σπούδασαν και να πληρώνονται καλά,έτσι?)Αλλά όταν η οικονομία χρειάζεται 3 σπουδαγμένους οι άλλοι δεν πρέπει να κάνουν απλά άλλα επαγγέλματα παρότι έχουν σπουδάσει??Εαν δεν πάνε στα άλλα επαγγέλματα εκ των πραγμάτων δεν θα είναι άνεργοι και άρα δεν θα έχουν πτυχία με αξία???
  Αυτό προσπαθώ τόση ώρα να σου εξηγήσω και εαν ακόμα δεν το κατάλαβες πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά.Και ΞΑΝΑλέω ότι για εμένα το ιδανικό είναι όλοι να έχουν σπουδάσει ασχέτως επαγγέλματος αλλά δεν μπορώ να τους ακούω μετά να μουρμουρίζουν ότι είναι άνεργοι επειδή δεν βρίσκουν δουλειά σε αυτό που σπούδασαν.
  Πως είναι δυνατόν να θεωρείς ότι όλοι είναι ίσοι και υποτίθεται είσαι και μορφωμένος με λες και εγωιστή.Αφού πρώτος σου είπα ότι υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι από εμένα.Από την στιγμή που είσαι έμβρυο στην κοιλιά της μάνας σου τα ερεθίσματα είναι τόσο πολλά που διαμορφώνουν ολόκληρο το DNA σου,ακόμα και το αν άκουγε η μάνα σου κλασσική μουσική παίζει ρόλο..είναι δυνατόν να λες ότι είναι όλοι ίσοι???Εσύ σαν άνθρωπος δεν πρέπει να τους περιφρονείς γιατί είναι ανθρώπινα όντα αλλά δεν είναι ίσοι σε ικανότητες.Με τον τρόπο σου όμως εξισώνοντας τους ικανούς με τους ανίκανους,δεν υποτιμάς τους ικανούς και τους αδικείς ταυτόχρονα??(επειδή είσαι ικανός να ξαναδιαστρευλώσεις αυτό που σου είπα:ικανός δεν είναι κατ’εμέ αυτός που έχει λεφτά)

 210. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 11, 2009 12:47 am

  Εαν από την άλλη δεν εννοούσες ότι πρέπει να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια δεν μπορώ να καταλάβω σε τί διαφωνείς μαζί μου ακριβώς.Αφού εαν μπαίνουν όλοι = μπαίνουν οι ικανοί + μη ικανοί…και μετά βλέπουμε.Τώρα εαν μου το πας σε ποιός είναι ικανός και ποιός όχι φεύγεις από το θέμα,αφού το θέμα είναι για το αν θα μπαίνουν όλοι ή όχι…(να δω πόσο πιο απλοϊκο και περιγραφικό πρέπει να στο κάνω για να δεις ότι έχεις άδικο)

 211. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - May 12, 2009 4:51 pm

  Michael+

  ωραια ολα αυτα…. αλλα το θεμα ειναι να υπαρχει ελευθερη εισαγωγη και απο κει και περα το “φιλτραρισμα” να γινεται επι τησ ουσιας στη σχολη και οχι οπως τοσα χρονια στις εισαγωγικες…ειναι απιστευτα ψυχοφθορο και αντιεκπαιδευτικο στην τελικη να μπαινεις σε μια διαδικασια αγχους για την επαγγελματικη σου αποκατασταση απο τα 15/16..απο κει και περα εκ των πραγματων οπως λες και συ στην αγορα εργασιας (τυλαχιστον στον ιδιωτικο τομεα γτ στον κρατικο δυστυχως ολα λειτουργουν πιο πολυ με βαση το ρουσφετι) θα αποροφηθουν οι “καλυτεροι” (πολυ σχετικο και αυτο παλι..)

 212. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 13, 2009 11:46 pm

  “ο καλος λύκος” μου αρέσει ο τρόπος που μιλάς και έχεις σοβαρά επιχειρήματα.Σίγουρα και στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνουν αδικίες αλλά γενικότερα τα πράγματα είναι περισσότερο αξιοκρατικά αφού κανένας (ή τουλάχιστον ελάχιστοι) δεν θα κράταγαν κάποιον που τον πληρώνουν περισσότερα από όσα τους βγάζει (όπως και εσύ θα λειτουργούσες έτσι στην ζωή σου).Συμφωνώ με το να καθαρίζονται μέσα.Όπως όταν μπαίναν οι γονείς μας με εισαγωγικές.Διαλέγε κάθε πανεπιστήμιο από όσους ήθελαν να μπούνε,όσους ήθελε…

 213. Vote -1 Vote +1ο καλος λυκος - May 14, 2009 12:52 am

  Michael+

  ναι μωρε…και συ καλος εισαι :) χαχχα

  τεσπα,,σοβαρα τωρα..εμενα η αποψη μου ειναι αυτη που λεω και καπου πιο πανω

  ο καλος λυκος says:
  March 12, 2009 at 2:51 pm συν 2/3 επομενα σχολια …..

  βασικα δεν πολυκαταλαβα τι εννοεις με “””το να καθαρίζονται μέσα.Όπως όταν μπαίναν οι γονείς μας με εισαγωγικές.Διαλέγε κάθε πανεπιστήμιο από όσους ήθελαν να μπούνε,όσους ήθελε…”””” γιατι σηκωνει πολλες ερμηνειες…αλλα οπως και ναχει ποτε δεν προκειται να συμφωνησουμε ολοι σε ολα… μπορουμε ομως να προσπαθησουμε να συγκλινουμε οσο γινεται περισσοτερο με βασεις οσο πιο πολυ ρεαλιστικες/εφαρμοσιμες

 214. Vote -1 Vote +1Michael+ - May 14, 2009 9:11 am

  Όποιος θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο να πηγαίνει σε αυτό και ή να μπαίνει κανονικά ένα χρόνο και το πανεπιστήμιο τον δεύτερο απλά να κρατάει τους καλύτερους ή να δίνει εξετάσεις που όμως θα κάνει το πανεπιστήμιο και θα είναι σε συγκεκριμένα μαθήματα που είναι για το πανεπιστήμιο σημαντικά και σχετικά.Έτσι θα πηγαίνει σε μια σχολή όποιος πραγματικά ξέρει τί θέλει και όχι όποιος έτυχε να μπεί και παρότι θα έχει πάρει τις γενικές γνώσεις από το σχολείο, εξετάσεις για το πανεπιστήμιο θα δίνει μόνο σε σχετικά μαθήματα με τον κλάδο.Το πανεπιστήμιο με την σειρά του δεν θα του επιβάλει κανένα υπουργείο πόσους να πάρει αλλά εφόσον διενεργεί έρευνα για τον κλάδο ούτως ή αλλως γνωρίζει (τουλάχιστον υποτίθεται) τις ανάγκες του κλάδου του και θα παίρνει και ανάλογο αριθμό.Βέβαια το αυτοδιοίκητο του πανεπιστήμιο ίσως έτσι επιτρέπει σε συγκεκριμένους καθηγητές να κάνουν ρουσφέτια αλλά καμιά λύση δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχει και το αντίπαλο δέος που ελέγχει και εξισσοροπεί την κατάσταση,αλλά και ο φόβος δυσφίμησης του πανεπιστημίου που ειδικά τα μεγάλα πανεπιστήμια φοβούνται και ανταγωνίζονται (φτάνοντας σε σημείο να πληρώνουν ακόμα και διαφημίσεις στον τύπο για να διαφημίσουν τα προγράμματα τους).

Have your say

CommentLuv badge